Войната на буквите

• 31 218
  • 739
  •   1
Отговори
# 150

На мен пък ми хареса повече от другия им сериал.
Кой е другия сериал?
Вина

# 151
Като цяло от 6 им давам оценка 5 за първи епизод. Влюбих се в декорите, пренесох се в Средновековието. Всичко чувам и разбирам, нямам проблем с озвучаването.
Харесват ми визуално абсолютно всички как са ги направили, облекли. Всички ми харесват как играят, освен Донков, Хексе вече написа, че той е нашият цар Велики, не може да обижда и крещи като пъдар. И това, че го направиха на трона в началото ми изглежда като някава подигравка към властта, държавността- напълно излишно.
Измишльотината между брата и сестрата не мога да я коментирам, защото ще се разплача. Бих пребила сценариста, който измисли това, тоест не измисли, а открадна от Игра на тронове.
Каква е тази простотия, великият кавхан Сурсувул реши косата на сестра си?

# 152
  • Варна
Скрит текст:

На мен пък ми хареса повече от другия им сериал.
Кой е другия сериал?
Вина
А, мерси. Несравними са сериалите, все пак Вина е за съвремието.

# 153
Ще гледам основно заради актьорът, който играе Баян.

# 154
Мен ме издразни: Кво става и Засякохме се в школата..

# 155
  • България
Каква е тази простотия, великият кавхан Сурсувул реши косата на сестра си?
Засега го приемам като подсещане, че и те са хора като всички останали. Обичат се, мразят се, ревнуват, държат се свободно в тесен кръг.
Дано Церсей си остане в Игра на тронове. Тук не я искам.

# 156
Очаквах да е зле, но не чак толкова. Ужасна самодейност.

# 157
Гледах. Аз съм склонна да им дам шанс, но мм( който  е луд по историята) не спря да ги хейти. Не ми харесаха диалозите- кой по дяволите, през 10-ти век, е говорил на жена си на " ако обичаш", особено пък ако е цар и то велик цар. И още доста други недомислици имаше...За звука- няма да повтарям предходните мнения- ужасен. Кое чухме, кое си донагласихме, а бяхме го увеличили доста...Иначе идеята е била хубава,  декорите-също са ги докарали. Баян е хубавец. Но толкоз за позитивите.

# 158
Като цяло ми хареса. Петър, Баян, царицата са ми много сполучливи. И поне засега исторически достоверно Петър е мекушав и слабохарактерен, Баян следват легендата, че говори с вълци. Но Донков като Симеон съсипва всичко. Не си представям един от най-силните ни владетели като истерик, който крещи нон стоп. Колко исторически сериали съм гледала. Там царят има присъствие, харизма, само с поглед си налага волята. Тук голям резил. Звучи тъпо, ама се надявам по-бързо да умира, че да ми стане по-приятно гледането.
И не вярвам по онова време Константинопол да са го наричали Цариград...
Ще следя.
Съдейки по историята възлюбената на Баян - Мария ще стане жена на брат му. Няма да се учудя до края да се окаже, че някой от синовете на Петър е всъщност на Баян, а самият Петър пък да е плод на инцест....

# 159
Кой е актьорът, изпълняващ ролята на учителя в Магнаурската школа?
А за озвучаването-мъка.
Очаквах повече. И аз смятам, че Донков не е за тази роля.

# 160
Като се замисля, повечето исторически сериали ги снимат с някакви ефекти на камерата. Тука изглежда като битиви с пряко предаване от гората, дето секат елхичките за Коледа.

Секс сцената преди да има още завръзка беше излишна. Дикцията я споменахте, добре, че на Донков му сложиха в една от сцените корона, че да заприлича на цар, поне малко.

Няколко реплики ми харесаха, особено тази на византийския император: Какъв поглед имат, все едно са владетели на света, а са едни юртаджии Joy

# 161
Лошо озвучаване, глупави реплики, слаба актьорска игра. Сцените, все едно аз съм снимала с телефона каквото ми се е появило пред погледа. Нямаме ли други актьори, че навсякъде врем Донков, Бахаров, Духовникова, Бабинова?!
Историческа достоверност не търся тук.

# 162
И си имаме и Церсей с инцеста с брат си

Нали ви казах?
Не си измислям аз.
Гледайте серията.
Трейлърите също подсказваха.

