Студенти в Нидерландия - 15

• 71 325
  • 733
  •   1
Отговори
# 600
Е сега вече ще прецакат всички с професионални паралелки
Лоша работа

# 601
В случая имах предвид, че в Studielink  от падащото меню за образование в България няма подходяща опция за избор на средно образование (academic stream), което съответства на математическа или езикова гимназия.

А за професионалните паралелки - да, дискримират ги. Без никакво основание, според мен.

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 19:20 от 3littlepigs

# 602
  • София
При това положение, ако сега ученик завършващ професионална гимназия иска да кандидатства ще може ли и кое трябва да се избере от това падащо меню?

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 19:53 от brayan__

# 603
Не е чак толкова голям проблем. Нали изпращаме академични справки , където пише името на училището и дали е професионална гимназия. Почти всички университети я изискват. В университети където има изпит няма проблем , дъщеря ми е с професионална гимназия и си я допуснаха до изпити и в двата нумерос фиксус университета. Да добавя , че в два директно я отхвърлиха след като и разгледаха документите, но там беше без изпити.

# 604
При това положение, ако сега ученик завършващ професионална гимназия иска да кандидатства ще може ли и кое трябва да се избере от това падащо меню?

За децата от професионални гимназии има опция в падащото меня и тя е
Diploma za (zavurcheno) sredno obrazovanie (vocational stream)

Няма опция за децата от езикови и математически гимназии...В техния профил, ако е бил вече създаден, пише пак Diploma za (zavurcheno) sredno obrazovanie (vocational stream), като тази промяна е станала автоматично, от самата ситема!

Обръщам внимание на това, защото както от университета в Ротердам, така и от Маастрихт изрично питаха дали е vocational или academic stream.

# 605
  • София
3littlepigs, благодаря за сигнала!
Потвърждавам, при синът ми също беше променено, но имаше възможност за промяна и той отново е отбелязал, че дипломата е академична.

# 606
Дъщеря ми провери снощи и се оказа, че при нея също е променено, но не може да го коригира и снощи им е писала.

# 607
Дъщеря ми провери снощи и се оказа, че при нея също е променено, но не може да го коригира и снощи им е писала.

Колкото повече писма, по-добре. Възмутителното е, че стотици деца изобщо не са наясно, че видът на дипломата им е променен от системата. Поне да бяха изпратили по едно автоматично съобщение.

# 608
Може би проблемът е възникнал скоро, защото в нито един от университетите не е имала проблем. Допусната е до изпити в два от тях в програми "Numerus Fixus", а в другите два е приета.

# 609
  • София
Имам информация от Юнифай, цитирам:
"важи за нови регистрации, т.е. не се отнася до направени преди това регистрации, подадени кандидатури и документи, които вече са верифицирани от университетите. При тях промени не могат да се правят в системата."

# 610
Имам информация от Юнифай, цитирам:
"важи за нови регистрации, т.е. не се отнася до направени преди това регистрации, подадени кандидатури и документи, които вече са верифицирани от университетите. При тях промени не могат да се правят в системата."

Може би Юнифай не препоръчват промени в системата, ако университетите са получили и разгледали заявлението и особено, ако студентът е вече условно приет. Всъщност, всеки студент кандидатства в лично качество и разполагайки с паролата си, може да промени заявлението си.

Не казвам, че това е правилният начин, и всъщност не съм сигурна как следва да се постъпи в този случай. В крайна сметка, университетите биха могли да се свържат с кандидата, както и постъпиха от Еразъм (и ние се чудехме откъде по дяволите им е хрумнало да питат дали е vocational, защото не знаехме какво е погодила системата). Но може би биха могли и директно на ви отхвърлят на базата на тази грешка. Не пожелавам на никого да придобие такъв опит, за да сподели.

При всички случаи мисля, че трябва да има активност и да се информира Studielink от повече кандидати, за да се активизира  и да отстрани грешката. Може да се наложи да кандидатствате отново, или да решите да добавите друг университет - тогава какво?

# 611
  • Габрово
Може би проблемът е възникнал скоро, защото в нито един от университетите не е имала проблем. Допусната е до изпити в два от тях в програми "Numerus Fixus", а в другите два е приета.

В кои университети е допусната до изпит? Синът ми го допуснаха до изпит в Айндховен, но от Твенте още няма нито ДА, нито НЕ... Та затова питам 🙄

# 612
  • Пловдив
Здравейте, досега не съм писала в темата, но я следя ежедневно.
Дъщеря ми е първи курс студентка в Hanze University of Applied Sciences в Грьонинген. Живее на общежитие, осигурено от SSH. Сега успя да си намери квартира и иска да се изнесе от общежитието. Но условието е да си намери човек, който е да е първи курс студент в Hanze и да имал първоначална регистрация в SSH. Наемът е 510 евро месечно (всичко вкл.), стаята е около 15 кв. м., споделя обща кухня и санитарни помещения с други студенти. Общежитието се намира на Winshoterdiep 46, на около 20 минути от университета (с колело). Близо е до центъра, Икеа и други магазини. Ако някой проявява интерес, моля да се свърже с мен на лично съобщение.

# 613
  • Габрово
Още един въпрос имам. Някой от кандидатстващите опитвал ли е вече да обясни, че в България от тази година може да държи матура по профилиращ предмет (дори и да е от професионална гимназия) за валидиране на способности и да предостави документ за това? И ако да - как го обяснихте и изобщо разбраха ли Ви от университета?

# 614
Още един въпрос имам. Някой от кандидатстващите опитвал ли е вече да обясни, че в България от тази година може да държи матура по профилиращ предмет (дори и да е от професионална гимназия) за валидиране на способности и да предостави документ за това? И ако да - как го обяснихте и изобщо разбраха ли Ви от университета?
Не, защото сега разбрахме…. Виж дискусията в темата за промените в МОН продължават. Университетите в Нидерландия дори не са запитвани явно. Да дойдели да кажат на министерството…
А и това ще е пак върху материал от профилирането. Как точно се държи изпит по материал, който не си учил??? Ако е само за участието добре, но нали и някакви оценки ще се очакват

Общи условия

Активация на акаунт