Декемврийски книжен клуб - 2022

• 3 277
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
kато една от първите прочели Simple Smile не ми беше неприятно да изчакам с коментарите.
Даже усещам, че сега по-меко мога да изкажа мнението си.

Ще поприкрия, който иска може да чете, който иска - да пропуска.
Скрит текст:
мнението ми си е същото - книгата е  тюрлюгювеч, но не ме дразни толкова, колкото веднага след като я прочетох.

Скрит текст:
Героите и събитията са пресилени, за мен са преминали границите с фантастиката
Героите -  всички "положителни герои" са красиви, умни, прекрасни и успешни, главните даже гениални. всички "лоши" са грозни, нагли и дебели. Simple Smile
На добрите всичко им се получава ей така, от небето, а понякога от други, пак толкова положителни герои.
И като казвам всичко - всичко.
Ако иска -  строи кухни от нищото. Който е ремонтирал нещо знае простото тройно правило: три пъти по-скъпо, три пъти по-дълго време, три пъти повече ядове.
Само да поиска може да готви, да гребе, да води телевизионно предаване... и то между другото, докато открива неща, достойни за Нобел в новоремонтираната кухня и гледа детето съвсем сама.
Даже кучето е гений с козина и опашка - това да ти изрови забутана кой знае къде играчка, да бави детето, да учи думи и изречения... фасулска работа за него.
Тук всичко става като с вълшебна пръчка. Направо са подминали са Хари Потър с няколко дължини. Sad

Диалого-монолозите са като скеч от '50-'60 - никога нищо не говорят, те изясняват. Звучат като лекции, а авторката изглежда горда с това, защото лекционният модел се разпростира върху всичко герои и всички ситуации.
Лично на мен ми се струват куци и много неестествени. В "Момичето с гръмовния глас" това можеше да мине като опит да се подскаже, че главната героиня не е образована и не може да се изразява добре, но тук няма причина.
Та като стана сума за ситуации - на много места в книгата нещо започва и си остава така. Не се изяснява, няма завършек, виси като откъсната нишка. И са много, не нишки, ами направо китеник.
Кучето липсваше в началните глави, в сцените от настоящето. после се оказа, че просто не е писано за него, не че нещо му се еслучило.
Беше тръгнала да връша книгите и беше с кучето - на следващата страница се самоизписа от болницата. Къде са книгите, къде е било кучето тези няколко дена... Даже не споменавам фантастиката как самотна майка си грабва бебето и тръгва от болницата към къща без условия и кухня и всичко това без проблем. Чувала съм, че социалните са вземали бебета и за много по-малко от това.
После гребането - отиде единия ден, не я посрещнаха добре, мърмореха, но рицарят в бляскави доспехи я защити, а след това? нищо, докато не обяви на всички жени, че е добре да гребат и те всички вкупом окупираха всички налични гребни бази. а след това?
то няма и значение де, нашата главна героиня не само променя своя живот, а с плавно движение на малкото си пръстче променя научната общност, спортните правила, нормите в телевизията... успех ли бе да го опишеш!

И да не забравя невероятната история на майката погребала три пъти детето си. Приемам, че първия път е била млада, глупава, уплашена... но втория? Да намериш къде е детето ти и даже да не идеш. Даже да не провериш документи, да не зададеш въпроси, да не погледнеш къде е спало, къде е яло... Казали ѝ, че е починало и тя веднага отпуснала пари за мемориал. А да поговори с децата, които са го познавали, да поиска да види книгите му, вещите му... Ръководи огромна фондация, а прочита статия в някакъв жълт парцал и дори не разговаря с жената, с която детето ѝ е изживяло последните си дни. Това е толкова измислено и неестествено, че чак нагарча.
Сюжет, диалози, начин на изразяване... всичко в тази книга ми се струваше плоско и измъчено.

Нямам претенции дали ще се чете на части или изцяло. Когато имам време чета, когато нямам - не. Сега около празниците не вярвам да съм толкова бърза.

