Бързи здравословни въпроси и отговори – 38

• 37 688
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, според вас има ли наличие на сколиоза на следната снимка - 13 г. девойка

# 226
Здравейте. Имам въпрос за тест за овулация,ако някой е правил и ме ориентира... Има таблица и в едната графа е " ден на начало на тестване" според дължината на МЦ . Обаче кое се брои за първи ден - предполагам от края на цикъла? Не от началото му?

# 227
Damascena,
Да, има сколиоза, но много лека.
Ако си от София, мога да ти препоръчам точното място, където да я заведеш за изготвяне на подходящи упражнения.
Важно е сега да ги почне, за да не се задълбочи сколиозата, че след пубертета вече няма корекция.
Виж ето тук - Борислав Чонгов. Най-добрият кинезитерапевт в областта на сколиозите в България.

https://siz.bg/

Аз самата ходя при него, нищо, че съм на 40 г., но моята сколиоза е много голяма и трябва да правя редовно упражнения. Изготвя програми за 15-20 Мин. на ден.
Ще ми се едно време, когато аз бях на 13 г. да имаше такива специалисти…

# 228
  • София
Yan25 Първият ден от МЦ е денят, в който си прокървяла. От него започваш да броиш.

Аз искам да попитам дали е нормално да кървя след преглед при АГ (извършени колпоскопия, цитонамазка и вагинален ехограф)? Видяхме фоликул 16мм и  ми каза до 4-5 дни да очаквам овулация, тъй като съм на 17-ти ден от цикъла, който е 36 дни, а днес имам обилно кървене, като при цикъл, придружено с болка.
пп: свързах се с лекарката и тя ми каза, че няма как да е от прегледа, сигурно е настъпила менструация..

# 229
Обилно кървене не е нормално да имаш от споменатите манипулации. Може леко зацапване, но не обилно.

# 230
Здравейте, според вас има ли наличие на сколиоза на следната снимка - 13 г. девойка

Съветвам Ви да направите профилна снимка. Детската сколиоза често е scoliosis idiopathica. Трябва да се измерят градусите и да се започне лечение. Няма как да кажа само по снимка, но мисля, че ако се включи корсет в ежедневието, ще научи самото дете на оптимална стойка, която да не задълбочава проблема, но и да не причинява дискомфорт след дълго време стоене.
 Не е нищо страшно, не съм специалист в това, той ще ви каже с точност след като се види и с детето. Simple Smile

# 231
Корсетолечение се налага само над определени градуси, примерно над 20. На тази снимка отклонението не изглежда изобщо толкова голямо.
Профилната снимка не е от такова значение за сколиоза, а за кифоза, но понякога двете вървят едно с друго.
Отговорно го пиша като човек със сколиоза над 30 градуса. И да, аз носих корсет през тийнейджърските ми години, но моята степен не предполагаше корекция само с упражнения. В леките случаи такива са достатъчни.
Но е много важно да се реагира бързо точно сега, защото едно по-сериозно изкривяване може да се получи в рамките буквално на месеци. Особено, ако детето е слабичко и с неразвита гръбна мускулатура. Сега има шансове за поправяне, след определена възраст вече е късно и костите не подлежат на изправяне.
Но както казах - посоченият специалист е най-добрия, ако се наложи - ще изпрати детето и на детски ортопед, но смятам, че няма да има нужда, то лечението е именно с комплекс от упражнения.
Той прави измерванията както по снимка, така и на място - прегледите са много подробни, аз лично ходя през няколко месеца да следим прогреса и за смяна на комплекса от упражнения.
Добре, че прочетох сега този пост, че беше дошло време да ходя пак и си записах час, имайте предвид, че записването е за след месец, просто часовете са много ангажирани, но си заслужава, защото той е даде най-точна оценка и ще предложи най-модерното съвременно лечение, което се предлага в световен мащаб.
И още нещо - за всякакви гръбначни изкривявания плуването е изключително полезно, обмислете и такъв вариант.
Аз моето дете съм го записала на плуване от 4 годишен, защото вече го водих при д-р Чонгов и има някои от белезите за сколиоза, може и да не се развие, но няма да рискувам, че животът ми е белязан от това заболяване. Най-често проявата е в пубертета при ускорения растеж на височина, за жалост аз бях много слаба, много грицилна, израстнах много бързо на височина и докато открие майка ми какво се случва, беше станало много късно 😰.

# 232
Mila, а имаш ли представа дали този д-р Чонгов предлага и някакви по-стандартни масажи, тип антицелулитни или релаксиращи, без това да е свързано с определени гръбначни проблеми?

