Прецакани снимки - каква може да е причината.

  • 2 314
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 520
Здравейте,

правя много снимки и си ги съхранявам на компютъра. Първо видях проблем при една снимка, после при друга. Едната снимка е правена с фотоапарат, а другата е сканирана снимка от стар албум. При направата и на двата файла всичко е било точно - не запазвам снимки, ако са прецакани още в началото. Сега като ги видях и двете има по  една зона, просто като отрязана - на една снимка се вижда половината от снимката, а другата половинка е плътна черна ивица. Другата и тя така - половината се вижда, другата половина е плътна оранжева ивица. Отварях ги с всякакви програми, пратих си ги на фейса, на имейл - ивицата стои. Интересно, че във фолдъра тъмнейла на снимките е пълен - тоест тази ивица я няма. Но където и да ги пратя, отворя - я има. Качих ги на флашка - и там така. Не мога да разбера файлът ли се е прецакал или само визуализацията в конкретната програма е зле. В друг фолдър пък имаше някакъв проблем с други снимки - казваше, че не може да ги отвори. Добре че си ги бекъпвам на usb flash drive, та това с неможенето да се отворят се оправи - просто си прекопирах копието от флашката. Но тия с лентите са прецакани и там - явно като съм бекъпвал проблемът е съществувал.

Само да кажа, че няколко пъти уиндоуса ми дава син екран и рестартирам - казва че има някакъв проблем. Преинсталирах наскоро и уиндоуса.

Чудя се дали да не си купя лаптоп със солид стейт хард - чувал съм че са по-надеждни - там обема на диска е по-малък, по-скъпи са май - но ако реши проблема, съм ок.

Не знам как да си съхранявам снимките, имам може би към 15 000, не знам точно колко, ама за 20 години са се понатрупали.

# 1
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 465
Звучи, като прецакани файлове. Има някакви програми за "оправяне", но не съм ги тествала лично, за да коментирам от личен опит: https://www.jpeg-repair.org/

# 2
  • Мнения: 1 520
Ето как изглежда. И другия е така. А си бяха цели преди, без проблеми.

Тая програма не става, няква платена е.

# 3
  • Мнения: 1 266
Ами специално така са ми изглеждали недосвалени напълно снимки от интернет. Също и при неправилно копиране ( примерно през разни кофти флашки с греши в папки и друго )
Също подобно е било при конвертиране, особено при по редки формати.
Ако самия хард си заминава или конкретно има проблем с дяла където е Уиндоуса, може да прецаква видео/аудио файлове, както и изображения.
По добре слагай ценните си неща на отделен носител ( като външен хард ), а на компа работи с копия.

# 4
  • Мнения: 17 127
Причини разни, както се каза по-горе. Но щом тъмбнейла е цял има шанс. Ако се съмняваш че уиндоусът или харддиска е тръгнал да заминава, има опция repair windows или нещо подобно, пусни го да търси, евентуално ще намери къде има фал и ще го оправи, или поне ще каже че всичко е наред. Май отнякъде излизаше и търсене на проблеми конкретно с харддиска.
Ако от там не се открие проблем или не успееш да намериш менюто, има втори вариянт за нещо подобно. Отваряш командния прозорец като администратор и пишеш sfc/scannow , удряш клавиша enter и чакаш то да си сканира. Това оправя проблеми в самия уиндоус ако евентуално нещо не ти визуализира снимките правилно може и да се оправи от там.
Трети вариянт: избери една от тия сбъркани снимки (за всеки случай й направи копие някъде на друго място за имаш резерва в друга папка), отвори я в някаква програма за редактиране на снимки, направи някаква минимална промяна в снимката, примерно увеличи контраста с една единица или размера с един пиксел, нещо дребно, после запази снимката , но не чрез стандартното сейвване, а чрез Save As (Запази като...), само че избери да се запази на същото място като оригинала. Така програмата ще презапише снимката и има вероятност да се оправят прецаканите данни.

За съхранение на снимки може да си вземеш два външни харддрайва, шансът да се развалят и двата едновременно е минимален, или дръж едно копие на компютъра и едно на външен хард. Лаптопи има и с големи солидстейт хардове, 1-2 гига, естествено зависи от бюджета.

Общи условия

Активация на акаунт