Студенти в Нидерландия - 15

• 71 410
  • 733
  •   1
Отговори
# 540
Определено искат разни работи.
Тилбург уж не искаха нищо, изпратиха ни conditional acceptance, искат математика ОМPT -A.
Дават ни 3 варианта. При два от тях изпита е на място. Много вероятно е и Ротердам да поискат.

# 541
За месеците в които са изработени по-малко от 56 часа, студентът трябва сам да влезе в сайта на DUO и сам да си спре плащането и картата за пътуване(тя върви заедно с тези 56 часа). Парите от DUO се пускат автоматично и след като студентът завърши със следването, тогава DUO изчислява кой на кого и колко дължи. Това го казвам от личен опит, дъщеря ми през м. май ще получи последната 48ма помощ от DUO. Това ми е обяснено след среща в офис. Всичко което не е изработено се връща.
Здравейте ,моля за малко повече информация , ако ви е възможно?Доколкото виждам студентката е вече на финала.Честито на детето!Моят син  също от 2021 година  мисля август започна да взема тази помощ след като доказа ,че работи по 56 часа и преведохме и изпратихме и нашите документи от доходите за 2 г.Няма издадена карта за транспорт- не искаше да се възползва до сега,но ми стана интересно какво  се преизчислява накрая на следването?Или   отново се преглеждат всички назад във времето  месеци с отпусната помощ от DUO,дали някой от месеците не си направил 56 часа ли?Ами чесно да ви кажа ,аз спрях да следя дали ги правим, но помоща си идва всеки месец навреме на 24 число?????И сега кога трябва пак да подадем за доходите 2022г?Дали ще спрът плащането от там и така ще ни подсетят? Все си мисля ,че вече тези данни за отработените часове всеки месец -те си ги проверяват автоматично?

# 542
  • La casa de Mickey Mouse
За месеците в които са изработени по-малко от 56 часа, студентът трябва сам да влезе в сайта на DUO и сам да си спре плащането и картата за пътуване(тя върви заедно с тези 56 часа). Парите от DUO се пускат автоматично и след като студентът завърши със следването, тогава DUO изчислява кой на кого и колко дължи. Това го казвам от личен опит, дъщеря ми през м. май ще получи последната 48ма помощ от DUO. Това ми е обяснено след среща в офис. Всичко което не е изработено се връща.
Здравейте ,моля за малко повече информация , ако ви е възможно?Доколкото виждам студентката е вече на финала.Честито на детето!Моят син  също от 2021 година  мисля август започна да взема тази помощ след като доказа ,че работи по 56 часа и преведохме и изпратихме и нашите документи от доходите за 2 г.Няма издадена карта за транспорт- не искаше да се възползва до сега,но ми стана интересно какво  се преизчислява накрая на следването?Или   отново се преглеждат всички назад във времето  месеци с отпусната помощ от DUO,дали някой от месеците не си направил 56 часа ли?Ами чесно да ви кажа ,аз спрях да следя дали ги правим, но помоща си идва всеки месец навреме на 24 число?????И сега кога трябва пак да подадем за доходите 2022г?Дали ще спрът плащането от там и така ще ни подсетят? Все си мисля ,че вече тези данни за отработените часове всеки месец -те си ги проверяват автоматично?
Не ги проверяват автоматично, ще бъдат проверени след няколко години. Ако видят проблем, пращат писмо с иксане за връщане на сумите. Всеки студент трябва сам да си ги следи и ако не е направил необходимите часове да спира субсидията. Дъщеря ми получи писмо, че не си е изработила часовте за определени месеци (2019-2020), та трябваше да им изпращам документи, че живеем в Холандия, за да не връща нищо. Много ме сърбяха ръцете, да не  изпратя нищо и да я оставя да се оправя, че много и знае устата, като обяснявам все ми се казва - "остави ме да се оправям, аз знам по-добре от теб", аз все не съм знаела и не съм разбирала, къде ли ще знам, ама хайде от мен да мине. Видяхме я до къде я докара!
Относно за доходите за следващата години, да провери студента до кога му е отпусната субсидията и кога трябва да подновява. Тогава ще изпрати всичко заедно.

