Всякакви въпроси относно пералнята - тема 15

• 75 331
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Ама наистина, не може да обвиняваме уредите, след като не ги ползваме павилно!
Дори простият ми Самсунг има програма за паук, която от 3 часа намалява времето според това колко дрехи съм сложила. Нека не забравяме, че "максимум" не означава "точно" килограми! И при мен другите програми са за по-малко дрехи, това е съвсем нормално.

# 256
Аз с Miele всичко на Памук пера и само променям температурата на 40 или на 60 градуса и винаги ми е включен бутона бързо (kurz) и така пере или 1:39 или 1:59, малко съжалявам че моя модел няма Quick Power Wash програмата за 0:59 мин, но друг път и аз ще гледам програмите като купувам Joy

# 257
Майтапиш се, Piole1, но Бошът, за който стана дума, на онази по-кратка програма за слабо замърсени, върти дрехите по различен начин ( на различните програми движенията на барабана са различни при разните перални), освен че плакне по-малко....а пък после пяна оставала.

# 258
Въобще не ми е кеф да пера на кратка програма. Само за едно съжалявам, че съсипах якето с пух на мъж ми. Не знам, защото го пуснах на дълга програма с центрофуга или защото го суших без топки, но втори път го прах и не се оправи. Вече с такива неща ще внимавам, както и с пердета, но друго нищо няма да изпера на 50 минути. Защо са ви тия кратки програми?

# 259
  • София
Сърдечно благодаря за бързия отговор. 100 лева, слава Богу не са проблем за семейството ми. Спрели сме се на около 1000 лева, просто защото за пералня, която ползваме за двама човека не ни се струва целесъобразно да даваме повече. Ако са на една цена коя бихте предпочели, всички ли имат функции за пестене на вода (при непълна пералня да пуска по-малко вода), за как беше.., за разбиване на праха и смесването му с вода още преди да постъпи в казана, за намаляване на времето за пране без да се отразява на качеството на изпиране и още нещо имаше, но като съм невежа.... Весело посрещане на новта година Simple Smile П.П. Ако пък име много чувствително по-добра пералня, за 100-ина лева над бюджета не е проблем.

Ако са на една цена, може би бих избрала Бош серия 6. Тя е с по-голям барабан и по-здрава конструкция от другите две. Казанът е с триточково окачване и три амортисьора, а другите са с двуточково и с по два амортисьора. Серия 6 е и с по-големи и здрави лагери. Както споменах по-горе, има и вътрешна шумоизолация, затова са ѝ дали клас А на звукови емисии.

И трите имат нужните функции. Всички модели Бош и АЕГ, както и повечето съвременни перални са с електронно управление и сензори за теглото на прането, нивото на водата и др. и сами преценяват колко вода е нужна за доброто изпиране. Не съм гледала подробно, но Бош от серия 6 със сигурност има повече допълнителни екстри и опции от серия 4, както и от АЕГ серия 6000. Вероятно и програмите ѝ са повече, но най-добре проверете сама.

# 260
Здравейте, изчетох 4 теми назад почти всичко и не можах да взема решение. Предстои ни закупуване на пералня, а установих, че тук има няколко човека, които разбират много, може би сервизни техници и познават много добре пазара. Бюджетът ми е 1000 лева. Пера веднъж седмично. Двамата със спръга ми сме. Рядко пера много захабени дрехи, предимно на прибиране от вилата. От прочетеното се спрях на няколко модела, но приемам всякакви предложения. https://www.tehnomix.bg/peralnya-bosch-wan28160by
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-BOSCH-WAU28T61BY/p/683997
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-AEG-L6FLI48S/p/68 … b=characteristics
https://www.tehnomix.bg/peralnya-aeg-l6se27se?fbclid=IwAR0-5HqM_ … 0DOaohOj6bvQln7oI

Здравейте, и аз търсих пералня,като вас до 1000лв.След четене и тормозене на съфорумците- избрах този модел -

