Работа, CV-та, HR-и, съвети - 83

• 49 939
  • 1 063
  •   1
Отговори
# 930
Аз пак ще попитам, колко човека трябва да има на щат, за да проверяват по 600 000 болнични годишно? Контролът трябва да е по цялата верига. И лекарите не трябва да издават така болнични. И работодателят трябва да има лесен начин за подаване на сигнал (защото сегашният е абсурден). Но на първо място са самосъзнанието и самоконтролът. Всяко развито, добре работещо общество работи на първо място със самосъзнание. Трябва ли задължително да те накажат, за да не правиш нещо нередно? Трябва ли задължително, със 100% сигурност да знам, че ще ме глобят, за да не подкарам колата след 2 големи водки?
Липсата на ефективни наказания води до това, че масово хората подкарват колите си на няколко водки, а често и на шише.
Същото е и с болничните - цялата верига е счупена и ние се хващаме, че човекът Х злоупотребява. Хората го правят когато е възможно, лесно и ако изобщо има санкции, те са символични. Администрацията е достатъчно раздута, похарчиха се милиони за електронни системи, които не работят, защото заминаха по сметките на сформирани фирми, обслужващи въпросната обществена поръчка.

Не правя злоупотреби, плащам чинно пълни осигувки върху максимален доход и не се умилявам пред немощта на държавата да управлява средствата ефективно.

# 931
Една счупена система никога няма да се оправи, ако всеки постоянно се вре през пукнатините ѝ.
Каквото и да си пишем обаче, всеки си живее така, както смята за добре. За едни е важно да са с чиста съвест и да постъпват правилно. За други е по-важно да не са прецакани и като платят за едно, да си го избият от друго. Винаги е било така. Важно е всеки да е в комфорт със себе си. Другото е ясно, че е функция на прекалено много неща, които като липсват, няма как да се наваксат.

# 932
Кой на когото може,  на него надвива.

# 933
Естествен подбор, казваш. Силните изяждат слабите. Да се чудиш защо сме излезли от пещерите изобщо.

# 934
Никога май няма да се оправим за съжаление.
Докато единия си мисли "Защо да не си взема фалшив болничен, тя и Пенка си взима", другия си мисли "Защо да не присвоя 3 милиона (примерно), като преди мен Пенчо е присвоил 6 милиона". Мисленето еднакво само мащабите са различни. И е такова във всяка бримка на веригата, да не се залъгваме все пак политици, доктори, адвокати, полицаи всички са възпитавани от родители в нашето общество с нашия манталитет, не са ни са се паднали от зрънчо с награда.
Работя от 2017 година и съм ползвала 4 пъти болничен, два пъти за операции и един път за Ковид, четвъртия не го помня, но съм била болна сигурно, не съм си взимала болничен, за да си почина от работата, макар и моята ЛЛ да е много дащна, не се скъпи нито на направления (давала ми е и по 3 наведнъж), нито на болнични. Родителите ми също никога не са взимали ей така болничен, което също е от значение явно.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 17:47 от vermilion21

# 935
Завиждам ти за направленията, аз за 14 години три не съм видяла.

# 936
Смени си ЛЛ. Или следващият път настоявай повече, дори ако е нужно използвай по-груб тон. Няма право за толкова година да не ти даде направление!

# 937
Точно през бременността изобщо не ме интересуваше моралът, признавам. Първо, че беше зима със сняг и лед и се притеснявах да не падна, второ че вирусите си бяха доста. Детето е на първо място. И сега, когато е болна, пак си я гледам.
Който иска, да си работи до седмия месец, не се бъркам. Но да родиш дете с проблем заради вируси и бактерии, които може да се спестят, аз не бих взела такова решение.
Пък нека някой ми казва, че ме мързи. Той да си отговаря за своето дете.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 08:20 от amonqk

# 938
И цяла зима не си излезнала от вкъщи заради снега и леда ли?
Аз пак ще попитам, колко човека трябва да има на щат, за да проверяват по 600 000 болнични годишно?
Няма нужда да се проверяват всичко, достатъчно е 10% да проверят, ако после накажат сериозно всички нарушили. Ако за идаване на фалшив болничен се вкарваше в затвора, а получилият го връщаше сумата в десетократен размер, много малко хора щяха да го правят от страх. Баланс на риск срещу потенциални загуби като при застраховките и лотариите е.
Иначе съм съгласен с мнението ти.

# 939
Смени си ЛЛ. Или следващият път настоявай повече, дори ако е нужно използвай по-груб тон. Няма право за толкова година да не ти даде направление!
Питала съм, не искат, не било колегиално да си вземат пациентите, само ако се откаже от практиката можело.

# 940
  • София
И аз веднъж съм излизала болничен, а когато рекох втория път, когато всичко щеше да пропадне (само аз бях), че си взимам и да се оправят, индиректно ме заплашиха с проверка, докато приемат фалшивите болнични на уайт траша, наглеещ до откат.
И да, в нашата фирма са оспорвали и спирали истински болничен на жена. Не знам каква е развръзката, но е показателно.

Малко в повече ми идва другарският съд. До 3 дни бъркаш точно в джоба на тоя, дето те ощетява.

# 941
Ако не си на твърда заплата, трите дни болничен си ги удържат от бонуса или от заработката, ако си на норма.

# 942
Питала съм, не искат, не било колегиално да си вземат пациентите, само ако се откаже от практиката можело.

2ма ЛЛ ли има в Хасково? Това не го вярвам. Твоите думи винаги ми идват сякаш от някаква далечна галактика.

# 943
Те тези, които излизат в болничен още на 3ти или 4ти месец от бременността, а нито имат проблемна бременност, нито извършват рискова дейност, баш само вкъщи си седят.

# 944
И на мен ми е странно това с ЛЛ. Аз съм от село, при нас са две ЛЛ и без проблеми се прехвърлих.
За болничните още нещо ми е чудно. Хората не се ли страхуват да лъжат, че са болни, че нещо не им е наред, аз съм суеверна в това отношение и не бих излъгала, че съм болна, ако след това се разболея наистина би ми било много тъпо.

Общи условия

Активация на акаунт