Електронни четци - 27

• 53 898
  • 738
  •   2
Отговори
# 285
  • София
Това OCR ми напомня за обсесивно-компулсивно разстройство Simple Smile

# 286
OCR - optical character recognition (оптично разпознаване на символи). Има си различни програми (софтуер), които се занимават с това.
От тях съм използвал единствено ABBYY FineReader (легално копие, платено) в офиса.

# 287
Някой сваля ли книги директно през киндъла? Сблъсквал ли се е с този проблем?

Скрит текст:
Здравейте!
Имам проблем с изтеглянето на книги в моби формат директно на киндъла от Читанката. Изписва ми съобщение, че има проблем със зареждането на страницата. Линкът е същия, от който съм теглила по-рано.  Устройството ми е Kindle Paperwhite 3. И на киндъла на ММ  не може да зареди, дава същото съобщение.   На компютъра мога да тегля от този линк, там зарежда без проблеми.
Някой има ли идея защо  става така и как мога да реша проблема? Дали е някакъв проблем от сайта им?
Линкът е този:
Скрит текст:

# 288
На мен ми хрумва само, че нямате интернет на четците. Проверено ли е дали има връзка и дали зарежда нещо друго? След рестарт не се ли оправя?

# 289
  • София
При мен уж има и-нет, свързва се с домашния уайфай, но единственият сайт, който признава, е imdb
Докато губя време и се ядосвам, предпочитам да включа компа и кабела.

# 290
За да не ви заблуждавам без да искам, искам да поясня. ПДФ файлът е нещо като универсален формат, чрез който комуникират програмите - като почнете от професионалните и свършите с офис пакета. Всички те имат опция и възможност за публикуване/експорт към пдф. Ако имате текст, който е създаван в текстова прорама и след това конвертиран в епуб или друго, то този текст запасва стиловете си и оформлението си. Ако обаче текста е в пдф, моби , фб2 и т.н и направите преконвертиране през калибре, то тогава е напълно сигурно, че ще се получат разлики в оформлението, лигатурата, може да изчезнат енднотовете и т.н.  Това е така, защото файлът претърпява преструктуриране и можете да отворите един html редактор и да видите нещата там.
Понякога в пдф текстът е само символен( в "криви") и тогава наистина става касапница при какъвто и да е конвърт. Ако ползвате файлове от пространството, няма как да знаете как са правени и записвани, за това и проблемите при тях са повече от сигурни. За това и в Читанка има повече от един формат, за да се избегне дискомфорта при четене. Някои предпочитат фб2, други като мен предпочитат епуб.
Понякога попадаш на някоя никомунеизвестна програма, написана от някой ентусиаст, който му е писнало да редактира и тогава всичко е наред при конвертирането. Просто аз до сега с моя опит мога да споделя това. Грешно или не.. тъй са ми се паднали нещата.)

# 291
За директното сваляне на книги в Киндъла. Току-що направих проба. Включих wi-fi на Киндълa (Paperwhite 2021) - т.е. изключих самолетния режим, включих интернет браузъра, написах chitanka.info и след малко сайтът зареди. Навигацията в сайт през Киндъла е жива мъка, но все пак с малко търпение си избрах една книга и я дръпнах директно в mobi формат. Въобще не трябва да се посещава онзи адрес отпреди няколко поста. В нормалния сайт на читанката отдавна може да се избират книги за сваляне директно в mobi формат.
Книгата се свали без проблем, след това се появи в библиотеката на Киндъла и се отваря и чете съвсем нормално.

# 292

Stilgar, здравей отново..може ли помощ как да изтегля книга по твоя начин..сега ще се уча:blush:

# 293
^ Натисни трите точки горе вдясно и цъкни където пише браузер, после си действаш както с нормален компютър в интернет.

Киндъл браузера доскоро беше пълна скръб, освен да са го пооправили на новите модели, на моя още пише "експериментален" Smiley

# 294
Ефибуш, благодаря за съдействието,този е стар ,но вече е на мое разположение и ще се опитам да се справя..мисля ,че е 6 gen.

