Предстои ми Инвитро / ИКСИ - Да поговорим - Тема 92

• 7 524
  • 189
  •   1
Отговори
Добре дошли в новата ни тема, бъдещи мами! Нека донесе късмет на всички ни и всички да видят най-хубавите две черти, да усетят най-приятните  ритничета и да гушнат най-сладките бебчета на термин 🙏🤰💫

Тук може да задавате въпроси свързани с вашите инвитро процедури и да споделяте опит, а като видите двете чертички може да  се похвалите за кураж на другите момичета! Успех!
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

Полезни Линкове
Център за Асистирана Репродукция
https://www.cfar.bg/

Какво е Ин Витро
https://nadezhdahospital.com/reproduktivna-medicina/asistirani-r … ki/ivf-icsi-imsi/
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

Препоръчителни Изследвания
За жената
-полови хормони на ден 3 - 5 от менструалния цикъл (LH, FSH, Estradiol, Prolactin, TSH, AMH)
-изследване за хламидия, уреаплазма и микоплазма (с валидност до 6 месеца преди процедурата)
-микробиологично изследване (до 30 дни преди процедурата)
-изcлeдвaнe за Хепатит B, Хепатит С, СПИН и Сифилис (до 3 месеца преди процедурата)
-хормони на щитовидната жлеза (TSH, FT3, FT4, TAT, MAT)
-генетично изследване за тромбофилия (основен пакет) и за придобита тромбофилия
-проверка за пропускливост на тръбите
-имунологични изследвания

За мъжа
-разширена спермограма по Крюгер
-изследване за хламидия, уреаплазма и микоплазма (с валидност до 6 месеца преди процедурата)
-микробиологично изследване (до 30 дни преди процедурата)
-изcлeдвaнe за Хепатит B, Хепатит С, СПИН и Сифилис (до 3 месеца преди процедурата)
При мъжки фактор
-проверка за варикоцеле и други отклонения
-хормони на щитовидната жлеза (TSH, FT3, FT4, TAT, MAT)
-ДНК фрагментация и кариотип
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

Допълнителни Техники за Повишаване на Успеваемостта
Всяка клиника предлага различна комбинация от тях, така че потърсете информация за възможностите при вас.
-ИКСИ (интра-цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) - покрива се от ЦАР
-ИМСИ (инжeĸтиpaнe нa мopфoлoгичнo ceлeĸтиpaн cпepмaтoзoид в цитoплaзмaтa нa яйцeĸлeтĸaтa)
-МАКС
-Активиране на яйцеклетките чрез калциев йонофор
-Ко-култивиране на ембриони с ендометриални клетки
-Time laps култивиране на ембриони в системата Ембриоскоп
-Асистиран хетчинг с лазер на ембрионите
-Ембриолепило
-Предимплантационна генетична диагностика/скрининг (PGD/PGS)
-Микрочип/ ZyMot
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

Линк към старата тема - 91:
https://bg-mam.ma/t/1766790

Линк към старата тема - 90
https://bg-mam.ma/t/1729188

Линк към старата тема - 89
https://bg-mam.ma/t/1666512
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

С пожелание на всички за леки стимулации, успешни трансфери , леки бременности до термин и здрави, пухкави бебчета на финал ! Кураж, момичета!

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 12:40 от •MERA•

# 1
  • София
Записвам се. Заповедта ни дойде. Ще видим кога ще имаме зелена светлина. Успех на всички!

# 2
kashmir, Успех от сърце! ❤
Нека зелена светлина да имаме всички, които чакаме своя момент! 🍀🙏
Нека тази тема донесе късмет и сбъднати мечти на всяка една от нас! 💫

# 3
Здравейте, момичета!

Има ли някоя от вас опит с т.нар. ултрадълъг протокол? ❤
При мен е с цел потискане на агресивна ендометриоза, която се развива въпреки хормоналната терапия с орални медикаменти. Идеята е да заглушим максимално влиянието на ендометриозата и аденомиозата върху матката и качеството на яйцеклетките. Очаква се да сложим поне 3 или 4 инжекции Зол@декс или Р€зелиго.
Имаме вече 2 инвитро опита по дълъг протокол, неуспешни.

# 4
Здравей, Leda,
Нямам личен опит с ултрадълъг протокол, но съм чувала, че при тежка ендометриоза и аденомиоза този подход може да помогне значително за подготовката на матката и подобряване на условията за имплантация.

