Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

  • 50 899
  • 875
  •   1
Отговори
# 690
  • София
  • Мнения: 2 411
Vilemina, благодаря за полезното инфо Simple Smile.
Избирам фурна бях твърдо решена да е  Аег, с пара и сонда за месо. https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … b=characteristics
После влязох в тази тема и вдигнах бюджета Simple Smile за
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/PARNA-Furna-za … RG5785S6/p/703342
Почти я бях поръчала и прочетох мнение, че няма печене на долен реотан с вентилатор Sad и пак взех да се чудя

Таня, този мидел АЕГ няма функции с пара, а Бош HRG5785S6 има режим с долен реотан и вентилатор. Почти всички модели на марката имат такъв, дори и най-евтините. При много от съвременните фурни това се нарича режим „пица“. Ето снимка от упътването на този модел - на четвърта позиция е описан въпросния режим:



Има хубави модели АЕГ, особено в по-високите класове, и основната причина да ги препоръчвам много рядко е цената. Просто те наблягат повече на маркетинга и в огромна част от случаите техните модели предлагат по-малко екстри/функции, отколкото моделите на Бош за същата цена. Случаят с HRG5785S6 не прави изключение, така че ако ви харесва, намерете къде е на най-добра цена и я взимайте смело. АЕГ с подобни функции са на цени над 2200 лв.

П.П. В момента, в Техномикс, HRG5785S6 е 1799 лв - с 300 лв по-малко, отколкото в Технополис: https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hrg5785s6

Последна редакция: чт, 09 ное 2023, 02:06 от Vilemina

# 691
  • София
  • Мнения: 2 411

Ще споделиш ли, моля, ако ти попаднат подобни интересни находки и за плотове?

Ще споделя, разбира се. Само че при плотовете има много по-малко модели. По-горе писах какво да гледаш, 2 неща са: а) кой е оригиналният производител на техниката, не на плота, и б) да има по-удобно управление.

Индукционната технология, годна за домашна употреба, е относително нова и все още се прави от много малко производители, които държат множество патенти, така че изборът не е никак голям. Според експерти в бранша, има само 3 производителя на такава техника в Европа: Bosch (Германия), EGO (Германия) и Brandt (Франция).

Извън Европа, такава техника се произвежда основно в Китай, но при нея управлението на мощността е на много различен принцип - включване и изключване на интервали. Това води до съвсем различни възможности при готвенето, да не кажа, че е по-добре да си вземеш обикновен стъклокерамичен плот с нагреватели, отколкото китайска индукция.

Така че разумният избор на индукционен плот е между реномираните европейски марки: Bosch, Neff и Siemens (със собствена технология); Whirlpool, Teka, Faber и др., вкл. Miele (с техника EGO) и Electrolux, AEG, SMEG и др. (с техника Brandt). За останалите марки поне аз не успявам да открия информация.

От всичко това, като очевиден избор се откроява Whirlpool, защото техните плотове са на най-добра цена. Затова по-горе ти препоръчах този: Whirlpool WB S2560 NE. Това е най-евтиният плот с добра индукционна техника, който се управлява със слайдери. Вече като знаеш модела, може да намериш къде е на най-добра цена. Ако пък не държиш на управлението със слайдери, може да си вземеш от по-евтините, с + и -.

Последна редакция: ср, 08 ное 2023, 23:47 от Vilemina

# 692
  • близо под тепетата
  • Мнения: 684
Здравейте на всички!
От толкова много избор на пазара, човек може да се побърка. Спрях се на няколко модела фурни и за някои намерих отзиви и в чужбинските сайтове, но бих искала, ако може и вашето мнение. Като цяло държа фурната да е по-голяма, защото сме 4-членно семейство (вярно, че с две деца, но все пак Blush ), без каталитични панели, пиролизата също отпадна тъй като ще имам газова бутилка в кухнята....а след като гледах много клипчета на пострадали от нея съвсем се отказах. Плотът ни ще е комбиниран -газ и керамичен, вече се спрях на два модела (ще го играя онче-бонче с тях).
Но с фурната и още една седмица да гледам, няма да мога да се реша. Моделите, между които се колебая, са:
TEKA HCB 6545
BOSCH HBA 534EB0
BOSCH HBF154ES0
Имаше страшно много положителни отзиви в немския амазон за BOSCH HBF133BRO, но в последствие видях, че е 66л, а ми се струва малко това.
Не държа да има телескопични водачи, досега не съм ползвала и не ми е било проблем, но са добре дошли Grinning
Важно ми е и да се почиства лесно, а не да търка като луда.
Ще се радвам, ако някой от вас се включи с мнение за гореизброените модели Hug до края на седмицата трябва да съм поръчала всички ел.уреди Frowning1

