Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 38 926
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Идеята е, че при схема, при която се плаща висок процент още в началото, гориш с много пари ако нещо стане със строежа, а ако вземеш и кредит заради началните вноски, гориш и с лихвите, защото банката не е благотворително дружество. При по-разсрочено плащане рискът да изгориш с много пари намалява до определен момент.

# 586
  • Sofia
Идеята е, че при схема, при която се плаща висок процент още в началото, гориш с много пари ако нещо стане със строежа, а ако вземеш и кредит заради началните вноски, гориш и с лихвите, защото банката не е благотворително дружество. При по-разсрочено плащане рискът да изгориш с много пари намалява до определен момент.

Ами да, точно това имах предвид и аз. В момента строителите подобряват условията - в началото искат по-малък процент. Така че можеш да се включиш с налична сума, да си спестяваш докато строят, без да плащаш банкови лихви, а рискът е по-малък, защото си влязъл с по-малко пари.
Т.е подобряването на условията за начална вноска (по-малка, вместо по-голяма) ти спестява както риск, така и лихви.

# 587
Да, с по-малката първоначална вноска ценят да зарибят хора с мислене като твоето. Само че аз не мисля, че цени на зелено, по-високи с 40% спрямо предходната година, са устойчиви във времето. По-вероятно е на акт 15 цените да са същите и да си се прецакал, че изобщо си дал и 1 лв., вместо да си ги вложиш другаде или да ги държиш под дюшека, докато стигне този етап.
И едва тогава, като видиш как са заградили още 6 парцела около твоя, някои от които с по-висока етажност, да прецениш този ли ще е или друг.

# 588
  • Sofia
О, аз не съм хукнала да купувам, само казвам, че забелязвам раздвижване в условията и новите условия имат някои предимства, спрямо старите.
Както съм писала и преди - предвиждам спад с поне 10% и затова засега само си гледам. С интерес ще следя какво става през април/май, чакам намалението Simple Smile

# 589
Може на акт15 да са същите цените, а може и да има спад и да станат по-ниски. Но може и да са още по-високи. Риск винаги има. Ако ги държиш под дюшека парите не печелиш нищо, освен ако не спаднат цените. В момента както са нестабилни акциите и да ги инвестираш (пасивно) в рамките на 12-24 месеца няма да спечелиш много.
В момента е криза и акциите са надолу (и аз съм на червено), ама ако си инвестирал в подходящи сектори и индекси до 3-4 години ще е на плюс. Та отново въпросът е дали човек си е правил разумно сметките и може да чака или е стъпил на ръба.
Българските ДЦК не знам защо се пробутват за много сигурни, като държавата е в политическа криза от повече от година и едвам си пробутва дълга и на вътрешните и на външните пазари. С тоя свръх популизъм след 5 години може и да е фалирала държавата.

# 590
.

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 08:15 от bubkab

# 591
Добри двустайни с гараж/паркомясто под наем в района се намират за около 1000 лева. С пазарлък може и по-малко. Не са много офертите, но се намират. Та не виждам как ще вземат 800 евра, а сигурно има и такси за комплекса в добавка.

# 592
Остават активни купуващи и продаващи тези, които трябва да продадат поради някаква причина, и които трябва да купят (за живеене, или за да не им изгорят парите).
Интересно мислене - трябва да купя, за да не ми изгорят парите?
А ако купиш нещо за 150к и догодина струва 120к, не ти ли изгарят? Нима не стана така 2009 г?
Който не иска да поема риск с акции, имоти, или други инвестиции, нека си държи парите в безрискови инструменти, да не се повтаряме кои са. Ако България ви е рискова с 5.5%, то САЩ с е 4.5% в момента - и те ли има опасност да фалират? Не че не е възможно теоретично, но ако САЩ фалира и доларът се срине, то какво ли ще стане в бедна България тогава, и какво ще струват нашите имоти, и в каква валута? Левът и еврото ще цъфтят, докато доларът загине?