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-AEG-L6FLI48S/p/68 … b=characteristics
Супер доволна съм на този етап. Тиха, пере добре😁😁😁😁. Бях харесала и този модел на Бош мисля беше: https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-BOSCH-WAJ24063BY/p/683993
. На Боша не ми хареса, че люка беше много малък. По - малък и от старият ми Индезит,. Иначе, като параметри бяха едни и същи.
В Бс имаше 3-4 модела в Технополис на Бош(до моята сума) 😁. Добро е АЕГ-то не съжалявам. Пък, както бях писала - дано ми е на късмет Simple Smile И за 4б пералня да вземе човек, не се знае. Беше 900 лв 😁. Не знам, защо са я вдигнали.
Люка е широк, позволява да се пъхнат и по-обемисти неща. Така, че с две ръце съм за АЕГ. Факт, че смених 15-16г Индезит и разликата е огромна Simple Smile
Както се бъзикахме, Пенка служи вярно 16г,все още си бачкаше тракайки 😁. Чак ме е жал да я хвърля 😁. Чисто сантиментално 🤪😁😂😂😂😂😂
И също до днес е с 5г гаранция Simple Smile.

# 261
Има програми за 1 час като Quick Power wash на Miele,
Turbowash - LG,
 Okopower - АEG ,
Superspeed - Samsung,
при които прането е супер интензивно като при Памук, може би и по-интензивно и са до 5 кг, за да може да се постигнат същите резултати като при основните 2-3 часови програми само че за по-кратко време и за по-малко дрехи.

Не мисля че тези програми са лоши особенно за хора като мен, които на ден се преобличат по 2-3 пъти и буквално им е писнало да чакат пералнята по 2 часа и Втора пералня и сушилни и то деня си минава в пране.

# 262
Е, и аз това се опитвам да обясня. Кърпи сменям всеки ден, калъфки през ден, мъжовете са като моми , все едно стоножки живеят в нас с безброй чорапи за пране. А съм прескочила един ден без пералня, на другия са поне две.
На Quick Mix освен повечето вода, ги подмята доста повече при пране в сравнение с тази за памук. За броя плакнения не споря, не съм засичала.
На мен проблемът ми е в удължаването, не претоварвам, а едно половин час отгоре все добавя. Като добавя и плакнене, отива на + 1 час. Та реално и моите излизат двучасови.
Както и да е, весело посрещане на 2023- та и по- малко ядове с техниката!

# 263
Кърпи сменям всеки ден, калъфки през ден,

Малее, какви чистници, отивам да се гръмна. И горката природа...

# 264
Някой е в предновогодишно кисело настроение!😂
Недейте така, че както тръгне годината, така и ще върви!

# 265
Нищо кисело, само се шокирах от такава крайност (за мен).

# 266
Е, то и аз ги сменям всеки ден и калъфки през ден, но съм купила достатъчно за да ги събера в една пералня на седмица. А не, да въртя пералня за по две кърпи всеки ден.

# 267
И аз сменям хавлии по 4-5 на ден и на всеки 2ри ден имам пълна пералня с хавлии,
 цветно всеки ден по 1 пералня.
Отделно якета, глупости, веднъж седмично чаршафи и одеала, абе майката си трака от пране всеки ден,
затова са ми писнали тия двучасови програми.

# 268
Цитат
Кърпи сменям всеки ден, калъфки през ден,

Е, то и аз ги сменям всеки ден и калъфки през ден, но съм купила достатъчно за да ги събера в една пералня на седмица. А не, да въртя пералня за по две кърпи всеки ден.

Кърпи и калъфки, на месеца 1-2 пъти пера, как ги цапате за ден не ми го побира главата Grinning! През ден, то за 2 спанета тия калъфки нямат време да се измиришат от омекотителя Grinning Старата пералня я карах на програма за 1 час, сега свиквам с новата да върти по 1час и 40мин, много ми е сякаш Grinning Всеки ден въртя по 1 поне-дрехи основно, якета(децата мн. ги цапат), спално-2-3 пъти в месеца Grinning

# 269
Кога успявате да изцапате 4-5 кърпи на ден ? Аз вкъщи сменям по две кухненски кърпи на ден и през два дни две кърпи от малко по-големите . Крайно недостатъчно за една пълна пералня кърпи , затова ги пускам заедно с бельо , пижами и т.н. на 60С . Калъфките ги пера веднъж седмично .
Одеяла също не пера всяка седмица , пък и когато ги пера не ги пера отделно /става въпрос за леки полиестерни , дебелите ги пера отделно веднъж на няколко месеца/.
Пера през ден по 2 перални - бяла и черна , събота и неделя по 2 на ден , като почти всека седмица има и нещо "допълнително" за пране . Около 7-8 перални пускам седмично .

Общи условия

Активация на акаунт