Студенти в Нидерландия - 15

• 72 033
  • 733
  •   1
Отговори
# 585
Може ли да  споделите информация как се реализират децата ви след завършване на образованието - остават в Холандия, връщат се или заминават в трета страна. Също ме интересува намират ли подходяща среда в / след университета. Със сина ми винаги сме говорили за образование в чужбина като първа опция. Скоро разговарях  с позната, младо момиче, на която по-голяма част от познатите са завършили в Холандия. Бях шокирана като ми каза- само един се самоуби. Било адски трудно да учиш и работиш и масово не издържали на напрежението. Естествено знам, че такова обобщаване е глупаво, а освен това след изчетеното в темата не останах с такова впечатление, но въпреки всичко ще ми е интересно да разбера какво се случва с децата след университета. Стана дълго, за което се извинявам.

Значи, решили сте да пишете в тема, където списват най-вече родители на деца, които в момента са студенти там и се намират на хиляди километри от семейството с преразказани истории за едва ли не масови самоубийства !? Що за проява на лош вкус, меко казано! Браво, поздравления!

# 586
За съжаление няма кой да ви каже дали е рано или не. В момента не е много активно откъм оферти за юли-септември. Скоро отваря и системата за първокурсници, така че съвета ми е да опитате първо там. Може да прегледате и някои агенции и сайтове как са нещата. Поне да имате представа откъм цени, квадратура, местоположение.
Здравейте, как точно отваря системата за първокурсници? Това за квартири или за университет става въпрос?
Здравейте, ние сме в същото положение само, че за Айндховен. От университета ни казаха, че системата за общежития ще отвори на 01.04. и трябва максимално бързо да попълним формуляра, защото местата са малко. Междувременно преглеждаме периодично сайтове за отдаване под наем, за да се ориентираме. Ако попадна на нещо подходящо, съм съгласна да плащам предварително за няколко месеца, защото проблемът с намиране на квартира явно е много сериозен.

# 587
  • Бургас
Моят първокурсник засега се чувства прекрасно, средата му обаче е само от българи, събират се, ходят си на гости,  първите две години едва ли ще се налага да работи, така че му е широчко около вратлето още, предполагам, че на тези, които трябва и да работят, е мнооого по-тежко, той засега не смята да остава там след завършване, за големи драми не съм чула, знам, че някои деца след първата година се отказват и прибират в България, ама аз и за много деца, учещи в тук, знам, че след 1-2 години се отказват и сменят университети, специалности и т.н.

# 588
Може ли да  споделите информация как се реализират децата ви след завършване на образованието - остават в Холандия, връщат се или заминават в трета страна. Също ме интересува намират ли подходяща среда в / след университета. Със сина ми винаги сме говорили за образование в чужбина като първа опция. Скоро разговарях  с позната, младо момиче, на която по-голяма част от познатите са завършили в Холандия. Бях шокирана като ми каза- само един се самоуби. Било адски трудно да учиш и работиш и масово не издържали на напрежението. Естествено знам, че такова обобщаване е глупаво, а освен това след изчетеното в темата не останах с такова впечатление, но въпреки всичко ще ми е интересно да разбера какво се случва с децата след университета. Стана дълго, за което се извинявам.
Сина ми завърши преди 7 години бакалавър в Маастрихт .Реши , че една година ще работи за да разбере това ли е посоката в която иска да се развива и тогава ще мисли за магистратура .
Заедно с негов съквартиран немец работиха като фрийлансъри от Берлин. После продължавайки да работи записа магистратура в Германия в Аахен. Сега е в Мюнхен работейки в добра компания .Имат си добра среда и в работата и извън нея .
Съквартерантите му от Холандия , немец и кипарец , обикалят света . Единия работи 6 месеца от Пуерто Рико и 6 месеца от Германия , другия пък е по 3 месеца  в Бали и после другаде по света .Ходят си на гости .
На наши приятели , девойката завърши в Хага , добре се реализира в Холандия .Създаде си много контакти . Ще я цитирам " Имам си диванче в цял свят ."  Работи около 7 години там и реши да се върне в БГ . Сега работи работа която и харесва за доста добри пари в София .