Специално пояснявам, за съфорумката Дама Пика, която пита как съм стигнала до извода, че ще ги представят за любовници.
Първо четях за сериала и гледах интервютата. Още оттам загатват.
После си направих кратка историческа справка и чак тогава разбрах, че Георги Сурсувул е брат на царицата (предположението за любовниците го направих отпреди да се допитам до историята 😉).
След това реших, че нещо съм се объркала. Брат и сестра са. Няма да е така. Но не би.
Има такъв намек и в епизода и в трейлърите и в казаното от Теодора.
Сиреч в движение чета и паралелно уча за сериала и си правя справки.
И определено имаше сексусален подетекст в сцените между тях, то се видя в епизода, заганато е.
Абе не са им чисти отношенията, баш братски такива. Има нещо сбъркано. Ще се види какво е.

Сега за серията.
Аз съм по-скоро разочарована, 50 на 50. Някак хем ми хареса донякъде, хем не мога да кажа на черното бяло, има страшно много пропуски.
И игра, и изрази, абе всичко.
Дадох на макс волюмето, ама пак повече от половината думи не им се разбираха.
По едно време си мислех, че явно или аз съм много глуха или наистина е много зле.
Не разбирам на какво се дължи този говор.
Цар Симеон е гола вода.
Теодора преиграва.
Само принцеса Мария, Лакапин, Баян и Петър ми харесаха.
И Макрена.
За съжаление и декорите не ме впечатлиха особено много. Не са лоши, напротив.
Обаче ми стоят изкуствени.
Езика и държанието на някои от актьорите са по-скоро модерни и съвременни, отколкото аристократични и царски, като от минали векове.
Тук визирам обръщението на единия към другия брат-"смешник такъв" 😆
Константинопол ми хареса как е представен.
Не мога да кажа, че нищо не ми е харесало, напротив, гледах с удоволствие. Беше ми приятно.
Това, че се напрягах да слушам ми развали кефа.
С този говор, е тагавня. Мъка, мъка.
На толкова много места не разбирах какво говорят (особено Деян Донков), че направо се напрягах.
Имаше недомислие в репликите.
Дарин Ангелов и той на всяка манджа мерудия за пълнеж.
С брато-сестринската история ме довършиха, но не е като да не го очаквах.
Все пак надали ще има развитие на тези отношения, но дори и този тънък намек за това мен ме подразни и втрещи.
Въпреки всичко ми хареса в някои отношения.
И ще дам шанс.
Извода, който аз си направих от тоя близо един час е, че младите актьори стават повече от старите! Туй то.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 23:43 от Caroline_Bingley

# 163
Не мислех да го гледам, предвид факта, че е по книга на Людмила Филипова, но си казах да го пробвам за един епизод.
Положителното - декори и костюми са топ, като знаем колко пари отиват за тия неща, а колко малко пари има за бг продукции, са се справили повече от добре.
Дотук с плюсовете. Както и преди мен сте писали, образът на Симеон Велики е потресаващ. Симеон е едно от най-големите имена в нашата историческа памет, личност, с която всеки българин се гордее. Еми не може, просто не може да го представяш като невротичен слабак без грам тежест в характера. Ако чужденец гледа сериала, няма да повярва, че това е човекът, създал Златния век на България.
Диалозите издишаха, някои реплики за мен бяха твърде съвременни и като цяло, не можаха да ми повлияят. Не всеки умее да пише качествен диалог.
Част от актьорите бяха добре, старата школа също си пролича.
За фенките на Вениамин ще кажа - спойлер, няма да заеме той престола Joy В тази връзка ми е странна идеята Вениамин да е по- централното лице, той да е по-красивият актьор, ще се опитат да накарат публиката да съжалява, че Петър е наследил Симеон, а не брат му.
А, моля, не сравнявайте с Игра на Тронове. Людмила Филипова не може никога да достигне класата на Мартин, тя е една посредствена писателка с много претенции, чиито книги не си струват времето да се четат.

# 164
Много зле. Деян Донков като Симеон е пълна смешка. Крещящ и невъздържан. Най- великият български цар представен като истерик.
Духовникова - само красота не стига.
Звукът както винаги не става въобще.
Само Баян и Мария ми харесват, но са им сложили в устите речник от “Столичани в повече”.
Продължавам да се надявам да не им е хрумнал инцест като голямата провокация на сценаристите.
Ще гледам още една - две серии от любопитство дали ще се променят към по- добро нещата, защото засега е посредствена работа.
Костюмите и декорите и на мен ми харесаха много.

Общи условия

Активация на акаунт