Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

  • 51 120
  • 875
  •   1
Отговори
# 135
  • София
  • Мнения: 2 412
Благодаря! Радвам се, че съм ти била полезна.

# 136
  • Мнения: 1 205
Момичета имам следното питане за фурната бош 578 модел от 6-та серия ,служителят в Технополис ми обяснява че тавите подарък са след като закупя фурната си правя регистрация в сайта на Бош и в 30 дневен срок получавам тавите от Бош директно?Дали е така ?Имам спомен назад някой писа че си е купил фурната и си чака тавите?
Здравейте,аз писах,вчера си получих тавичките. След като купих фурната се регистрирах в сайта на Бош с номера на фурната.Прилагам фото.

# 137
  • Варна
  • Мнения: 935
Тези дни говорихме за Бош/Нефф и печенето с вентилатор на максимум 200 градуса, та прилагам снимка, която намерих снощи.
Не споря дали е вярно, но е от сайта на Нефф

# 138
  • Мнения: 26
Здравейте! Simple Smile
Дойде време да сменя старата над 10 годишна фурна Eurolux след като се развали. Докато чаках техник да дойде да я погледне започнах да се оглеждам за нова фурна. От около седмица следя темата и я намирам за много полезна, научих доста неща от вас и ми помогнахте да се ориентирам в избора си.
Реших, че искам фурна с пиролиза и бях харесала една на Bosch, но техникът, който дойде да прегледа старата фурна, ме посъветва да не си взимам фурна с пиролиза, защото кухненският ми шкаф не бил подходящ за такава, тъй като няма вентилационен отвор и има опасност от пожар. После разгледах ръководството на фурната, която бях харесала, и в секция Монтиране на уред под работния плот пише, че за проветрение на уреда междинният под трябва да има вентилационен изрез.
Не можах да разбера какво представлява този вентилационен изрез и дали може допълнително да се направи или трябва нов кухненски шкаф.
Бихте ли споделили как е направено при вас, имате ли такъв изрез? Има ли и други важни изисквания при монтаж на фурна с пиролиза?

# 139
  • София
  • Мнения: 2 412
Не можах да разбера какво представлява този вентилационен изрез и дали може допълнително да се направи или трябва нов кухненски шкаф.

Може да се направи, просто трябва хоризонталната плоскост под фурната да се изреже малко в задния край, за да се образува процеп с около 2 см широчина:



Бихте ли споделили как е направено при вас, имате ли такъв изрез? Има ли и други важни изисквания при монтаж на фурна с пиролиза?

При мен фурната е във висок шкаф, който няма гръб и между него и стената има известно разстояние. В инстуркциите на Бош пише, че просветът трябва да е 2 см, но при мен е по-малко. Не съм имала никакви проблеми досега.



Има ли и други важни изисквания при монтаж на фурна с пиролиза?

Всичко важно е описано в инструкцията, така че не се притеснявайте.

# 140
  • Мнения: 8 075
Отдолу в цокъла  (той се изрязва) трябва да се монтира решетка. Продават се по строителните магазини и магазините за мебелен обков. Иначе топлината няма къде да се разсейва, ще остане заклещена долу под шкафовете. Шкафът може да има гръб, но рафтовете трябва да са по-къси, вкл. дъното.

# 141
  • София
  • Мнения: 8 636
Аз помня, че имаше нещо за отстоянието м/у плота с котлоните и фурната, което ние не спазихме съвсем до сантиметър, а фурната си работи перфектно и без проблеми с пиролизата.
Не знам дали при всички фурни е така, но, при нас с пусната пиролиза шкафът се загрява колкото като печем пица примерно. монтирана е в шкаф за фурна от Икеа, а отдоу им чекмедже. Освне дето шкафът е за фурна никакви други специфики не са съблюдавани и си я ползвам безпроблемно. Топлината излиза от един луфт, който самата фурна си има в горната част.
По-добре не мога да обясня, уви.

# 142
  • Мнения: 8 075
В шкафовете за фурна на Икеа се слага или рафт с тази решетчица отзад,която замества скъсения рафт


или метален рафт за фурна, който на стига до гърба на шкафа, т.е. е по-плитък


В магазините за мебелен обков има такива рафтове за фурна/хладилник, които са универсални и осигуряват необходимата вентилация, но с по-къс ПДЧ рафт е най-лесно и евтино. Не е сложно да се преправи един шкаф.
https://rosi.bg/pvc-dano-za-vgraden-hladilnikfurna-cherno-4891.html

# 143
  • Мнения: 26
Vilemina, drago_2008 и ToniShu много ви благодаря за отговорите, много неща ми се изясниха. Супер сте!
Разбрах какво е вентилационен изрез и също разгледах как изглеждат вентилационните решетки на цокъла.
Днес успях да издърпам старата фурна от шкафа, за да разгледам по-добре и да измеря размерите.



