НГДЕК - 2

• 77 411
  • 781
  •   1
Отговори
# 690
Детето ми е в 8 клас. В училището е още от 5 клас. Много учи, много научава.
Обича си училището и всички учители. Никога не е била тормозена.
Непрекъснато е на някакви мероприятия - на музей, на бал във Военен клуб(снощи), на опера - днес... Всичко е от училището организирано.
Има някакви неуредици в училището (както навсякъде), но те изобщо не засягат истински децата, които научават за тях от социалните мрежи(както и аз).
Не познавам Папазова и не съм и никаква.
Харесвах и Ради Илиев и Николая Янева(когато преподаваха на детето ми) и изобщо не ми пука кой какво дели в това у-ще.

Имам обаче голям проблем и моля за съвет!
Скъпата синя жилетка с копчета от новите униформи се разтегна зловещо. И на мен  ми е голяма вече 😏 (пък хич не съм вейка).
Някой да е смалил при пране своята (на детето де) и да даде съвет как да го направя? Ако я "сваря" на 90 градуса в пералнята ме е страх, че ще избелее 🫤

п.с. Извинявам се на революционния екип тук, че занимавам хората с такива битовизми! 😏😁

Последна редакция: нд, 19 ное 2023, 14:31 от bgM@m@

# 691
  • софия
А да купите нова жилетка?

# 692
А да купите нова жилетка?

Само като си помисля за цялата Одисея, съпровождаща комуникацията с фирмата и ми става зле 😏
А и размерът, който ми е нужен(158р-р) го нямаше сред останалите невзети, за които имаше дата.

# 693
  • София
В сушилня от старите типове ще се свие със сигурност. Нищо не губиш, ако я врътнеш и на 90 в пералнята. Най-много съвсем да не може да се ползва от деца на разни културни дегенерати 😂 😂
Госпожата-посредник с униформите едва ли има наличности и сигурно се фотографира някъде из Лазурния бряг, тъй че кот беше- беше концептуалните облекла.

# 694
В сушилня от старите типове ще се свие със сигурност. Нищо не губиш, ако я врътнеш и на 90 в пералнята. Най-много съвсем да не може да се ползва от деца на разни културни дегенерати 😂 😂
Госпожата-посредник с униформите едва ли има наличности и сигурно се фотографира някъде из Лазурния бряг, тъй че кот беше- беше концептуалните облекла.

😂😂😂

# 695
И нашето семейство е заек в училището (5-ти клас). Детето се чувства много добре и е щастливо.  Ходи с ентусиазъм. Атмосферата е спокойна и мотивираща, учителите успяват да ги запалят (поне повечето). И аз бях доста притеснена когато изчетох всички неща по постове, имаме и приятели, които не продължиха след 7ми клас. В крайна сметка решихме да формираме лично впечатление, тъй като и двете страни се замерят с доста грозни обвинения. Очевидно има някакви проблеми, щом има толкова напуснали или уволнение учители. Предполагам, че по-засегнати  са гимназистите. Не знам дали ще даде резултат чаканата проверка, чудесно би било да е обективна. Както и би било чудесно да има ръководство, което няма да затрие или промени до неузнаваемост училище с такива традиции, каквито са притесненията и може би има някакви индикации. Може да сме хванали последния влак, може и всичко да е дим и пепел. Ще се разбере. Истерията обаче ми се вижда в повече, а чернилката, която се излива и паническия начин, по-който се прави това не помага на общата кауза и желание на всички - училището да запази духа си.

# 696
Бях решила повече да не пиша тук, но за съжаление опасенията ми, че и двете страни на спора не са наред ще се окажат верни. По-долу цитирам коментари (в скрит текст, защото стана много дълго), намерени под постове в групата „НГДЕК - проблеми и решения“. Доколкото разбирам авторът на тези коментари (Georgi Tsvetanov) е бивш ученик, който е завършил класицистика в Италия. Като цяло впечатлението ми е, че е критичен към Папазова, но това не му пречи да отстоява истината, за разлика (за съжаление) от други участници в тази фейсбук група.

