Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

  • 51 059
  • 875
  •   1
Отговори
# 255
  • София
  • Мнения: 2 412
Здравейте, човеци,

Искам да си взема фурна за вграждане (60 см около 70 литра).

На няколко места ми похвалиха доста фурните с пара (тези, които си имат контейнерче и наливаш вода). Поразрових из стари теми и наистина казват, че има доста голяма разлика във вкуса на храната.

Има различни видове фурни с пара и контейнер - едните добавят пара докато печете по обичайния начин, а другите правят и това, но могат и да готвят на пара. Готвенето на пара не е печене, то се прави на температури под 100 градуса и е алтернатива на водната баня и варенето. Фурни от първия вид има и на цени под бюджета ви, но вторият вид, т.нар. full-steam фурни, обикновено са от 3000 лв нагоре.


Идеята ми е да следя в магазините с транспортни дефекти и да намеря такава фурна с пара на цена между 2000 - 2500лв (това май ми е горният лимит).

Според мен идеята не е добра, особено при такъв (не малък) бюджет. Изборът на нови уреди в търговските вериги е много по-голям, а условията за доставка и гаранционните им условия - много по-добри. По-добре следете за промоции.

Ако държите на full-steam фурна, такива има само в скъпите серии: серия 8 при Bosch, серия N90 при Neff и серии 8000 и 9000 при AEG.

https://www.bosch-home.bg/productlist/cooking-baking/cookers-ove … ghts_ma=steamoven

https://www.neff-home.com/bg/productlist/ovens-compact-ovens/ove … ingle-steam-ovens

https://www.aeg.bg/kitchen/cooking/ovens/oven/?pag...0

Ако вдигнете малко бюджета, може да вземете една от тези:

https://neff.expo2000.bg/magazin/b15fs22n0/

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-aeg-bse792380b

Казаха ми също, че почистванетпо става много лесно и е доста по-щадящо от пиролизата (едвали не, че може а го правиш на всеки 3-4 седмици) и че като цяло заради самото готвене на пара се чистело доста по-лесно.

Нищо не е по-лесно от пиролизата, тя е най-добрата опция. Втората опция са каталитичните панели, които изобщо не трябва да се чистят, но все пак дъното и стените, на които няма панели, трябва да се чистят с препарати. Почистването с пара, вода или т.нар. хидролиза изобщо не е почистване. То може само да размекне мръсотията, която после трябва да се изчисти по обичайния начин с препарати и търкане.

Накратко, ако трябваше аз да избирам, бих се лишила от парата, но не и от пиролизата. На пара може да се готви и в обикновена тенджера или пък в уред за 100-тина лева. Влага във фурната също може да се добави по различни начини. Пълното премахване на мазнотиите обаче го може само пиролизата.

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 03:09 от Vilemina

# 256
  • Мнения: 23
@Vilemina,

Много благодаря за подробния отговор.

Имам следните въпроси:
- Кога човек на практика ще усети разлика между Full steam фурната и такива, които пак имат контейнерче, но не са Full steam? Честно казано не знам на практика за кои яденета на човек му трябва Full steam, докато фурна, която не е Full steam няма да свърши работа.
- Какво мислите за тази фурна: https://veto.bg/products/furna-bosch-hrg5785s6 - има пиролиза, пара (не се води Full steam май), добра марка и клас, супер цена, за това, което предлага. Така предполагам хем ще има опция за капествено почистване, но ще има и функцията за пара, която толкова хвалят.

# 257
  • София
  • Мнения: 2 412
@Vilemina,

Много благодаря за подробния отговор.

Имам следните въпроси:
- Кога човек на практика ще усети разлика между Full steam фурната и такива, които пак имат контейнерче, но не са Full steam? Честно казано не знам на практика за кои яденета на човек му трябва Full steam, докато фурна, която не е Full steam няма да свърши работа.

Моля, няма защо.

На човек му трябва full-steam, ако иска да приготвя модерни здравословни храни и особено, ако иска да готви по метода сувид.

Традиционните ястия не изискват full-steam фурна, защото се готвят по традиционните методи: пържене, печене, варене и скара. За готвене по тези методи, напълно достатъчни са обикновена фурна и котлон.

Функцията за добавяне на пара по време на готвенето е друго нещо. Според рекламите, с нея можете да направите печеното пиле сочно отвътре и едновременно с това хрупкаво отвън. Или пък питката да е с по-тънка коричка, а не дебела и твърда като на селския хляб.

При Bosch тази функция се нарича AddedSteam, а при Neff - VarioSteam. Функцията е хубава, но който я няма не бива да съжалява, защото има много начини за постигане на същия ефект.

- Какво мислите за тази фурна: https://veto.bg/products/furna-bosch-hrg5785s6 - има пиролиза, пара (не се води Full steam май), добра марка и клас, супер цена, за това, което предлага. Така предполагам хем ще има опция за капествено почистване, но ще има и функцията за пара, която толкова хвалят.

Прекрасна фурна, според мен. Тя е вариант на често споменаваната тук HBA578BS0, но е обогатена с екстри като системата за пара, WiFi, гласово управление и др.

Други два варианта на HBA578BS0 наскоро станаха победители в класацията на Stiftung Warentest - Bosch HBG579BS0 и Siemens HB578ABS0. Третият победител, с равен резултат, е друга фурна на Bosch групата:

https://www.chip.de/artikel/Backoefen-Test-Testsieger-der-Stiftu … st_172749453.html

# 258
  • Варна
  • Мнения: 935
С добавена пара може да се готви почти всичко, няма нищо общо с варенето или с купичката на дъното на фурнат. Не е нужно и да са някакви модерни ястията. Обикновен свински врат печен с пара - направо се разтапя.  Рибата също няма нищо общо със стандартно печената във фурна. Тестените изделия са като от рекламите. Не е нужно и да се готви на ниска температура, за да се използва парта.
И честно казано,  не се сещам, кои са тези начини за постигане на същия ефект.
Аз готвя предимно на фурна и откакто имам пара преоткрих вкусовете на много неща.
Не бих сменила парата за пиролиза, макар почистването с пара да е изключително неефективно. Но аз избирам фурна по опции за готвене, а не по опции за чистене.

