Home office и гледане на малко дете вкъщи - мисия (НЕ)възможна?

• 5 937
  • 88
  •   1
Отговори
# 15
Няма как, ако си със стандартно работно време. На това дете му трябват разходки, хранене, приспиване, някой да играе с него.
Евентуално нещо с плаващо работно време. Да работиш някой час, докато спи.
Ако съдя по себе си, едвам изкарвам до 22 часа. Заспивам с децата Grinning Много съм неефективна късно вечер. Ставам към 7-8 сутринта, ама и децата тогава стават. Ако си жертвам нощния сън и през деня няма да съм в особено кондиция. Не знам колко време бих издържала. Ще съм изнервена и вероятно децата ще го отнесат, което не е редно. От моя гледна точка не бих го направила.
Детето не е толкова малко, че да не можеш да го пратиш на ясла. Много по- добре ще е там, отколкото ти да си пред компютъра да работиш, а то да се самоотглежда или да си недоспала и неадекватна.

# 16
За мен е невъзможно това, от личен опит говоря, в ИТ сферата съм. Детето просто не трябва да е при Вас, не просто да го гледа някой. Ако сте на едно място, то вероятно постоянно ще идва да Ви търси. Ясла, кооператив, дори и баба, но у тях, физически да не сте на едно място, ако искате да работите изобщо (дори не казвам пълноценно). Правила съм и това с работата вечер и през нощта, не се издържа.

Последна редакция: вт, 27 дек 2022, 07:53 от Melusine

# 17
Аз не успявам. Имам онлайн консултации по два часа с видео връзка, ако детето е болно предупреждавам клиентите, че може да се появи в кадър. За щастие работя само с родители на деца до 3г и влизат в положение, но все пак не е редно. Отделно имам и телефонни разговори всеки ден, ами много е трудно. Ходи на ясла и така се справям. Ако е в къщи постоянно не бих .

# 18
От деня, в който обявиха първия случай в България, сме Хоум офис. Аз съм IT Account Manager и често имам виртуални срещи с клиенти, а апартамента ни е двустаен.
Малкия често ми виси (буквално) на главата, сядайки на раменете ми, когато съм на работа, но това е веселбата да работиш от дома 😃 Single mama съм и добре, че е майка ми, че незнам.

# 19
Не става. Аз имах такава дилема, обучавах нова колежка с малко дете и много трудно се преборих с мисълта, че трябва да кажа на мениджърите ми какво се случва. След 3 месеца мъки и тя стигна до извода, че няма да се получи и напусна.
Освен всичко изброено до тук, добавям, че е вредно и опасно и за самото дете. Щом е проходило, едното ти око трябва да е винаги в него, дори и да не провеждаш разговори или срещи. На колежката детето например се беше покатерило на дивана и опита да скочи от там. Отделно какво ще прави това дете, докато ти работиш? На колежката спеше по час - час и половина следобед, през другото време тя му пускаше филмчета. Към 17 часа то толкова се беше изнервило вече, че започваше буквално да пищи. И мен да ме сложат по 8 часа на ден да гледам филмчета и така 5 дни в седмицата, и аз ще пищя.

# 20
Работя хоум офис 5 дена седмично. Ако се случи детето, на 4 години, да е болно и да не мога да си взема болничен и бащата да помогне с гледането.. ами пускам Ник Джуниър и цял ден зяпа детски.. направо ужас.. а аз не говоря с клиенти, с колеги и т.н., най-спокойна и оперативна работа върша.. Ако пък баща й я гледа се почва с къде е това, къде е онова.. то все едно две деца гледам.. та, този ад си го позволявам ден, макс два и взимам болничен..

# 21
От деня, в който обявиха първия случай в България, сме Хоум офис. Аз съм IT Account Manager и често имам виртуални срещи с клиенти, а апартамента ни е двустаен.
Малкия често ми виси (буквално) на главата, сядайки на раменете ми, когато съм на работа, но това е веселбата да работиш от дома 😃 Single mama съм и добре, че е майка ми, че незнам.

Т.е. баба му го гледа?

Ние сме двама, работещи от къщи, детето ни е почти на 2. Няма никакъв шанс да можем да работим и да го гледаме. При малко бебенце може би е малко по-различно, при щъкащо, катерещо се детенце - абсурд.
Дори и да може да бъде гледано през останалото време (не става), пак трябва да бъде хранено, повивано, мито, приучвано на гърне и т.н.. Ако детето е злоядо, само едно хранене може да отнеме час.
Дори да имаш гъвкаво работно време, пак имаш срещи с колеги, които обикновено са в точно определено време.
Аз съм правила срещи и трейнинги с американци късно вечерта. Като цяло в единични случаи е ок. Единият път заспах и си изпуснах трейнинга.
Ако можеш да минеш с частна ясла, това ще ти е спасението. Лошото е, че може да се разболява често. На нас ни се наложи да спрем нашето детенце, защото това се случваше почти постоянно, последният път всички пихме антибиотик, а той чака братче. Де да можехме да го пускаме на частна ясла. Гледачката ни тръгва рано и ни се налага да се редуваме в гледането след нея, точно тогава, когато има много срещи, така че и сега ни е много трудно, какво остава да се опитвахме да го гледаме сами....
Налага се да се работи и през нощта понякога, въпреки гледачката. Ако човек престане да спи, освен, че няма да свърши работа, ми е интересно кога ще се сбогува със здравето си.

