Всякакви въпроси относно пералнята - тема 15

• 73 386
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 1 200
  • София
Искам да вметна нещо за килограмите (поне как е при бош) което нито аз ниъо жена ми знаехме при покупката.
Търсихме голяма пералния 8-10 кг, и взехме бош 9 кг.
Пералнията си е ОК, обаче се оказа че програмите за 9 кг са около 3:30 мин. Съкратените програми са за 5 кг и 1:30.
Та вече близо месец си перем на кратката програма и сме доволни.
Не знам как е при другите модели, но ако го знаех може би щяхме да вземвм по-евтина с по-малък капацитет която да пере 5-6 кг за час и половина.

Според мен, големият капацитет не е нужен на всички и на всяка цена. Иначе щяха да правят перални само с голям капацитет.

Вкъщи сме 4 души с пералня за 7 кг и сушилня за 6 кг. Стигат ни, защото перем често и не чакаме да се натрупа. Нямаме нещо, което да не влиза в пералнята.

Други перат веднъж в семицата, а за това време се натрупва голямо количество пране. С една голяма пералня обаче, пускат едно зареждане с бяло пране, едно зареждане с цветно и - готово. А с една малка пералня, целият им ден би отишъл в пране.

Затова - всеки да избира според нуждите си. При Бош сериите са обвързани с капацитета, при АЕГ - не са, при Миле и други марки няма серии, така че просто се гледат параметрите.

# 1 201
  • Sofia
Пералнията си е ОК, обаче се оказа че програмите за 9 кг са около 3:30 мин. Съкратените програми са за 5 кг и 1:30.
Не знам как е при другите модели, но ако го знаех може би щяхме да вземвм по-евтина с по-малък капацитет която да пере 5-6 кг за час и половина.
Вашата пералня няма ли опция за съкращаване на времето за пране? При някои модели има не едно а две нива за съкращаване: пълна, по-кратка, бъра за една и съща програма?
Като цяло "еко" програмите са по-бавни - по-дълго време киснат и пестят от енергия и вода, но можете да ги забързате - да станат по-кратки и да харчат повече електричество.

А другото са ви го казали - пералнята си преценява колко време и вода да храчи от теглото на прането. Ако има и i-DOS ще преценява и колко препарат да ползва, пак според теглото на прането.

# 1 202
Вашата пералня няма ли опция за съкращаване на времето за пране? При някои модели има не едно а две нива за съкращаване: пълна, по-кратка, бъра за една и съща програма?
Като цяло "еко" програмите са по-бавни - по-дълго време киснат и пестят от енергия и вода, но можете да ги забързате - да станат по-кратки и да харчат повече електричество.

А другото са ви го казали - пералнята си преценява колко време и вода да храчи от теглото на прането. Ако има и i-DOS ще преценява и колко препарат да ползва, пак според теглото на прането.
Има опция но намалява килограмите.
Това което написах горе е с такова намаляване на едни и съща програма.

# 1 203
Здравейте, трябва да купувам нова пералня, понеже старата се развали. С бебе сме и кака на 4г., Т.е. пере се нон стоп. Трябва ми максимално издръжлива пералня, моля да ви препоръчате коя марка би се справила с най- голямо натоварване. Миеле, Бош АЕГ?

# 1 204
Значи ви трябва капацитет 9-10 кг. Бюджет? (може и 8 кг, но барабаните не са с еднаква вместимост при всички марки) Марките, към които се насочвате са добри.
На пръв прочит:
https://www.tehnomix.bg/edra-byala-tehnika/peralni/peralni-s-pre … uct_list_dir=desc
https://www.tehnomix.bg/peralnya-bosch-wav28l91by
https://www.tehnomix.bg/peralnya-aeg-l7fee49ps
https://www.tehnomix.bg/peralnya-aeg-l8fnc68s
https://www.tehnomix.bg/peralnya-aeg-l8fec69ps
https://www.tehnomix.bg/peralnya-miele-wwg660-wcs-tdosand9kg

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 14:18 от petiaivanov

# 1 205
При мен и трите марки нямат проблеми при интензивна употреба и в някои случаи при претоварване с уговорката, че АЕГ-то ми е на доста години. Последно е купувана BOSCH WAU28S60BY преди няколко месеца. Доволна съм като се има предвид, че в някои дни я пускам дори по 5-6 пъти. Този модел май не е с отваряем казан. Програмите на Бош за мен са по-удобни от тази на Милето ми.

# 1 206
Благодаря ви! Бюджета ще то натамъним, просто като за начало искам да избера ,,устойчива,,марка, към която да се насоча и вече да избирам само от нея. Та сега последно за силна експлоатация, коя от трите марки да гледам?

# 1 207
  • София
Благодаря ви! Бюджета ще то натамъним, просто като за начало искам да избера ,,устойчива,,марка, към която да се насоча и вече да избирам само от нея. Та сега последно за силна експлоатация, коя от трите марки да гледам?

