? Въпроси всякакви ? (2023 г.)

• 653 252
  • 14 838
  •   1
Отговори
# 3 015
Благодаря това е целодневно упражнение последните и премахнаха много дървета.
Къде мога да прочета в какви часове е разрешено да се прави това?

# 3 016
Работен ден е, работно време е. Сперед теб кога трябва да ги режат?
Прочети наредбата за обществения ред за съответната община, и ще се информираш за времето, в което е позволено да се извършват шумни дейности, и за времето, в което това е забранено.

# 3 017
Имам съмнение, че премахнаха много дървета тези дни заради нов строеж.
Та ми беше интересно дали имат право да го правят толкова рано.
Мислех си че работния ден започва в 7ч.

Сега ще прочета наредбата и ще се обадя да питам в общината към района.

За пръв толкова рано се чуват дъскорезници една след друга.

Намерих това
РАЗДЕЛ V
КОНТРОЛ НА ШУМА ПРЕДИЗВИКАН ОТ ДОМАШНИ ДЕЙНОСТИ И ОТ СЪСЕДИ В ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

Чл. 12. (1) Забранява се създаването на шум, нарушаващ общественият ред или смущаващ спокойствието на гражданите в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, публични места, паркове и градини в интервала от 14:00 ч. – 16:00 ч. и от 22:00 ч. – 08:00 ч., чрез:

# 3 018
Може ли някой простичко да ми обясни какви са тези Дялове в пенсионния фонд и за какво ни служат на нас?
Предлагат ми смяна на пенсионния фонд, има ли някакви минуси при направата на това и нещо, за което да гледам?

Най-просто казано от тези пари, които трупаш по сметката си във фонда ще ти се изплаща добавка към пенсията като се пенсионираш. Тези пари се инвестират принципно, така че като си избираш в кой фонд да си, теоритично гледаш кой реализира най-висока печалба, практически всички са горе-долу еднакви.

# 3 019
Може ли някой простичко да ми обясни какви са тези Дялове в пенсионния фонд и за какво ни служат на нас?
Предлагат ми смяна на пенсионния фонд, има ли някакви минуси при направата на това и нещо, за което да гледам?

Най-просто казано от тези пари, които трупаш по сметката си във фонда ще ти се изплаща добавка към пенсията като се пенсионираш. Тези пари се инвестират принципно, така че като си избираш в кой фонд да си, теоритично гледаш кой реализира най-висока печалба, практически всички са горе-долу еднакви.

За това,че се взимат към пенсията знам, но какво ме интересува мен каква печалба реализира фонда?Касае ли ме по някакъв начин? Simple Smile

# 3 020
Тези дялове са като акции от фонда. Като ти се преведе вноската тя се преизчислява в дялове на база текущата цена. Ако фонда е на печалба цената ще се вдига и стойността на дяловете ти ще расте.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 18:37 от bboiko

# 3 021
Тези дялове са като акции от фонда. Като ти се преведе вноската тя се преизчислява в дялове нанбаза текущата цена. Ако фонда е на печалба цената ще се вдига и стойността на дяловете тинще расте.

А това ще се отрази ли на сумата, която ще взема накрая?

# 3 022
Най общо инвестираш във втора пенсия.Заложи на някой от големите имена в бранша.Баща ми се пенсионира млад заради много години първа категория и му изплатиха 18 хиляди от втората пенсия.Така че да заслужава си,и информативно само винаги можете да смените при кой да сте,не е обвързано с работодател или нещо друго

# 3 023
Е да, ако фондът реализира по-голяма печалба от инвестициите и твойта натрупана сума ще се увеличи.

# 3 024
  • софия
Имам съмнение, че премахнаха много дървета тези дни заради нов строеж.
Та ми беше интересно дали имат право да го правят толкова рано.
Мислех си че работния ден започва в 7ч.

Сега ще прочета наредбата и ще се обадя да питам в общината към района.

За пръв толкова рано се чуват дъскорезници една след друга.

Намерих това
РАЗДЕЛ V
КОНТРОЛ НА ШУМА ПРЕДИЗВИКАН ОТ ДОМАШНИ ДЕЙНОСТИ И ОТ СЪСЕДИ В ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

Чл. 12. (1) Забранява се създаването на шум, нарушаващ общественият ред или смущаващ спокойствието на гражданите в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, публични места, паркове и градини в интервала от 14:00 ч. – 16:00 ч. и от 22:00 ч. – 08:00 ч., чрез:

Нямат право, освен ако предварително не са предупредили и/или не става въпрос за авария.

За почивните дни също има условие:
"Чл. 2. (1) На територията на СО се забранява създаването на шум, предизвикан от домашни дейности и от съседи в жилищни сгради, включително за религиозни, политически. производствени, промишлени, строително-монтажни и ремонтни дейности в работни дни в периода от 22.00 до 08.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа.
(2) В почивните дни дейностите по предходната алинея, създаващи шум, са забранени, освен в случаите на съгласие на засегнатите обитатели."

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 12:29 от zvаnchе

# 3 025
  • Fairbanks, Alaska
Да не мислиш, че са питали? Направо се почва и това е. Ако и за всякакви други неща са така организирани.....всичко щеше да върви по мед и масло.

# 3 026
Нали вече Лл издават направления по електронен път и като отидеш на лекар само си казваш ЕГН?
Понеже моя Лл ме кара всеки път да ходя лично да се редя с всички болни по един час, за да ми го пусне. Това ли е практиката и какъв е смисъла от ел.направления тогава? Редя се сумати време,за да ми каже "готово, като ходиш си кажи ЕГН -то само" . Нещо не разбирам.

# 3 027
Ян -  един въпрос - плащаш ли такса когато отиваш за направление? Това може да е възможна причина. Моята свекърва е така разкарвана...

И втори: Получаваш само баркод като електронно направление с имената ти, нали? Защото ако е това, то аз също получавам такива, но трябва да взема листа и да го представя при специалиста...

Имам въпрос за споделено пътуване с кола. До София от Пловдив - някой знае ли колко е цената на пътуването? Благодаря 🙏

# 3 028
Това е практиката и такъв е редът. Преглед онлайн не знам как се прави, поне аз...отиваш да те прегледа и да подпишеш амбулаторния лист от този преглед. Направлението е отделно.

# 3 029
  • софия
Нали вече Лл издават направления по електронен път и като отидеш на лекар само си казваш ЕГН?
Понеже моя Лл ме кара всеки път да ходя лично да се редя с всички болни по един час, за да ми го пусне. Това ли е практиката и какъв е смисъла от ел.направления тогава? Редя се сумати време,за да ми каже "готово, като ходиш си кажи ЕГН -то само" . Нещо не разбирам.
Смисълът е, че направление се дава, защото има нужда от специализиран преглед, която се установява на база преглед от ЛЛ. Същото важи и при изписване на лекарствата, дори и те да са предписани преди 5 г. ЛЛ следва да те разпита как се чувстваш, реакции и т.н.
При всяко подобно посещение трябва да подпишеш формуляр.
ЛЛ не е секретарка.

Общи условия

Активация на акаунт