# 233
Снощи се будих няколко пъти с усещане за сърцебиене и бодежи в гърдите. Тази сутрин имах много малко бодежи, но ми беше добре. Сега пак започва да ми думка сърцето и ми тежи. Имам някакъв апарат за кръвно, и снощи и сега показа нормални стойности. Спряла съм да пуша преди 4 месеца. Миналата година ми правиха обстоен преглед на сърцето, и всичко беше наред. Притеснявам се да не са някакви последствия от ковид, или перикардит? В какъв момент нещата са за лекар? Притеснено ми е, защото миналата седмица млада и здрава непушеща колежка от работа е получила белодробна емболия, и са й казали, че е заради прекаран ковид... тя живее във Финландия. На косъм е била, но навреме е отишла... Добре ли е да си взема аспирин протект?

# 234
Щитовидната проверявана ли е скоро?

# 235
Миналата година ми пуснаха стандартния пакет, нищо нямало, тогава ме изкарваха паникьорка покрай стомашните истории. На ехографа имало някакво възелче, но то не значело нищо. Ако трябва, ще пусна пълни изследвания. Ако е щитовидно, просто се притесних за нещо сърдечно или съдово, защото идва уикенд, и съм в изпитна сесия (да уточня, това не поражда тревожност и паника), и ще мога да си обърна внимание на здравето най-рано след две седмици.

# 236
Здравейте , някой може ли да ми помогне с информация и насока -
Положителен резултат на Ебщайн бар IgG/ 25 ,при норма ДО 20 / , не е боледувал специфично  но е с понижен имунитет от раждането му.
Ебщайн бар свързва ли се с левкемия ?

# 237
Миналата година ми пуснаха стандартния пакет, нищо нямало, тогава ме изкарваха паникьорка покрай стомашните истории. На ехографа имало някакво възелче, но то не значело нищо. Ако трябва, ще пусна пълни изследвания. Ако е щитовидно, просто се притесних за нещо сърдечно или съдово, защото идва уикенд, и съм в изпитна сесия (да уточня, това не поражда тревожност и паника), и ще мога да си обърна внимание на здравето най-рано след две седмици.
"Миналата година" и "стандартен пакет" са много общи понятия. Хубаво е показателите на ЩЖ да се тестват на всеки 12 месеца, като се пуска пълният профил - TSH, FT4, FT3, TAT, MAT.
Как възелче да не значи нищо?! Възли се следят на определено време, най-малкото.
Реално, от много неща може да са ти оплакванията - аз постоянно страдам от някакви симптоми. Но ако се притесняваш, посети лекар, когато можеш.

Здравейте , някой може ли да ми помогне с информация и насока -
Положителен резултат на Ебщайн бар IgG/ 25 ,при норма ДО 20 / , не е боледувал специфично  но е с понижен имунитет от раждането му.
Ебщайн бар свързва ли се с левкемия ?
Не разбирам въпроса съвсем...
Това е стандартен вирус - няма човек, който да не го е карал.
Да, той се асоциира с доста тежки заболявания, като първопричина, но по този въпрос, така или иначе, няма какво да се направи. Не се лекува и няма терапия - остава в организма доживот.

# 238
Стандартен значи каквото стандартно си пускат по НЗОК... миналата година значи май 2022г (?!) наистина ли е възможно бодеж в гърдите да е от шитовидна жлеза? Изпих един упсарин, засега ми мина, след малко съм на изпит. Малко все едно леко ме стиска гушата, все едно пулсът ми е там. Пулсът ми беше 66 днес като измерих, снощи след сън 50, но при мен традиционно е такъв, мислят ме за бивша атлетка... пак май 2022 ми гледаха подробно сърце и вени на краката, каза добре, малко стеснение започнало към белодробната аорта, да спра цигарите, и ги спрях. Но противозачатъчни още пия.

# 239
Стандартен значи каквото стандартно си пускат по НЗОК... миналата година значи май 2022г (?!) наистина ли е възможно бодеж в гърдите да е от шитовидна жлеза? Изпих един упсарин, засега ми мина, след малко съм на изпит. Малко все едно леко ме стиска гушата, все едно пулсът ми е там. Пулсът ми беше 66 днес като измерих, снощи след сън 50, но при мен традиционно е такъв, мислят ме за бивша атлетка... пак май 2022 ми гледаха подробно сърце и вени на краката, каза добре, малко стеснение започнало към белодробната аорта, да спра цигарите, и ги спрях. Но противозачатъчни още пия.
Оо, от щитовидна жлеза какво ли не се изпитва! Аз съм със Базедова, имам сърцебиене, бодежи, епизоди на прилив на топлив и студени вълни. Будя се в съня си плувнала в пот с учестен пулс, дишането ми е все едно се задушавам на моменти. Май месец и отдавна. Жлезата се разбутва буквално и за месец, а ако има и прекарано някакво вирусно или грипно заболяване съвсем отива "на кино". Пуснете пак изследвания и това "възелче" да се вземе под внимание. Ако трябва сменете ендокринолога

Общи условия

Активация на акаунт