Войната на буквите

• 30 858
  • 739
  •   1
Отговори
# 690
# 691
  • София
Доколкото знам, в историята няма особена информация за Иван. Според някои нови теории е вероятно самият Св. Иван Рилски да е третият син, та може би това беше отшелникът, който за секунди дадоха в някаква пещера или дупка.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 17:41 от Fever Ray

# 692
Доколкото знам, в историята няма особена информация за Иван. Според някои нови теории е вероятно самият Св. Иван Рилски да е третият син, та може би това беше отшелникът, който за секунди дадоха в някаква пещера или дупка.

Ще кажеш, какво велико минало, какви велики личности в едно семейство. А те правят егати буламача. Да ме е срам.

Когато искаш да подцениш някой човек, присмей му се, обсъди го с насмешка.... Мдам. Искаше ми се да става 'за износ', сега ме е страх да не станем за смях навън. По-добре да бяха направили филма по идея на народна приказка. Например тримата братя и златната ябълка, неродена мома и тн

# 693

Точно, и аз това си помислих като даваха храна на някой в пещера. Не стига че не е автентично, трудно се разбира говора, говорят на днескашен език, ами и се скача от тема в тема и половината не се разбира кой кой е, и за какво се бори.
  Ама нали съм стара и обременена, проблема си е мой 🤕 Само че ако си мислят, че младите и необременените се скъсват да ги гледат, много се лъжат. Щат, не щат, пак до нас ще опрат за рейтинга 😜.

# 694
  • България
Гледам го като историческо фентъзи и всичко е наред.
Така даже и съвременният жаргон някак ми се вписа.
Баян ми допада много, Мария е красавица, но не може да влезе в роля.
Е, очаквах исторически сериал, подведох се по чутото от авторката, но явно сценаристите са имали друго предвид.
Или като един мой познат си мислят, че драконите от "Игра на тронове" наистина са съществували и даже са говорели.
  А кой знае, може и така да е било някога Grinning при една изчезнала цивилизация. Grinning

# 695
Споменаха името Теофилакт. Т.е. би трябвало да е чичо на Ирина (не братовчед) и е най-малък син на Роман Лакапин. Той умира сравнително млад и е бил патриарх на Константинопол (дали затова тази жена не беше облечена като монахиня и не му четеше от Библията?).
Самите Лакапини не са от знатен род. Роман Лакапин е бил син на служител в имперската охрана от арменски произход и е бил наистина необразован, както коментираха. Той реално става управник, когато жени дъщеря си за малолетния василевс Константин(истинският наследник на трона) и управлява от негово име.
Благодаря!

# 696
За третия син - слагам го в спойлер от книгата, не че се водят по нея Grinning

Скрит текст:

Третият син е брат близнак на Баян. Ражда се уродлив и Мариам поръчва да го хвърлят в гората да умре. Но на Симеон му става мъчно и спасява детето, отглеждат го монаси, под църквата, в подземията. Той е сляп, уродлив, слънце невиждал, но Симеон го учи на забранените букви и текстовете на Черноризец Храбър.  След смъртта на царя Баян открива момчето, после разбира, че са братя близнаци и стават бранителите на буквите. Може би Мариам и за това мрази Баян, защото й напомня и за уродливото й дете.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 18:32 от Ели-Мели

# 697
Ох, то голяма каша - трудно ми е да отсея кое е исторически достоверно, кое е измислица, кое идва от книгата, кое е решение на сценаристите на филма.

Ако беше историческо фентъзи, с измислени герои, поставени в дадена епоха, нямаше да има никакъв проблем. Щеше да е интересно и забавно, да следим различните линиия в сюжета и да си коментираме. Но имаме сериал, направен по книга без претенции за историческа достоверност, но с реално съществуващи исторически личности. Много объркващо. Ето сега и този брат близнак на Баян в книгата Rolling Eyes

Благодаря на всички, които споделят исторически факти и информация, интересно ми е да чета и да попълвам пропуските си по темата.

