Войната на буквите

• 31 243
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
Благодаря за откровението. Това ли е според Вас гроги?
Да видим колко ще харесат и съгласят с мнението Ви.

# 211
Да, Мария беше с рокля на перачка.

Даже прислужницата й беше по-нагиздена и с по-царско облекло.

# 212
Прочетох, че за ''Златния век'' е имало бурна критика, нещо е бил забранен дори? Защо се е случило така?
Иначе са красиви и момичето много

Чакам Diavolo да го гледа и да се изкаже, макар че малко ме е страх Ill

Промо на еп 2. Тогава викали ли са му Цариград?  Трябваше да кажат може би Истанбул, за да разберат младите за какво става въпрос?  Sweat Smile

# 213
По ТВ+ в момента един историк /непознат за мен/ громи историческата достоверност на облеклото, декорите, отношенията.

# 214
По ТВ+ в момента един историк /непознат за мен/ громи историческата достоверност на облеклото, декорите, отношенията.
моля те, направи някаква снимка, за да го намерим после и да го гледаме.

# 215
  • София
Много съм разочарован от премиерния епизод на сериала. Ще бъда крайно критичен, съжалявам много за което. 😞

Ето, че дойде време и БНТ да се изложи. Е, случва се както се казва... Жалко само, че стана на исторически филм/сериал. Имаше въпрос защо не правят такива неща. Ами ето защо... Не могат!

Сценарий и диалози - под всякаква критика

Режисура - много слаба, на моменти отчайваща

Каст - генерално зле. 90% от каста рецитира като в театъра. Не се ли научиха тези родни актьори как по дяволите се държи човек пред камера? А за дикцията да не отварям думи.
Тук има някои нюанси обаче...
Теодора Духовникова много ми хареса и подобна роля определено и отива.
От Захари Бахаров видяхме твърде малко в този епизод, но и от малкото видяно си личи, че той си го умее. Според мен той трябваше да е цар Симеон, а не Деян Донков. Макар че тук с подобен сценарий и режисура всеки би се изложил.
Какъв беше този истеричен Симеон Велики? А Донков направо да си скъса и хвърли актьорската книжка! Правят сериал за Златният век и за цар Симеон Велики и ни дават тази негова версия??? Явно след Левски и Ботев е ред и на Симеон да бъде унижен от ''гениалните'' ни творци!
Князете Баян и Петър не ми харесаха, но поне имат някаква автентичност. Само че тук са прекалили и преекспонирали нещата, защото трябва да копираме образи от други филми или сериали.
И могат ли чак толкова да излагат бъдещия велик св. цар Петър I. Ще накарат много зрители да го намразят, което е безумие само по себе си.
За съжаление знам какво ще стане по-нататък, не от книгата, а от историята. А книгата нямам никакво намерение да прочета. Авторката е прекалила с Игра на тронове. Само че тя не е Мартин и инцеста не е присъщ за нашата история.
Повръща ми се само от гадния намек за това, че е възможно (не че ще го покажат нагледно, чак до там не вярвам да им стигне безочието) Петър да е син на брат и сестра. И оставете това, на 90% не го допускам. Но само намека да има нещо между тях е скандален. Секс да правят едва ли ще ни покажат, но по дяволите не съм сляп, глух и глупав. 100% имаше намек за привличане и нещо повече от това... 😠
Баян в ролята на Даниел Върбанов само ми хубавее. Твърде нахакано се държи, като някакво разглезено пуберче синче на милионер.
От целия актьорски състав, най-много ми хареса, Валентин Танев, като Император Лакапин.
Мария е много красива (хубавата Елена, хехе), но защо я бяха облекли като проста селянка???
Костюмите също са пълен провал за мен.

И каква беше тази кръчмарска свада във Велики Преслав със самия княз? Кой ще му посегне изобщо, леле-мале, тц тц.

Диалозите ме оставиха в ступор. Кой е говорил така през онези години???

Декорите също не ми харесаха. Тухли четворки ли видяхме? И близки кадри с камерата, за да не си личи ниския им бюджет. Ама айде бюджета да го оставим, ако имаш добър сценарий и каст, не е от значение...
И генерално мога да кажа, че декорите ми стояха изкуствено.

Звукът беше много зле. Много от репликите не ги чух изобщо. Имена, думи. Хора, като не можете вече над 30 години да си оправите звука, пускайте едни субтитри бе!!!