# 31
Да, и мен като Phoenyx ме мъчеше този въпрос с какво се изхранва Елизабет. Това, че учените й подхърлят някакви суми от време на време, не стига за дрехи, храна, и лаборатория. А съседката, която наблюдава тайно с бинокъл къщата на Елизабет и Келвин, има похватите на стокър от психологически трилър. Не знам защо е толкова популярно напоследък жени да следят с бинокли какво става при съседите, особено в трилърите.

Мислех си, че образите на мъжете досега са или абсолютни злодеи или недодялани, глуповати добряци (макар Келвин да е с високо IQ). Съпругът на Херис е твърдо в първата категория. Уолтър пък е във втората. Едва ли недодялани, наивни хора могат да се задържат дълго на такива стресови позиции в телевизията, но както и да е.  

Дразнеше ме и това, че на почти всяка страница Елизабет заявяваше: "Аз съм учен". Това, че е гениален учен ни беше казано още в първите няколко страници. Дори 4-годишната Мад го знаеше.

При самата Мад има някои нереалистични елементи, а пък и при кучето. Обичам животните и нямам нищо против антропоморфизъм, но монолозите и гениалността на кучето също са преувеличени.

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 18:58 от Cool_Cat

# 32
Sign Postal Horn оф-топик Bowtie
За ноемврийската книга. Въпросът ми е: Някой знае ли, разбра ли какво става със сестра ѝ?
Краят ме смаза, направо ме смрази, беше като цапардосване с мокър парцал. Аз някак подразбрах от думите на репортера, че Зоуи е разкрила двама серийни убийци, единият - още като девойка. И някак приех, че Род Глоувър е ... ами, не знам, арестуван... Така че снимката със сестра ѝ ме шашна. Въпросът ми в момента беше "Ама какво стана?" и "Ама чакай - това ли е краят?" и тъкмо бях щастлива от успеха ѝ и се хилех за голото ѝ финално изпълнение, а изведнъж - бам, втрещена от това. Изобщо няма да коментирам небрежността, с която тези две умници и хубавици се шматкат насам-натам при положение, че въпросният Глоувър ги следи очевидно, щом праща онези пликове. (Ето на това му казвам "няма да коментирам" - като напиша изречение, в което обяснявам Laughing кое и как точно няма да обяснявам.)
После прочетох анотациите на следващите две книги и в третата разбрах, че "Глоувър се завръща". Ама за Андреа - нищо. Така че ако някой може да ме осветли, моля.

Другото е, че си купих в киндъл формат другите две книги и мога да ги пратя на който иска. Така ще предам поне малко нататък доброто, което Inferiya прави непрестанно. Пътят е обичайният - лично с имейл и ги пращам.

# 33
Анкетата е жива Simple Smile Някъде по трасето бях забравила една предложена книжка, много съжалявам, включих я сега Simple Smile имате време до 23ти вечерта

Обмислям да пробваме "анархия" Grinning Както се предложи - всеки да коментира, когато и каквото прецени. Пък да видим Simple Smile

10кю Феникс!

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 22:57 от Inferiya

# 34
st. Dobri- буквално с всяка твоя дума съм съгласна. Hands ClapHands ClapHands Clap Много ми беше забавно да прочета скрития ти скрит текст и всичко е толкова точно казано! Ето няколко диаманта в десятката
Скрит текст:
Цитат
Само да поиска може да готви, да гребе, да води телевизионно предаване... и то между другото, докато открива неща, достойни за Нобел в новоремонтираната кухня и гледа детето съвсем сама.
Даже кучето е гений с козина и опашка - това да ти изрови забутана кой знае къде играчка, да бави детето, да учи думи и изречения... фасулска работа за него.
...
Диалого-монолозите са като скеч от \'50-\'60 - никога нищо не говорят, те изясняват. Звучат като лекции, а авторката изглежда горда с това, защото лекционният модел се разпростира върху всичко герои и всички ситуации.

