Всякакви въпроси относно пералнята - тема 15

• 75 331
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 1 215
  • София
...И Бош, и Беко се монтират в Турция в един и същи завод. Като отвориш двата уреда отвътре са 1:1. Само че за марката Бош плащаш 1000 лв отгоре...

Хубаво е човек все пак да проверява информацията, а не да вярва на съчиненията на разни хора, били те и техници. Бош и Беко са на два различни континента и в буквалния, и в преносния смисъл. Заводът за перални на Беко е в Чаирова, в азиатската част на Турция, а този на Бош - в Черкезкьой, източно от Истанбул, в европейската част.

Това е заводът на BSH Hausgeräte (производителят на уреди Бош):

А това е заводът за перални на Arçelik (производителят на уреди Беко):

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 17:34 от Vilemina

# 1 216
А марките ЛГ и Самсунг как се представят при пералните? Беко ги загледах защото предлагат 5 години гаранция.
LG, като цяло не са ок за перални и сушилни (само хладилниците им и микровълновите при домакинската техника са супер). Самсунг имаха добри модели и решиха да "подобряват" и съсипаха всичко при пералните пред последните около 3-5 години.
Накратко-80% от това, което е на пазара, е скъп боклук.

...И Бош, и Беко се монтират в Турция в един и същи завод. Като отвориш двата уреда отвътре са 1:1. Само че за марката Бош плащаш 1000 лв отгоре...

Хубаво е човек все пак да проверява информацията, а не да вярва на съчиненията на техници. Бош и Беко са на два различни континента и в буквалния, и в преносния смисъл. Заводът за съдомиялни на Беко е в Анкара, а този на Бош - в Черкезкьой, на стотина километра от Истанбул.
Да. И най-малкото може да си набележи някоя част от уреда ( в случая съдомиялната) и да види как изглежда тя за двете марки в някой онлайн магазин, например.

Пoтрбителката, която питаше за добра марка и натъманяване на бюджета (mileneira), ако имате хубав бюджет, си вземете едно хубаво Миле- иноксов, отварям казан и съответно лесен и сравнително евтин ремонт, ако се наложи; хубаво окачване, амортисьори, чугунени тежести- все висок клас компоненти. Задължително си я включвате през устройство за защита от токови удари. ДА, давате повече, но купувате надеждност и качество.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 20:27 от petiaivanov

# 1 217
  • София

Хубаво е човек все пак да проверява информацията, а не да вярва на съчиненията на техници. Бош и Беко са на два различни континента и в буквалния, и в преносния смисъл. Заводът за съдомиялни на Беко е в Анкара, а този на Бош - в Черкезкьой, на стотина километра от Истанбул.
Да. И най-малкото може да си набележи някоя част от уреда ( в случая съдомиялната) и да види как изглежда тя за двете марки в някой онлайн магазин, например.

Точно така, ето пример за пералните (по-рано се обърках, че съм в темата за съдомиялни, моя грешка):

Беко
Бош
https://apogee99.com/?main_page=index&cPath=10_73&specia … r_filter%5B%5D=17https://apogee99.com/?main_page=index&cPath=10_73&specia … er_filter%5B%5D=7

# 1 218
Прахосмукачките на Миле са едни от най-добрите....

С това не мога да се съгглася, защото имам такава. На цена е 2 пъти по-скъпа от подобните й. На втората година й изгни пластмасовата тръба, просто пластмасата остаря и почна да се рони -  естествено това не влизаше в гаранцията. Самата прахосмукачка е много тежка и трудноподвижна. Не бих си купила никога повече уред от Миле, различен от пералня.

Познат си купи пералня Бош, серия 8. Той е техничар и винаги е за най-новото и модерното. Каза ,че изобщо не е доволен. Много е шумна, а след изтичането на стандартната гаранция, машината е дефектирала и се е наложило смяна на целия казан. Спасила го е удължената гаранция.

Миналата седмица идва техник да ни монтира нова съдомиялна. Не е Бош, нито АЕГ. Питах го коя марка е за предпочитане да се вземе за в къщи -  Бош ли? А той ми каза - няма смисъл. Вземете си Беко. И Бош, и Беко се монтират в Турция в един и същи завод. Като отвориш двата уреда отвътре са 1:1. Само че за марката Бош плащаш 1000 лв отгоре.

Та... разни хора, разни марки, разни случаи...
Извинявам се за оф-топика.
Бош били шумни ?!
Принципно имат 2 модела с шум 74-76 децибела при центрофуга, останалото е 70-72 което много тихо за пералния.
Нашата е във всекидневната и тишината беше основното което търсехме в пералнията.
Вече си гледам телевизия при центрофуга без проблеми.

