Работа, CV-та, HR-и, съвети - 83

• 49 952
  • 1 063
  •   1
Отговори
# 855
Този работодател според мен просто е искал да ти начисли по-малко клас. В моята фирма, когато започнах, само ми искаха трудовата книжка и ми събраха годините, за да ми начислят клас. Не знам какво се гледа, то ако не правоъгълните печати, то какво. За пенсия след не знам коя година (1999 може би) всичко е в НОИ по електронен път. Така че трудовата книжка дори сигурно няма да има кой да иска да ти я гледа, когато стигнеш до пенсия.

# 856
На мен са ми искали длъжностни характеристики за да докажа стаж по специалността и да ми признаят клас. Бях бизнес анализатор в предишна фирма и в сегашната също бях назначена като бизнес анализатор. Но клас признаха чак след получаването на длъжностната характеристика. Иначе преди това съм работила в сегашната ми фирма, но на друга позиция и ми признаха целия стаж във фирмата при изчисляване на клас.

# 857
На много малко места начисляват клас прослужено за де що има стаж в трудовата книжка, само по печатите. Че аз и за време дето съм получавала обезщетение за безработица имам трудов стаж, за него също ли да ми начисляват процент? Действително го правят тук-там но нито е често, нито е задължително. Задължително е само за релевантен стаж и то и там малко с тълкуване подхождат.
То всъщност и името му май вече не е за прослужено време ами друго го бяха записали, защото не е просто колко време си работил, от доста години не е.

# 858
  • София
Зависи каква точно консултация си платиш. Има консултации, които са просто събеседване и насоки в областта, в която искаш да се развиваш. Има и консултации, които включват тестове и измервания на различни нагласи и способности. Те са по-продължителни и съответно по-скъпи.
Резултатът също зависи от това какво търсиш - нямаш идея какво искаш да работиш или знаеш какво искаш да работиш, но не знаеш какво позиции са подходящ старт за теб, или пък работиш това, което искаш, но си достигнал плато и не можеш да се отлепиш оттам.
къде правят такива консултации

# 859
Не бих си позволила да препоръчам консултант, защото това е специфичен процес и субективното усещане за това колко надежден е консултанта е от голямо значение. Но има много компании и индивидуални консултанти, които предлагат такава услуга. Потърси в google, прочети и се насочи към тези или този, който ти звучи най-подходящ за теб.

# 860
  • София
Не бих си позволила да препоръчам консултант, защото това е специфичен процес и субективното усещане за това колко надежден е консултанта е от голямо значение. Но има много компании и индивидуални консултанти, които предлагат такава услуга. Потърси в google, прочети и се насочи към тези или този, който ти звучи най-подходящ за теб.
Нещо такова ли (само че тук доста езотерика има)
Скрит текст:

# 861
Боже! Не! 😄 Всъщност сигурно и това е подходящо за някого. Но на мен не ми звучи сериозно, честно казано.
По-скоро нещо такова:
Скрит текст:
(Моля да не се интерпретира като препоръка. Не познавам точно тази компания. Ползвам я за пример.)

# 862
  • Бургас
За пенсия след не знам коя година (1999 може би) всичко е в НОИ по електронен път. Така че трудовата книжка дори сигурно няма да има кой да иска да ти я гледа, когато стигнеш до пенсия.

И преди 1999 ги има, само че има вероятност да има неточности. Когато майка ми се пенсионираше преди няколко години на разпечатката от НОИ й излезе всичко, така че не беше нужно да дава трудови книжки и УП-та. Така че следете си нещата в НОИ с пин кода и когато видите нещо, което не е наред реагирайте навреме.

Иначе на мен на новата работа ми признаха само стажа по съответната длъжност или длъжност от същата група. Всяка длъжност си има код в националния регистър. Те могат да признаят това, което е по съответните кодове. Т.е. за моята длъжност ми признаха стаж по определен набор от кодове. Не зная защо на Шерилин са й искали чак и длъжностна характеристика. Явно са решили да се заяждат

# 863
Добре, се, Ирен, тогава защо са ни трудови книжки вече? За клас само евентуално и за да докажеш опит пред бъдеш работодател? Имаше едно вълнение преди няколко дни в една друга тема от една майка, чиято дъщеря много зле се чувстваше на работното място и търсеше начини да я освободят без да си отработва предизвестието. Много дами ѝ предложиха да се самоотлъчи момичето, но майката се притесняваше, че ще ѝ задържат така трудовата книжка, която ѝ беше първа и имаше 5 месеца стаж само.

# 864
  • Бургас
За сега те са единствения вариант за доказване на стаж като кандидатстваш за нова работа, тъй като работодателите не могат да влизат и да гледат такава информация в системата. Не че не могат да им пуснат такъв достъп де (да виждат само стажа, без друга чувствителна информация), но както зтаем в БГ такива неща се случват с половин век закъснение.

# 865
Ирене, не са се заяждали. Просто нкпд е с голяма интерпретация.
Аз като бизнес анализатор в двете фирми правех доста различни неща, нищо, че ме водеха бизнес анализатор. Все пак е важно да се види какво си правил, а не на какво са те водили. В България много хора имат и фалшив стаж, някой ги е осигурявал някъде, фигурира в ТК, но това не е реално.

# 866
Винаги може да те лишат от процента стаж. Достатъчно е да кажат, че не си бил съвсем точно на същата работа, дори и да е била. Дори една секретарка може да я водят поне по много различни начина - офис мениджър, офис координатор, административен асистент, административен помощник и т.н.

# 867
Масовата практика при договаряне на заплата е да се договори брутна заплата, която след това да се раздели на основна заплата и клас. В такава ситуация обаче, колкото по-малко стаж ви признаят, толкова по-изгодно е за вас. Елементарна математика. Та, не разбирам драмата с този клас и на кой какво са му признали.

# 868
При едно и също бруто ще получаваш едни и същи пари, та не мисля, че има значение колко стаж ще включат в сметката.
Тая надбавка е безсмислен остатък от комунизма, 0.6% за нищо не стигат, няма шанс никога инфлацията да падне толкова ниско, а при преговори за увеличение никой не го гледа това. Просто още едно безсмислено изчисление за счетоводството.
Ако някъде има колективно договаряне за по-висок процент, примерно над 5%, това би придало смисъл, ама това ще е голямо изключение и няма смисъл да седи в закона.

# 869
5% май не съм срещала, но съм работила доста години на 1,1% и си даваха разлика. Майка ми е с 1% и има към 40 години стаж, дали няма значение? Grinning
Не е едно и също, защото ако е основна заплата плюс клас общото се вдига с по малко с времето и само от класа, а тя и да се индексира заплатата класът си върви % от новата просто. А ако е заковано брутното да е еди колко си с включен клас в него, е по-различно накрая като удариш чертата. Едно и също е само като започваш.

Общи условия

Активация на акаунт