# 693
  • Мнения: 7 845
Здравейте на всички!
От толкова много избор на пазара, човек може да се побърка. Спрях се на няколко модела фурни и за някои намерих отзиви и в чужбинските сайтове, но бих искала, ако може и вашето мнение. Като цяло държа фурната да е по-голяма, защото сме 4-членно семейство (вярно, че с две деца, но все пак Blush ), без каталитични панели, пиролизата също отпадна тъй като ще имам газова бутилка в кухнята....а след като гледах много клипчета на пострадали от нея съвсем се отказах. Плотът ни ще е комбиниран -газ и керамичен, вече се спрях на два модела (ще го играя онче-бонче с тях).
Но с фурната и още една седмица да гледам, няма да мога да се реша. Моделите, между които се колебая, са:
TEKA HCB 6545
BOSCH HBA 534EB0
BOSCH HBF154ES0
Имаше страшно много положителни отзиви в немския амазон за BOSCH HBF133BRO, но в последствие видях, че е 66л, а ми се струва малко това.
Не държа да има телескопични водачи, досега не съм ползвала и не ми е било проблем, но са добре дошли Grinning
Важно ми е и да се почиства лесно, а не да търка като луда.
Ще се радвам, ако някой от вас се включи с мнение за гореизброените модели Hug до края на седмицата трябва да съм поръчала всички ел.уреди Frowning1
Ще започна отзад напред спрямо съдържанието на поста - за лесно почистване е предназначена именно пиролизата, по-лесно няма.
Не знам има ли препоръчителни ограничения ползването на пиролиза в помещение, в което има газова бутилка - аз поне на моите фурни в упътванията не съм срещала такива ограничения. По този въпрос може и да се консултирате или да си го решите по Ваше усмотрение.
От гледна точка на безопасност аз повече бих се притеснявала от комбиниран котлон с газ, въобще от боравенето с газ, отколкото от пиролизата на фурната. Не виждам какво ще правя пред нея точно в този момент, че пък да пострадам. Когато пускам пиролиза, няма никой в кухнята - то и не е желателно.

# 694
  • София
  • Мнения: 2 411
... Като цяло държа фурната да е по-голяма, защото сме 4-членно семейство (вярно, че с две деца, но все пак Blush ), без каталитични панели, пиролизата също отпадна тъй като ще имам газова бутилка в кухнята....а след като гледах много клипчета на пострадали от нея съвсем се отказах. Плотът ни ще е комбиниран -газ и керамичен, вече се спрях на два модела (ще го играя онче-бонче с тях).
Но с фурната и още една седмица да гледам, няма да мога да се реша. Моделите, между които се колебая, са:
TEKA HCB 6545
BOSCH HBA 534EB0
BOSCH HBF154ES0
Имаше страшно много положителни отзиви в немския амазон за BOSCH HBF133BRO, но в последствие видях, че е 66л, а ми се струва малко това.
Не държа да има телескопични водачи, досега не съм ползвала и не ми е било проблем, но са добре дошли Grinning
Важно ми е и да се почиства лесно, а не да търка като луда.
Ще се радвам, ако някой от вас се включи с мнение за гореизброените модели Hug до края на седмицата трябва да съм поръчала всички ел.уреди Frowning1

И трите фурни са хубави, но нито една не отговаря напълно на изискванията ви. Тека-та е с вдлъбнатини в стените, които я правят по-трудна за чистене. HBF154ES0 е със същия обем като HBF133BRO и освен това има каталитични панели на всички стени и тавана.