# 259
  • Мнения: 23
@Velimina,

Много благодаря отново за подробния отговор.

@Emily_D, благодаря за полезната информация. Предполагам имате фурна, която е full stream т.е. цялостно готвене на пара, а не частично (с добавена пара). Можете ли да кажете какъв модел имате точно?

# 260
  • Мнения: 8 073
По спомен нейната фурна  етози модел на https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-neff-b45fs24n0
Аз понеже много се впечатлих от нейното мнение като ползвател , но държах на пиролизата взех друг модел на марката с VarioSteam.
Доста четох преди да избера и мненията тогава бяха, че VarioSteam на Neff няма нищо общо с мини контейнерчетата на пара при по-евтините фурни и тези с място за изсипване на вода на дъното на фурната.

# 261
  • София
  • Мнения: 2 412
Скрит текст:
С добавена пара може да се готви почти всичко, няма нищо общо с варенето или с купичката на дъното на фурнат. Не е нужно и да са някакви модерни ястията. Обикновен свински врат печен с пара - направо се разтапя.  Рибата също няма нищо общо със стандартно печената във фурна. Тестените изделия са като от рекламите. Не е нужно и да се готви на ниска температура, за да се използва парта.
И честно казано,  не се сещам, кои са тези начини за постигане на същия ефект.
Аз готвя предимно на фурна и откакто имам пара преоткрих вкусовете на много неща.
Не бих сменила парата за пиролиза, макар почистването с пара да е изключително неефективно. Но аз избирам фурна по опции за готвене, а не по опции за чистене.

Говоря за начините да направиш месото крехко и сочно, падащо от кокала, разтапящо се в устата и т.н. Методите за това са много и датират отпреди изобретяването на фурните с добавяне на пара.

Сред тях са всички видове готвене под капак, с фолио или в плик, както и ястията с достатъчно течност около месото. Не съм веща в тестените изделия, но знам, че и за тях си има начини.

Да имаш фурна с пара е чудесно, но това не означава, че онези, които нямат, не могат да направят месото крехко, рибата - сочна и тестото - пухкаво.

# 262
  • Варна
  • Мнения: 935
Така е! А онези, които изобщо нямат фурна могат да сготвят и по друг начин, което не го прави по- лош, а различен. Готвенето под капак, фолио и подобни е добро, но няма нищо общо, а и едното не заменя другото.

Да, Драго е посочил точния модел, който имам. Когато купих моята, неговият модел с пиролиза беше с почти 1000лв над моят не го взех. Сега мисля, че има повече варианти.

# 263
  • Мнения: 14 471
И в края на краищата всеки си има начини на готвене и си знае какво му е нужно (има и такива, които каквато и фурна да имат, просто не го могат-пример е собствената ми майка Simple Smile ).
Моята фурна в постоянния ми дом е с пара и пиролиза. Пиролизата използвам няколко пъти годишно, защото просто не си цапам фурната. Автоматични програми не обичам, но държа фурната да има всичките видове нагряване.
На вилата имам две фурни- вътре в къщата е само с пиролиза без пара, но в лятната кухня, която е навес и зимата се затваря с онези найлоновите щори, си е едно просто Горенье, свободностоящо, което не си знае годините, но пък има всички видове нагряване. И с него се справям добре. Всяко ястие си има техника на приготвяне Simple Smile  Рекох да се похваля Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Хайде, отивайте да готвите, че обядът наднича зад ъгъла Yum

# 264
  • Мнения: 23
Радвам се, че се получи дискусия и че се появиха различни гледни точки за тези фурни с пара.

А някой има ли опит с тези фурни на AEG - SteamPro 9000?

Нещо не намирам много мнения за тях. Виждам, че доста хора се оплакват
от Wi-fi (на тези, които имат) и че таймерър бил тих. Единствено в сайта на AEG има някакви и това е. В магазините, които ги предлагат казват, че са висок клас и че са супер, ама това е на теория и не знам на практика как стоят нещата

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 16:55 от DPMDPM

# 265
  • Мнения: 14 471
Не мисля, че силата на АЕГ, по традиция, е  във фурните 😊

# 266
  • Мнения: 6
Моля за мнения за тази фурна ФУРНА BOSCH HBA573BS1

# 267
  • София
  • Мнения: 2 412
Моля за мнения за тази фурна ФУРНА BOSCH HBA573BS1

Заслужава си, ако я намерите на цена под 1000 лв. Моделът вече е на изчерпване, а на негово място се предлагат по-нови, със сензорно управление:

https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BA171BS1/p/650088

https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BA372ES0/p/650086

Аз обаче бих избрала обсъжданата по-горе HBA578BS0, която е от серия 6 и предлага много повече от тези модели. Във веригите тя е по-скъпа, но при някои от по-малките търговци можете да я намерите на цената на горните: https://furna-za-vgrazhdane.pazaruvaj.com/bosch/hba578bs0-p388769599/

Друга възможност е да изчакате някоя промоция в големите вериги. Преди няколко седмици, Технополис и други вериги предлагаха HBA578BS0 за 1049 лв.

# 268
  • Мнения: 6
Излезе ми 1000 лв

# 269
  • София
  • Мнения: 2 412

Вече сте я взели, така ли?

Общи условия

Активация на акаунт