Работа, CV-та, HR-и, съвети - 83

• 49 951
  • 1 063
  •   1
Отговори
# 870
Ако 40 години разчиташ само на тия 0.6% ще умреш от глад. А при актуализация ще си го сметнат на ново така че бруто/нето да е според договореното независимо колко стаж ти признават.
Някаква разлика има реално само за периода между предоговарянето, като пак е минимална. Дори при 40 години стаж, това са ти 40*0.6% = 24% разлика в основата, което води до 24%*0.6% = 0.14% от основната заплата разлика в индексирането. Пренебрежимо малко е. А при реална инфлация от над 20% последната година и около 5%-7% в нормални години ако седиш повече от 2-3 години без актуализация почваш много сериозно да губиш покупателна способност.
От където и да го погледнеш 0.6%, или дори 1.1% е абсурно малко, освен ако нямаш планова икономика с фиксирани цени.

# 871
Защо умножаваш два пъти по 0.6? не разбирам.

Още един въпрос.
"Обезщетение х брутна заплата" какво означава? Т.е. какво е включено в него? Класовете? Бонусите? Средно аритметично?
Извинявам се за тъпите въпроси. В предизвестие съм за първи път от сто години и не съм информирана.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 20:55 от FB680797BGM

# 872
Зависи обезщетение за какво. Различните обезщетения включват различни елементи. В масовия случай означава всички елементи на възнаграждението с постоянен характер. Т.е. бонусът не би следвало да се включва в него, освен ако не е някакъв бонус, който задължително се изплаща всеки месец във фиксиран размер.
Но това е общият случай. Обезщетението за временна неработоспособност например, включва в себе си всички доходи, върху които са внесени осигурителни вноски. Т.е. за изчисляването на това обезщетение ще се включи и бонуса. В обезщетение за безработица също ще влезе бонуса.
Конкретизирай обезщетението.

# 873
По член 327 пише две брутни заплати обезщетение.
Ако напусна преди срока на предизвестието също пише трябва да платя брутна заплата обезщетение. Тези два случая ме интересуват. Благодаря.

# 874
Всички елементи на възнаграждението, с постоянен характер. Т.е. заплата, клас и ако има други елементи, които получаваш всеки месец във фиксиран размер, независимо дали ги получаваш по силата на договора си или съгласно вътрешни правила на работодателя.

# 875
  • Бургас
Винаги може да те лишат от процента стаж. Достатъчно е да кажат, че не си бил съвсем точно на същата работа, дори и да е била. Дори една секретарка може да я водят поне по много различни начина - офис мениджър, офис координатор, административен асистент, административен помощник и т.н.

Никой от HRрите не ме е питал какво точно съм работила. Те си гледаха кода на длъжността. Ако аз съм била примерно програмист, а са ме писали примерно като секретарка, няма как да ми признаят стаж на програмист колкото и длъжностни характеристики да им нося.

# 876
Не може да гледат само кодовете, защото класификатора се променя. Настоящите кодове съществуват от 2012-та. Преди това бяха други. От 2002-ра досега кодовете са се променяли три пъти. Включително и форматът им се промени от четири- на осемцифрен. Да не говорим, че преди 2002-ра нямаше кодове. Стаж от 2001-ва как ти го зачитат, ако гледат само кодовете.
Голяма част от кодовете са доста общи. Например кодът за служител в банка е един. Обаче този служител може да е всякакъв - от служител в клиентски салон, до служител в отдел Риск.
Изобщо не е редно да се гледа само код.

# 877
Всички елементи на възнаграждението, с постоянен характер. Т.е. заплата, клас и ако има други елементи, които получаваш всеки месец във фиксиран размер, независимо дали ги получаваш по силата на договора си или съгласно вътрешни правила на работодателя.

Получавам бруто заплата + клас. Защо пък и класът е включен в обезщетението... Много зле. От януари вдигнаха заплатата с 400 лв Grinning добре поне че не е средно аритметично някакво от последните няколко месеца....
Още 50 дни ми остават и едва издържам. В петък шефката брутално ме навика и наруга без да съм виновна, така ме обиди, чак ревах.

# 878
Оф стига с тоя клас... Някакви 50 лв ще са максимум.
И нищо не ти се разбира от обясненията.
Стой си там в предизвестието или си пусни отпуска/болничен, като е толкова трагично.

# 879
Навикай я и ти.Нали напускаш, да не ти пука.Вземи си и няколко пъти болнични.

# 880
Не са 50лв, 375 са - 13.8%.
Поне до 10.3. да изтрая и един месец ще им го платя, в най-лошия случай.

# 881
Е как може клас 0.6% да е 13.8%
Освен ако нямаш 23 години стаж там?
Още повече нищо не разбрах.

# 882
То не е задължително стажът да е там. Може да има 23 години по специалността и да са ѝ ги признали. А може този работодател да плаща клас за целия стаж, независимо дали е по специалността или не. И моят клас е висок процент и навсякъде си ми го плащат.

# 883
Общият стаж е повече, а по специалността го смятат че е 23+.

# 884
Като си в предизвестие, давай го по-леко. Ако имаш отпуск, можеш да си вземеш, също и болнични. Точно като си в предизвестие няма какво да се връзваш!

Общи условия

Активация на акаунт