Войната на буквите

• 31 117
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
Няма такъв смях. Самодейният състав и секс сцените. Петър- плужек, а Баян- магьосник. Майка им решава кой да стане цар български, разтопена след френска любов и малко тъга по мъжа си, който традиционно я шамари. Танц пред император, в който влюбен бъдещ младоженец мята булката на рамо, но лош девер го гони пред всички.
Императорска внучка, принцеса единствена ходи сама с качулка по улиците и се целува в безистените с човек с качулка.
Страхотен епизод! Чудесна комедия.

# 601
На мен ми хареса и като тръгнаха с войската тази сцена.
Облеклото на царя беше ок.
Това, което ме бърка много е пустотата и това, че няма истинска природа, зеленина, хубави, величествени гледки. Каква е тая Тронна зала в Цариград метър на метър дето пет двойки се прескачат да танцуват и на масата два бокала и една фруктиера с грозде?
И двама човека. Императора и още един.
Няма калабълък както казахте.
Това ме дразни много.
Много ми е постно в тия дворци.
Много е изкуствен декора.
Забелязах, че не само византийските велможи се обръщат както си искат към българският княз, но и той към тях. Единият идва да го кани някъде, той му вика : "Кажи".
Направо съм отчаяна 😆
Няма поклон, няма покои князът, няма никакви жени в тоя дворец.
Няма дойки, придворни, няма бебета, императрица няма.
Само една внучка, един император, астролог и един свещеник.
Пищност нула.
Аз нямах надежда да е нещо много добро.
Но и очаквах повече.
Все пак има за какво да се хвана-Теодора, Петър, Лакапин, Мария, Макрена и Баян.
Даже ММ го похвали Баян. ☺️

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 22:44 от Caroline_Bingley

# 602
жалка работа и потресаваща скука, няма да си го причинявам повече
От пусто любопитство ще гледам, но не искам да им правя рейтинг. Така съжалявам, че проглуших ушите на нашите да го гледат ....

Срам ме е от коментарите, които се пишат във фейсбук тип ''вие сте живели тогава и знаете как се е говорило'' и ''Това, че го няма в учебниците, не означава че не се е случило.'' Кое, Симеон да е искал Баян да му бъде наследник, а не Петър?  Поради какви заслуги? Абсолютна пародия е този сериал, който те кара направо да се чувстваш засрамен, че си българин, нещо което е напълно случайно, разбира се. Просто постоянно ми се върти в главата онази реплика на Петко Славейков.

# 603
И на мен ми хареса сцената със смъртта на Симеон.

Сцената, в която двойката със забранената любов танцува скандален танц без (много) докосване, но с много нажежени погледи насред балната зала, сме я гледали (почти) същата в “Гордост и предразсъдъци”, “Влюбеният Шекспир”, “Тюдорите”, “Елизабет” и най-наскоро в “Домът на дракона”. Последната е абсолютен кинематографичен и музикален шедьовър. И там всичко свършва с масов бой Grinning Със сигурност има и други, за които не се сещам.

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 22:45 от Clare

# 604
Ми да вкарат и Даниел Редклиф като ще има магии.
Що за глупост! Симеон умира пред стените на Константинопол, а не в двореца.
Другото си е пародия и скука.
Хан Аспарух е 10 пъти по-добър.
Гледала съм стари филми и са си доста интересни. И не съм възрастен зрител.
А за сериала "Златен век" колко мога да изреждам- всичко от-до 6.

# 605
На Теодора много й отива ролята, харесва ми.

Точно пищност ми липсва, много постно ми е всичко. Празен дворец, оскъдна горичка с няколко забучени борчета миналия епизод.

Ех, много буквално се приема явно това за езика и изразяването. Едва ли някой очаква да говорят на старобългарски, но тези съвременни жаргонни фрази изобщо не пасват нито на типа сериал, нито на епохата и са изключително комични. Иначе нелош опит за шега на Бахаров с фейсбук публикацията му, успя да ме разсмее. Изглежда трудно понасят критика.

# 606
И на мен ми хареса сцената със смъртта на Симеон.

Сцената, в която двойката със забранената любов танцува скандален танц без (много) докосване, но с много нажежени погледи насред балната зала, сме я гледали (почти) същата в “Гордост и предразсъдъци”, “Влюбеният Шекспир”, “Тюдорите” и най-наскоро в “Домът на дракона”. Последната е абсолютен кинематографичен и музикален шедьовър. И там всичко свършва с масов бой Grinning Със сигурност има и други, за които не се сещам.