# 295
Все още се води "експериментален" браузер - и при последния модел Киндъл Пейпъруайт пише същото.  Направо е ужасен. Аз го пуснах само за експеримент и вероятно няма да повторя.

# 296
За директното сваляне на книги в Киндъла. Току-що направих проба. Включих wi-fi на Киндълa (Paperwhite 2021) - т.е. изключих самолетния режим, включих интернет браузъра, написах chitanka.info и след малко сайтът зареди. Навигацията в сайт през Киндъла е жива мъка, но все пак с малко търпение си избрах една книга и я дръпнах директно в mobi формат. Въобще не трябва да се посещава онзи адрес отпреди няколко поста. В нормалния сайт на читанката отдавна може да се избират книги за сваляне директно в mobi формат.
Книгата се свали без проблем, след това се появи в библиотеката на Киндъла и се отваря и чете съвсем нормално.

Хммм, много странно. Опитах и така, макар, че наистина е жива мъка и трябва с лупа да чета автори и заглавия. Докато навигирах, нямах проблеми със зареждането на страниците. Но когато опитах да сваля книги в моби формт, пак същото съобщение, че не може да зареди страницата.
Каква може да е причината? Явно не е от нета, защото си зареди chitanka.info без никакви проблеми, също нямах проблеми  с търсенето по автори и зареждане на книги от избрания автор. Запъва на свалянето.
Опитах и през историята на предишните сваляния, пак същото съобщение.
Не съм регистрирала киндъла в Амазон, ако това има някакво значение.
Странно ми е, че и на киндъла на ММ също не става да се изтегли книга в моби фрмат. Други формати не съм пробвала.

ПС
При мен също е през експериментален браузър и влизам през домашен wi-fi, изключвам режим "самолет", докато свалям. Paperwhite 3, firmware 5.6.5. На ММ е малко по-нов firmware, с минимални разлики. Имам 3 MB свободно пространство, което е достатъчно за доста книги.

ППС Stilgar, може ли да те помоля да пробваш и през този адрес дали можеш да сваляш? Първия път трябва да се изпише на ръка. https://pechkov.chitanka.info/mobi/index.php
Бту,  много е удобен за киндъл като навигация. Записах си го в браузърите, за да не го изписвам всеки път, когато искам да сваля книга. Буквите са достатъчно едри, за да се четат нормално, избирам си автор по буквата на името му и отваря всичките му произведения, свалям каквото искам. Свалянето ставаше за секунда, без никакво забавяне. Поне така беше преди 2 години, когато си свалих доста книги.

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 02:52 от Diorela

# 297
Добре, ще пробвам да дръпна някоя книга от този линк за проба. Дори за да е коректен експериментът, пробата ще я направя със същия модел Киндъл като твоя - Paperwhite 3 или Paperwhite 2015 или нещо подобно. Но първо трябва да му заредя батерията.

А междувременно ще ви покажа екрана с настройките на страницата на Kobo Libra H2O (стария модел)

Широчината на белите полета се регулира от плъзгача Margins. Те и в момента са достатъчно тесни, като може да се намалят още до почти пълно изчезване. Големината на междуредието се регулира от Line Spasing. Регулирането и на двата параметъра става на много малки стъпки, т.е. много плавно. Същото е и с големината на шрифта - Font Size. За мен тези настройки са много по-удобни, отколкото аналогичните настройки при Киндъл примерно. Наскоро тук в темата някой питаше как да си направи тези настройки на Киндъла, затова давам пример  как стои въпросът при "конкуренцията".Grinning
Ето и цялата страница при махнато меню за настройките:

# 298
аз не се справих снощи с Киндъл 6-отидох на трите точки в дясно ,но като влязох в читанка,нищо не можа да се свали..

# 299
  • София
Затова съм пресметнала, че за същото време ще пусна компа и ще сваля сума ти книги. Дори при ПБ, чийто браузър беше далеч по-читав, пак ми се струваше бавно.

Общи условия

Активация на акаунт