Препрочитах и се смях с глас. Страхотен анализ! Hands Metal
Flowers Hibiscus

# 35
St Dobri,
+1.
Няма смисъл да пренаписвам това което чудесно си обяснила
Започнати и недовършени сюжетни линии , и нескопосан завършек…
На моменти имах чувството ,че чета Wikipedia , визирам обясненията за химичния състав на храните и някои взаимодействия.
За способностите на кучето, даже нямам желание да коментирам…

# 36
  • София
Мдаааа, съвсем в началото съм, но и моите усещания са такива. Диалозите наистина са доста неестествени и тромави..... Ако не ме грабне още двайсетина странички и ще я зарежа.

# 37
Здравейте, читатели в темата! Радвам се, че Инферия предложи "Коледен дар". Бях го чела отдавна, но бях забравила разказа. Признавам си, че като ученичка не обичах особено Вазов. Ще трябва да си го припомня и запозная с него отново. Разказът е наистина много подходящ за идващите коледни дни. Ясно си представих виелицата, мрачната София, и бедната прихлупената къщичка, описана като просякиня. Емоциите са уловени и предадени много добре. Посланието за състраданието и доброто дело също. Явно талантливите разказвачи успяват да съчетаят емоция, послание, и сюжет.

Което не бих могла да кажа за "Уроци по химия", за съжаление. Прочетох главите до 35. Да, съгласна съм за неудачните диалози. Не стават по-добри. Очаквах, че книгата ще се раздвижи и стане по-динамична като описва шоуто на Елизабет. Меко казано, странно е шоуто за да стане популярно дори сега. Лекцията как домакините да сервират отровни гъби на враговете си не буди симпатии у мен.

Добрите, опитни разказвачи обличат посланията си чрез думите на героите, но го правят органично. Докато тук имам чувството, че Елизабет цитира лозунги.

Може би не съм разбрала нещо, но Мад наистина ли обикаля града сама--градската библиотека, паркове, срещи с възрастни мъже-- на своите крехки години?

Phoenix, явно "Убийствен ум" се забравя бързо. Не си спомням да има нещо конкретно за сестрата на Зои в края на книгата. Може би ще се разкрие в следващите или наистина съм забравила. Аз имах физическо копие, което вече върнах.

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 20:24 от Cool_Cat

# 38
Cool cat, и на мен честно казано не ми беше супер голям любимец Simple Smile Радвам се, че съм те "побутнала" в забравена посока Simple Smile

Мнозинството реши - книжката на януари ще бъде "Приказка" на Стивън Кинг. Мога да асистирам с книгата на аниглийски. Пишете ми направо на лично. За тези, които не са ми писали скоро - пращам линк от докс, по-бързо ми е, особено, когато съм в движение Simple Smile Тъй че няма нужда да ми давате мейл, само пишете, че искате книжката Simple Smile

Разказът за първата част на януари ще бъде "Песента на колелетата" от Йовков. Не мисля, че ще има проблем с намирането, но все пак - линк към Словото https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=95&WorkID=2285&Level=2

# 39
  • София
Супер, с удоволствие ще се включа в януарската тема, "Приказка" ме чака под елхата. Simple Smile
"Уроци по химия" ги зарязах.

# 40
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за втори разказ може ли да предложа "Серафим"?
има го тук https://chitanka.info/text/7845-serafim

Simple Smile личи ли, че харесвам Йовков, Елин Пелин и Чудомир много повече, отколкото харесвам Вазов?