# 1 219
В крайна сметка решихме да не се занимаваме със старата пералня, онази, която работи, когато си реши и взехме нова в събота.
Разгледахме по интернет...ММ хареса АЕГ били по - красиви...викам ще се снимаш ли с нея?
И по показатели по икономични, това му било важно.
Та моделите на АЕГ се оказаха много видове, освен серия 6,7,8,9 ами и на сериите имало нов и стар "фейс". Та падна едно разглеждане първо в интернет, после ходихме и на живо да ги видим.
В Зора попаднахме на отзивчив консултант, който ни препоръча Бош или АЕГ, като в момента АЕГ е с 5год гаранция. За консумация на вода и ток си говориха с ММ, за системите им на смесване на вода и препарата преди да навлезе в барабана. При Бош имали за смесване на течен, при АЕГ на прахообразен. Каза къде се произвеждат моделите и на Бош и АЕГ.
Повече ни хареса стария фейс на АЕГ. Хареса ми и тази система окомикс за смесване на праха и водата, тъй като пера с прах. Обаче модела, който гледахме в Зора за 8кг беше 1620лв...дойде ми вече малко скъпо, мислихме до 1300-1400лв да дадем. Ходихме и в Технополис...там имаше някакви модели с такива миксове, ама все по 9-10кг и вече на цени към 1800лв. Бяхме решили че ще взимаме някоя и се започна пак разглеждане онлайн.
Гледам в сайта на Зора АЕГ 8кг с окомикс 8серия за 1450лв, има наличност в магазина, който бяхме ходили. Викам на ММ аз харесах една такава там ама беше 1620лв, пък пак пишеше 8кг...отиваме да видим в магазина и да питаме дали я имат тази за 1450лв.
Показвам я от сайта на един консултант ходи нещо гледа на компютъра, през това време гледам сериния номер на наличната в магазина с цена 1620лв и тази в сайта за 1450лв...еднакви. Дойде друг консултант показах му, ходи и той до компютъра с табелката и се оказа че са объркали, та ни предложи да ни я продадат с 5% отстъпка. Цената стана малко под 1400лв и решихме да я вземем.
Пускала съм я вече 5-6пъти на 3 програми. Първият път ми се стори доста тиха, старото Беко му дрънчаха ламарините при центрофуга, което ме дразнеше, но пък стои в коридора и не ми пречи чак толкова. На 2-3 пускане не ми беше сякаш толкова тиха, малко разочарование...поне това очаквах. Старата струваше 550лв тази 1400лв.
Бях си пуснала килимчето пред банята да се изпере на 20мин програма...ами то 10мин стоя на 3мин и върти ли върти. Трябваше да излизам и стоя и я чакам...не я издържах спрях я, отварям...много мокро ..пуснах я пак само центрофуга...10мин я чаках ..най - накрая спря.
Може би ще свикна че си преизчислява, старата колкото време пише толкова работи, няма съкратяване или увеличение на времето. Та сега малко ме дразни това. И при старата ми харесваше, че има отложен финал, ако я пусна на отложен старт ..тя ще приключи с прането след колкото време съм задала, а няма да започне да пере след толкова часа. Ако я пусна в 12 и искам в 6 да е изпрала...нагласям 6 часа и тя си изчислява че в 4 трябва да започне да пере, за да може в 6 да приключи примерно.
За сега не съм особено впечатлена за почти 3 пъти по - високата цена на новата.
Бях чувала, че някои перални и съдомиялни имат програма самопочистване, не виждам да има отделна програма, ама не съм и чела книжката де.
Старата изкара 8год и започна да прави проблеми, като не знаем точно какъв и е проблема и колко би струвал ремонта. Переше нормално, т.е. не съм имала оплакване да излизат мръсни дрехите или някаква миризма да има. Както казах дрънчаха и ламарините, ама като не ми е в стаята, преживява се. Не ми е оставал прах в отделението, не е забивала нещо да спре на някоя програма или да не е пуснала центрофуга.
И сега от новата струваща почти 3 пъти повече очаквах да прави нещо по - различно, пък то все пералня...
Примерно имам приятели смениха 2 съдомиялни в по - ниския клас и имат оплаквания, понякога не измивала добре, сегашната пък не изсушавала хубаво, ако не я отвориш да изсъхнат на въздух, не изключвам варианта и те нещо да не са направили както трябва, като настройка или да не ползват подходящи препарати. Но аз от моя Бош нямам оплаквания, вече поне 6 години я ползваме и резултатите след измиване са както си трябва, измити, полирани и сухи съдове. И съм доволна от избора си, не съжалявам че сме дали повече пари за нея, заслужила си ги е.
Пък за пералнята съм поне за сега леко разочарована. Не виждам да прави нещо по - различно. Не вярвам и от икономия на вода или ток да компенсира по - високата си цена, сравнена със старата. На 8год да си купувам по една за 500-600лв пак ще съм дала тези пари за 20год....пък тази дали ще изкара толкова... За да си е заслужавала цената...
Отивам да пусна 1-2 перални да ми мине малко разочарованието, че поне имам работеща пералня 😁

# 1 220
Моят мъж вчера отишъл и купил Самсунг пералня, откачих като чух. Викам как бе човек, поне Бои да беше. Сега съм ядосана, поне 10 години дано да изкара.