Тая сцена си задължителна за всяка period drama, за всеки исторически сериал. Няма как да се мине без нея.
Само, че такава като нашата надали има в друг някой сериал😆
Тотално я развалиха. А можеше да стане много добра сцена.
Аз нали си мечтаех за екранизация на Асеневците. Ми май ще си върна думите назад...
Това с магията пресоли манджата.
А интересното е, че ММ каза, че са дали немалко пари и бил всъщност скъп.
Ми колко мн актьори има в Натфиз, първокурсниците да бяха ги пратили статисти, да живнат малко тия дворци и площади.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 09:56 от Caroline_Bingley

# 607
И за безплатен статист бих отишла преди да разбера какво ни готвят тези безсрамници. Надявам се, следващия път, когато искат да правят имитация на Игра на тронове да не използват български исторически герои, а да се напънат да измислят свои. Неприятно ми е, че са използвали исторически имена и после нагло твърдят ''ами то не е документален и не е художествен точно...'' .

Гледайте израелския Фауда, тези дни 4-ия му сезон прави топ първо място в Нетфликс по гледане в многоо държави - Румъния, Гърция, Франция, Нидерландия, Индия, Ливан, ОАЕ. Много е добър, както някой написа да си оправите вкуса.

# 608
На мен тази серия ми хареса повече от първата. Баян и Мария са ми сладка двойка. Тамън Донков да ми стане леко симпатичен като Симеон без крясъци и да взема да свиквам с него, и той умря. Чудя се дали Мариам не му помогна? Речта му пред войската, обаче, не ме грабна. Той Малин Кръстев бше по-въздействащ.
И за жалост не можаха да минат без любимото на сценаристите в България изнасилване в любимата им поза...
Еми, нали сме си орда варвари...

# 609
EdelV, аз очаквах да заколят някое животно след тази сцена с изнасилването.Или да докарат някой шаман да плещи глупости, които никой не разбира  и да ръси билки.

# 610
След видяното ме накараха да се почувствам вярно като орда. Аз не видях велика култура, която да си струва да се идентифицираш с нея и да се пази за векове напред??

# 611
Последно от мен и спирам да ви спамя. Точно Бахаров да се засяга за езика е смешно. Участвал е в “Троновете”. Ако знае английски, там беше перфектна употребата на езика. Съвременен книжовен английски но БЕЗ модерен жаргон, плюс много умело и на място вкарани архаични думи и синтаксис, включително измислени специално за света на сериала псувни и т.н. Също има разлика в регистъра (висок/нисък) в зависимост кой и къде говори (аристократи/селяци).

Резултатът - диалозите са напълно разбираеми за съвременна публика, но звучат друговремско и старинно. Напълно се потапяш в този измислен свят.

# 612
  • Галифрей
Чета коментарите в фб ъъъх

Видях промото за другата  седмица Ясен от Мен не ме мислете ще бъде като в 300” Това е Софииия” 😂

Защо са направили сцена с изнасилване? 🤨🤢

# 613
Явно, за да разберем колко е гаден византиеца. Нали - много е важно един второстепенен герой да ни го покажат като характер като изнасилва девойка.
И от Симеон разбрах, че или бие или оправя жена си и това са им отношенията. Той Дрого беше много по-романтичен с луната и звездите.
Като цяло нелошо се развива действието, има интрига, има и добра актьорска игра, обаче са прекалили с мерака да се харесат на младите с копиране от троновете, а и си личи колко нискомащабна е продукцията. Не може да събуди патриотичното и величественото по никакъв начин. Но ще го гледам като едно добро сериалче, вдъхновено от исторически личности, което ще ме накара да си припомня историята.

# 614
Аз също ви оставям да пишете, има 8 страници, утре сутрин преди работа ще пусна тема. Simple Smile  Лека нощ, дано успея да спя след всичко видяно...

Това с изнасилването беше тъпо освен, че беше много дълго и нагледно и физиономии, но и на мен ми стана неприятно, че тя носеше кръст и те нарочно показаха това, един вид да покажат, че византийците може да са християни, но изнасилват и правят гадости. А българите до 9то коляно дядовците им били ханове и затова цар Симеон като умира държи розета, а не кръст. Мразя ги да ви кажа, срам ме е от тях! Точно обратното е на патриотично чувство, което събужда!

Общи условия

Активация на акаунт