? Въпроси всякакви ? (2023 г.)

• 653 204
  • 14 838
  •   1
Отговори
# 3 060
ДЗПО
 Право върху натрупаните средства в индивидуалната Ви партида получавате след придобиване на право на пенсия. Натрупаните средства се изплащат под формата на пожизнена пенсия. Законът допуска изплащането на тази пенсия да започне до 5 г. преди навършване на възрастта за пенсия според изискванията на задължителното държавно пенсионно осигуряване. Възможно е еднократно изплащане до 50% от натрупаните средства при настъпване на инвалидност на лицето над 70.99% или смърт на осигуреното лице.

от тук
https://www.moitepari.bg/Pensionni_fondove/default.aspx

# 3 061
Здравейте! Моля юристките сред вас за помощ по следния казус. 14-годишната ми дъщеря наследява от покойния си баща около 10 000 лв., които според банката следва да останат в сметка, която ще разкрият на нейно име, до навършване на пълнолетие, когато ще може да се разпорежда с тях. Само че след четири години инфлацията напълно ще ги стопи. Мога ли и как да изтегля парите, докато все още имат стойност? 

# 3 062
  • Сф
С разрешение на съдя, мисля, че е

# 3 063
С разрешение на съда, трябва да докажеш че ги теглиш за наистина нещо важно , например лечение / не дай боже де/, или др.основателна, и в интерес на детето, причина...

https://www.kgmp-legal.com/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2% … 0%B5%D1%82%D0%B5/

# 3 064
  • Пловдив
.

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 21:41 от Seaa

# 3 065
Не съм юрист, но детските влогове в банките се теглят с разрешение от съда. Не си спомням някой клиент да е споменал, че трябва да се посочи причина.  Детският влог се тълкува в банките като обикновен детски влог, освен ако няма поставени условия.

# 3 066
Teta, много полезна информация, благодаря от сърце! А мога ли да дейстам сама или трябва да се обърна към адвокат?
Благодаря и на другите момичета за отговорите!

# 3 067
Причината се сочи пред съда. Чела съм такива решения, доста информативни са.

# 3 068
  • София
14-годишните имат право на картова сметка. Вярно с лимит на плащанията и тегленията, но все пак могат да се използват парите. Не е ли вариант да ги преведат в такава сметка?

# 3 069
От картова сметка могат да се теглят до 100 лв.  за седмица, което не е опция в нашия случай.

# 3 070
Ако докажеш, че с изтеглените пари ще купиш имот на детето, е опция..поне такива решения съм чела. Тоест...интересът на детето да е защитен. Само като пример го давам, да се ориентираш какво се доказва...

Според мен разпитай някой адвокат, те си знаят съдиите в района в каква насока се произнасят по такива дела, каква е местната съдебна практика...поне при нас е така, знае се донякъде...
Сега, ако е за София..може да е по-различно, но в прованса се знаят тези неща.

При всички положения ще ти трябва адвокат, според мен.

# 3 071
  • София
От картова сметка могат да се теглят до 100 лв.  за седмица, което не е опция в нашия случай.
Провери условията в различните банки. Определено е повече от 100 лв. Лятото открих сметка на дъщеря ми и по-спомен седмичния лимит беше 250 лв.

# 3 072
В аптеки Ремедиум мога ли да върна продукт с отличен търговски вид и с касов бон за покупка и да ми върнат платената сума или нямат такава практика? Става въпрос за физически магазин, а не онлайн.

# 3 073
  • София
Някой знае ли защо цяла седмица от към 17.30 до към 19.30 часа е затворено кръстовището на бул. Драган Цанков/ бул. Климент Охридски и бул. Г.М. Димитров (за гр. София става дума)?

# 3 074
  • София
Някой знае ли защо цяла седмица от към 17.30 до към 19.30 часа е затворено кръстовището на бул. Драган Цанков/ бул. Климент Охридски и бул. Г.М. Димитров (за гр. София става дума)?

Да, знам. Граждани на кв. Мусагеница протестират против разрешение за строеж на една ливада.
Не могат да вдянат, че собствениците имат право да разполагат с имота си.
Не им е удобно, че ще си лазхождат кучетата малко по-далече.

Общи условия

Активация на акаунт