# 543
Здравейте, Mini Mouse е написала много изчерпателно как стоят нещата с неизработилите 56 часа. Проверките се правят години назад, да не помисли някой, че като сега са му преведени парите е минал между капките.
Просто парите се пускат автоматично, гледат ги когато студентът завърши.

# 544
Не ги проверяват автоматично, ще бъдат проверени след няколко години. Ако видят проблем, пращат писмо с иксане за връщане на сумите. Всеки студент трябва сам да си ги следи и ако не е направил необходимите часове да спира субсидията. Дъщеря ми получи писмо, че не си е изработила часовте за определени месеци (2019-2020), та трябваше да им изпращам документи, че живеем в Холандия, за да не връща нищо. Много ме сърбяха ръцете, да не  изпратя нищо и да я оставя да се оправя, че много и знае устата, като обяснявам все ми се казва - "остави ме да се оправям, аз знам по-добре от теб", аз все не съм знаела и не съм разбирала, къде ли ще знам, ама хайде от мен да мине. Видяхме я до къде я докара!
Относно за доходите за следващата години, да провери студента до кога му е отпусната субсидията и кога трябва да подновява. Тогава ще изпрати всичко заедно.
Както винаги много бърз и конкретен отговор!Безкрайно съм благодарна и отново ще насоча вниманието му към тези  важни подробности.Много ,много е важно да се следи изкъсо всичко,защото има доста  подводни камъчета ,особенно когато се пуснеш по течението.

# 545
Подкрепям казаното от Мини, и допълвам с опит от сина ми: когато не е изработил часовете , а парите пристигнат, им пише и чака да си ги вземат обратно.  Мисля, че това се случи само веднъж. По принцип  лятото  като се прибира им пише предварително за да му спрат събсидията. След  като се прибере обратно  и направи 56 часа, пуска
 инфо и чака да му я възстановят. В рамките на 4 годишното му следване поне 4, или 5 пъти сме получавали у дома писма от ДУО в уверение на това, че му е отпусната субсидия. Значи толкова пъти я е инициирал отново. Също НЕ ползва продукта за пътуване в месециге в които няма направени 56 часа. Логично това са  месеците  по време на лятната ваканция. Не ползва продукта за  да се прибере в Бреда от летището, защото знае , че е в нарушение.

# 546
  • Бургас
Момичета, отивам да посетя студента в края на февруари, но заради полетите вместо планираните 2-3 дни ще поседя 5 дена в Айндховен,  та се чудя какво да измисля за разходка, чудя се дали да не отида един ден до Германия, дали си заслужават най-близките градове

# 547
  • София
Момичета, отивам да посетя студента в края на февруари, но заради полетите вместо планираните 2-3 дни ще поседя 5 дена в Айндховен,  та се чудя какво да измисля за разходка, чудя се дали да не отида един ден до Германия, дали си заслужават най-близките градове

Aachen е преди всичко студентски град,  но още половин час път с влака и  човек е в Кьолн - четвъртия по големина град в Германия, в който има определено какво да се види. Simple Smile Толкова отдалечен е и Дюселдорф, вариант е и белгийският Антверпен.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 14:54 от пенсионирана русалка

# 548
  • Deutschland/HE
В Аахен има страхотна катедрала, а и съкровищницата към нея си заслужава. В Кьолн също има много за разглеждане, Дюселдорф също. Всичките са на около два часа път с обществен транспорт.
На по-кратки разстояние са Хага и Маастрихт.

