Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 23 689
  • 780
  •   1
Отговори
Добре дошли в новата тема за пазара на НИ в България.
Да пожелаем успех на всички участници на пазара.

Старата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1676154.msg48507492#new

# 1
Сега гледах по новините някаква статистика, че сме на първо място в Европа по брой жилища, следват ни Испания и Франция.
Благодаря за новата тема 😊

# 2
Да, има интересен цитат от там, който може би дава информация защо строителството няма да спре скоро:
Цитат
Дори младо семейство да наследи старо жилище често се оглежда за ново, казва брокерът Магдалена Тошева.
от тук - https://btvnovinite.bg/bulgaria/balgarija-e-s-naj-goljam-zhilish … opa-i-izrael.html

# 3
А със старото какво става? Закюч или наем? Старите жилища не изчезват.

# 4
Ако е в силно амортизиран вход, и в калпав квартал, и самото то е тотал щета - нищо не става с него, така си и седи, честно казано

# 5
# 6
Благодаря за новата тема.
"Начинаещият" брокер от видеото е с 10 години стаж. Смятам, че е чудесна инициатива, че пуска такива видеа всяка седмица, доста интересни гости има. Наскоро с 2 брокерки на парцели имаше видео, беше ми много полезно, предвид че нищо не знаех за тях, а ми е нужно.

# 7
Е как - старото под наем.
А новото, което си купил, след 5-6 години и то под наем, защото ти дотогава ще си купиш друго, по-ново.
И така, докато се пенсионираш, вече си станал милионер и рентиер.
На кого ще се дават под наем не се знае, след като броят жилища е доста по-висок от броя домакинства. Но може да дойдат имигранти...
Миналата седмица бях на море, и то на сравнително скъпи български курорти - учудих се колко роми имаше. Може би работят в Германия, не знам откъде имат пари за харчене. Та като натрупат пари от там, ето ти още клиенти за жилища в София след години Simple Smile

# 8
  • София, Bulgaria
Е как - старото под наем.
А новото, което си купил, след 5-6 години и то под наем, защото ти дотогава ще си купиш друго, по-ново.
И така, докато се пенсионираш, вече си станал милионер и рентиер.
На кого ще се дават под наем не се знае, след като броят жилища е доста по-висок от броя домакинства. Но може да дойдат имигранти...
Миналата седмица бях на море, и то на сравнително скъпи български курорти - учудих се колко роми имаше. Може би работят в Германия, не знам откъде имат пари за харчене. Та като натрупат пари от там, ето ти още клиенти за жилища в София след години Simple Smile

Каквото дойде, такова, кой да ти каже... Аз съм на принципа: Справям се според ситуацията!
„И най-добре скроените мечти на мишките и хората остават често неосъществени.“, Робърт Бърнс
Животът е една голяма изненада. Както могат да се провалят плановете на хората трупали имоти, така и на тези, като теб, които смятат, че това е една глупост и трупат друго. 
Най-опасно е според мен е, човек да се мисли за много умен.

# 9
  • София
Отдавна не съм писала и чела,че се уморих със следенето на имотите и цялата ни лична  имотна сага... Финално купихме имот за 190 к във Банишора, с неприятно минало,ако мога така да се изразя. Изобщо не съм си представяла,че точно такъв имот бихме закупили,но просто едно,че предлагането не беше голямо, друго,че някой имоти не ни бяха по джоба.В района приятели купиха голямо ЕПК за 165 к,за тотален ремонт.Продаде се и още един апартамент,който гледахме за 180 к евро-80квадрата,за тотален ремонт също.Имаше вероятност да купиме ние въпросния имот,нооо когато го гледахме беше на 195 и бяха категорични,че няма да го смъкват...Накрая се продаде дори за по-малко от колкото ние щяхме да предложим... Тези дни пак гледах обяви в някой от районите,които следя отдавна - та,цените вървят нагоре, очевидно,нооо и за моя изненада има нови проекти за нови сгради. От началото на годината нямаше много нови сгради,сега явно са получили разрешения и отново има доста предлагане на ново строителство,вече и на доста по-високи цени Така че имоти ще има за всички Grinning Тези дни си говорих с познат,който каза,че познава хора с по 10 и нагоре имоти. Аз лично също познавам хора,с повечко имоти,които я имат,я ще наследят. Но същевременно с това,тези дни ходих нагоре по Черни връх(не бях минавала от месеци)- масово новите блокчета,които следях видимо нямат празни имоти. Така че явно търсене има:blush:

# 10
Положението с имотния пазар става все по-тежко за купувача Simple Smile)) В  обявите почнаха панелки да се опитват да ги пробутват за ЕПК. Някой друг забелязва ли тази тенденция? Или изнасянето на кухня в коридор и продаването на едностаен за двустаен...а печката е в коридора...

# 11
Това не е нова тенденция.
И досега се въртяха подобни номера.

Радвам се, че се завърна, chriss. И че сподели за опита си.
Надявам се, че все пак ще се чувствате добре в новия имот.
Аз откакто купихме не съм отваряла въобще да гледам как вървят цените при продажбите.
Само вчера с един колега пак се дивяхме как за година наемите са се вдигнали толкова драстично...

# 12
Аз искам да попитам за купуване на имот, който да мога да дам под наем. Предният ни имот е в Света Троица и го купихме изцяло с кеш и сме изключително доволни, защото беше много добро време, а и беше точно преди рязкото поскъпване докато го ремонтирахме пък и наемите се вдигнаха. Та голям късмет от наша страна. Сега, обаче, ще купуваме голямата част с ипотека  едно-двустаен, и да са до метро. Според вас, има ли печалба в подобна покупка?
Да разглеждаме ли този път Младостите, Обелите?

# 13
  • София
...Според вас, има ли печалба в подобна покупка?
Много сложен въпрос, е сега ще отидат поне 3 страници...
Накратко:
- Според теоретиците /от старогръцки - theoro (“гледам, наблюдавам”) и theoros (“зрител”)/ - НЕ!
- Според практиците /от старогръцко-новогръцкото pragma (“работа, нещо”)/ - ДА Blush

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 14:45 от Exter

# 14
По-важният въпрос от "има ли печалба?" е "докога ще я има?". Това е въпросът за един милион лева.

Общи условия

Активация на акаунт