Скрит текст:
„Вени, отвори си сайта на състезанието в Арпино. Въпросното момче не е просто финансирано от фондация, а се явява като ученик от несъществуващо училище "Огнян Радев" (правилникът на конкурса е достъпен на няколко езика, недвусмислено говори за средни училища, не за школи и подобни, а и такава "школа" така или иначе у нас не е регистрирана), придружава го като учител приятелката на Радослав Илиев. Всичко това е документирано и публично достъпно. Само Папазова може да ти каже защо е занимавала българската полиция, при положение че е налице престъпление в италианска юрисдикция и е редно да се сезират италианските власти. Това че тя е административно некомпетентна не прави по-малко мазало цялата история в Арпино.“

„Hristina Ivanova защото не съществува такова училище, следователно всички участници от съществуващи учебни институции са били ощетени, както и организаторите на конкурса. Не е по-важно ничие представяне, ако се осъществява под фалшив претекст. Друг е въпросът кое и как е протекло на вътрешната селекция. Пак казвам, аз говоря за публично достъпната информация, която е възмутителна. Не означава, че по непубличен начин няма възмутителни неща.“

„Hristina Ivanova самият организатор разчита, че е получил коректна информация. В случай че разбере какво се е случило, ще реагира по подобаващия начин – това е малко, но сигурно. Не, госпожо, приоритизирам справедливостта. Вие заемате позиция в стил целта оправдава средствата. Добре. Тогава защо целта да не оправдава средствата и за Мариела Папазова?“

„Hristina Ivanova за целите на госпожа Папазова може да питате самата нея. Дори в случая с Арпино не е ясно кой как реагира и защо така. Факт е, че там ситуацията е много недопустима, разбираемо е защо организаторите няма как априорно да се съмняват за такива неща. Разминаването между как е редно да се действа в определена ситуация и как действа ръководството е сериозно разминаване и не е от вчера.“

„Hristina Ivanova аз не се вълнувам, организаторите явно не са наясно какво и как се е случило. Работа е на ръководството да си изчисти тази ситуация. Не че няма как да се обърне внимание на някого от колегите, преподаващи класически езици в италианските лицеи, участвали на конкурса, но да се изобличи ситуацията е работа на ръководството на НГДЕК,защото тръгва от техен ученик. Факт е, че има ощетени сред италианските участници, и ако те нададат глас вероятно и реакциите няма да се забавят.“

„Raika Nikolova не успява, явно. Това е рядко срещано умение. На повечето участници в този конкурс, както от самата Италия, така и от Германия, Австрия, Швейцария и т.н., родителите им плащат таксите, пътя и престоя там. Ако обърнете внимание, част от учениците от областта, понеже са и пълнолетни, са отишли без придружаващ преподавател (примерно представителката на лицея "Корнелио Тачито" от Рим). През 2019 г. при сходна ситуация с резултатите от вътрешния конкурс в НГДЕК ученичката е отишла на собствени разноски.“

„Plamena Nikolova ти знаеш, че в Арпино лицето е участвало като ученик от несъществуващо училище, нали? В смисъл, отворила си ПУБЛИЧНИЯ сайт с участниците в конкурса и си видяла? Понеже това е нарушение в италианска юрисдикция, не знам кой го разследва у нас, но принципно е логично някой да разследва в Италия. Училище "Огнян Радев" не съществува и това е проверимо. Конкурсът е за ученици от предпоследна или последна година в средни училища (чл. 1 от Правилника на конкурса).
Той може и да е много добър по латински, но там участва с фалшив претекст.“

„Plamena Nikolova няма общо със знанията, но всеки директор, ако разбере, че ученик от неговото училище е замесен в такава история, е длъжен да уведоми съответните органи. Кого точно и как е уведомила тя, нямам представа. Това цялото се развива в италианска юрисдикция, работа е на тамошната полиция.“

„Plamena Nikolova аз не говоря с вероятности обаче, Пламена. Аз колегите в гимназията си ги познавам и там има и феноменално лоша писмена работа на вътрешното. Пет ACI не е разпознал като такива, въпреки че му е било казано предварително върху кой текст на Цицерон ще е вътрешното (ей това навремето беше немислимо!).“

