ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 53 083
  • 702
  •   1
Отговори
# 645
Ако ви е първи опит не е задължително, но пък с предисторията с аборта, аз бих го направила. Така ще си спестите второ мъчение, ако ембрионът има увреждане. Не се припокриват съвсем с пренаталния, защото са възможни грешки в деленето и след взимането на проба за ПИД, но е доста по-малко вероятно и съответно по-скоро не препоръчват пренатален, когато е правен ПИД. Особено пък на вашата възраст. Аз бях правила ПИД, не направих пренатален (по съвет на репродуктивния и следящия бременността) и се доверих на феталната и БХС. Доста по-спокойно ми беше до 3тия месец след направен ПИД. На 35г. съм.

Иначе гаранция, че ще се имплантира няма, дори да е балансиран. Но пък ако не се, а е направен ПИД, ще знаете да търсите проблем другаде - най-често в имунологията. Ако не сте проверили такава предвид предисторията с аборта, препоръчвам да се консултирате по тази линия. Успех!

# 646
Ембриона само един ли е и с какво качество ( 4АА, 3АБ...)? Първо трябва да изчакат да видят дали ще стане бластоцист, дали ще има достатъчно материал да се вземе за изследване, дали ще е годен с две думи за ПИД ( не всеки ембрион става за ПИД, но това не значи че е генетично лош, просто не е стигнал до определен етап на делене).
ПИД изследва хромозомни мутации на ниво бластоцист, но понякога след имплантация може да продължи да се дели и да настъпят грешки, рядко се случва, но е възможно. Това го знам от ембриолог. Освен това ПИД изследва само клетки от бъдещата плацента, но не и от ембриона. Докато пренатеста вече взима ДНК от ембриона и там нещата са с около 99% точност. ПИД също е с висока точно около 98 %, но ако има последващо делене след имплантация никой не ви гарантира нищо. По принцип ПИД се препоръчва при 2 или повече аборта, генетични болести в рода, възраст 35-40 + ( макар че и при млади хора има доста мутации, просто те не се изследват). Ако ви е за първи път най-вероятно няма да ви го препоръчат.

П.С. Писали сме по едно и също време със Семира, но подкрепям с две ръце. При положение , че има един спонтанен аборт е хубаво да видите и имунологията. Предполагам е бил след естествена бременност. Особено ако е бил ранен аборт - имунология задължително!

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 17:20 от Salsera

# 647
  • София
Споделям горните мнения. Ние също направихме ПИД при първото инвитро по препоръка на репродуктивната, заради възрастта ни ( 38 г.) и един задържан аборт след спонтанна бременност. Радвам се, че направихме, защото така елиминирахме проблем с ембрионите след неуспешните трансфери. Обърнахме внимание на имунологията и се надявам, че при следващ трансфер ще имаме успех.

# 648
Благодаря ви момичета! Не съм си пускала до сега имунологични изследвания. Ще се консултирам и с доктора какво точно да си пусна 😊

# 649
Здравейте. Можете ли да ми разясните колко време отнема изследването за ПИД и излизане на резултата от нашите цитогенетични изследвания? Предстои ми пункция и ми се иска ембрионите да се изследват, но и да не се губи време да се чака. Може ли паралелно да се изследва ембриона и да се чакат резултатите от нашите изследвания или? Все още не сме ги пуснали.

# 650
И двете отнемат около 3 седмици, така че може да се направи трансфер на следващия цикъл. Това ако е на естествен цикъл и не се прави подготовка за него. Иначе не е добре да почвате с естрофем например, ако не е сигурно дали ще има трансфер.

# 651
Зависи къде се прави изследването . Аз имам ПИД на три ембриона в болница Надежда . Резултатите при мен винаги излизаха точно на десетия ден . На други жени обаче са се бавели по 3-4 седмици .

# 652
  • София
Трябва да се събере необходимият брой ембриони, за да се пусне изследване.

# 653
Селена, Пловдив. Става въпрос, че не сме пускали на нас такова изследване, искаме да изследваме ембрионите също така. Дали може да се прави паралелно или се чака първо да излязат нашите изследвания?

# 654
12 броя им трябват, за да пуснат машината да обработва пробите. Аз съм чакала от 10 дни до 4+ седмици.

# 655
Явно аз съм изкарала късмет и двата пъти

# 656
Независими изследвания са.
Вашите е хубаво да се направят преди стимулацията и да имате резултатите до пункцията/оплождането. Нашите излязоха за около месец.
Като се прави ПИД на ембрионите - задължително е ЗЕТ и е най-рано на следващия цикъл. Зависи кога са готови резултатите, дали е нужна подготовка, дали всичко е наред с организма на жената след стимулацията и пункцията, дали показателите на жената са нормални за трансфер и други. При нас ПИД беше готов за около 2 седмици.

Селена, Пловдив. Става въпрос, че не сме пускали на нас такова изследване, искаме да изследваме ембрионите също така. Дали може да се прави паралелно или се чака първо да излязат нашите изследвания?

# 657
Здравейте, след ПИД на 2 ембриончета, резултатът и при двата е - небалансиран. Някой минал по този път може ли да сподели какво следва? Има ли как да се получи балансиран ембрион при следваща пункция и въобще обратим ли е този резултат и как може да се повлияе?

# 658
До голяма степен причината за небалансирани ембриони е в качеството на яйцеклетките и сперматозоидите. Фактор са възрастта, начина на живот, оксидативния стрес. В редки случаи може да се касае за хромозомна аномалия в някой от партньорите или в двамата.
Пункцията е едно голямо тото - никой не може да ви каже кога ще дойде балансирания ембрион - може да е още следващият път, може да е след още 10 пункции, може да е никога.
При нас още с първата пункция имахме балансиран, но за съжаление не видяхме повече такъв резултат в следващите 3 опита.
Ако сте под 35-7 години, водите качествен начин на живот, грижите се за себе си, изследвали сте кариотип и двамата - вярвам, че в обозримото бъдеще ще стигнете до балансиран.

# 659
След колко време ви излязоха резулатите? На мен ми биопсираха 2 ембриончета на 22.10, но още нямам резултат от Репробиомед

Общи условия

Активация на акаунт