Децата, кризата и финансите

• 14 718
  • 204
  •   2
Отговори
# 105
  • Пловдив
Колата на лизинг за мен има съвсем други предимства. Единственото ни условие е при необходимост да можем моментално да можем да изплатим въпросния лизинг. Т.е. да не е проблем купуването на момента.
И това не можехме като купихме първата. За мен предимствата на лизинга са, че си ползвам нещото вместо да събирам пари за него.

# 106
Янтра за мен недостатъка на живота с кредитите за всичко необходимо и по-скъпо е , че не можеш да спреш да работиш. А може да ти хрумне да не ти се напиня толкова и да я караш малко по-леко докато ти дойде пак мотивацията за нещо . Т.е. длъжен си да показваш усърдие и да се крепиш на заплатата в съотв. р-р.

# 107
Кола на лизинг не бих купила. Бих теглила кредит от банка, но не и лизинг.

# 108
  • София
Само дето банката няма да замени колата при необходимост.
Пример защо предпочитаме лизинг (никога не бихме теглили кредит ние и към лизинг подхождаме само при наличие на цялата или поне 2/3 от сумата е вече налична, за да внасяме от нея).
Преди години с първата ни кола на лизинг катастрофирахме тежко. На нас ни нямаше нищо, но колата беше като консерва. Беше петък. Написахме протокол, свързахме се с лизингодателя, изчакахме пътната помощ и си тръгнахме с влака. В понеделник пред блока ни докараха същата кола, но чисто нова.
При последващ лизинг изкупуват обратно старата и вече изплатена отдавна кола, като със сумата намалят новата цена значително.
Най-скорошен пример. По време на последния лизинг решихме да купим кеш далеч по-малка и евтина кола за големите ни дъщери. Намалиха ни цената на втората кола с около 1/5 от продажната.
И други плюсове има - постоянен безплатен сервиз, включени в цената всички застраховки, гтп през първите години, ползване безплатно на друг автомобил, когато твоят е на ремонт, безплатна пътна помощ и т.н.

# 109
А при кражба пак ли ти карат на следващия ден нова кола?

# 110
  • Пловдив
Тъй като съм сравнявала детайлно двата варианта - лизинга е по-евтин.

Янтра за мен недостатъка на живота с кредитите за всичко необходимо и по-скъпо е , че не можеш да спреш да работиш. А може да ти хрумне да не ти се напиня толкова и да я караш малко по-леко докато ти дойде пак мотивацията за нещо . Т.е. длъжен си да показваш усърдие и да се крепиш на заплатата в съотв. р-р.
А иначе все едно можеш да спреш да работиш. От къде ще идва храната, пари за сметките? От спестявания, за колко време да сте спестили? Година-две и после пак на пангара.

# 111
Тъй като съм сравнявала детайлно двата варианта - лизинга е по-евтин.

А иначе все едно можеш да спреш да работиш. От къде ще идва храната, пари за сметките? От спестявания, за колко време да сте спестили? Година-две и после пак на пангара.

Лизинг не винаги е опция, защото има условия, които за нас, например, са неприемливи. Трябва да се “побереш” под определен брой км годишно, което при нас не става.

# 112
  • Пловдив
Това с определените км годишно при нас беше свързано с цената на колата за остатъчната стойност. Ние ги надвишавахме с много, нашите коли  (семейните ни две) се карат по много километри, и просто накрая трябваше да си купим колата с остатъчната стойност по договор или те да я оценяват, а не директно я приемат и да не плащаме остатъчна стойност. Не знам дали стана ясно какво имам предвид, чета го и сама не се разбирам Simple Smile Това беше конкретно при нас. Ние още като видяхме договора и километрите искахме да разберем какво става - показаха ни клаузата за повече километри. Тъй като се канехме да я купуваме колата, не да я връщаме на остатъчната стойност и да взимаме друга за нас не беше проблем.

# 113
  • София
Аз пък имам съвсем други съображения, но моята кола - към момента едногодишна, е купена именно с кредит, а не на лизинг. С майка банкер щеше да е безкрайно смешно да не съм научена да се възползвам от плюсовете, които предоставя кредитирането, когато си финансово грамотен.

# 114
  • София
А при кражба пак ли ти карат на следващия ден нова кола?

Зависи какво пише в договора ти, но принципно да.
Стига да можеш да покажеш, че и двата оригинални ключа са в теб.

Никога не сме имали ограничение за изминати километри. Вероятно зависи от лизингодателя. Или от това, че не сме връщали на остатъчна стойност, а сме ползвали услугата за обратно изкупуване на около 10 г. ползване.

Отделно от това, никога не сме имали засега нужда от кредитиране (не броя кредитни карти с малък лимит, вързани към дебитните ни сметки, с цел удобни разплащания), а като юристи и дългогодишни клиенти на конкретната марка предпочитаме да си договорим индивидуални лизингови условия.

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 10:02 от Fever Ray

# 115
Мой железен принцип е да не харча цялата си заплата. От първата, та досега. Никога, ама никога, не съм била на червено.
И да, права е bella -ciao, човек без кредити е свободен. Аз отдавна можех да спра да работя. И имаме големи пререкания с дъщеря ми по този въпрос, защо не спирам. А не спирам, защото няма да се изтърпим с майка ми по цял ден. Sunglasses Финансови причини и проблеми нямам. Достатъчно съм се подсигурила, за да си позволя да не работя. Това е много голям лукс и спокойствие.

# 116
... А иначе все едно можеш да спреш да работиш. От къде ще идва храната, пари за сметките? От спестявания, за колко време да сте спестили? Година-две и после пак на пангара.
Не става дума да спреш да работиш, а колко и как да работиш и какво да работиш. Също и колко . Ясно е че никой няма застраховка за безметежен живот, но докато всичко е наред и нямаш тежести може да живееш спокойно .

# 117
Явно във форума пишат само заможни хора,но сега ще ви кажа какво видях и така ми стана мъчно.
По празниците бяхме на гости. Влизам в магазин да купя мезета. Вътре опашка 10 човека. Ама там продават любимите ми и трябва да чакам. Мъжа пред мен чака 20 мин за да си вземе 2 кисели млека от най-евтино то, а жената след мен питаше за преоценени хляб. Чакаха половин час за кофичка мляко от 1.2о лв и не разбрах цената на стария хляб. Това според мен говори за криза.

# 118
Явно не четете в правилните теми. Аз повече виждам да се говори за свиване на бюджета.

# 119
  • София
Днес не успях да запазя хотел за междусрочната ваканция. Има няколко хотела, в които обичайно ходим зимата, сега за пръв път ми се случва да няма места в нито един от тях.

Общи условия

Активация на акаунт