„Plamena Nikolova те не са длъжни да проверяват. Ако беше живяла и половин година в лелеяния Запад, щеше да знаеш, че там хората приемат априорно, че човекът срещу тях в такава ситуация им казва истината, докато не бъде доказано друго. Всеки си носи отговорността за подадените документи. Няма как от няколко десетки страни в Европа да звънят навсякъде "Ама има ли при вас такова училище?".“

„Doychin Cheresharov не съм викал аз икономическа полиция. Такова училище де факто няма, противоречи на правилника на конкурса и е в италианска юрисдикция извършената измама. Да, не е работа на българската полиция, защото у нас ощетени няма. В Арпино има. И хайде да не ме обвързвате с катедрата по класическа филология.“

„Ето затова хората питат дали сте от НГДЕК и каква Ви е връзката с училището, госпожо. Радослав Илиев още като ученик, в началната фаза от появата на Папазова като и.д. директор, беше неин най-верен преторианец. Записи от медийните му изяви още тогава могат да се намерят из нета, защото нетът помни и неща отпреди десет години. Затова ѝ е бил и пом-директор – беше ѝ най-верен преторианец като ученик и като председател на ученическия съвет тогава. При първия опит за съпротива срещу нея той правеше из медиите изказвания как тя връща академизма в училището и как срещу нея са застанали само мързеливите и нежелаещи да работят учители (жокер: подразбират се като такива учителите по старогръцки език, които ѝ бяха основна опозиция тогава и които след това последователно и системно бяха изпъдени един по един по различни начини). Тъй като крушката там си има опашка, а не започва от тая или миналата година. И тук даже не навлизам в административни формалности в стил някой има ли изобщо придобита педагогическа правоспособност, къде и по какво. Затова и сега този рев за античната култура и класическите езици, който надават определени хора, звучи като какофоничен шум.“

„Hristina Ivanova извинявайте, но панегириците за Радослав, съчетани с елементи на разочарование, наистина издават тежка неосведоменост за събитията покрай настоящото ръководство на НГДЕК и неговото бетониране. Вие излагате тези и хипотези с политически нюанс за неща, които са следствия от банални лични дрязги. Излишното политизиране в случая по-скоро би навредило. Оставям настрана, че нежеланието да обясните откъде се появява този плам, при всички нередности в нашата мила родина, точно с НГДЕК да се занимавате стои като някаква форма на сеирджийство. Освен слухове и откъслечни лични впечатления някакъв факт може ли да се обсъжда?“

„Веселка Генова всъщност няма нищо общо с путинизма освен за хората, които и когато имат запек обвиняват Путин. Тишко е в агитката на ВМРО, но си го държа известно време по история. Изобщо не гледа това. Ситуацията около въпросния Радослав са лични отношения с Папазова, които са развалени, а той сега го играе внезапно събудил се за нередностите най-вероятно заради честолюбие, а не от борба за качеството на образованието в гимназията или поради принципна позиция срещу нередностите, в които участваше все пак.“

„Doychin Cheresharov Каква каса на училището?! Откъде пък го видяхте това?! Няма такава каса по принцип!
Иначе за разлика от Вас аз не се хващам да обвинявам когото и да било в престъпление, което е разказано по спомен от разговор, в който спомен останалите действащи лица са вече покойници, лека им пръст! Няма как просто да го приема за вярно, поднесено по тоя начин – това първо. Второ, дори да има връзка с истината, би се отнасяло до случки отпреди 1989 година. Иван Генов принципно в последните години, доколкото ми е известно, си беше доста близък с Тончева, преди тя да почине, така че това цялото е странно като разказ.
А и не мисля, че е разумно да се търсят "компрометиращи" истории с давност от минало незапомнено време, понеже става малко "me too" подобна ситуация, което според мен в крайна сметка само би навредило на училището като цяло.
Аз не мога да разбера едно обаче: добре, Папазова не ви харесва, Генов не ви харесва, еди-кой си не ви харесва... Освен че не ги харесвате, някакви конкретни предложения (обаче градивни, не просто "х да се маха", а "да с промени а на b") имате ли? И не питам само Вас лично, а пишещите с критики в групата като цяло. Някакво предложение? Нещичко? Или това е група "Аз мразя Мариела и сие", на която просто името ѝ е сбъркано.“
Надявам се това да онагледява защо свободата на словото е хубаво нещо – на повърхността изплуват много истини, които понякога дори са в полза на каузата на почитателите на цензурата от този форум.
Иначе съм се запасила с пуканки и чакам конкурса за директор, след него вече едва ли ще се интересувам от това училище.