HBA534EB0 е най-близо до това, което търсите, но има каталитичен панел на задната стена. Всъщност, всички модели Бош, които не са с пиролиза, имат такъв панел поне на задната стена, вкл. HBF133BRO. Така е и при Miele. Това е така именно, за да се улесни чистенето, защото най-трудно е да чистиш задната стена.

Не знам защо не искате фурната ви да е с каталитични панели, но ако не искате нито пиролиза, нито търкане, точно те са решението. Така че, бих ви предложила да изберете Bosch HBA534EB0, въпреки този панел или пък, ако си промените мнението, да вземете Bosch HBA554EB0:

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hba554eb0

Двата модела много си приличат, но HBA554EB0 има каталитични панели отвсякъде, т.е. остава само да забърсвате дъното. Тя има още 1-2 екстри повече и се произвежда в Испания, а HBA534EB0 - в Полша, ако това има значение за вас.

# 695
  • Мнения: 239
Тези, които имате функция пара ползвате ли я и как?

# 696
  • Мнения: 58
Здравейте.
Бих искал да попитам нещо за индукционните плотове Bosch. До сега , никога не съм ползвал индукция. Попрочетох за плюсовете и минусите спрямо стандартната стъклокерамика (включително и ,че на индукция не можеш да правиш палачнки)..) При всички случаи ще купя индукция . Колебанията ми са между:
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/hobs/i … -tops/puj61rbb5e/ Харесва ми при този ,че има котлон за тиган с голям диаметър (често използвам тиган от  големите 26-28 см диаметър  включително и грил тиган такъв). Харесва ми цената на този плот . Дизайна му ми се вежда морално остарял , както и начина на промяна на степените на нагряване.
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/hobs/i … -tops/pib375fb1e/ при този е видно ,че е по – висок клас. Серия 6. Модерен дизайн и т.н. Това , което искам да попитам е:
Тези двата котлона въобще нагряват ли такава голяма площ за тиган 26-28 см.?
Вътрешния котлон , който изглежда по- малък с каква големина тиган би се справил? Този въпрос го задавам , защото когато пека месо на грил тигана предпочитам да го правя на вътрешния котлон , защото сякаш аспратора по- добре се справя с миризмите.
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/hobs/i … -tops/pvs611fb5e/
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/hobs/i … -tops/pxe611fc1e/
Тези двата ми се струват ,като цяло топ от всякъде. Обаче дали си заслужават високите цени.
Може ли някой да обясни , каква е разликата между FlexInduction зона и CombiZone ?
И на двата вида зони ли може да се използва тази скара https://www.emag.bg/skara-za-indukcionen-kotlon-bosch-hez390522/pd/DP0GDJMBM/
И също така , какво ви е мненето за въпросната скара ? Аз съм любител на месото на скара, но отново цената ми се струва доста завишена и се чудя дали си струва ...
Ще се радвам , ако Велимина вземе отношение по въпросите , както и ще съм благодарен да се включи всеки , който има какво да каже...

# 697
  • София
  • Мнения: 2 411
Здравейте.
Бих искал да попитам нещо за индукционните плотове Bosch. До сега , никога не съм ползвал индукция. Попрочетох за плюсовете и минусите спрямо стандартната стъклокерамика (включително и ,че на индукция не можеш да правиш палачнки)..)

По-нелепо нещо за индукцията не бях чувала Simple Smile Вече над 3 години, всяка събота, която сме вкъщи (значи около 120 съботи), правя палачинки за децата. Съсипах от употреба един тиган за палачинки и си купих втори. Малката ми дъщеря е на 9 г. и съвсем успешно се справя със задачата „правене на палачинки на индукционен плот“ Simple Smile На същия плот, мъжът ми прави майсторски омлети във френски стил, омлети по селски и още поне 5 вида яйца на тиган.

Единственият начин, по който бих могла да си обясня подобни митове, е някой да е имал горчив опит с някаква евтина индукционна технология като тази в преносимите котлони за 40 лв., в съчетание с евтин тиган. При евтините уреди, различните степени на мощност се създават чрез включване и изключване на равни интервали и е възможно това да създава проблеми. Но дори и при тях, един чугунен тиган би трябвало да разреши проблема, защото той акумулира достатъчно топлина, за да не се усещат големи разлики в температурата.

