Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 6

• 52 074
  • 788
  •   2
Отговори
# 300
Дори и без отопление и бойлер, пак не мога да си обясня как може да се постигне подобна сметка.

# 301
  • София
А, ползваме си ги, всеки ден. И преди съм писала, че плащаме малко ток, защото сме двама човека в гарсониера и то южна, парно не се пуска почти, само в най-студените дни. Като цяло сметките ни ОБЩО всичко са към този момент 100лв на месец. Храна не се готви всеки ден. Готвя основното един път в седмицата и се яде цяла седмица, тъй като сме на диети и тн, да не навлизам в подробности. Иначе има неща, които се ползват всеки ден, разбира се, като пералня, сушилня, телевизор, аз работя от вкъщи. Котлоните се пускат за 15мин да се свари един ориз или яйца и това е.

# 302
Зависи кои и какви уреди. Ако не се ползват за отопление, топла вода и подобни, сметките рязко падат.
Нашата също е малка 30,59 последната. Хем редовно въртим пералня, сушилня и миялна.
Точно така мисля и аз. През лятото плащаме по около 40-45 лв. Но с бойлер за топлата вода и през ден хлебопекарна в допълнение на пералня, сушилня, миялна. Готвя всеки ден, та и за закуски, обяд, вечеря. За мен миялната пести енергия, защото иначе с бойлера ще похарча повече ток за да измия съдовете. Но виж зимата е друго положението. Водата е много студена, при нас е планинска, съответно за загряването и се харчи повече ток. Детето е с дълга коса и вече тийн и харчи като за трима. Отопление на ток климатик и рядко два конвектори и от 11.01-11.02 - 188 лв. Доволна съм. Миналата година по това време беше 220, но беше по-студено. Та всичко засега е ок.

# 303
  • София
Ние сме в момента у дома двама възрастни, двама ученици и пеленаче.
Учениците са извън дома от 7:30 до 17:30. Съпругът ми също често слиза в кантората, а аз съм по 2-3 ч. с бебето наеън. През уикендите обичайно пътуваме. Имаме и ползваме ежедневно хладилник с фризер, фурна, котлони, кана за загряване на вода, Еър фрайър, пералня, миялна, сушилня, 2 вентилатора в мокрите помещения, 1 абсорбатор, енергоспестяващи крушки и зарядни за телефоните и лаптопите. Това е.
Топла вода и парно имаме от ТЕЦ.

# 304
Еми за мен всеки електромер си отчита както си иска...
За няколко лед крушки, малък хладилник и вентилатор в банята, на вилата ми е 30 лв, при все че ходим уикендите.
Никой не се е вързал към нас, щото няма никой наоколо.... Електромерът е нов, на няколко месеца.
Какви са тия потребления пълноправни с бебета и деца, даже вкъщи не ми е толкова, без котлони и сушилня... Ама за сметка на тия, които се чудят как са им по 200 лв сметките 😁
Все тая, това го дъвчим всеки месец 🤣🤣

# 305
Аз плащах 5.50лв на месец само за часовниците на една микровълнова и една фурна. Абсолютно всичко друго е изключено, само те не са, защото са вградени. Така че всякакви лампички въртят ток.

# 306
  • Sofia
Ами това с електромерите си е също вариант. Наскоро една дама се чудеше защо е започнала да плаща 4 пъти по-високи сметки, след смяна на елемтромер, докато другите се чудиха защо е плащала толкова ниски сметки до сега.

# 307
  • София
Ние сме с нови електромери. И със старите, и с новите, сметките са сходни, отчитайки увеличението на цените.
Даже сега са ни по-малки, защото през пандемията и учениците си стояха вкъщи, и студентките ни се прибраха на гости. Но пак бяха почти такива.

# 308
И при нас са почти еднакви сметките с годините. Леко нарастват покрай тийнката.

# 309
Малко да се посмеете:

# 310
  • добрич
1117,45- с около 147 лв. повече от миналия месец.
   Ужас,каква е тази сметка

# 311
Живеем в къща на прохладно място и на високо.Отопляваме около 200кв., но къщата има много загуби поради многото стъкла и недобра дограма( сменихме част от стъклопакетите наскоро).Имаме изолация стандартна за времето си по изисквания) къщата е на 18г)
Отделно от отоплението, което е неефективно( ел. котле и алуминиеви радиатори), имаме осветление в двора, гаражна врата.Всеки ден се готви, пускат се 2-3 миялни, пере се , сушилня ползвам по-рядко вече, простирам на сушилник в котелното повечето неща.Опитвам се да ползвам нощна енергия за някои цели.Работи компютър и сървър, доста осветителни тела( децата имат собствени стаи, баня).Работим от вкъщи и постоянно се ползва нещо на ток.
Ситуацията ни свари неподготвени, защото на газ бяхме супер за отопление и топла вода, в най-студените месеци около 450-480лв. и ток около 70-80 за битовите уреди.Лятото на газ  30лв за топла вода и 60 за ток.
За съжаление промяна на системите изисква огромни средства, които не знам кога ще се изплатят във времето.
И ето ти 1120лв сметка, при все,че у дома е между 21-22гр.
Може би климатици е приемливо решение, но пък не се знае какво ще се случи с цената на тока и дали в близко бъдеще това ще ни устройва.Та сме малко на стенд/бай.

# 312
На мен ми изглежда много голяма тази сметка. И аз съм в къща, повечето изброени неща ги ползваме също. На двора имам 40 ламБи с крушки по 9w, които светят от тъмно до светло и не навъртат повече от 20лв през най-късите дни. Лесно е да се изчисли колко ток гълтат.

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 17:00 от Чи лу

# 313
Идва,ама съвсем,съвсем грубо,по 500 лв на 100 кв за отопление с ел.котел.Което, реално погледнато, не е чааак толкова много,за такова отопление,плюс района,плюс големите топло загуби.

# 314
Системата на ток е много неефективна, тя беше сложена някога като резервент вариант при липса на газ.Котлето е 16кв, топли бойлер и после радиатори.Още не сме измислили какво точно да правим, в един момент няма да е ок да имам всякакви системи у дома .За начало ще сменим и останалите стъклопакети, за догодина ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт