9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 6

• 66 471
  • 754
  •   1
Отговори
# 390
А защо постоянно се сменят учителите в различните класове? Който е бил на 8 клас в 9 вече не е. Сякаш е някакво правило, като ви чета.

# 391
  • София
И на мен класирането за профил и възможността за неудовлетворяване на желанията, силно ми обезсмисля "свободния избор".

# 392
  • София
Истината е, че при какъвто и да е вариант за избор на профили все ще има - може би не много голям - брой деца, на които ще се наложи да направят компромис.
Лично аз по принцип съм привърженик на информирания избор, при все, че е ясно колко много могат да се изменят желанията и интересите на един тийн за няколко години, и вероятно поради тази причина не виждам голям проблем в сдвоените, но що годе гарантирани профили.
Като цяло ми се струва, че е по-вероятно да се окаже истинска пречка за някого, ако даден неособено популярен профил (например физика) вземе, че изобщо не се състои, отколкото ако няма опция например биология + философия, което може да не удовлетвори нечие желание, но пък няма да е фатално за нищо.

# 393
Интересно кое може да е лошото в свободния избор в дългосрочен план?
Иначе 1 аег имат 2 групи профили. Избираш по 1 предмет от първа група и един от втора група. Не може 2 предмета от първа. И примерно ако мат и хоос са първа група, тази комбинация няма как да я удовлетворят.

Наистина не знам как в голям випуск може да се случи на 100% удовлетвореност. Може да има 5 деца, които искат ии, как си позволява финансово някое училище да направи толкова  профили? За испанската тази позната майка искаше бел и ИТ като профил (режисура имаха желание да учи детето и това бяха решили, че ще е подходящо), но казваше, че нямало такава опция, дори нито един от тези профили нямало, нямам идея вярно ли е.
Както и да е, изяснихме как е профилирането във фег и който не е ок вероятно няма да го избере като училище. Идеята на темата е да сме полезни. Аз с дете във фег съм си ок с профилирането, не съм и чула за недоволни, което не значи, че не е имало такива. Пък ако ви е по-ок го наричайте "несвободен", това нищо не променя.

А защо постоянно се сменят учителите в различните класове? Който е бил на 8 клас в 9 вече не е. Сякаш е някакво правило, като ви чета.
Нямам идея защо, но се случва не само с предметите, които се учат на езика. При нас досега само бел и фвс не е променян от 8 клас. Но и от тази смяна на учители моето не е имало драма, даже е доволна, че така познава повече хора.

Айде, аз спирам, че досадих.
Успех на новите попълнения, дано ви хареса фег!

# 394
  • София
Няма профили бел и ит в Испанската, да. Но това винаги се е знаело - предлаганите профили са написани на сайта и са едни и същи от самото начало.
Аз лично предпочитам достатъчно разнообразни и смислени двойки профили, но да са ти гарантирани, а не - сега има, утре няма, я те класират, я не.

# 395
  • София
А как да гарантират необходимите преподаватели? С толкова свободни места за учители по математика, един от най-честите профили…..а какво остава за други предмети…

# 396
Няма профили бел и ит в Испанската, да. Но това винаги се е знаело - предлаганите профили са написани на сайта и са едни и същи от самото начало.
Аз лично предпочитам достатъчно разнообразни и смислени двойки профили, но да са ти гарантирани, а не - сега има, утре няма, я те класират, я не.
ФЕГ явно не е вашето училище, желая ви успех за там, където ще е щастливо и удовлетворено детето.

Единствено физиката е профил, който не всяка година събира над 17 души, но и в испанската ме съмнява да направят група при такъв малък брой желаещи. Въпреки че при нас втората група химия е само от 9 души, правят всичко възможно, за да има минимален брой неудовлетворени деца. Випускът над нас имаха физика мисля с 14 души желаещи и този под нас също има физика, просто при нас нямаше толкова желаещи. Когато ние влизахме във фег, профилите бяха сдвоени и нямаше физика, т.е. от тази гледна точка няма излъган, очаквал физика. Аналогично явно на бел и ит в испанската (конкретният случай на моите познати детето избира режисура в 10 клас и тогава реши какво би му било от полза, и да, прави компромис без да мрънка и да се оплаква).

Ако дете си учи  и има висок успех (в първите 80% от випуска) изобщо няма притеснението "ще ме класират ли". Аз разбирам, че не харесваш фег, пък аз си я харесвам и е нормално и ти, и аз да вадим от 100 кладенеца води да търсим кусури/похвали за училището. Хубавата част е че в София има огромен избор на училища и никой насила няма да учи, където не му харесва.

А как да гарантират необходимите преподаватели? С толкова свободни места за учители по математика, един от най-честите профили…..а какво остава за други предмети…
Принципно никъде няма гаранция, всичко се случва. Във фег всички профили без мат са не просто с добри, а с отлични преподаватели. Дали ще е така и след една година, няма кой да гарантира. И това навсякъде е така. Но моят опит с дете, което си гони интересите показва, че и при не така опитен и изискващ учител можеш да си се справиш. Нима по университетите имаш гаранция, че ще ти се падат само топ преподаватели?