Както се вижда и на снимката при мен няма цял гръб зад фурната, по-голямата част отзад е стена, но в долната и горната част на гърба има летви, които свързват страните и най-вероятно ще трябва да се поизрежат малко, за да се пъхне фурната по навътре, понеже дълбочината й е малко по-голяма от тази на шкафа.
Междинният под, на който стъпва фурната, при мен е с около 3 см по-къс отколкото са страните и затова доколкото разбирам няма да има нужда да се прави вентилационен изрез.
Под шкафа на фурната има шкаф с височина около 10 см, който също е с отворен гръб и си мисля, че ако отварям вратичката му по време на програма с пиролиза, въздухът би могъл да се охлажда от там, вместо да слагам вентилационна решетка на цокъла. Как ви се струва тази ми идея? Или това охлаждане е важно не само при програма с пиролиза, а и при готвене? Досега иначе не съм имала проблем при готвене със старата фурна без специална вентилация.
С известно преправяне, шкафовете ми ми се струват подходящи за фурна с пиролиза, не знам защо техникът ми каза, че е опасно при мен. Ще потърся тези дни и друг техник, с който да се консултирам.

Благодаря ви отново за полезната информация. Ще пиша пак какво е станало в крайна сметка. Simple Smile

Последна редакция: сб, 25 фев 2023, 16:00 от Na Ya

# 144
  • Мнения: 8 075
Стига да не е препълнен шкафа ще стане според мен. Ако е чекмедже това под фурната, то може да се наложи да го изваждаш, защото ще пречи самото чекмедже въздуха да излиза (има гръб и страници).
 Точно с по-къс рафт е направен шкафа за фурната.

# 145
  • Мнения: 3 010
Чудно моя шкаф е плътен 😳 абсурд да накарам мъж ми да го преправя ,и без това купих и смених фурната “насилствено”, ако мога така да се изразя 😅 ще си я търкам на ръка като се нацапа..Пиролизата ще почака да се успокоят страстите в къщи  😉

# 146
  • Мнения: 26
Ако е чекмедже това под фурната, то може да се наложи да го изваждаш, защото ще пречи самото чекмедже въздуха да излиза (има гръб и страници).

Не е чекмедже, а е вратичка, която се отваря като се дръпне назад и надолу. Иначе да, ако беше чекмедже щях да го изваждам. Simple Smile

# 147
  • София
  • Мнения: 2 412
...да се пъхне фурната по навътре, понеже дълбочината й е малко по-голяма от тази на шкафа...

Ако се пъхне навътре, няма ли да се доближи много до стената? Трябва да внимавате да не опре в кабела. Колко е дълбок този шкаф?

# 148
  • София
  • Мнения: 8 636
Аз чекмеджето не го отварям. шкафът е този с ламарината. Наистина си мисля, че малко се престараваме с обяснения за едната му проста пиролиза. Може да бъде прекъсната, човек обикновено я пуска като си е вкъщи, а и наистина не е кой знае какво - обсъждаме я тука като чудо на технологиите, а то е просто една от програмите на фурната. И е достатъчно безопсна, за да я въвеждат масово произоводителите.

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 12:35 от ToniShu

# 149
  • София
  • Мнения: 2 412
...Наистина си мисля, че малко се престараваме с обяснения за едната му проста пиролиза...

Печем смело на 300 градуса, но се спичаме пред пиролизата на 400 градуса Simple Smile 400 градуса е температура, при която в заведенията пекат пици.

Така е, Тони, престараваме се, но то най-често е в резултат на престараването на други. Производителите се престарават с предупрежденията в упътването, техници като в случая на Na Ya, неинформирани потребители, наплашени от първите и т.н. също се престарават с препоръките и съветите.

Наистина пиролизата не е страшна - това е режим, при който работят всички нагреватели на фурната, може би с допълнителни вентилатори за по-засилена конвекция.

По-високата вътрешна температура на фурната, се компенсира от по-дебела изолация, подобрено охлаждане чрез вентилатора и 3-камерна врата, вместо 1-камерна. Така външната температура - тази на металния корпус на фурната остава в същите граници като при фурна без пиролиза - 90-100 градуса при хубавите марки.

Най-обикновените фурни от 300-400 лв, без никаква пиролиза развиват до 120 градуса температура на корпуса (така пише в упътването им). Тази температура може най-много да повреди външния вид на някоя ПДЧ, но не и да предизвика пожар.

Освен това, 5 мм луфт между корпуса и мебелните плоскости, е напълно достатъчен, за да се предотврати предаването на горещината към мебелите. Изискването за изрези, процепи и просвети е с цел да осигурят естествена циркулация на въздуха в това пространство, която е напълно достатъчна за безопасното функциониране на фурната.

Най-сериозната опасност при монтажа на фурна, независимо дали е с пиролиза или без, се състои в това кабелът да остане опрян в металния корпус, което при продължително ползване може да доведе до повреждане на изолацията и евентуално късо съединение.

Но дори и това не е означава непременно пожар, защото при късо съединение би трябвало предпазителят в ел.таблото да изключи. Освен това, при допир на кабела, би трябвало да усетите миризмата на топящата се изолация дълго преди да се стигне до контакт на проводниците с металния корпус.

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 13:09 от Vilemina

Общи условия

Активация на акаунт