И за капак, за да сме в крак с модата сме направили някакъв модерен феминистичен прочит на историята ни. Държането на Мариам, Макрена и Мария е меко казано нелепо. Очаквам в следващия епизод да развъртят и мечове и да започнат да шамаросват царе и князе...

Оценка на епизод 1:
4
И давам само 4ка (ама при мен е по десетобалната), само защото съм в добро настроение след пилотния епизод на The Last of Us. Пуснете си го него. Или Чернобил. Или Белият лотус. Или 1883, 1923 и Йелоустоун на Тейлър Шеридан. Просто за да си оправите вкуса...

# 216
  • Галифрей
Невена да тя беше сценариска на “ Братя” три сезона. И на “ Аз и моите жени” 😁
За мен костюмите са ок и чужди  прокци така правят. Няма достъчно бюжест да са баш  по епохата камоли да ги покриват с злато и сребро. Значи ако бяха взели Владо Михайлов за царят щеше да е супер яко. Щеше да излъчва харизма, интелигентност,власт ( Все пак Симион е учил в най-добрата школа и е бил доста умен). А те избрали Маги Халвалджиян от Али експрес.  Това куца за мен най-много.
Те са Крумовата династия би трябвало да излъчват сила.
Петър е плах,Мариян е ку*ка,  само Баян е достоен.
Може и по-добре но ми хареса. 😃

# 217
Дяволо, в книгата авторката НИКОГА не е намеквала за любов между Мариам и брат й. Много държа да се подчертае! Книгата не е шедьовър, но е хубава и въобще е далеч от пародията, дето видяхме снощи. Цар Симеон си е цар Симеон, както си го представяме. Баян се държи като истински княз, сериозен, умен и смел. Мариам и Георги са най-нормални брат и сестра!!

Всичките глупости са ги натворили СЦЕНАРИСТИТЕ.. о@рали са и историята ни, и книгата..

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 11:06 от Ели-Мели

# 218
  • Бургас
Бързам да си кажа! Ill После се връщам да ви чета.
 Единствения ми спомен от „Войната на буквите“ на Л.Ф. е, че не бях впечатлена! Когато прочетох в интервю на една от създателките на продукцията, че ще ни предложат  съвременен поглед към човешките отношения на героите, силни и независими жени и свободна интерпретация на романа, си помислих за две неща: дано не ни залеят с клиширани и прекалено осъвременени героини, и ... а може пък за добро да надскочат и надградят посредствената романова основа.  Тук правя двойната уговорка – българските исторически филми винаги са ми изглеждали бутафорни, с малки изключения („Записките“, „Златния век“... ) ; при всяка нова българска продукция подхождам с доброжелателство и надежда, но после просто спирам да гледам, за което съжалявам.
Знам че сме гледали само един епизод и е рано да съдим строго..., но: проблемът сякаш не е в отделните пропуски и грешки, а по-скоро в главоломното им натрупване и в това, че много от тях можеха да бъдат избегнати...
Нека ми прости богът на българското кино... За мен лично,  епизодът започна с ударно раздразнение – още в първия кадър. С какво заляха ръкописа, при подпалването на пожара!? С ракия, спирт, бензин... Wink  Сега, нека е ясно, знам че дестилацията вече е била известна на арабските медици, европейските алхимици и в Константинопол. Но! Не мислите ли, че разтопеният восък на една свещ би бил по-автентичен. И какво извика Симеон!? – „ ..??..??... гори!“ Три пъти връщах с „протегнати„ уши , но не разбрах! Вечния проблем с озвучаването.
Две неща ме дразнят най-много във филмите по принцип – анахронизмите, допуснати от леност и езиковата немара.   ( Сетих се за шотландския в  „Друговремец“ – бях така приятно изненадана от българските субтитри; преводачът беше съживил толкова архаични и забравени български думи, което ме кара да се питам дали в онзи сериал не говорят на някакъв стар диалект. ) Далеч съм от мисълта, в нашата поредица да се говори на езика на 10 век – нямаше да ги разбираме, но можеха поне да не разчитат на съвременен полусленг – „изчезвайте“, „слушам“, „ако обичаш“... И да се приближатдо предполагаемия вид на ръкописа „О писменех“.  Да не говорим за показаната заглавна страница на ръкописа, по всички съмременни стандарти – центрирано заглавие, името на автора на челно място... Wink Пропуснати шансове да се покаже и даде бегло познание на зрителя .
 Дано образът на Симеон търпи развитие и добие дълбочина! На този етап единствено се питам – какво иска този човек от синовете си!? Обича ли ги  въобще!! Държи се с тях сякаш по-скоро ги мрази и е тотално разочарован от тях. Дали правилно съм запомнила - 927 г. е изписана в началото!?  Та те са на около или под 15/17 годишни, приблизително... Вярно е, че времената и епохата са далечни и нравите и семейните отношения са били различни от днешните, но все пак! Не усещам вътрешни противоречия, съмнения, скрита бащина топлота и грижа...
Определено ми харесва играта на младите и непознатите за мен актьори. Очаквам и виждам вече постепенното развитие, което ще търпи образът  на Петър в „крачка“. За мен подценяван и с лека ръка критикуван български цар...
Да си кажа – любенето връз царския трон и царското „джакузи“ не ми пречат. Wink
Обаче, може ли такова непремерено струпване на всички съвременни кинотропи/куки за зрителското внимание, наведнъж, още в първи епизод. Да видим: екшън; секс; царкинята се преоблича зад прозрачна завеса, като в харем; гол до кръста млад мъж в близък план; уестърн сцена в кръчмата; независима девойка, преоблечена като мъж в среднощни похождения;  и разбира се инцест! Сцената със сресването на сестрините коси в еротична омая от брат ѝ съм я гледала в поне 2-3 други продукции... Малко умереност и повече оригиналност, моля!
Какво да кажа, за просещата круши Яна и „искащия си“ стар мръсник-търговец. Обидно и опростенческо клише.
Крепостната стеничка при стигането в Константинопол – не можеше ли да ни дадат малко по-грандиозен и правдоподобен кадър. А опърпаните борове в подножието на Балкана, при пътуването на Петър!? Девствената гора от 10 век едва ли е такава в нечии представи!