# 593
Остават активни купуващи и продаващи тези, които трябва да продадат поради някаква причина, и които трябва да купят (за живеене, или за да не им изгорят парите).
Интересно мислене - трябва да купя, за да не ми изгорят парите?
А ако купиш нещо за 150к и догодина струва 120к, не ти ли изгарят? Нима не стана така 2009 г?
Който не иска да поема риск с акции, имоти, или други инвестиции, нека си държи парите в безрискови инструменти, да не се повтаряме кои са. Ако България ви е рискова с 5.5%, то САЩ с е 4.5% в момента - и те ли има опасност да фалират? Не че не е възможно теоретично, но ако САЩ фалира и доларът се срине, то какво ли ще стане в бедна България тогава, и какво ще струват нашите имоти, и в каква валута? Левът и еврото ще цъфтят, докато доларът загине?
Когато акциите падаха и американските ДЦК (и не само те) даваха нулева, а понякога и отрицателна лихва (който се интересува в тази насока знае, че се случваше дори и това) ти в съответните форуми съветваше ли непрекъснато хората там да инвестират в имоти. Наистина моля да дадеш линк. Просто нямаш спирачка. Относно жилищата ще потретя, че ако днес купиш жилище за 150 000 евро, а след година е 120 000 евро си на загуба само ако го продадеш (което е безмислено). Ако си взимаш наемите или живееш в него няма значение, че в даден момент цената му може да е по-ниска. Важното е, че когато го продадеш след години то ще струва повече и човек ще е взел една торба пари от наеми.

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 11:29 от Мъфин

# 594
  • СИ
...
Относно жилищата ще потретя, че ако днес купиш жилище за 150 000 евро, а след година е 120 000 евро си на загуба само ако го продадеш (което е безмислено). Ако си взимаш наемите или живееш в него няма значение, че в даден момент цената му може да е по-ниска. Важното е, че когато го продадеш след години то ще струва повече и човек ще е взел една торба пари от наеми.

По принцип е така. Загуба или печалба се реализират, когато купуваш или продаваш. Останалото е теоретични сметки и очаквания. Познавам и хора, които си останаха с големите очаквания и продават имоти на безумни цени по 10-15 години. Защото, те цените само се вдигали. И все си стоят непродадени.
Който е отдавал имоти под наем знае, че нещата никога не са толкова розови колкото изглеждат. Може и да остане някой лев, но може и да отнесеш дървото с някой калпав наемател. Срокът за откупуване на имот през наеми на някои места вече минава 30 години. Тоест наследниците на този имот ще са тия, които ще спечелят. А когато продаваш след години, имотът не струва повече. Просто по-високата цена горе-долу покрива инфлацията.

# 595
Покрива инфлацията, или ти защитава парите? От какъв точно бизнес всеки може да направи следното: да купи имот за 40к, и след (даже и нищо да не правиш) 5-6-7 г. Да го продаде за 140к?
Аз не се заяждам, само казвам, че имотът е средство за предпазване, за да не ти изгорят парите. Дайте инфо за ДЦК преди 6 г. и сега, ако имате такава.

# 596
Покрива инфлацията, или ти защитава парите? От какъв точно бизнес всеки може да направи следното: да купи имот за 40к, и след (даже и нищо да не правиш) 5-6-7 г. Да го продаде за 140к?
Аз не се заяждам, само казвам, че имотът е средство за предпазване, за да не ти изгорят парите. Дайте инфо за ДЦК преди 6 г. и сега, ако имате такава.
Проблемът с ДЦК е, че падежът им е на голям период и не може вложител бързо и лесно да си прибере печалбата.

# 597
Аз не се заяждам, само казвам, че имотът е средство за предпазване, за да не ти изгорят парите.
И какъв точно е смисълът да ги къташ тия пари за да ги похарчиш след 20г вместо в момента в който ги изкарваш?

# 598
Аз не се заяждам, само казвам, че имотът е средство за предпазване, за да не ти изгорят парите.
И какъв точно е смисълът да ги къташ тия пари за да ги похарчиш след 20г вместо в момента в който ги изкарваш?

Ами например след 20 вече няма да работиш и ще ти трябват за да живееш. А днес си имаш достатъчно за нормален живот.

# 599
Че как се харчат с лека ръка пари, колкото за един 4-стаен АП. В София?? Да не съм луда нещо??

За БФБ - именно, че нищо в нея не е ликвидно, и пазарът е изопачен и изкривен. А животът е колело, върти се. Днес може да не ми трябват парите, но утре може да ми трябват. Уж купувам акции, понеже са по-ликвидни,(уж), а се оказва, че не само, че това не е така, Ами и ги продаваш на минус. Не е нормално това.

Общи условия

Активация на акаунт