Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 39 460
  • 767
  •   1
Отговори
# 555
Или просто кухнята да е отделно помещение. Отваряш вратата на кухнята, затваряш вратата на кухнята. Simple Smile)

От скритите кухни съм запомнила тази в Париж с врати тип "джоб", които влизат изцяло вътре между шкафовете. Много по-удачно от вариантите с хармоника.

# 556
Ако няма да ползвам често кухня, не бих хвърлила една камара пари за нея, че и допълнително да я крия 😁
На мен тия решения са ми прекалено стерилни и нефункционални. Ама хора всякакви.
Сравнението с гардеробите не ми е аналогично... Обличаш се веднъж-два пъти макс. Отваряш и затваряш за секунди. В кухнята се готви, прибират се чинии, едното дете иска портокал, друго ще прави пуканки, пека мъфини, мъжко иска бира...
И за всяко действие да отварям още 5 врати... Мерси.

# 557
  • София
На мен ми е малко като да опитваш да скриеш банята, че е баня. Всички ядем, всички ходим до тоалетна, всички носим обувки навън, къпем се и всички спим... значи всички имаме някаква кухня, някаква баня, тоалетна, някакъв шкаф/рафт с обувки и някаква спалня, нали? Да е хигиенично и според разбиранията ни порядъчно есетично, за мен е разбираемо. Но да правиш кухня, която целево да не прилича на кухня за мен е претенция на измъчен човек. Разбирам да го направиш в сърцето на Париж или Ню Йорк - тогава демонстрира много повече възможности, отколкото да го спретнеш това в Манастирски ливади или село някое си до София/Пловдив/Варна. Щото не вярвам на партита тук да каним световния хайлайф, че да ги впечатляваме с мега дизайна... Ако човек я прави за себе си, няма как да игнорира факта, че тази кухня ще трябва да се ползва и колкото и красива и оригинална да си я направи, накрая ако не му е удобна, сам пред себе си ще знае, че е сбъркал Simple Smile
И накрая, за да не помисли Мъфин, че лично за него говоря: ще кажа, както винаги, че всеки си знае нуждите и ежедневието, така че всеки си прави дома според себе си Simple Smile

# 558
Ако ми стърчат врати, таман 10 пъти ще се ударя в тях и все насинена ще си ходя. На първата седмица вече ще искам да ги махна. Тези кухни от нета и списанията са само за снимка и за някое офисче или кухненски кът в хотелски апартамент, колкото да си направиш едно кафе от немай къде. На мен пък кухнята ми е най-уютното място и прекарвам достатъчно дълго време там. Обожавам да кулинарствам. В апартамента точно с плъзгаща врата между боксо-трапезарията и хола съм си решила въпроса, ако не искам гостите ми да ме наблюдават като подготвям нещо или пък не не съм успяла да събера натурията.  С деца пък е абсолютно невъзможно всичко да ти е прибрано, стерилно и лъснато. В крайна сметка домът трябва да ти осигурява комфорт и свобода, а не и в него да се чувстваш като на гости. Разбирам тези, които сега строят и смятат, че всичко трябва да е на 6, но само след някой месец като заживеят ще спрат да се втилясват в разни дреболии.

# 559
  • София
Точно нещо такова исках да кажа и аз Simple Smile И също, аз наистна не каня в дома си хора, които биха ме притеснили, та да трябва всичко да е като от списание, Според мен над една възраст вече се събираме с "наши" хора и няма никакво значение дали ще ти видят чашата на плота или тавата във фурната.

# 560
  • Пловдив
Ами то и аз затова написах ,че вратите ще са и затворени само за снимка .У нас ,ще бъде скрита зад врати само, когато сме на работа и през нощта .А,като има гости ,кухнята е много по-разхвърляна от обикновено. Нали все пак си хапваме с тях .
Децата през час хапват плод ,крекер ,наливат си вода ,която стои в кана на плота ,мият си ръцете .Съответно и всички дребни чинийки ,които са ползвали се изплакване и слагат в съдомиялна .Ние пием кафе ,чай .Ако ще я отварям 20 пъти на ден ,ще ми действа супер обременяващо .Обичам всичко да ми е прибрано ,но обичам да си личи ,че в тази къща живеят хора .Не да има само един диван ,маса ,телевизор и затворена кухня. Искам и книги и растения и картини ,невградено допълнително осветление и т.н.
 И аз не мога да сравня кухнята с гардероб ,макар че и ако за гардероб има отделно помещение е в пъти по-лесно с един поглед да видя всичките си дрехи ,тоест предпочитам да е без врати.