# 22
Имах такава колежка и меко казано изобщо не се получаваше. Никога не беше на разположение когато имахме нужда от нея, пишеше в 2 през нощта да ни пита отново за неща, които сме обяснявали по няколко пъти, постоянно допускаше грешки... Добре, че се върна в майчинство, защото беше голям тормоз за всички ни. Чувала съм за доста подобни случаи, досега не съм срещала някой да ги съвместява двете, освен ако няма баба или детегледачка на разположение.

# 23
  • Наблизо
Случвало се е единично да работя от вкъщи с детето..Ами някакъв кошмар беше,шефката винаги звънеше когато детето иска да яде/мрънка/не знае какво иска или просто иска внимание..И толкова и работа вършех.Доработвах колко мога вечер,но не е пълноценно и да,не можеш нито да питаш колега нито да съгласуваш нещо…
Ясно ми е,че идеята е “И вълкът сит и агнето цяло”..но всичко е за сметка и на детето,и на работата и на здравето.
Възможно е единствено при творчески професии,проекти ,които движиш сам и имаш срок само.Например преводач,нещо с компютърен код ,писател,архитект..Такива професии виждам като възможни,Но дори да успява да свършва работата си човек,би било за сметка на здравето му.
Един,два дни..в месеца,болно дете - ок,но година и нагоре..си е живо сепуко.
Единствено нещо,което ме револтира в България,е че при най-малкия сопол не се дава на децата да посещават детските заведения.При нас правилото е Не може ако детето има температура и общо неразположение или остра инфекциозна болест като шарка,скарлатина и тн.Иначе си ходи.Така и на над ни се налага да жонглираме много по-малко при нужда.

# 24
Аз съм ИТ. Имаше един период, в който, когато детето се разболееше, работех от вкъщи, точно началото на яслата, когато са си повече вкъщи, от колкото на ясла (2-3 годишни). Детето си ме търсеше, висеше ми в ръцете, искаше да си играем, хранене, а-у. Ставаше да се работи, но тогава agile не беше толкова застъпен (или поне не в тая фирма) и нямаше досадни срещи да си разправяме какво правим, вместо да го правим наистина. Също така като цяло натоварването в самата фирма не беше голямо. Та вършех нещо, ама на промеждутъци. Като цяло можех да върша част от работата по-съсредоточено, когато мъжът ми се върнеше от работа и поемаше малкия за 1-2 часа. И това за по 1-2 седмици, докато е болно, после пак 1-2 седмици в офис и така...
Работа в кол център с малко дете вкъщи не я виждам, и то постоянна.
Сега пак съм си хоум офис, детето вече е голямо - няма абсолютно никакъв проблем. Но постоянна работа хоум офис с тодлър не ми се струва лесно.

# 25
  • Варна
Не мога да си представя такова нещо. Дори не мога да поръчам храна на спокойствие през лаптопа, камо ли да работя и да извършвам мисловна дейност.  Нашия (2г3м) само да види, че отварям лаптопа, веднага идва и почва да натиска произволни бутони и да го дърпа от ръцете ми с всичка сила. Не че знае за какво се ползва, но нали мама го държи - това става топ приоритет. 🤷
Иначе съм чувала за майки, които успяват, но нямам идея как. Дори баща му не успява да поработи за час-два, докато аз също съм си вкъщи, камо ли пък да сме сами с детето.

# 26
Не мога да си представя такова нещо. Дори не мога да поръчам храна на спокойствие през лаптопа, камо ли да работя и да извършвам мисловна дейност.  Нашия (2г3м) само да види, че отварям лаптопа, веднага идва и почва да натиска произволни бутони и да го дърпа от ръцете ми с всичка сила. Не че знае за какво се ползва, но нали мама го държи - това става топ приоритет. 🤷
Иначе съм чувала за майки, които успяват, но нямам идея как. Дори баща му не успява да поработи за час-два, докато аз също съм си вкъщи, камо ли пък да сме сами с детето.
Звучи ужасяващо. Е добре, как се справят хората изобщо Sad  започвам да се отчайвам. За работа пък извън дома и дума не може да става. Няма кой да ми гледа детето Sad

# 27
Как се оправят ли? Трудно, кошмарно, с цената на психическото и физическото си здраве... А моето дете не спи и през деня... т.е. ми се губят и тези час-два, от които мога да се възползвам..

# 28
Звучи ужасяващо. Е добре, как се справят хората изобщо Sad  започвам да се отчайвам. За работа пък извън дома и дума не може да става. Няма кой да ми гледа детето Sad
С ясла или детегледачка се справят хората. Аз не можех да си позволя детегледачка навремето. Затова и двете ми деца тръгнаха на ясла много малки.
Няма друг начин. Единственото, което ефективно можеш да работиш с малко дете вкъщи, е да гледаш и други деца.

# 29
Звучи ужасяващо. Е добре, как се справят хората изобщо Sad  започвам да се отчайвам. За работа пък извън дома и дума не може да става. Няма кой да ми гледа детето Sad

Ясла. Наскоро си говорихме с наши близки, жената беше по майчинство 1 г и даде детето на ясла вече. Тя е мениджър на много висока позиция, мъжът ѝ работи отговорна работа, обвързана със срокове и при него е невъзможно да отсъства или да е хоум. Баби няма.

Общи условия

Активация на акаунт