Та пиша всичко това , за да покажа какви страхотни запознаства и възможности дава живота извън БГ . Въпрос е обаче кой как се чувства .Но пък никога няма нищо задължително.
Ако го искат децата , отиват , виждат дали това е тяхното нещо , а ако не е ,винаги има път назад .
Много е важно това да не са родителски амбиции , а тяхно искане .

Имам и още една история , от друг наш приятел .Дъщеря му искаше да учи в  Холандия , изкара една година , видя че това не е нейното нещо и се прибра в БГ . Завърши в София .

# 589
Здравейте аз пък искам да попитам ако някой може да помогне къде се плащат глобите наложени от полицията? Дъщеря ми днес са я глобили, че използва телефона докато кара колело… хем знае че не може и не го прави, ама са я изненадали полицаите, че са били в цивилна кола… и бум едни 140 евро назад.

# 590
Благодаря за полезната информация kavas, bur02, second
Kavas точно така си представях и аз живота в Холандия
Много учене и много възможности

# 591
Здравейте аз пък искам да попитам ако някой може да помогне къде се плащат глобите наложени от полицията? Дъщеря ми днес са я глобили, че използва телефона докато кара колело… хем знае че не може и не го прави, ама са я изненадали полицаите, че са били в цивилна кола… и бум едни 140 евро назад.
Моята си е погледнала телефона докато чака на червен светофар. Но от по- далечко са я наблюдавали,  тя не е одрекла, за капак и без лична карта. След около 7 дни дойде по пощата честитка за 150 € , сканира qr кода от писмото с банкирането и плати директно. Но ако няма възможност за сканиране има посочени сметки. Да чака известие на адреса на който е регистрирана.
Но ако до 10 дни не получи да се обади в полицията и да попита,  защото размера на глобата драстично се увеличава на втория и третия срок за плащане, някакъв спомен за около 500€ на третия срок.

# 592
Здравейте,
Синът ми до момента не е ползвал финансиране от ДУО, но сега започна стаж с труд 40ч седмично и мисли да се възползва от гранда. Ако подава сега документи 2023г. за кои години се иска дохода на родителите 2020/2021 или 2021/2022г. И още един въпрос имам, ако не го одобрят заради предварително заработени часове, които се споменаха в предишните коментари, то може ли да се възползва от карта за транспорт, че пътува да работното си място и до приятелката си в друг град.

# 593
Аз съм завършила ТУ  в България, и втори курс едно момче полудя. А в МГ в която учих една съученичка превъртя и се самоуби.  Така че ...
Синът ми остана там, засега. Приятелката му още не е завършила. Харесва му Нидерландия. Има среда, приятели, колеги. Събират се, пият бира, комуникират.  Коагто го видя на скайпа винаги изглежда щастлив и доволен. От 8 завършили българчета никое не се прибра, но те са такава специалност - няма голямо приложение тук.
На наши проятели детето завърши софтуерно инженерство в Айндховен и също остана там. Доволна е, гаджето й е нидерландец, работят и вървят напред. От набора на малкия ми син трима отидоха в Нидерландия, още в началото на пандемията се прибраха и повече не са се върнали. Категорично казаха - не е за мен това. Не им хареса аскетичния начин на живот и многото отговорности.

Бубето, писах на синът ми. И той е глобяван ( за изхвърлена кутия извън контейнера за боклук) , ще ти върна отговор малко по късно
Редактирам се - ще й изпратят синьо писмо от общината, ако са й взели данните.  Да чака спокойно. Според синът ми - винаги има шанс да не пратят  писмо Simple Smile

# 594
  • Бургас
Моят син беше глобен за каране на скутер без каска, бързо платил, щото ако не платял до 2 седмици- ставала тройна сумата