При всички случаи ще купя индукция . Колебанията ми са между:
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/hobs/i … -tops/puj61rbb5e/ Харесва ми при този ,че има котлон за тиган с голям диаметър (често използвам тиган от  големите 26-28 см диаметър  включително и грил тиган такъв). Харесва ми цената на този плот . Дизайна му ми се вежда морално остарял , както и начина на промяна на степените на нагряване.
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/hobs/i … -tops/pib375fb1e/ при този е видно ,че е по – висок клас. Серия 6. Модерен дизайн и т.н. Това , което искам да попитам е:
Тези двата котлона въобще нагряват ли такава голяма площ за тиган 26-28 см.?
Вътрешния котлон , който изглежда по- малък с каква големина тиган би се справил? Този въпрос го задавам , защото когато пека месо на грил тигана предпочитам да го правя на вътрешния котлон , защото сякаш аспратора по- добре се справя с миризмите.
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/hobs/i … -tops/pvs611fb5e/
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/hobs/i … -tops/pxe611fc1e/
Тези двата ми се струват ,като цяло топ от всякъде. Обаче дали си заслужават високите цени.
Може ли някой да обясни , каква е разликата между FlexInduction зона и CombiZone ?
И на двата вида зони ли може да се използва тази скара https://www.emag.bg/skara-za-indukcionen-kotlon-bosch-hez390522/pd/DP0GDJMBM/
И също така , какво ви е мненето за въпросната скара ? Аз съм любител на месото на скара, но отново цената ми се струва доста завишена и се чудя дали си струва ...
Ще се радвам , ако Велимина вземе отношение по въпросите , както и ще съм благодарен да се включи всеки , който има какво да каже...

На моя 28-сантиметров тиган дъното му е точно 22,5 см. Ползвам си го без проблем на плот 4-ка, чиито зони са около 20 см всяка.

От 4-те плота, бих избрала най-скъпия, защото има най-много екстри и според мен напълно си заслужава. Първият не бих избрала, както вече споменах по-горе. Вторият е 2-ка и бих го взела само, ако нямам място за 4-ка. От останалите два, при само 50 лв разлика в цената, без колебание бих взела по-модерния.

Разликата е, че CombiZone се състои от 2 нормални зони и може да работи само с един съд, докато FlexInduction се състои от по-голям брой малки зони (май са 8 ) и може да работи с 2 или 3 съда едновременно.

Скарата може да работи и с двата плота и е вярно, че е скъпа, но има и по-евтини алтернативи. От друга страна, чугунът си е скъп, а и покритието има значение.

# 698
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 214
Преди повече от десет години го имаше това за палачинките. Явно още някъде се среща.
И аз от тези с индукцията и палачинките Simple Smile
Купувайте смело и палачинки ще ядете Wink

# 699
  • Мнения: 7 845
И аз нямам проблем с палачинките на два различни плота.
Цитат
На същия плот, мъжът ми прави майсторски омлети във френски стил, омлети по селски и още поне 5 вида яйца на тиган.
Вилемина, този мъж заемаш ли го за кратко или поне предлага ли обучение на други мъже? Simple Smile
Сега е моментът да речеш "Не стига, че ги образовам, ами и ММ започнаха да искат гадините!" Heartpulse

# 700
  • София
  • Мнения: 2 411
И аз нямам проблем с палачинките на два различни плота.
Цитат
На същия плот, мъжът ми прави майсторски омлети във френски стил, омлети по селски и още поне 5 вида яйца на тиган.
Вилемина, този мъж заемаш ли го за кратко или поне предлага ли обучение на други мъже? Simple Smile
Сега е моментът да речеш "Не стига, че ги образовам, ами и ММ започнаха да искат гадините!" Heartpulse

Ааа, не го давам Simple Smile Но пък обучението в днешно време не е никакъв проблем - трябва ти само мерак и достъп до YouTube. ММ беше изровил доста неща по темата, включително няколко видеа на Жак Пепен с подробно и нагледно описание на техниките.

