Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 149
Превеждам една книга за приемната грижа и срещнах интересна гледна точка на един немски учен за смисъла на възпитанието.
Понеже много от темете тук са за "какво, колко яде детето", "какво и колко слуша и гледа детето", та си помислих, че може да е интересно да покажа и тази гледна точка.

 „Изследванията показаха, че детето днес, особено това на родители от средната прослойка, в голяма степен се разглежда като проект [курсив в оригинала], който тпрябва да бъде поощряван, за да може да се оползотвори по-късно. (...) Трябва да бъде подготвен за бъдещето. Децата постоянно биват въвличани в преговори, например за това какво трябва да се яде, кога, колко и какви телевизионни програми трява да бъдат гледани. Децата трябва да участват в съвместни решения, когато става дума за интересите на семейството и за техните собствени отношения. (...) Без да бъде създаден специално за тази цел (...), целият възпитателен модел служи за това да поощрява способностите на детето за комуникация, целеустременост, организираност и самоутвърждение. Смята се, че тези качества могат да подпомогнат спосоностите на дедето да се утвърди в някакво неопределено бъдеще. За да го изразим на пазарен език: с тези качества наличният човешки капитал ще се олихви.” (Denzik 1993, стр. 32)
Възпитателни процеси от този род разрушават, унищожават субективността на детето, защото не се ориентират според изискванията на процеса на социализация. Те не разбират, че социализацията се базира на ориентираните към споразумение процеси на единение, на взаимността на поемането отговорността за перспективите и на един времеви ритъм, различен от този на машината (срв. Trescher 1979, стр. 139 и сл.).

# 1
 • Мнения: 136
за мое огромно съжаление не разбрах идеята . Може би ако утре на по-свежа глава пак прочета написаното ще мога да се включа... Embarassed

# 2
 • Мнения: 2 792
 До колкото разбрах от пуснатите цитати, става въпрос за правото на избор на детето и факта, че възможността да избираш те натоварва и с последствията от избора, т.е. изборът и вземането на решения са отговорност, но и субективно право, способността да го правиш зависи доколко родителят ти е позволил да го осъзнаеш. 
 Правилно ли, разбрах? Наистина е доста объркано с цитатите  Laughing

# 3
 • Мнения: 3 149
Аз го разбирам така: родителите четат много книги за възпитанието и започват да се опитват да прилагат всичко до съдършенство по книгата, като дори превръщат процеса в механичен: да се яде точно толкова, да се спи точно толкова и т.н., да се държиш точно еди как си. Дори взимането на решения от децата е превънато в нещо като "научно обосновано действие", но всъщност то не се занимава с уникалността на детето, а я потиска, защото слага казаното в учебника на първо място.
Тоест, четеш книга за възпитанието, правиш, каквото пише там, смяташ, че това е добре за детето - един ден то ще стане добро, възпитано, любящо, със здрава ценна система и т.н. (тоест, ще се олихви това, което сега има като способности, благодарение на троите усилия да го вкараш в правия път). НО реално се получава така, че се потиснал субективността на детето и така си го обезличил и, реално, си му попречил да изрази истински себе си.
Не е най-важното да се спазват указанията в книгите за отглеждане на деца, понякога дори е вредно.
Е, питам се аз, каква е алтернативата?
Обич?

# 4
 • Мнения: 5 877
Аз съм гледано по Спок дете. Майка ми, според мен, се е престаравала в доста отношения. Е, не мисля, че ми е навредило.

Все пак за какво е пубертетът?

# 5
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 177
Сигурно ще си играем на кой какво разбра от цитата?
Аз разбрах - детето се гледа като продукт, от който се очаква добра реколта. Нещо като точна наука...
Да, ама не, не вярвам тук или където и да е да има майка, на която да й кажеш че гледането на дете е точна наука и тя да не ти се изсмее.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 1 382
Да, малко трудничко се разбира, но доколкото схващам за разрушаващо се счита възпитанието на детето като индивид /отделен проект/, а не като част от една цяло - част от семейството, част от групата в ДГ и т.н.

# 7
 • Мнения: 819
 Laughing Аз също съм гледана стриктно по Спок / то тогава имало ли е избор изобщо?/ и не забелязвам някакви отклонения  hahaha..поне не големи. Дъщеря ми също съм я гледала предимно по Спок /докато беше бебе / и не само. С някои идеи съм била съгласна, с други-не, трети са ми допадали, но са били неприложими при моето дете и т.н. За мен истината е по средата-от една страна детето си е личност, всичко е строго индивидуално, но също така не можем да пренебрегнем цялата литература, която е изписана по въпроса, определено е по-добре да си запознат с една част от нея.  Може би идеята е да не се стига до крайности.
П.п. Само за сведение- на Спок доста късно му се ражда дете/ не знам дали първо/ и той писмено се отказва от всички свои теории, поради невъзможността да ги пприложи в/у собственото си дете- странно, но факт  newsm78

# 8
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 545
Едно от най-важните неща, които децата трябва да научат е именно взимането на самостоятелни решения.

Съжалявам, но в цитираното тук не мога да хвана никаква конкретна мисъл, а не съм привърженик на обощенията.
Да се "пазариш" с едно дете има много начини.
С някои от тях му даваш свобода и развиваш мисленето му, с други - не.

# 9
 • Мнения: 370
Много ми харесва мотото на Мама Цоцоланка от форума и напълно отговаря на моите изводи от процеса на възпитание на трите ми деца -
Преди имах поне три теории как се гледат деца! Сега имам три деца и нито една теория!
Всяко дете е личност и нашата любов трябва да му помага да се изгражда!

# 10
 • Мнения: 2 757
Едно, че не разбрах кво иска да каже автора. Второ - не ми стана ясно дали този начин на възпитание е правилния според него. И трето - цитирани са двама уж учени, които като че ли казват различни неща. С гледната точка на кой от двамата си имала предвид да се запознаем ?  newsm78

# 11
 • Мнения: 3 149
Имах предвид да си запознаем всички с идеята и на двамата учени - някой може да подкрепи единия, друг - другия, а може и да не харесате нито единия. Просто ми хрумна, не смятах, че толкова трудно разбираемо е. Съжалявам!
Благодаря на всички за мненията!

# 12
 • Paradise
 • Мнения: 3 094
Сигурно ще си играем на кой какво разбра от цитата?


аз нищо не разбрах от цитата;
ако може някой на по-прост език да каже каква е идеята

# 13
 • Мнения: 7 824
Статията ми изглежда недовършена...
Думи, думи.

# 14
 • На небето
 • Мнения: 5 522
gergandi
не разбирам какво искаш да ни кажеш, май не схванах добре идеята, разбрах само, че от много четене файда няма.
Хем съм съгласна с това хем не. Четенето на книги за детска психология, лично на мен ми помогнаха да разбирам по добре вътрешната същност на детето си и да разбера, защо постъпва или не постъпва по определен начин. Но дори и това няма да ме направи по добър родител, има книги с практични съвети които да коригират лошото поведение на детето, но въпреки това децата си остават различни и ние трябва да приемем тяхната идентичност и уникалност и да се съобразим с нея. Надявам се да не звучи много объркано. Искам да кажа, че няма нищо лошо в четенето на книги, стига да се съобразим с нуждите и индивидуалността на децата си.

Общи условия

Активация на акаунт