Работа, CV-та, HR-и, съвети - 83

• 49 936
  • 1 063
  •   1
Отговори
# 945
Има много нагли и нахални хора.

И на мен ми е странно това с ЛЛ. Аз съм от село, при нас са две ЛЛ и без проблеми се прехвърлих.
За болничните още нещо ми е чудно. Хората не се ли страхуват да лъжат, че са болни, че нещо не им е наред, аз съм суеверна в това отношение и не бих излъгала, че съм болна, ако след това се разболея наистина би ми било много тъпо.

# 946
60 са личните лекари, но не искат да си развалят взаимоотношенията.Питала съм няколко, не било колегиално. А и да го сменя, къде е гаранцията, че другия ще дава. Ходих на частно на невролог и ми каза, че трябва ЯМР, питах го, ако му занеса направление ще даде ли той за ЯМР, отговора беше ,,виж някой познат лекар да ти даде, аз нямам".И какво, да ходя от врата на врата като просяк да ги моля ли? Намерила съм решение- плащам и избивам парите от другаде.Дали болничен, дали безработица, както дойде.

# 947
  • Бургас
Аз пак ще попитам, колко човека трябва да има на щат, за да проверяват по 600 000 болнични годишно?

Системата с проверките може да се опримизира, някои процеси от проверките (които могат) да се автоматизират. Но на проверяващите органи им е все тая. Колкото вземащите фалшиви болнични се скатават от работа, толкова и проверяващите се скатават от работа.
На мен ми се е случвало да подавам жалби за различни неща до различни институции. На места действат бързо, но на повечето места е направено така, че да се откажеш. Минават няколко месеца докато се доуточнявате върху фактите преди още да започнат същинската проверка, защото все се сещат, че искат още някакви данни, че са пропуснали да искат някакви данни. Включително бях сигнализирала на няколко места за разпространение на забранени лекарствени продукти на черно. Никой нищо, а минаха да не казвам колко години, междувременно тези лекарства се продават в bazar.bg.

# 948
Такова чудо с взимане на болнични в България не съм виждала, колкото при колеги в Германия. Няколко са в постоянно емоционално изтощение и болничен за рекреация. В малкото време, в което са на линия - единият свири задължително на китара, за да се уравновесява,  а екипът го чакаме да му дойде музата да свърши нещо. Другата жена и тя пие чай и прави йога в работно време, защото усеща, че точно сега е моментът да превантира изпадането в депресия и няма отлагане.

За 20 години работа сигурно съм отсъствала по-малко от 10 пъти заради физическо неразположение. Работила съм с лека температура, с анагина, с ковид. Да ми е дал медал някой? Не. Последните години съм си обещала, че оттук нататък няма да допускам такава невероятна глупост и не бих се колебала да ползвам болничен, ако съм болна. Точно както си използвам отпуската на макс и след това минавам на неплатени дни, ако се наложи.

# 949
  • Бургас
Такова чудо с взимане на болнични в България не съм виждала, колкото при колеги в Германия. Няколко са в постоянно емоционално изтощение и болничен за рекреация. В малкото време, в което са на линия - единият свири задължително на китара, за да се уравновесява,  а екипът го чакаме да му дойде музата да свърши нещо. Другата жена и тя пие чай и прави йога в работно време, защото усеща, че точно сега е моментът да превантира изпадането в депресия и няма отлагане.

Хем ми е смешно, хем напълно ти вярвам. Аз работя в аутсорсинг сферата и виждам как работят там и как опъва тука "бай Иван". Едно нещо го чакаш със седмици да се наканят, после ние трябва да го направим от днес за днес, защото някой е изял значително време от срока.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 20:35 от Irene Adler

# 950
  • София
Съгласна съм с горното. В Германия много се експлоатират неразположенията.
И при нас този с фалшивите болнични е чужденец, хванат от гората, но претенции- бол.
Днес за пореден път имах колове да обучавам (не току- що постъпили, да не решите) колеги чужденци. Аз сама съм си направила труда да намеря нещата и да им го снеса на тепсия. Те на мен- не. Работа в екип - един тегли другите гледат.
Чужденците са много нагли, факт.

Аз пък си кътам отпуската, за да има с какво да се откупя. Скоро ще станат 40 дни.

# 951
Потвърждавам горното за чужденците. Работя с различните офиси на компанията в различни държави включително такива, които българите имаме като пример за трудолюбие. Ами доста често тука хората работят много по-резултатно и качествено от колеги на същите позиции в западни държави. И се точат едни срокове с месеци, текат едни безкрайни колове за неща, които могат да се случат доста бързичко.
Но нали в модерните корпорации копче не може да кажеш на никой, научаваш се да се адаптираш - тоест сваляш темпото и си траеш. Още повече, че моето възнаграждение е спрямо бг пазар, а тяхното спрямо австрийски, немски и т.н., ами няма да им върша работата докато са в болничен.

# 952
И аз работя постоянно с чужденци и не могат да не ми правят впечатление някои неща, за които тук на никой няма да му се размине, а за там са нещо обичайно. Например някой излиза в отпуск, пишеш на този, който го замества, и той ти отговаря "Ами аз нищо не разбирам, изчакайте Х да се върне." Ама това срокове, чакащи клиенти, не е драма. Или пишеш, но се оказва, че не си попаднал
на правилния човек, вместо да отдели 5 секунди от живота си да ти каже, че нещото не е към него, просто не ти отговаря. Налага се директно да го попиташ, за да чуеш, че не се занимава с това. А това, че сте в една фирма и всеки косвено или пряко търпи проблеми заради забавяния, не го интересува.

# 953
За тези неща е виновен мениджмънта.
На мен днес ми се наложи да ида до работа въпреки, че съм в болничен, защото имаха проверка от БАБХ и докато отсъствам няма кой да ми попълва моята документация, която не е никак сложна иначе. Има хора, които на мое място биха отказали да идат и ще са си прави, не е мой проблема, че не са възложили на никой да попълва по 5 листа на ден, когато ме няма.
Да не отварям дума как и колежките ме изнервиха като започнаха да ми звънят през 5 минути дали съм готова, ами не не съм, то е елементарно, ама трудоемко като трябва да попълниш данни за 15 дена, по принцип, ако някой им беше възложил да напишат още вчера по 2 листа, които се пишат на ръка, аз днес само да попълня днес, каквото мога да правя уж само аз щяха да станат по-бързо нещата, ама уви и те са си прави за тях, че не им е работа, но в крайна сметка от цялата галимация губи само фирмата.

# 954
  • София
Не е ли забранено да се работи по време на болничен? Има ли санкции?

# 955
Забранено е. Санкции не знам дали са имали, но едва ли, те БАБХ не проверяват за това.

# 956
  • Бургас
...текат едни безкрайни колове за неща, които могат да се случат доста бързичко.

Това с коловете и аз съм го забелязала. Всеки ден мийтинги, отделно и седмични срещи и предъвкване на едни и същи неща. Имам чувството, че така оправдават някаква заетост. А на мен ми се губи времето, вместо да си върша работата.

# 957
Това с коловете и особено с мийтингите и на мен ми е досадно и в повечето случаи е и безпредметно. Обикновено имам доста работа, че да се занимавам с глупости. Гледам и да не губя времето на моя екип. Но има тимове, на които им е страшен кеф да симулират дейност и само срещи, срещи вместо да се прати мейл с пояснения и да се чуят набързо при нужда.

# 958
  • София
Off-topic:

# 959
  • София
Мийтинги, колове, тиймове …

Общи условия

Активация на акаунт