# 701
  • Мнения: 7 106
Здравейте.
В търсене съм на всякакви уреди, сред които и фурна и плот.
Харесах тази фурна заради пиролизата и функцията plussteam и че се води steambake, но нито от инструкцията разбирам как точно се ползва, нито в магазина ми дадоха някаква информация. Не търся готвене на пара, но искам да ползвам предимствата на парата за печива. Според вас удачен избор ли е? Фурна на Бош в този ценови диапазон по-добър избор ли би била? Коя фурна на някоя от двете марки при бюджет 1300 лева бихте ми препоръчали?

# 702
  • София
  • Мнения: 2 411
Здравейте.
В търсене съм на всякакви уреди, сред които и фурна и плот.
Харесах тази фурна заради пиролизата и функцията plussteam и че се води steambake, но нито от инструкцията разбирам как точно се ползва, нито в магазина ми дадоха някаква информация. Не търся готвене на пара, но искам да ползвам предимствата на парата за печива.


Сипва се вода на дъното и се избира съответния режим - „готвене на пара“ или „готвене с влажност“. Описани са на стр. 10 и стр. 11 на упътването.

Според вас удачен избор ли е? Фурна на Бош в този ценови диапазон по-добър избор ли би била? Коя фурна на някоя от двете марки при бюджет 1300 лева бихте ми препоръчали?

Хубава е фурната, приятно съм изненадана. Въпреки, че е от базовата серия 6000, тя е произведена в Германия. При АЕГ/Електролукс това е важно, защото има разлика в качеството с произведените другаде.

За разлика от по-старите модели, този няма отделен бутон за парата, което е улеснение. Има хубави автоматични програми, 45 бр.

Честно казано, за 1300 лв не бих избрала точно тази фурна, но в Техмарт тя е на промоция за 1100 лв. и според мен за толкова си заслужава:

https://techmart.bg/Фурна за вграждане AEG BPS351161M

Сравнимият модел на Бош е HRA574BS0, който на подобна цена намирам единствено тук:

https://technika.bg/product/35605/furna-za-vgrazhdane-s-goresht- … ni-garantsia.html

Принципът на парната функция е същия, но има отделен съд, което спестява попиването на останалата след готвенето вода. Бош има по-малко автоматични програми, но вратата ѝ е с 4 стъкла. АЕГ е с 3 стъкла, но има телескопични водачи на 1 ниво. Други разлики не забелязвам.

Ако трябваше аз да избирам за този бюджет, щях да търся фурна без пара. Тези вдлъбнатини на дъното и купички са улеснение, но аз не бих дала и 1 стотинка за тях, защото абсолютно същото нещо може да се постигне и с всяка друга фурна. Така че, за тези пари бих се насочила към Bosch HBA578BS0 или HBG5780B0, които в Експо 2000 все още са на промоция и биха ми останали пари за телескопични водачи:

https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hba578bs0/
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg5780b0/
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/cookin … -ovens/hez638370/

Ако искате истинска функция „пара“, а не просто чаша вода на дъното, трябва да увеличите бюджета, защото фурните с такава функция са с вграден парогенератор и цените им (с пиролиза) започват от около 2000 лв. нагоре:

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-aeg-bse772380m

През ноември обаче има много промоции, така че в Техномикс има Бош с парогенератор, пиролиза, сонда за месо, Wi-Fi, 30 бр. автоматични програми и други екстри за 1799 лв. (около 300 лв. под от редовната цена), което ми изглежда като добра оферта:

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hrg5785s6

Последна редакция: нд, 12 ное 2023, 04:22 от Vilemina

# 703
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 214
Последната показана фурна, с това цилиндърче отстрани е като купичките с вода. Приятелка си взе такава фурна. Като се напълни цилиндърчето и се избере опцията пара,водата изтича през улейче от задната страна пак на дъното, което е също вдлъбнато.

# 704
  • Мнения: 3
Здравейте, доста време четох във форума, но не намерих мнения за марки от магазините за уреди с транспортни дефекти, та пиша с такъв въпрос. Извинявайте, сигурно все пак е дискутирано. Та, може ли мнение за марки като Privileg или Bauknecht, които май се произвеждали в един завод. Въобще, насочила съм се към комплекти фуран и плот, заради цената, тъй като няма достатъчен избор на свободно стоящи печки. Разбирам, че ако се развали фурната отиват и котлоните заради управлението оттам, но засега така съм решила.

Общи условия

Активация на акаунт