# 697
Здравейте, при нас положението не е много розово, да не кажа че направо си е зле та зле - голямо понижаване на успеха, губене на часове почти всеки ден, компютри така и още не сме виждали, а и учителите не са особено мили. Бях чувала преди, че са се държали много уважително с децата, говорили им на вие, обаче сега не е така. Сякаш има някакви неща като невидима заплаха и страх, и преподаването сами да си го правят децата, даже някакво дете се оказа с разбит нос, на детето не му харесва класа, даже ми рече, че не са никакъв клас и си мечтае за миналия му клас. На мен ми е много мъчно и съм си все така объркана и не много щаслива. Аз си мислех че е по-добре от другите училища, а то май се оказа и по-зле - храна няма, тоалетните били за пушачите, около училището да не казвам, горните неща дето ги казах и така. чудех се да се местим, ама къде да се местим никаква идея си нямам.

# 698
Здравейте, при нас положението не е много розово, да не кажа че направо си е зле та зле - голямо понижаване на успеха, губене на часове почти всеки ден, компютри така и още не сме виждали, а и учителите не са особено мили. Бях чувала преди, че са се държали много уважително с децата, говорили им на вие, обаче сега не е така. Сякаш има някакви неща като невидима заплаха и страх, и преподаването сами да си го правят децата, даже някакво дете се оказа с разбит нос, на детето не му харесва класа, даже ми рече, че не са никакъв клас и си мечтае за миналия му клас. На мен ми е много мъчно и съм си все така объркана и не много щаслива. Аз си мислех че е по-добре от другите училища, а то май се оказа и по-зле - храна няма, тоалетните били за пушачите, около училището да не казвам, горните неща дето ги казах и така. чудех се да се местим, ама къде да се местим никаква идея си нямам.

Здравейте!
Моето дете е 8 клас и е в сградата на пазара. Има си компютри и ги използват. До миналата година учеше на Баба и там също имаше компютри. Вашето дете в коя сграда е?

# 699

Нормални са тези неща при смяна на училище и клас. Според мен всяко детенце минава по някакъв начин през подобна емоция.  Тази година на Баба тоалетните се чистят често, лавката разшири асортимента, сега не знам кетъринга дали още върви, за напрежение също нищо не знам. Има учители които се раздават и децата много ги харесват. Има и от другите, но тук са единици.

# 700
  • София
НГДЕК иска закрила от частни школи. https://news.bg/education/ngdek-iska-zakrila-ot-ataki-na-chastni-shkoli.html

# 701
  • София
Честно казано не разбирам защо си правите труда да отговаряте на тролът principessa? Явно монологът в злощастната група във фейсбук не е на ниво и сега се започва отново тровене на атмосферата тук, както и в самото училище.

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 11:50 от Vache

# 702
  • София
Снощи присъствах на Рождествения концерт на хоровите състави на гимназията. Беше стахотно вълшебство, толкова се бяха постарали децата! Включиха и най-малките хористи, а по-големите пяха наистина прекрасно. Имаше и сола на ученици на пиано, както и две момчета с китари. Ако ползвах сърца в онлайн общуването си, тук щях да сложа три.
От страна на гимназията повечко акцент върху учениците и тяхното представяне, защото има не малко постигнато, хич няма да е лошо. Жалко, че най-вероятно няма да има запис от концерта, за да видите всичките тия 'изтормозени' лица.

# 703
Някой дали има повече информация относно "Изявлението на педагогическия съвет" за подадените  от 45 учители молби за напускане?
Сериозно ли е това или се търси определен "ефект" ?

# 704
Някой дали има повече информация относно "Изявлението на педагогическия съвет" за подадените  от 45 учители молби за напускане?
Сериозно ли е това или се търси определен "ефект" ?
Естествено, че се търси ефект. Интересно е кои не са подали заявления за напускане и защо?

Общи условия

Активация на акаунт