# 549
В Антверпен има мнооооого какво да се види, бях там за 4 дни и едва ми стигнаха. Ако се избере този вариант, мога да помагам с нещица, влак обаче трябва да се провери и планира, защото с наближаването си стават скъпички..
Иначе въобще не е задължително само в Айндховен. За час-час и половина с влака може да се набележат много интересни места и в самата Нидерландия.

# 550
  • София
Моля за предложения за Антверпен, предстои ни пътуване до Белгия.

# 551
Prizma,
Любимият ми град в околността е Гент. Знам, че е по- далечко от Антверпен, но си заслужава. Антверпен не случайно е наричан града на художниците. И той ще ви хареса, но моето сърце си остава в Гент!

Иначе бих отишла на Thermen Spa.
Това са комплекси в Нидерландия с много сауни, басейни с всякакви температури. Много са хубави. Можеш от сутринта до вечерта да се радваш на всякакви съоръжения и да не повториш. Ако решите да ходите, избирайте ден С Бански!
* Сами по себе си тези комплекси са си забележителност!
* Само да отбележа, че не съм ходила след Ковид и не знам какво поражения са им нанесени

# 552
  • София
Катедралата, къщата на Рубенс, музеят с корабите, още доста музеи на изкуството (изобразително и музикално), главният площад с  фламандската му архитектура, гарата, главната търговска улица Meir, пешеходният тунел Анна,  пивоварната (бира), музеят на шоколада, така нареченият диамантен квартал, зоопаркът, замъкът Стийн, едно много интересно кафене откъм интериор, пристанището..

# 553

Ние си купихме сити пас - безплатно движение в градския им транспорт, някои безплатни музеи и църкви, намаления в други. С детето посетихме: Музея на шоколада (има безплатно дегустиране на 16 вида шоколад - неограничено, има голям магазин, трябва предварително билет с час), музея на бирата (две безплатни бири включени, накрая завършваш в магазина където има кенчета от 1л с различни крафт бири - дегустираш и ти наливат, билет си купихме на място); разходка с корабче (придобива се представа от града); къщата на Рубенс (билет на място се купува, с аудио-гид е, на мен изключително много ми хареса), катедралата на Дева Мария (билети на място, изключителни неща има вътре), зоопарка (билети на място, има намаления за студенти, признаха с холандската карта на детето), разходка по централната им улица, Гроте маркт, сградата на общината, Централната гара. Миналата година не работеха много от нещата (вкл. Димантената борса и музея на модата) май месец и се наложи да планирам по-внимателно. Има къде да се хапва голям избор. За белгийски шоколад препоръчвам малките работилници извън централните улици (мога да видя вкъщи как се казваше тази, която посетихме) и Chocolate line - собственикът шоколатиер е със звезда Мишлен
Специално място искам да отделя на две забележителности - и двете по предпожение на детето.
1. Тунела Света Анна - 600м, изцяло под реката, пешеходен, с ескалатори от време оно. За хора с клаустрофобия НЕ препоръчвам - влизаш и края е просто една точка, а самия тунел е с бели плочици, малко на психиатрия го избива.
2. Черешката на тортата за мен - подземните тунели (руините) на Антверпен. Само с предварително закупен билет и час. Дават ти гумени ботуши, цялостен костюм от нетъкан текстил, раница. Има водач и аудио/видео гайд. 1 час разходка в тъмнина, мърсотия, мухъл, плесен, среща с плъхове, колонии паяци и какво ли не - буквално. Миризмата е ...върви се успоредно  с отходните тръби на града. Не препоръчват да се използват мобилни телефони докато се върви. Само за любители на силните усещания.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 17:10 от chervenokoska_2

# 554
  • София
Олеле, благодаря ви много за интересните предложения! Ние ще бъдем 9-10 дни в Брюксел и си представям еднодневни пътувания до Гент, Брюж, Антверпен, Люксембург, Хага/Делфт, Брюксел. Имаме осемдневен пас и разстоянията са кратки. Дано да ни стигне времето.

Общи условия

Активация на акаунт