Само ви лъжа как спирам да ви досаждам Simple Smile))

# 397
  • София
При моят син преподавателката по френски изкара с тях от началото до края. Повечето преподаватели така бяха. Единствено по история имаше смяна.
Иначе съм съгласна с Мария. От набора на сина ми почти всички бяха с удовлетворени желания. За мене беше облекчение липсата на сдвоени желания, защото той избра география и история.

# 398
  • София
Същото е и при моят - история и география. Никъде не съм чула за такова сдвояване, а това са любимите му предмети, които ще са му и необходими за специалността към която се е насочил след ФЕГ. Учи ги с удоволствие, много сериозно при това.
И пак казвам. ФЕГ трябва да е осъзнат избор. Достатъчно е труден езикът и ако е компромис и я запишеш просто ей така вероятността да я припознаеш за своето училище намалява. А това са си 5 години, не е малко. А неуредици има. От административен характер. Бавно се случват нещата

# 399
  • София
ФЕГ явно не е вашето училище, желая ви успех за там, където ще е щастливо и удовлетворено детето.

Е, това, че нещо конкретно не ми харесва, не значи, че ФЕГ не е нашето училище. Simple Smile

ПП. Понеже наистина ме учуди с тези 15 комбинации, питах и в темата на Испанската. И за вашия набор профилите не са били сдвоени, а избирани свободно от предлаганите, както е било винаги. Може би един текст на сайта на гимназията не е яно написан и води до заблуждение. Това не е по темата, но тъй като беше споменато, добре е да се изясни.

# 400
Напълно е възможно да не сме се разбрали.

Виж, за нашия набор при свободно запитване измежду всички предмети за профил над 100 деца от 190 випуск са поискали бел и/или ит, а само десетина физика. Това означава, че над 50% от випуска би направил компромис с избора си ако ги няма тези 2 предмета като тия 5% за физика пак не е ясно дали биха ги формирали за 10 души и в испанската. Та за децата, които са във фег този избор си е ок за тях. С което аз вече наистина мисля да спра спора колко е добро или лошо профилирането във фег.

# 401
  • София
Аз не го приемам като спор, не и в лошия смисъл. Няма нищо лошо в една нормална дискусия.

# 402
  • София
Аз харесах вашия разговор, защото намерих много отговори. Не го виждам като спор.

Имам въпрос относно учителите по математика, защото от написаното досега малко започвам да се плаша. Няма ли поне един читав учител по предмета??? Да има някакъв минимален шанс да се падне на зайците? Защото за голямата ми дъщеря петте години математика бяха чиста загуба на време и този път искам да съм подготвена и да си намеря вариант, ако ще ни чака същото.

# 403
Пожелавам успех на всички новоприети деца!
За мен ФЕГ е училище с голям потенциал, има отлични възможности по определени предмети и дейности, но може да се случват още по-добре нещата. Осъзнавам, че наборът, който завърши тази година изтегли доста къса клечка, защото още втори срок на 8 клас започнаха обучението в онлайн среда с всички произтичащи проблеми от това, после учеха и по време на ремонта на сградата като имаше реална опасност, заради този ремонт децата да прекарат още една учебна  година в онлайн среда. В следствие на всичко това са имали нормален учебен процес само в 11 и 12 клас.  Мога да напиша за много вдъхновяващи учители и  за такива, които по-добре дъщеря ми да не беше срещала, но нещото, за което съм категорична, че средата беше от интелигентни , добронамерени и добри деца. Административно и организационно гимназията също е длъжник на родители и ученици. ФЕГ е част от системата на МОН, а както всички знаем тази система не е добра. Наскоро попитах дъщеря ми дали ако се върне назад във времето би избрала отново ФЕГ, отговорът беше положителен, защото все пак хубавото е повече.
   За математиката , която обсъдихте нашия випуск беше с 2 преподавателки от началото до края. Като цяло преподаваха добре и съвестно. Проблем имаше с учителката на класа на дъщеря ми единствено с това, че задачите, които се работеха в клас и за домашно бяха доста по-леки от задачите на контролни и класни. Същите 2 учителки водеха и профилите, катоучениците на ДЗИ математика постигнаха приличен резултат-4,95 мисля. На около 30-то място в страната, което смятам, че е добре  за деца, които не учат в математическа гимназия.

# 404
  • София
Не съм се интересувала конкретно от профилите в другите гимназии, но съм много изненадана, че в Испанската няма профили БЕЛ и философия. Особено БЕЛ! Ми това е един от най-търсените профили защо така? Има страшно много хуманитарно насочени деца, които си избират точно БЕЛ. При нас БЕЛ, математика, химия и история са с по две групи. И най-многобройните са май точно БЕЛ.

Общи условия

Активация на акаунт