За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 476
  • 774
  •   1
Отговори
# 570
  • София
  • Мнения: 12 222
Имам цяло пиле сварено и не знам как да го приготвя. Моля за помощ
Намажи го с паста от меко масло, пушен червен пипер, смлян черен пипер, сол, мащерка и го изпечи във фурната, сложи си отстрани и картофи, добави масло върху тях и малко вода.

# 571
  • Русе
  • Мнения: 6 169
Скрит текст:
Имам цяло пиле сварено и не знам как да го приготвя. Моля за помощ

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/06/blog-post_12.html

# 572
  • Мнения: 10 871
На пуешка супа ще отива ли освен обичайното лук и моркови - пащърнак, целина и батат или ще стане претрупана?
Поне за моя вкус точно батат не бих сложила, но останалото - да.

и аз не бих сложила батат . на телешко обаче бих пробвала.

# 573
  • Мнения: 17 116
Имам цяло пиле сварено и не знам как да го приготвя.
Ми то си е приготвено. Може да свалиш месото от костите, да го размешаш с майонеза и да сервираш със зелена салата и картофено пюре. И на салата с варени макарони става супер. Или да завиеш в лаваш заедно с пресни зеленчуци.
На пуешка супа ще отива ли освен обичайното лук и моркови - пащърнак, целина и батат или ще стане претрупана?
Зависи какво ядете у вас, за мен пуешкото е по-тежък вкус и не му вървят сладникави неща. Имай предвид че пащърнакът и бататите сладнят леко. Аз у нас правя "претрупана" супа, но с пиле, слагала съм всичките тия продуткти, пащърнака го режа на много ситно за да не се усеща сладникавото. Бататите да знаеш че се сваряват много бързо и ако ги сложиш заедно с останалите продукти може да се разварят. Накрая пробвай на вкус, може да добавиш лимонов сок, ще компенсира сладостта леко, както и черен пипер.

# 574
  • Мнения: 15 164
Имам пуешко филе, цяло парче. Да ми предложите рецепта, мислех нещо като сос Беарнез?

# 575
  • Sofia
  • Мнения: 1 528
Майка ми навремето правеше пурички с локум и свинска мас, но нямам рецептата. Ще може ли рецепта? Може да има в нета, но искам изпробвана.

# 576
  • Sofia
  • Мнения: 22 574
Майка ми навремето правеше пурички с локум и свинска мас, но нямам рецептата. Ще може ли рецепта? Може да има в нета, но искам изпробвана.
Заповядай,  локумки от моята мама Simple Smile - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_13.html

# 577
  • Русе
  • Мнения: 6 169
Скрит текст:
Имам пуешко филе, цяло парче. Да ми предложите рецепта, мислех нещо като сос Беарнез?

https://ipeychev9.blogspot.com/2019/02/blog-post_17.html


Скрит текст:
Майка ми навремето правеше пурички с локум и свинска мас, но нямам рецептата. Ще може ли рецепта? Може да има в нета, но искам изпробвана.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_29.html

# 578
  • Мнения: 1 467
Имам два паламуда мисля да ги спретна на барбекюто , идеи някакви как да ги нарежа или цели, с какво да ги овкуся??

# 579
  • Мнения: 10 871
Имам цяло пиле сварено и не знам как да го приготвя.
Ми то си е приготвено. Може да свалиш месото от костите, да го размешаш с майонеза и да сервираш със зелена салата и картофено пюре.  ...
Това и на мен ми хрумна , но щях да пиша  са сложи при пилето с майонеза грах и кисели краставички и евтл. вмести картофено пюре варени картофи с лук.

# 580
  • Мнения: 9 462
Имам два паламуда мисля да ги спретна на барбекюто , идеи някакви как да ги нарежа или цели, с какво да ги овкуся??
Зехтин, лимон, сол, мащерка, или подправката на Котани за риба

# 581
  • Sofia
  • Мнения: 22 574
Имам два паламуда мисля да ги спретна на барбекюто , идеи някакви как да ги нарежа или цели, с какво да ги овкуся??
Или филетирани, или цели - както решиш, все е добре. Само времето за готвене ще е съответното. Ако оставиш цели направи по два-три разрезреза на всяка страна да е по-равномерно готвенето им. И само сол и п-р (черен) до сложиш пак е много вкусно, с повече подправки също...
Ето така за разрезите

# 582
  • Мнения: 3 890
Имам пуешко филе, цяло парче. Да ми предложите рецепта, мислех нещо като сос Беарнез?
Много сочно и вкусно става пържено, на филенца, тип KFC
Нарязва се на филенца напречно на жилките на месото - по-тънички, около 5-7 мм. Филенцата се осоляват, омазняват се със зехтин и се заливат с прясно мляко, в което да стоят минимум 2 часа (колкото повече, толкова по-добре). Овалват се в брашно и се пържат до леко зачервяване - внимава се да не се препържат, за да са сочни. По същия начин правя и пилешките филета.
Вкъщи задължително се ядат с чеснов сос - кисело мляко, майонеза и чесън.

Имам два паламуда мисля да ги спретна на барбекюто , идеи някакви как да ги нарежа или цели, с какво да ги овкуся??
Нарязването зависи от това, колко е дебел паламудът. Ако е по-малка рибата -  на две, по дължината на гръбначната кост, без да се филетира, за да не се разпадне на скарата. Ако паламудът е по-дебел , се реже напречно, на шайби.  Цял може да се пече във фурната, но на скара или барбекю - не, защото няма да може да се изпече хубаво покрай костта, а за тази риба е много важно да е добре изпечена. Разрезите, които е показала Морена, също са подходящи за фурна, а не за барбекю.
Овкусяване - само със сол, за да изпъкне вкусът на месото. Аз съм от Черноморието и при нас никакви мащерки и мерудии не слагаме на рибата, когато я печем на скара. По-скоро добавяме някакъв сос, след като е изпечена - скордаля или ладолемоно, защото паламудът е суха риба - https://www.mycookingbookblog.com/ladolemono-ili-sos-ot-limonov- … i-maslinovo-olio/

# 583
  • Мнения: 8 432
Паламудът разрязвам на две по гръбнака, само сол и малко черен пипер и на барбекюто. Харесваме го така. Сервирам със салата.
Друга любима рецепта е на фурна. Правя микс от 1/4 лимон, нарязан на дребни кубчета, 4-5 скилидки чесън, нарязан на дребно, сол, риган, черен пипер, олио или зехтин (този микс е за една риба). Пълни се коремчето на рибата. Завива се във фолио като преди това се маже и отвън с олио/зехтин. Редим в тава и печем във фурната. Аз преди фолиото завивам в хартия за печене.
Рецептата е от един сайт OFFRoad - Bulgaria. com.

# 584
  • Варна
  • Мнения: 2 027
Ще ми дадете ли изпитана рецепта за традиционна баница с Одрински кори. Пресни, 5 на брой? Често правя баница, намазвам с мазнина/масло  2 кори, после плънка навивам от двете страни до средата и после успоредно в тавата от фурната. Одринските обаче са доста по-дебели и големи и не знам откъде да ги почна.

Общи условия

Активация на акаунт