# 595
Чета коментарите, за реализацията на децата, за пътищата, които са поели. Аз също имам студент 2ри курс в Холандия, със своите мечти и цели за бъдеща реализация. За тези, които питат трудно ли е - да трудно е, учи се много, но не е непосилно, с добра организация и учене здраво може  да се постигнат и много висок успех и нормален баланс на живот. Но постът ми тук е да кажа, че аз също съм завършила в Холандия, преди 21 години и от позицията на времето мога да кажа, че без Значение къде и как човек ще се реализира, богатството да се докоснеш до различна култура и нрави, да създадеш приятелства и контакти наистина в цял свят и както каза някой - “ с диванчета” по целия свят - от Индонезия, Перу, Колумбия, Хондурас, та чак до Китай. Това е богатство и широк мироглед, който остава за цял живот. За това радвайте се, че децата ви са избрали да разширят своя мироглед, да се предизвикат, да поживеят сами в друга държава с различен ред. А те неминуемо ще последват своите мечти, ще завършат започнатите или нови специалности, но обогатяването, което ще им даде тиова обучение в друга държава ще им даде много повече от диплома. Желая на всички деца много успехи, а на нас родителите - все така да ги подкрепяме. Прекрасна е общността тук, научавам много ценни неща. Благодаря

# 596
Ей така те учат да спазваш правилата 😊😊
После се замисляш за повечко неща дали ще прекрачиш границата.
Като ни сложиха кофите за разделни отпадъци някога, не ме глобяваха първите месеци, но ми оставяха бележка върху кофата, че има неща не за нея и просто не я изхвърляха. Което също си е наказание. После нямаш къде да хвърляш 😜.
За влизане в аварийна лента за 50 метра, за да избегнеш задръстване и да завиеш на дясно, където няма задръстване - глоба , скромните 330 евро.

Адмирации за постовете на Кирова! Напълно подкрепям! Обърнете внимание на думите й, че е важно ученето навън да е желание на децата. Дават всичко от себе си.

# 597
Чудни са последните 2 поста!!! Made my day !
И аз мисля, че най-важното е да е техен избор! И да имат право да се върнат, сменят . Трябва да им дадем тази възможност.
Мога да кажа, че гледайки младежите , трябва да сме щастливи, че децата ни знаят какво искат, поне в момента.
Виждам как масово 12класниците не знаят какво да правят …

И да споделя, че ни поискаха изпит по математика от Utrecht, не помня вече дали го казах. Извинявам се.
Много е вероятно и Ротердам да поискат. И то им е много кратък срокът.
Синът ми си купи задачите за подготовка за OMPT-A. Много мъка с това писане на компа…. Искат само крайният отговор да се пише…
За сега ми отказва консултации с учител. Да видим.
Приемам на Лични възможност за разговор с ваши деца, които са го държали.  Някой който се е подготвял по формата…

# 598
  • гр. София
Толкова много ми хареса положителния пост на кирова !
Подкрепям с две ръце мислите й, пожеланията й за всички деца, тръгнали към Нидерландия, за да реализират мечтите си!
Усмихна моя ден, кирова Smiley Sparkling Heart

# 599
Включвам се за първи път, но с благодарност и внимание чета.

Обръщам внимание, че май от съвсем скоро (или от днес, може би?) в Studielink има грешка. При опциите за добавяне на предходно образование за България са объркани вариантите за диплома. Пише:
Diploma za (zavurcheno) sredno obrazovanie (vocational stream)
Diploma za sredno spetsialno obrazovanie (academic stream)

При нас автоматично се е появил по този начин vocational stream, което абсолютно не е вярно.

Проверете профила си в Studielink - ако детето ви завършва гимназия и сте избрали опция Diploma za (zavurcheno) sredno obrazovanie, сега автоматично се  е променило на Diploma za (zavurcheno) sredno obrazovanie (vocational stream), а както е известно, това създава проблем при приема, още повече, че е невярно като информация.

Ние веднага писахме в контактната форма, но това касае всички български ученици, така че ви подканям  да пишете и вие!

P.S. Мога да споделя опит за OMPT-B, на който се яви дъщеря ми, на лични

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 18:36 от 3littlepigs

Общи условия

Активация на акаунт