? Въпроси всякакви ? (2023 г.)

• 653 394
  • 14 838
  •   1
Отговори
# 2 910
  • Deutschland/HE
Трябва да ти издадат 2бр. болничен, за всеки от работодателите. Всеки ще ти плати, а НОИ също като вземе осиг. доход от двамата работодатели.

# 2 911
Аз само помня от НМЕ че трябва да дадеш БЛ и на втория работодател...
Не знам как се осчетоводява и изплаща...

# 2 912
  • София
За болничен - ЛЛ издава два болнични листа, за всеки работодател отделен лист. След това всеки работодател изплаща обезщетение за първите дни. От НОИ, доколкото помня, мисля че беше едно с по-голяма сума.

Питането ми е за първа лична карта на 14г. Трябва ли да навърши годините и тогава да се подаде заявление или може и преди това да се подаде и да се вземе веднага след навършване на годините

# 2 913
Аз бях така доскоро.Този на 8 часа се води основен работодател,този на 4 допълнителен.При болничен изискваш 2 броя за всеки работодател.Изплащат се два превода на една дата от НОИ,правопропорционално спрямо брутното осигуряване при всеки работодател.Първите три дена от работодателите ги получаваш на датата за заплата.

# 2 914
Онлайн Нова гледам аз. Че ми спряха тв от А1.
И аз когато се налага, защото от няколко месеца нещо от сайта на Булсатком не може.
И снощи ставаше до един момент после беше така ☹

# 2 915
  • Deutschland/HE
Питането ми е за първа лична карта на 14г. Трябва ли да навърши годините и тогава да се подаде заявление или може и преди това да се подаде и да се вземе веднага след навършване на годините

Да, трябва да е навършил 14г. Първата лична карта е безплатна и може да пуснете експресна или бърза поръчка. За подаването на документите не трябва да са двамата родители, а само един и ако не е издаван до сега задграничен паспорт си носете оригинал и копие на акта за раждане.

# 2 916
  • София
Благодаря! Има издаден задграничен паспорт

# 2 917
  • Велико Търново
Здравейте! На приятелка са ѝ хакнали профила във фейсбук. Има ли начин да си го върне?

# 2 918
  • София
Много благодаря за отговорите за болничния на 2 договора.

# 2 919
Здравейте! На приятелка са ѝ хакнали профила във фейсбук. Има ли начин да си го върне?

Почти не.
Аз имам един хакнат, някаква снимка на един Сиганиньо са сложили...пробвах, струвах...зарязах го ..

# 2 920

Да, трябва да е навършил 14г. Първата лична карта е безплатна и може да пуснете експресна или бърза поръчка. За подаването на документите не трябва да са двамата родители, а само един и ако не е издаван до сега задграничен паспорт си носете оригинал и копие на акта за раждане.
Винаги оставам в ступор от различното прилагане на закона..

В посолството ни искаха и двамата родители
Казаха ни,че се подават документи до 30 сни след навършени 14г,иначе подлежи на глоба
И си платихме си за първа лична карта

# 2 921
  • Deutschland/HE
Защото сте я правили в посолството.
Това лято вадих на сина ни, но не в посолство, а в РУ. При нас бяха минали повече от 30дни, но написах, че живеем в чужбина и кога сме влезли в страната и през кой граничен пункт/летище.

# 2 922
Някой знае ли сайт или друго място за информация кои артикули в магазините съдържат " белтък" от членестоноги , защото не виждам да има описание нито на на консервантите Е-тата , нито печата със жабчето / или каквото е там , символизиращо по принцип наичието на такива вещества/

# 2 923
Как си го представяш да има такъв сайт? Кой ще го поддържа и кой ще докладва?
Иначе не виждаш, защото за сега поне на пазара няма такива неща.

# 2 924
Можеш просто да видиш в кои Е-та се съдържат насекоми и да ги избягваш, ако това е целта. Тук например ги пише:

https://www.kukuriak.com/%D0%B5-%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%85%D1%80 … 0%B8%D1%82%D0%B5/

Общи условия

Активация на акаунт