# 1 221
  • София
Скрит текст:
В крайна сметка решихме да не се занимаваме със старата пералня, онази, която работи, когато си реши и взехме нова в събота.
Разгледахме по интернет...ММ хареса АЕГ били по - красиви...викам ще се снимаш ли с нея?
Та моделите на АЕГ се оказаха много видове, освен серия 6,7,8,9 ами и на сериите имало нов и стар "фейс". Та падна едно разглеждане първо в интернет, после ходихме и на живо да ги видим.
В Зора попаднахме на отзивчив консултант, който ни препоръча Бош или АЕГ, като в момента АЕГ е с 5год гаранция. За консумация на вода и ток си говориха с ММ, за системите им на смесване на вода и препарата преди да навлезе в барабана. При Бош имали за смесване на течен, при АЕГ на прахообразен. Каза къде се произвеждат моделите и на Бош и АЕГ.
Повече ни хареса стария фейс на АЕГ. Хареса ми и тази система окомикс за смесване на праха и водата, тъй като пера с прах. Обаче модела, който гледахме в Зора за 8кг беше 1620лв...дойде ми вече малко скъпо, мислихме до 1300-1400лв да дадем. Ходихме и в Технополис...там имаше някакви модели с такива миксове, ама все по 9-10кг и вече на цени към 1800лв. Бяхме решили че ще взимаме някоя и се започна пак разглеждане онлайн.
Гледам в сайта на Зора АЕГ 8кг с окомикс 8серия за 1450лв, има наличност в магазина, който бяхме ходили. Викам на ММ аз харесах една такава там ама беше 1620лв, пък пак пишеше 8кг...отиваме да видим в магазина и да питаме дали я имат тази за 1450лв.
Показвам я от сайта на един консултант ходи нещо гледа на компютъра, през това време гледам сериния номер на наличната в магазина с цена 1620лв и тази в сайта за 1450лв...еднакви. Дойде друг консултант показах му, ходи и той до компютъра с табелката и се оказа че са объркали, та ни предложи да ни я продадат с 5% отстъпка. Цената стана малко под 1400лв и решихме да я вземем.
Пускала съм я вече 5-6пъти на 3 програми. Първият път ми се стори доста тиха, старото Беко му дрънчаха ламарините при центрофуга, което ме дразнеше, но пък стои в коридора и не ми пречи чак толкова. На 2-3 пускане не ми беше сякаш толкова тиха, малко разочарование...поне това очаквах. Старата струваше 550лв тази 1400лв.
Бях си пуснала килимчето пред банята да се изпере на 20мин програма...ами то 10мин стоя на 3мин и върти ли върти. Трябваше да излизам и стоя и я чакам...не я издържах спрях я, отварям...много мокро ..пуснах я пак само центрофуга...10мин я чаках ..най - накрая спря.
Може би ще свикна че си преизчислява, старата колкото време пише толкова работи, няма съкратяване или увеличение на времето. Та сега малко ме дразни това. И при старата ми харесваше, че има отложен финал, ако я пусна на отложен старт ..тя ще приключи с прането след колкото време съм задала, а няма да започне да пере след толкова часа. Ако я пусна в 12 и искам в 6 да е изпрала...нагласям 6 часа и тя си изчислява че в 4 трябва да започне да пере, за да може в 6 да приключи примерно.
Бях чувала, че някои перални и съдомиялни имат програма самопочистване, не виждам да има отделна програма, ама не съм и чела книжката де.
Старата изкара 8год и започна да прави проблеми, като не знаем точно какъв и е проблема и колко би струвал ремонта. Переше нормално, т.е. не съм имала оплакване да излизат мръсни дрехите или някаква миризма да има. Както казах дрънчаха и ламарините, ама като не ми е в стаята, преживява се. Не ми е оставал прах в отделението, не е забивала нещо да спре на някоя програма или да не е пуснала центрофуга.
И сега от новата струваща почти 3 пъти повече очаквах да прави нещо по - различно, пък то все пералня...
Примерно имам приятели смениха 2 съдомиялни в по - ниския клас и имат оплаквания, понякога не измивала добре, сегашната пък не изсушавала хубаво, ако не я отвориш да изсъхнат на въздух, не изключвам варианта и те нещо да не са направили както трябва, като настройка или да не ползват подходящи препарати. Но аз от моя Бош нямам оплаквания, вече поне 6 години я ползваме и резултатите след измиване са както си трябва, измити, полирани и сухи съдове. И съм доволна от избора си, не съжалявам че сме дали повече пари за нея, заслужила си ги е.
Пък за пералнята съм поне за сега леко разочарована. Не виждам да прави нещо по - различно. Не вярвам и от икономия на вода или ток да компенсира по - високата си цена, сравнена със старата. На 8год да си купувам по една за 500-600лв пак ще съм дала тези пари за 20год....пък тази дали ще изкара толкова... За да си е заслужавала цената...
Отивам да пусна 1-2 перални да ми мине малко разочарованието, че поне имам работеща пералня 😁

Просто забравете за цената и се порадвайте на новата придобивка. Четете упътването и пробвайте нови неща. Дайте ѝ време да се докаже.