# 698
Абе я дайте да се съберем и да направим един сюжет за сериал ние в тука от темата.
Като гледам доста добри идеи се дават-приказки, неродени моми, змейове.
Даже, що да не направят на филм "Змей Закрилник"?
Четох я наскоро книгата. Ами ей това е сюжет за готин сериал.
Без претенции за автентичност. Фентъзи, традиции, самодиви, змейове.
Би станало много яко.

Статията е интересна.
Но се говори много повече за други филми, за много странични неща и почти нищо не се разбра за "Войната на Буквите".
Само разбрах, че всичките сериали от последните години все едни и същи хора ги правят.

Birdflower ти току що описа най-големият проблем на сериала, по най-добрия начин.
Точно за това говорим.
Миш-маш е.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 18:45 от Caroline_Bingley

# 699
  • София
О, Боже! Как от Св. Иван Рилски са стигнали до това, което написа Ели-Мели!?
Надявам се да не е така!

# 700
Абе я дайте да се съберем и да направим един сюжет за сериал ние в тука от темата.
Би станало много яко.

Може сериал по приказката “Вампирова булка” или някоя от песните за змеят, който отвлича девойката. Историческо-еротично фентъзи с малко хорър елементи Grinning Тип “Здрач” или “Красавицата и звяра” (което е архетипът), но по-добро и за възрастни. Но не знам кой да играе змея/вампира Smiling Imp

# 701
  • Варна
Звучи все повече като приказка от Братя Грим.
 Аз не съм гледала още втората серия, ще гледам в Ютюб със субтитрите.

# 702
  • Галифрей
Би станало много яко.

Статията е интересна.
Но се говори много повече за други филми, за много странични неща и почти нищо не се разбра за "Войната на Буквите".
Само разбрах, че всичките сериали от последните години все едни и същи хора ги правят.

Birdflower ти току що описа най-големият проблем на сериала, по най-добрия начин.
Точно за това говорим.
Миш-маш е.
А вече написах такава книга по темата 😂❤  казва се Гръмотевица. Писала съм я години, сага пиша част 2 ще е по различна ествено ( обичам да ми е трудно) много се старая  и искам да е нещо ново Интерестно. Още никое издателство не я видяло. Много искам да я издам,но е трудно 😩 Ровила съм,чела съм приказки и тн. блъсках си главата.  Действието се развива в модерният свят и искам да покажа една хубава приключенска история на едно младо момче без любовни драми и ала Здрач. Искрено се надявам да излезе да я прочетете и да я харесате. Тъй,че ако един ден искат да я филмират много ще се радвам, но аз ще напиша сценарият. 😁

# 703
Би станало много яко.

Статията е интересна.

Точно за това говорим.
Миш-маш е.
А вече написах такава книга по темата 😂❤  казва се Гръмотевица. Писала съм я години, сага пиша част 2 ще е по различна ествено ( обичам да ми е трудно) много се старая  и искам да е нещо ново Интерестно. Още никое издателство не я видяло. Много искам да я издам,но е трудно 😩 Ровила съм,чела съм приказки и тн. блъсках си главата.  Действието се развива в модерният свят и искам да покажа една хубава приключенска история на едно младо момче без любовни драми и ала Здрач. Искрено се надявам да излезе да я прочетете и да я харесате. Тъй,че ако един ден искат да я филмират много ще се радвам, но аз ще напиша сценарият. 😁

Пиши ми на лично.
Ще ти кажа за издаването☺️

# 704
Може сериал по приказката “Вампирова булка” или някоя от песните за змеят, който отвлича девойката. Историческо-еротично фентъзи с малко хорър елементи Grinning Тип “Здрач” или “Красавицата и звяра” (което е архетипът), но по-добро и за възрастни. Но не знам кой да играе змея/вампира Smiling Imp

https://bnt.bg/bg/a/zmejova-svatba

Общи условия

Активация на акаунт