Пубертетът при момчетата - тема 12

• 41 908
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
За мен най- главно участие си имат гените. Само аз съм 163см., всички други са над 175см. Синът ми Август стана на 12г. и скоро беше 170см, 48кг., обувките са му 43 номер. Ако чаках на добро хранене, не знам дали щеше да е 150см. Той яде изключително малко неща и по- малко, въпреки, че е по 5 дена на тренировки. Сега като влезе и в по- активния не знам до къде ще стигне, но пък аз се радвам, че е висок.

# 511
Има ли значение по кое време на деня ще се измерва витамин Д?

# 512
  • Варна
Не. Но ако го съчетавате с други кръвни изследвания , пуснете го сутрин.
Хм, редактирам се, сутрин на гладно. Не ми казаха в лабораторията когато изследвах сина си.

# 513
Благодаря на всички за информацията. Ще пуснем изследвания. То и аз тябва профилактично за щитовидната и докторката ми каза този път да пусна и вит.Д. С детето сме на невролог другата седмица, дали невролога може да даде направление за вит. Д и хормони за детето? Вче ми е неудобно да искам направления от личната.

# 514
Аз, като го знам нашия какво яде, направо се чудя как не си е останал 1,50 м.

ravi - препоръчвам ви, освен изследванията, да го запишете и на плуване точно през следващите няколко години, когато се очаква по-буен растеж. Синковецът плуваше от 1-ви до 8-ми клас редовно и смятам, че това доста му помогна да стане по-висок от очакваното, предвид ниския ръст на родителите си и цялата ни рода. Разбира се в зависимост от физическото и здравословното му състояние и, ако дават лекарите.

# 515
Те лекарите дават, но ни е толкова натоварена програмата ,че не остава време.  Инсулта е стар от преди 8 години, но детето точно, защото е в момент на растеж изникват все нови  и нови проблеми - най-вече ортопедични. Ходи на рехебилитация редовно.

# 516
Разбирам. Ами, ако можете, поне за лятото, когато не е на училище. Примерно малката я водя на плуване само от май до септември. При нас не е защото няма време, а защото по-лесно настива от брат си и затова използваме само летните месеци. При нея зора ми е просто да се научи да плува. Та идеята ми е, ако искате, да пробвате само през лятната ваканция. 2 - 3 пъти седмично пак е нещо - колкото можете.

# 517
Аз разбирам, но с дете с проблеми никой не се занимава. А аз си имам 2 бр. с проблеми. Тези, които се занимават точно лятото не работят, а през останалото време от 18.30 до 19.30 ч. вечер ми е трудно да ходим.
Благодаря ти!

# 518
Хубаво е баскетбол или волейбол за израстване.
Много искам моя да го запиша (принципно, не за растеж), но горкият няма никакво време. Ако му вмъкна и спорт в програмата, направо отече.... Наистина не е хубаво да се застоява без да спортува, но ще видим, напролет евентуално.

# 519
Специално за баскетбола съм питала треньор, защото исках да записвам синковеца навремето точно, за да дръпне на височина. Той се усмихна човека и каза "Ама ние ги взимаме, не за да ги правиме високи, а защото СА високи". За волейбола си спестих същия разговор Grinning Макар че синковеца тази година се запали и ходи да играе волейбол за кеф.
Спортът е много важен за цялостното развитие. Навремето заради проблеми със здравето, лекарите бяха забранили на майка ми да ме записва на какъвто и да е спорт. С мноооого мрънкане и тръшкане успях да си извоювам ходене на състезателни танци 1 път седмично и бях безкрайно щастлива.

# 520
Принципно е така, ама пусто един час има точно 60 мин, а едно денонощие 24 часа. Ще видим как ще ги нагласим нещата.

# 521
Малко извън темите с ръста.
Моля за помощ за тематична торта за рожден ден  на 12 годишни близнаци.
Нито са деца, нито са големи.
Ако е удобно придружени със снимки -  може и на ЛС.
Умея да си правя тортите, но с украсата ми е малко сложно, а с идеите..още повече.
Всяка насока би ми била от полза.

# 522
Благодаря на всички за информацията. Ще пуснем изследвания. То и аз тябва профилактично за щитовидната и докторката ми каза този път да пусна и вит.Д. С детето сме на невролог другата седмица, дали невролога може да даде направление за вит. Д и хормони за детето? Вче ми е неудобно да искам направления от личната.
Вит. Д не е по здравна каса, плаща се.За хормоните питайте, някои имат право да дават направления.

# 523
Зависи какви теми ги вълнуват. Има тема във форума за хартиени торти, ама нещо не я откривам. Там има доста идеи.

# 524
Скоро плащах за изследване на витамини Д, Б12 и двукратен кортизол на дъщеря ми,  общо 150 лева платих. Не знам само единият витамин колко струва, вероятно 30 - 50 лева.

Общи условия

Активация на акаунт