Пожелавам ви  надежда и успех в следващите стъпки, момичета 💫

# 5
Аз също нямам опит и не разбирам от ендометриоза и аденомиоза, но се чудя дали не е добра идея да се раздели проекта на две фази. Фаза 1: Прави се всичко възможно за качествени яйцеклетки. Фаза 2: Тялото си почива и се подготвя матката за трансфер.

# 6
Това е добър подход, да. Даже най-добре на 3 фази: потискане на ендометриозата, после стимулация, пак потискане и чак тогава трансфер. Лошото в нашия случай е, че имаме много малък брой яйцеклетки, съответно ембриончета и не оцеляват до пети ден...
Лекарите казват, а и аз така чета, че за качествени яйцеклетки също е важно ендометриозата да е потисната максимално преди стимулацията, за да не ги уврежда. Ще видим, ще пробваме по този начин сега и дано има резултат.
Благодаря, момичета! От все сърце ви желая успех 🍀

Аз също нямам опит и не разбирам от ендометриоза и аденомиоза, но се чудя дали не е добра идея да се раздели проекта на две фази. Фаза 1: Прави се всичко възможно за качествени яйцеклетки. Фаза 2: Тялото си почива и се подготвя матката за трансфер.

# 7
Здравейте и от мен в новата тема! Дано се напълни с добри новини и ползотворни коментари!

Умишлено изчаках да видя какво ще се случи с нас, преди да пиша в темата.
 Да припомня накратко, че май месец имах една ужасна стимулация, която в крайна сметка доведе до 5 фоликула , 3 зрели и оплодили се яйцеклетки, един отличен ембрион върнат на ден 3, който дори не се имплантира и два, които така и не стигнаха до ден 5.
Бяхме съкрушени!
Все пак не загубихме вяра, Надежда и търпение. На 20.05 ми беше отрицателния тест за бременност, на 21.05 подадохме на ново документи по фонда.

От април месец започнахме да пием добавки по книгата на Ребека Фет Всичко започва с яйцето. Дадохме не малка сума за тях, пиехме високи дози и двамата с мъжа ми.
Не сме имали никакви странични реакции от тях. Чувстваме се абсолютно нормално.
Заех се да повишат нивата на вит.Д, който беше 29 при мен.
Обсъдих се с лекаря ми абсолютно всичко, което ме притесняваше.
Пуснахме допълнителна ДНК фрагментация на мъжа ми. За щастие се оказа само 9%!
Направих си фертилити тест за нея в Геника. Оказа се, че имам бактерия в матката Gardnerella vaginalis, за която ми беше назначено антибиотично лечение плюс възстановяваща терапия след това с Гинофит гел и Гинопиус.
Минах и през хистероскопия, за да отхвърлим полип или някакъв друг проблем. Не се видя нищо притеснително.

И така през юли месец стартирахме наново стимулация. Този път лекаря ми смени част от препаратите. Чувствах се изключително добре. Нямах никакви странични реакции. Бях на Гонал 175 и Мериоферт 75 от самото начало до самия край на стимулацията.
За разлика от първата стимулация при която стартирахме с шест антрални фоликула, този път имах 12. През месеците през които приемахме добавките всеки месец имах повече и повече антрални фоликули. (АМХ 0,5) В крайна сметка тръгнаха 7 фоликула, като от самото начало имах един 10 мм, който в крайна сметка изпуснахме, защото стана над 27 мм преди пункцията.
А в деня на самата пункция, имах 7 фоликула, от които се извадиха 5 зрели яйцеклетки, от които се оплодиха 3.
Тук естествено отново ме налегна отчаяние.. защото въпреки всички усилия които положихме, отново бяхме на ден две - отново с 3 оплодени яйцеклетки, точно както първия път. И оттук започна голямото чакане. Аз държах да ги чакаме до ден пети и да ни връщаме нищо на ден 3, то и нямаше как, тъй като АГ видя някаква течност в матката и така или иначе щеше да бъде и замразен трансфер.
В крайна сметка имам един ембрион с отлично качество, замразен на ден 5 и още един, с не много добро качество, замразен на ден 6. Третото ембрионче спря развитие.
Честно казано не съм очаквала такива резултати! Направо бях го отписала този опит.. скоро ще отида до клиниката да си взема ембрио, за да видя какво качество са точно и как са се развивали.
Надявам се в края на август да направим замразен трансфер 🙏 Моля се всичко да е наред 🙏❤️
Пожелавам успех на всички! И много, много положителни тестове да има! ❤️