# 41
Прочетох "Уроци по химия" и колкото повече напредвах, толкова по-интересна ми ставаше. Най-много ми допадна периодът, в който вдъхновяваше жените с предаването си. Не ми се вярва такова нещо да проработи в реалния живот, но пък е много готино да го прочетеш. Също ми направи впечатление, че въпреки изкуствените диалози и леко странните способности на положителните герои (за които вече стана дума в разговорите ни), авторката има точни коментари и разсъждения за нещата от живота. Много ми хареса това как "всички" са очаквали към Елизабет да завалят предложения за работа, но всъщност нищо такова не се случило. Харесва ми, защото е реалистично. Също така съкрушеното състояние на Елизабет е уловено и описано доста добре поне за мен, т.е. - на мен ми въздейства и му повярвах. А краят... Е, краят е като приказка, но пък няма нищо лошо в това. Иначе и аз щях да съм съкрушена, а човек се уморява от тревоги и несбъднати пожелания в реалния свят, така че ми се иска поне в книгите да има шанс за късмет и захаросване.
В съгласие с един по-ранен коментар (трудно ми е да скролвам в момента, за да спомена точно автора на коментара) и аз повдигам вежди при изговореното от Авъри Паркър - знаеш къде е детето, а не отиваш ти; погребваш жив човек... Та, във връзка с края и това - книгата натъжава с пропилените си шансове, изгубеното време, а утехата, че накрая баба и внучка ще се видят, е само утеха. Не знам доколко действат нещата с утехите, най-вероятно за детето ще има полза.

Та така. Доволна съм, че прочетох още една книга, която иначе не бих се сетила да потърся. Благодаря ви, момичета Gift Heart и ви пожелавам весело посрещане на Новата година Nature Snowman Champagne Christmas Tree

И нещо извън това - срещнах трудност с книгата за януари. Inferiya ми я прати, но понеже е доста голяма (над 25 Мб), не можах да си я пратя на киндъла, както правя обикновено. Качих я през кабел, виждам я в папката на киндъла, когато гледам на компа, но в самия киндъл я няма. Зип-нах я, но не се смали особено - от 33,211 на 33,126 кб, което ми се струва много странно, така че пак не се получи. Някой има ли предложение какво мога да направя?

# 42
Феникс, ще пробвам да ти пратя пак. Има два варианта - us и UK, които освен по корицата не би трябвало да се различават.

Освен това благодарение на друго четящо другарче имаме книгата И на български! Не се случва често да успея да намеря, но с дружни усилия нещата се случват Simple Smile
Изпращам отново линк на всички, които са ми писали Simple Smile

# 43
Феникс, ще пробвам да ти пратя пак. Има два варианта - us и UK, които освен по корицата не би трябвало да се различават.

Освен това благодарение на друго четящо другарче имаме книгата И на български! Не се случва често да успея да намеря, но с дружни усилия нещата се случват Simple Smile
Изпращам отново линк на всички, които са ми писали Simple Smile
Да, с по-малкия файл всичко се получи точно. Благодаря!

# 44
Честита Коледа!

И аз прочетох книгата. Краят беше предвидим.
Скрит текст:
Очаквах гениалната Елизабет да изостави недостойното за нея шоу и да са върне към чистата наука. И, разбира се, точно в този момент се появява богатата Айвъри, която уволнява лошите герои и настанява на позицията майката на внучката си.

За мен този край не е само в рамките на невероятното, но и омаловажава усилията на жените, които са се борели да успеят в такива мъжки области без магически пръчки. По-добър край за мен би било ако Елизабет използваше парите си от шоуто да отиде да направи докторат в друг университет и да се наложи в науката сама чрез публикации. А и самата идея да вдъхновява жените да постигнат мечтите си чрез шоуто е достатъчно добра, стига да беше по-убедително осъществена в романа (вместо със заучени реплики).

С темите си, тази книга би могла да бъде въздействаща. За съжаление, тематиката сама по себе си не е достатъчна в художествена литература, и мнението ми за добра идея и лошо изпълнение си остава. Както вече други казаха, сюжетът не е изпипан. Не успях да "заживея" с никой от героите и то не защото всички са зли, а защото не са добре изградени. Ако имам възможност, бих прочела някоя книга за истински жени учени през този период с по-голям интерес.

Все пак, радвам се, че прочетох книгата във вашата компания. Ако бях сама, може би щях да я зарежа към средата.

П.П. В другата тема споменах, че "Уроци по химия" е получила гласовете за най-добър дебют на годината в Goodreads.

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 19:13 от Cool_Cat

Общи условия

Активация на акаунт