И трите правят здрави перални и сушилни. Ако търсите марка, от която да купувате и други видове уреди, най-подходяща е Бош - те са най-универсални: имат уреди както в средния и високия клас, така и в сравнително бюджетния сегмент. Добри са както в пералните и сушилните, така и в съдомиялните, хладилниците, готварските уреди и др., вкл. и в прахосмукачките.

Електролукс/АЕГ имат добри съдомиялни, готварските им уреди не винаги са добри, а хладилниците им са се доказали като проблемни.

Освен перални и сушилни, Миле правят и страхотни готварски уреди, само че почти нямат модели с нормални функции - повечето им са супер луксозни и съответно супер скъпи.

Хладилниците им се произвеждат от Либхер и са само в скъпия сегмент, докато самите Либхер имат и много модели в средния клас. Прахосмукачките на Миле са едни от най-добрите, а съдомиялните им са с противоречиви отзиви - като цяло хубави и висококачествени, но дефектират по-често, отколкото се очаква от техния бранд.

# 1 208
Здравейте, за съжаление вчера видяхме, че пералнята е протекла. Тя е доста стара и явно е дошло време за смяна. Днес цял ден разглеждам различни модели, но нищо не мога да избера. какво мислите за марки като whirpool, finlux, gorenje? като цяло гледах бош и беко. Бюджета ни е 800 макс.
https://www.technomarket.bg/peralni/gorenje-wnhei74sas-09209057

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 15:50 от d_nikolov

# 1 209
  • София
Здравейте, за съжаление вчера видяхме, че пералнята е протекла. Тя е доста стара и явно е дошло време за смяна. Днес цял ден разглеждам различни модели, но нищо не мога да избера. какво мислите за марки като whirpool, finlux, gorenje? като цяло гледах бош и беко. Бюджета ни е 800 макс.
https://www.technomarket.bg/peralni/gorenje-wnhei74sas-09209057

Whirpool, Finlux и Gorenje не могат да се мерят с Бош и си заслужават само при доста по-нисък бюджет. За 800 лв може да се намери хубава Бош:

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-BOSCH-WAN24065BY/p/684041

Имам подобна (WAN24062BY) от близо 3 години и е перфектна - тиха, стабилна, изпира отлично, центрофугата е достатъчна, за да суша в сушилня. Има опция за съкращаване на времето и др.

Свекърва ми има Беко, която не е лоша като цяло, но е 2 пъти по-шумна от Бош-а. Не знам и колко е здрава, защото тя я ползва рядко.

# 1 210
  • София
Прахосмукачките на Миле са едни от най-добрите....

С това не мога да се съгглася, защото имам такава. На цена е 2 пъти по-скъпа от подобните й. На втората година й изгни пластмасовата тръба, просто пластмасата остаря и почна да се рони -  естествено това не влизаше в гаранцията. Самата прахосмукачка е много тежка и трудноподвижна. Не бих си купила никога повече уред от Миле, различен от пералня.

Познат си купи пералня Бош, серия 8. Той е техничар и винаги е за най-новото и модерното. Каза ,че изобщо не е доволен. Много е шумна, а след изтичането на стандартната гаранция, машината е дефектирала и се е наложило смяна на целия казан. Спасила го е удължената гаранция.

Миналата седмица идва техник да ни монтира нова съдомиялна. Не е Бош, нито АЕГ. Питах го коя марка е за предпочитане да се вземе за в къщи -  Бош ли? А той ми каза - няма смисъл. Вземете си Беко. И Бош, и Беко се монтират в Турция в един и същи завод. Като отвориш двата уреда отвътре са 1:1. Само че за марката Бош плащаш 1000 лв отгоре.

Та... разни хора, разни марки, разни случаи...
Извинявам се за оф-топика.

# 1 211
Gorenje са с доста развалено качество спрямо тези преди години. А и то старите им перални не са кой знае какво. Скоро хвърлихме една - принципно работеше, след безброй поправки, но не загрява вода както трябва и след изтичане на гаранцията започна да се чупи (и преди това се чупи, но поне в гаранция) и програмите й да отказват. Накрая можеше да пере само на две програми.

# 1 212
По- откровени глупости, изречени от техник, не бях чела 😂

# 1 213
  • до най-прекрасния мъж
По- откровени глупости, изречени от техник, не бях чела 😂
+1
Точно преди седмица приятелка ми се оплака от нейната съдомиялна Беко. На нея й е втора. От първата е доволна, от втората изобщо.
Аз ходих да гледам сушилня Беко, сглобката изобщо не ми хареса и си взех АЕГ на късмет. Имаме два хладилника Беко в две наши жилища. Още на втората година на единия започна да се откопчава предния панел на вратата. Не пречи на работата му, но е дразнещо. Така че, този техник да има да взема. На вид може да са еднакви, но едва ли вложените материали ще са еднакви.

# 1 214
А марките ЛГ и Самсунг как се представят при пералните? Беко ги загледах защото предлагат 5 години гаранция.

Общи условия

Активация на акаунт