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 11:26 от lady Koup

# 219
  • София
За мен беше мъчение да гледам. Комбинация от рецитиране, итонг, несъответстващи облекла, безумно осъвременени диалози, задълбаване в крайности черти на образите. Евентуално на 15-годишните може да им хареса.
Ще дам още малко шанс, заради самата история, а и младият актьор в ролята на Баян определено се старае и не театралничи, за разлика от другите. Същото важи за Бахаров, но не и за другите. Дори Духовникова, която принципно харесвам, не ми допадна в тази роля.

# 220
  • Варна
По принцип не харесвам новите български сериали. Все са ми като телевизионен театър, но много обичам историята и реших да пробвам.
Ами за съжаление само ми затвърдиха негативното мнение.
Ако беше по някакъв измислен сюжет можеше и да става, но по отношение на пресъздаване на българската история е кръгла нула.
Добре че все пак има и по-млади актьори, които се стараят и донякъде закрепят нещата да не пропаднат съвсем.
Най-впечатлена бях, че българската царица спи със същата нощница, каквато аз си бях купила от един магазин за един лев преди години. Точно със същите листенца по врата е и моята.

# 221
  • София
Мен ме впечатлиха прозрачните пластмасови купички на закуска, а сигурно у дома си всеки актьор има по 1-2 глинени купички от баба, които е можело да донесат за сцената.

# 222
моля те, направи някаква снимка, за да го намерим после и да го гледаме.
Късно прочетох. По принцип не гледам тази телевизия. Случайно попаднах. Рубриката е "В кафенето на бай Сандо".

# 223
Като ви чета направо ме е страх да почна да гледам и май няма да успея да подходя непредубедено. Всъщност, снощи мярнах секунди от филма и веднага ме тресна излишния патос, с който говорят актьорите.

# 224
И аз не разбрах каква е тази ненавист на Симеон към синовете му... Ей, много не исках да сравнявам книгата със сериала, ама.. зорлем ме карат.. Симеон обича Баян, смята го за избрания да пази буквите и за това именно него праща в Магнаурската школа. Но и самият Баян нито се заглежда по женички, нито ходи по дискотеки, нито се държи като изтърван пубер.. А всички знаем какво видахме снощи... Абе.. Neutral Face

Общи условия

Активация на акаунт