Най-вероятно, сега сте със завишени очаквания заради високата цена и затова така се чувствате. Пари се изкарват, не ги мислете толкова, имали сте - дали сте. Сега разучете машината по-подробно, дори само от упътването се научават много нови неща.

Разбира се, че това е просто пералня и не сервира кафе, например. Само че като я опознаете, ще откриете множество разлики с предишната, които правят работата с нея по-приятна.

Моят мъж вчера отишъл и купил Самсунг пералня, откачих като чух. Викам как бе човек, поне Бои да беше. Сега съм ядосана, поне 10 години дано да изкара.

Самсунг работят прилично, не са толкова лоши, просто са с малък ресурс. 10 години трудно ще изкара, защото са разчетени по-скоро за около 5, при интензивна употреба.

За сметка на това, обикновено са с отваряеми казани и евтини лагери, така че не се ядосвайте, животът ѝ лесно може да се удължи.

Сложете ѝ едно Соно в контакта, за да предпазите електрониката, защото това е слабото им място:

https://sono.bg/predpaziteli/kombinirana-gramozashtita-s-avtomat … yuchvatel-wp230-w

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 14:45 от Vilemina

# 1 222
Взел я, защото мотора бил с 20г.гаранция. Маркетингови трикове- но той де вързал.

# 1 223
Скрит текст:
Да си поговорим за уреда като прочетеш книжката и се запознаеш с нея. Дълъг пост си написала, но не познаваш уреда.
За килимчето- как балансира този барабан, с едно нещо вътре, а пък ако е и тежичко.....

Дрънченето идва от лоша нивелация и/или от един маркуч вътре, докато сте я лангъркали да я разопаковате, наместите и т. н.
Аз, от една пералня, очаквам да ми е изпрала добре дрехите. Друго не очаквам.

# 1 224
  • София
Взел я, защото мотора бил с 20г.гаранция. Маркетингови трикове- но той де вързал.

Вероятно след 20 години от тази пералня ще е останал само моторът, затова му дават гаранция Simple Smile

# 1 225
След голямо чудене и разглеждане взехме Simens iq700. Произведена е 2021 год.Много съм доволна- не се чува въобще, пере много чисто.Има ли отделение за поставяне на течен препарат?Ще се радвам ако има други със същия модел да споделят мнения.

# 1 226
Здравейте,взехме си нова пералня на Samsung, която има програма Hygiene steam, та въпроса ми е ако пера дрехите на тази програма мога ли да избегна гладенето ?

# 1 227
  • София
След голямо чудене и разглеждане взехме Simens iq700. Произведена е 2021 год.Много съм доволна- не се чува въобще, пере много чисто.Има ли отделение за поставяне на течен препарат?Ще се радвам ако има други със същия модел да споделят мнения.

Честито! iQ700 не е модел, а серия - уредите са идентични с Бош, серия 6. По принцип течният препарат се слага там, където и прахообразният, освен ако моделът не е с Autodose. Вижте точния модел на етикета - мисля, че трябва да е от вътрешната страна на вратата.

# 1 228
Гладене може да избегнеш с качествена сушилня. Но не на всякакви дрехи.

# 1 229
В момента съм на почивка и пера с един Самсунг. Собственикът твърди, че бил нов, ама аз Самсунгите не ги разбирам. Ако някой държи, ще напиша модела.
Пералнята е за немския пазар, или аз така си въобразявам, защото надписите са на немски. Ако греша - поправете ме.
Та да споделя впечатленията си:
Времетраенето на програмите е добро. Памук, 60 С, пере 1:40 ч., Памук, 90 С - 2 ч., Памук, 60 С + допълнително изплакване - 2:12ч.
Не знам дали има съкращаване на времето. Не съм търсила, че посоченото от мен ме устройва.
При центрофуга (1400) лошо разпределя прането и понякога бумти и тресе.
Опциите за избор на обороти не ми допадат. Възможните избори са 400, 800, 1400.
Не мога да коментирам качеството на изпиране, защото си пера моите дрехи и ползвам качествен прах. Не знам как ще бъдат нещата за дълъг период от време.
Плакне с доволно количество вода, тиха е.

Общи условия

Активация на акаунт