Барба ,тази кухня е красота ! Heart Eyes
 Обаче ,тези хора ,освен ,че  вероятно готвят рядко ,нищо че пантрито им е пълно , явно и  не мият нищо на ръка с тази плитка мивка.  Ако имах такова жилище ,с радост бих преглътнала дискомфорта  . Simple Smile

# 561
явно и  не мият нищо на ръка с тази плитка мивка.
Мивката е по дизайн на Дейвид Копърфийлд. Simple Smile)))

# 562
  • Пловдив
Ами ,много детайлно я загледах тази мивка и реших ,че е макс  4 см .дълбока ,затова предположих ,че е там ,просто да да я има Simple Smile Вярно е магия Simple Smile

Мъфин ,относно това къде се намира кухнята ,също съм на мнение ,че в една аристократична сграда в старите столици  ,каквито са Париж ,Лондон  и да не изброявам ,подобно скриване с врати ,които следват орнаментиката на  интериора  - первази на прозорци и врати  ,розетки на тавана ,фрейминг на стените ,изглежда точно на място .
В.БГ жилище ,с височина на тавана 260 см ,ако ще да е на пъпа на София , с внедрен  лъскав дизайн без нотка за стара архитектура  ,за някои (наемателите) може да е супер ,защото тук важи правилото кой е по-по -най  и трябва да си оправдае цената .Очевидно ,че повечето потребители го намират непрактично .
 В аристократична европейска сграда  с височина на таваните 4 м. +  ,нещата стоят различно .

# 563
Понеже от мен тръгна тая работа с кухнята - извинявам се за оспамването, но искам да се отбележи, че се усетих навреме и не съм основният виновник:) Все пак и тук, и в темата за кухните, получих адекватни съвети, за което благодаря.

Но nellytan1 е много права за включването на интериора от самото начало на проектирането. Аз че съм пропуснала момента е факт, но от няколко седмици си комуникирам с фирми за интериорен дизайн и част от тях ми отказват и на настоящия етап (груб строеж, все още неизградени някои вътрешни стени) с аргумента, че могат да започнат работа, когато е възможно да се вземат точни размери. Иначе в офертите имат разрушаване и местене на стени:) И общо взето в резултат мога да получа план за ВИК и окабеляване съобразено с интериора някъде след 2-3 месеца.

# 564
  • София/Варна
Dessi_MM Вие сте на етапа в който спокойно можеш да реорганизираш цялата кухня. Няма кабели,тръби и дограма. Вярно, че имаш вече определена точка за връзване на абсорбатор, но на този ранен етап според мен и това е поправимо. В краен случай можеш и през стената да го изкараш. Идеята е, че все още можеш да променяш доста неща.

# 565
Dessi_MM , има архитекти, които дават цялостно решение още на етап поектиране. Естествено размерите няма да са точни до милиметър, но би трябвало да дават достатъчно добър орентир, какво може да се постигне в едно помещение и какво не!

Мисля, че някой тук в темата, каза че преустройват къща и заедно с проекта за преустройството, имат проект и за интериорния дизайн.

При нас в баните много се дразня. Толкова ги мерих преди да ги проектираме и сега една канализационна тръба ми обърка цялата сметка. Тъй като имаме трегери по тавана, не може трабата да отиде плътно по стената, а заради трегера, трябва да излезе напред. Обърка ми тотално всички сметки. Може би ако и при нас се проектираше с BIM, тези несъотвтствия щаха да се забележат още на етап проектиране. Та за това казвам, че има крещяща нужда от добри проектанти, ползващи различни програми, за да се види цялостно целия проект.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 13:40 от nellytan1

# 566
  • София
😳Значи за тях би било по-добре да разрушават и местят, вместо да направят проект и да бъде до изградено по него.... Не мога.... 🙄Егати и професионалистите🤦‍♀️

# 567
  • София
Здравейте, да върна темата от тузарските кухни към скромните строежи и техните особености.
Продължава ни питанката с вида стъклопакети. Прилагам плана с уточнението, че къщата е завъртяна точно на 45 градуса спрямо посоките, т.е чистият юг е на ъгъла на всекидневната (гледано отпред десен ъгъл), а големите витрини са югозапад.
С оглед отрицателните отзиви от drago_ за 4С-б-К, клоним към К-Б-К, като естествено ще се мисли за засенчване на верандата.
На практика, в най-късите декемврийски дни, слънцето залязва зад хълма и двуетажната къща пред нас в 16.10 ч. На чистия юг, по диагонал, има също двуетажна къща, на около 25-30 м. Не сме стояли там през зимата цял ден, за да видим реалното осветяване. С оглед надморската височина и района, задължително ще имаме повече отопление, отколкото охлаждане, т.е ще търсим слънцето. Надморската височина е колкото средната за София, но има малко повече слънце. При нас се образува винаги едно въздушно течение, което гони облаци и мъгли, но все пак сме в синьо-зелената зона на слънцегреенето за страната. В същото време температурата винаги е с 2-3 градуса по-ниска.

Скрит текст:

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 13:59 от sofyia

# 568
  • София
Аз сега навивам ММ да сложим на големия прозорец стъклопакет с вградени щори. Още опипвам почвата и ме е страх да погледна колко ще ни струва, но би ми решило доста чуденки за този прозорец Simple Smile

# 569
  • София
sofyia,
НИе сме с КБК и точно докато четях мнението ти, обсъждахме с ММ, че умираме от жега. В момента температурата вътре е 30 градуса.
Както каза Nelina спомена, с този стъклопакет ще плащаш по-високи сметки при повече градуси в мрачно време отколкото при ниски температури и слънчево време.
P.S. Изложението ни е същото като вашето с превес на Юг.

Общи условия

Активация на акаунт