Пародонтоза - тема 2

• 40 227
  • 497
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Записвам се и аз в темата. С парадонтоза съм
Скоро ще ми правят дълбоко почистване (кюртаж май се казва). Не знам защо ми се струва, че не е добра идея. Венците вече доста са се отдръпнали, особено горе, та допълнително да се ръчка.
Долу положението е значително по-добре.
Имам оплаквания от време на време, може би един път в годината. Миналата имах джоб, сега пък от една седмица ме наболяват долните предни зъби (4), един даже леко се беше поразклатил.
Кариес последно съм правила преди може би 5 - 6 години. Зъбите са добре, но с венците положението е доста зле.

# 241
Скоро ще ми правят дълбоко почистване (кюртаж май се казва). Не знам защо ми се струва, че не е добра идея. Венците вече доста са се отдръпнали, особено горе, та допълнително да се ръчка.

Идеята си е добра. Ако посипеш една лепенка скоч с прах после не можеш да я залепиш, нали? И с венеца е така - за да се върне и да залепне пак за зъба (да се затвори джоба), първо трябва да се изчисти това, което му пречи да залепне. И това нещо е зъбният камък, който е навлязъл под венеца и ако не се изчисти само расте и разтваря джоба още повече.  На пръв поглед е още по-голямо разраняване (и болка), но после действа.

# 242
  • София
Какво значи "беше се поразклатил"? Те не знам дали де връщат вече подвижните Sob

Fiffy, може ли да споделиш повече за брекетите и последствията им върху пародонта, виждам, че си информирана. Мен ме кандисват да си сложа на дърти години, но при това състояние аз изобщо не мисля, че е добра идея. На съвсем здрави и прави усти съм виждала страшна рецесия, какво остава за човек с такъв проблем.

# 243
  • София
Миналата година имах джоб на кътник. Поразклатил се беше доста тогава. Сега пробвах, може би съвсееем леко.
Този предния, в момента който се клати, е съвсем слабо също. Нищо общо с миналогодишния.

Последна редакция: чт, 09 ное 2023, 20:51 от miamim

# 244
  • София
Звучи обнадеждаващо!

# 245
Фифи практикува Grinning..не само е запозната.

За джобовете и топенето на кост на мен док така ми го обясни: там има инфекция, и когато тялото/организмът не може да се справи с нея, той просто се отдръпва назад, за да се защити. Бяга един вид от инфекцията. Ограничава я, опитва да я ограничи.
А не може да се справи с нея, защото там постоянно навлизат бактерии, нон стоп, не им е там мястото...
Венецът трябва като яка да обгръща зъба, здраво и плътно. Така не влизат бактерии там. При нас не е като яка..разхлабена е тази връзка вежду венец-зъб.
И всъщност ако не се почне лечение, логично, накрая тялото се "справя" с инфекцията, като топи кост, и зъбът пада и се маха, и мястото оздравява, инфекцията се премахва.

Аз съм минала ортодонтско лечение. Тогава ортодонтът и пародонтологът се консултираха с колеги по повод казуса ми - пациент с пародонтит. Доверих им се. То и нямах избор, в противен случай док не искаше да продължава с корекциите..

# 246
  • оттам, откъдето започва България
Неприятно ми е да се връщам назад във времето, но мога да кажа, че от всички стоматолози, които са ровили в устата ми през годините (а те не са малко)..... Ще спра, за да не се повтарям колко съм разочарована от специалистите, на които съм разчитала.
Пожелавам по-малко да са списващите в темата, които имат проблеми, и да срещам повече хора със здрави зъби и прекрасни усмивки!

# 247
  • София
Ами не всеки има 7-8 бона за брекети. Чакаш да ти паднат зъбите просто.
Аз на този етап не бих сложила, защото ластиците няма да стигнат, за да издърпат захапката.
Не знам какво е това обирджийсто в България, в много страни, макар и по- скъпо, за здравословни проблеми се поемат част от разходите. А сега аз, наливайки пари в държавната хазна, имам същото право на 2 пробити пломби като м@нго, който внася по 25лв.