# 8
Привет Симона, едно нещо ми направи впечатление. Правили сте хистероскопия, сигурно с нея сте взели биопсия от матката. Къде сте я направили тази биопсия? От нея ли излиза бактерията или от фемофлора? Казвате, че част от терапията е с вагинално приложение. Вагинално за съжаление не се лекуват бактерии в матката.
Аз правих хистероскопия и биопсия от матката при Калчев, излязоха бактерии и вирус, лекувахме ги с антибиотици орално и накрая обливки на матката с катетър с лактобацили за задържане на добра среда.
Вагиналните евентуални инфекции си ги третирам като отделен свят - редовно си пускам микробиологии и третирам ако има нещо.
Да, нещата са свързани, защото орални медикаменти влияят и на двете неща. Но и не са свързани, защото аз при все всякакви антибиотици последно време винаги имам лактобацили във влагалището, но нула лактобацили в матката.
Та така, съветвам да проследите двете неща независимо и желая успех с трансфера! Simple Smile

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 15:04 от Semirra

# 9
Semirra, изследването беше на менструална тъкан, не беше взета биопсия при хистероскопията. Лечението беше два антибиотика орално + Микомакс вагинално. След това започнах Гинопиус и Гинофит, както и този орален пробиотик.
Дали това обливане с лактобацили се предлага в Селена или някъде другаде в Пловдив? Как се проследява каква е средата се матката - с биопсия ли?

# 10
  • София
Запис в новата тема. Успех на всички момичета. Simple Smile

# 11
Прави се биопсия от матката, да. Не е много страшно. Не знам за Пловдив. Оралните лекарства вероятно са свършили работа, но ако са намалени лактобацилите в матката покрай бактерията и после антибиотиците, за съжаление трудно ще се възстановят и с оралния пробиотик (който е добър между другото!) и с вагиналните пробиотици. Аз просто защото се готвех за трансфер в Турция търсех лекар за подготовка в Бг, насочих се към Калчев и той на база стара биопсия в Надежда видя левкоцити и ми предложи нова биопсия. Така се видяха бактериите и липсата на лактобацили и приложихме терапия. При малко жени са чак нула, вие може и да си имате. Аз просто преди трансфер исках да направя всичко, което можах да измисля, защото ми беше трети и исках да изчистим всякакви потенциални проблеми. Търсехме игла в купа сено. Не искам да ви шашкам прекалено, щом сте лекували бактерия и вие правите много Simple Smile

# 12
И нашата заповед дойде 💚  ще ни е за първи път и имам неясноти.
Как протече при вас първия преглед при започване на стимулация на 2-4 ден? Чудим се с мъжа ми дали и той да дойде. Предполагам освен преглед, ако всичко е наред, се назначава терапия и е важно да запомним кое как и кога се приема/поставя, какво да правим и да не правим и т.н.

# 13
Как протече при вас първия преглед при започване на стимулация на 2-4 ден? Чудим се с мъжа ми дали и той да дойде. Предполагам освен преглед, ако всичко е наред, се назначава терапия и е важно да запомним кое как и кога се приема/поставя, какво да правим и да не правим и т.н.

Първо си запишете час за избрания репродуктивен специалист да ви прегледа преди да ви дойде менструацията , за да се види дали може да се започне стимулация в този цикъл.След това той много подробно ще ви запише когато започнете стимулация кога и какво да правите.Ще ви бъде дадена и книжка в която ще записва следващия преглед или хормони.Нещата не са чак толкова сложни , няма от какво да се притеснявате!

# 14
  • Sofia
Не знам къде ще правите процедурата. Ние сме в Надежда и всъщност не беше много по-различно от другите ни прегледи за инсеминацията да речем. И аз исках половинката да дойде поради същата причина, но сякаш нямаше нужда, за следващата няма да го викам Grinning.
Минаваш си нормален ултразвуков преглед за да види дали са спокойни яйчниците и с колко фоликула започвате. На мен не ми пускаха хормони при започването. Оставих си заповедта на регистратура да отчетат, че започваме и там реално си взимаме лекарствата от манипулационната, където ти обясняват, но понеже на мен първата инжекция ми беше депо (с дълго действие) нямах нищо друго 2-3 дена да взимам, а те ми я поставиха там. На следващият преглед отидох сама. Там вече имах хормони, преглед и си взех следващите дози лекарства, като те много подробно ми обясниха. Даже си поставих първата инжекция пред тях, понеже до сега не ми се беше налагало и ме беше страх. Та докато я поставяха ми обясняваха кое, как, защо да правя. И аз си мислих, че ще е сложно, но не е.

Общи условия

Активация на акаунт