# 248
  • София
Точно както Тета казва.
Като имах джоб ме болеше много. Мислех, че е зъба, хем е умъртвен. Казах си - край, не са изчистени хубаво каналите. Беше се разклатил доста. Облекчение изпитах почти веднага след изчистването на зъбния камък. И се закрепи, а мислех, че ще падне. Това преди година и половина.

Едит - при мен има голямо отдръпване на венеца на горните зъби. При долните почти няма, а все при тях ми е проблема. Джобове, болки, разклатени зъби. Горните не мърдат, а са като пред падане.
Слагам снимка в скрит текст:
Скрит текст:
...

Зъбите ми иначе са здрави. И какво от това, като са към опадане.
Имам една коронка на горен кътник и три пломби на долни кътници. Двете са правени преди 15 години някъде, третата (с разклатения зъб от миналата година), преди 5 -6 години може би.

Последна редакция: пт, 10 ное 2023, 15:10 от miamim

# 249
  • IC 1101,Abell 2029
За мен качеството има два аспекта:
1. Как усещам четката докато мия зъбите си и след това дали ги усещам чисти, а венците ненаранени.
2. Колко издържа без да се деформират космите и да се измени усещането. Казват, че четка се сменя на три месеца, но понеже използвам 2 броя сменям на половин година и двете (пак същото). И ако до тогава четките изглеждат като нови, значи са качествени. Друг белег за качество не се сещам, освен тези.
Какви ще да са тези четки които издържат толкова много време без да се деформират.Аз ползвам от доста години Curaprox Ultra Soft или Super soft,по два пъти на ден и още преди да е изтекъл един месец и вече са деформирани.По една четка ползвам за месец и половина.

# 250
  • София
Никога не съм имала четка, която се деформира на третия месец. И въпреки това, сменям.

Бях в ДМ, четките с швейцарското знаме (освен Кюрапрокс) са Елмех.

# 251
За мен качеството има два аспекта:
1. Как усещам четката докато мия зъбите си и след това дали ги усещам чисти, а венците ненаранени.
2. Колко издържа без да се деформират космите и да се измени усещането. Казват, че четка се сменя на три месеца, но понеже използвам 2 броя сменям на половин година и двете (пак същото). И ако до тогава четките изглеждат като нови, значи са качествени. Друг белег за качество не се сещам, освен тези.
Какви ще да са тези четки които издържат толкова много време без да се деформират.Аз ползвам от доста години Curaprox Ultra Soft или Super soft,по два пъти на ден и още преди да е изтекъл един месец и вече са деформирани.По една четка ползвам за месец и половина.

Вероятно много натискаш. Зъби не се мият със силен натиск. Нямам друго обяснение.

# 252
  • IC 1101,Abell 2029
Не ще да е това.Не натискам.

# 253
  • София
Някой поставял ли е въпроса на зъболекарите защо ако кариесите и бактериите на пародонтита виреят в кисела среда, повечето пасти и води за уста са именно кисели? Имам 4-5 пасти и им измерих киселиността, водите, включително специалиьиранитр, пък са дори към 5..

# 254
  • София
Понеже не мога да редактирам, извинявам се за поредните постове, но ми се прииска да споделя, според мен е доста важно. Навсякъде ти казват, че не четкаш правилно и това е номер едно причината за натрупване на плака. Аз гледах едни видеа на пародонтолог, където той обясни за различните начини на четкане и че кръгообразният не е общовалиден и ето, че и в лекциите на нашенския стоматологичен факултет ги има същите.
Също така мернах някъде материал, където са разделени видовете пародонтоза - според степен на стопяване, област, колко зъба засяга и т.н. и ми направи впечатление, че на всеки един вид освен инициалната терапия беше даден антибиотик, който да се ползва след нея. И имаше обяснения за кой вид кои антибиотици са "валидни".
Но това ще ми е другият въпрос, записвам си ги от сега.

Скрит текст:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт