Любители на котки - Тема 180

• 32 675
  • 755
  •   1
Отговори
# 615
  • Стара Загора
Гимнастичката Рижка

# 616
Здравейте,

Имаме две женски котки, на 7 и на 5 години и двете са кастрирани. Никога не са се разбирали добре, но все пак си живееха заедно без съществени проблеми в апартамент. Преди около година и половина се наложи да се преместим в друг град - в къща, където в двора минават ежедневно котки от улицата. По принцип ние продължихме да ги отглеждаме вътре, защото те нямат опит с живота навън и особено с котки от улицата, някои от които са и агресивни. Но се случи на няколко пъти, преди около година, да се шмугнат замалко на двора. След единия такъв случай, по-малката котка стана по-агресивна към по-голямата до степен, в която иска да я убие едва ли не и се наложи дори да ги държим разделени на отделни етажи. В последно време, това поведение ескалира да бъдем нападани и ние съвсем неочаквано и много агресивно, случи се да бъдем целите с издрани до кръв крака. Котето не е предизвиквано по никакъв начин, грижим се за нея с голямо внимание и я обичаме като член на семейството, но в определени моменти изпитваме страх от нея и от това нейно поведение. Пробвали сме да променим ситуацията с феромони, Feliway, разни препарати с лавандула, също и catnip, тя се успокоява, но цялостно проблема не се решава. През останалото време е много добро и обичливо коте. Някой имал ли е подобен проблем? Когато питаме ветеринари, те вдигат ръце и не могат да препоръчат нищо. Гледали сме и тв сериите за проблеми с котки, но ни е трудно да решим сами проблема. Ще съм благодарна за всякакви съвети.

# 617
  • София
Аш става агресивен след прибиране от разходка. Но не винаги. Може би когато разходката е била по-къса.
Става агресивен към другите двама. Дъщеря ми е казвала "гони Оникс и иска да го убие".

С успокоителни каишки (начийници) пробвали ли сте?

Какво значи "През останалото време е много добро и обичливо коте."? След излизане навън ли става агресивна?
Не виждам как можете да решите проблема. Или не я пускате изобщо навън или я оставяте да се разхожда колкото иска и сама да се прибира когато реши.

# 618
  • София
Ava Adore, аз бих започнала да ги пускам навън. Първо бих ги разхождала с каишка да опознаят територията (приучаванет с каишка отнема време обаче- месец, два). Кастрирани ли са? Имат ли ваксини? И двете неща са важни, за да могат да излизат!
Обезпаразитяването също- има много кърлежи последните години и то целогодишно.
Моят кот живее в 🏡 и е свободен да излиза и влиза, когато иска. Стои си на двора през деня и спи вътре нощем. И да зачезне вечер се прибира по някое време и си влиза през покрива (оставили сме му отвор). Понякога се бие с някои котараци (тази година попрекали, та бяхме чести пациенти в една клиника, направо ВИП станахме), с други котараци, с женски и малки котета- не.
В момента горкият е затворен в апартамента и става агресивен понякога- изкарвам го на балкона с клетката.
Така съм чувала, че женските котки си стоят вкъщи (в двора) и не забягват.

P.S. Видях, писала си, че са кастрирани.

# 619
Аш става агресивен след прибиране от разходка. Но не винаги. Може би когато разходката е била по-къса.
Става агресивен към другите двама. Дъщеря ми е казвала "гони Оникс и иска да го убие".

С успокоителни каишки (начийници) пробвали ли сте?

Какво значи "През останалото време е много добро и обичливо коте."? След излизане навън ли става агресивна?
Не виждам как можете да решите проблема. Или не я пускате изобщо навън или я оставяте да се разхожда колкото иска и сама да се прибира когато реши.
Пробвали сме с капки, които се поставят на вратлето, но не и нашийник. Ние по принцип не ги пускаме, защото се оказа, че в квартала има хора, ако може да се нарекат така изобщо, пускащи отрови по дворовете и имаше случаи на отровени котки. Също се притеснявахме дали ще са ок с другите котки навън, колите на улицата, защото до този момент бяха живяли само вътре. Извеждали сме ги с нашийници за котки, за да опознаят двора и много им харесва разбира се. Случвало се е да излязат заради наше невнимание общо взето и то не за дълго. Но може би наистина трябва да ги пуснем поне навън за по-дълго.

Най-странното при по-малката котка е, че е много страхлива от други хора, когато някой дойде на гости се скрива вдън земя. Става агресивна, ако по някакъв начин е в близост до другата котка, например ако тя е в съседната стая и я вижда. Реално агресията така започна, беше насочена към нея и ние сме завършвали разкървавени, за да не позволим да я нарани. В последствие се случи да стане агресивна и срещу моя мъж, без никаква предхождаща причина. Но това са епизоди, през останалото време тя даже стои по цял ден до него на клавиатурата на бюрото, тъй като той работи от вкъщи, и е напълно спокойна и щастлива.Но когато изпадне в такова състояние, става като подивяла, все едно не е същата котка.

Иначе не сме ги ваксинирали последната година и ще го направим възможно най - скоро.

# 620
Как водите котите на ветеринар, стават ли агресивни като влязат в транспортната клетка? А помнят ли и как са след прегледа, като се върнат в къщи, 'ядосани' ли са ви, че сте ги водили там?

# 621
  • София
Ava Adore, ние на наш калпазанин сме му създали дневен режим, който включва престой на верандата на къщата (или в двора, ако е оставен и свекърва ми), с нашийник и вързан за парапета,  поне два пъти на ден, по около 20на минути. Той си проси излизането, като се изправя на вратата към верандата. И като се надиша на чист въздух, влиза, хапва консервичка, ако е сутрин, отива до тоалетната му, оставя ни "съкровище", и после е мил и благ. Сега, когато е прекалено снежно, стои на верандата близо до прозореца, но пак си взима дозата разходка.

Съветът ми е да ги извеждате всеки ден на двора с нашийник, за да са под контрол. Мисля, че като усети, че това се случва всеки ден, ще се укроти малката.

# 622
Как водите котите на ветеринар, стават ли агресивни като влязат в транспортната клетка? А помнят ли и как са след прегледа, като се върнат в къщи, 'ядосани' ли са ви, че сте ги водили там?
По принцип не им е приятно особено в клетката, в колата стават много страхливи като гледат навън. В самия кабинет също са много страхливи, всичко става в косми, които пускат от страх. Били са малко сърдити единствено след кастрацията, но не и агресивни.

@Sharky*, това ми звучи като много добра идея, ще я пробваме:))

# 623
Ava Adore, сегашната ми котка е невероятна пъзла и често агресивна към хора, които не живеят с нея. Включително и към обгрижващите я, като сме някъде. За това вече седи по седмица сама.
Много е вероятно животинката да става агресивна от стрес и страх.
Дано по-бързо да свикне с новия си дом и да престанат проблемите.

# 624
  • София
Блеки сам влиза в клетката като я отворя, но той е любител на пътешествията 😻, знае, че с клетката отиваме в колата и ще се возим.
Във вет кабинет е спокоен и доверчив
 (дори е необичайно кротък, а той си е драка), имам чувство, че знае, че получава помощ там.
Когато го водя на инжекции (тази година му се случи 3 или 4 пъти по 5 дни всеки път), пак влиза с желание, въпреки, че знае къде ще ходим. И досега не ми се е сърдил.
Странна 🐱 явно е той 😹

# 625
  • София
И тримата обичат да влизат в клетката, даже да си стоят там. Ако е отворена де.
С влизането в колата става ад. Вият срещу луната Simple Smile Ако пусна Аш да се разхожда е една идея по-добре.
Не свързват клетката с лошо.
В клиниката се държат добре.
Когато слагахме ваксините на Оникс и Дейзи ги заведохме в една клетка. Първо боцнаха Оникс и го оставихме в клетката. След това боцнаха Дейзи и Оникс не я пусна в клетката. Прояви бенгалският си характер. Та вече знаем редът на боцкане да е обратния.

# 626
Нашият си обича клетката, защото си я усеща като негова сигурно. Прекалено се криеше в нея и му я прибрах на балкона. Още не съм го водила на ветеринар, но съм набелязала една клиника.
Ако се държи зле и съска на доктора, имат ли там специални ръкавици за укротяване на опърничави, или карат собственика да го държи на ваксината?

# 627
Здравейте любители на котки . До сега не съм имала разгонена котка за това искам да попитам за някой съвет . Не спира да мялка, нз и аз.

# 628
  • София
имат ли там специални ръкавици за укротяване на опърничави
Имат ръкавици. За инжекциите... решават на място. И аз съм държала, и сестрата е държала. В повечето случаи котките не разбират какво им се готви. Някои даже не усещат инжекциите.

Преди години водихме един спасен котарак на рентген. Много буйстваше, защото го болеше крака. ММ и лекарят не успяха да се справят. Извикаха и мен. Дадоха ми и ръкавици.

Здравейте любители на котки . До сега не съм имала разгонена котка за това искам да попитам за някой съвет . Не спира да мялка, нз и аз.
Кастрирайте когато мине разгонването. Знам, че има медикаменти, които стопират разгонването, но само съм чувала за тях.

# 629
Не разбирам защо си прибрала скривалището на котката.Те обичат да са на закрито,тясно и тъмно,още повече,ако не се чувстват спокойни.
Зак няма проблем с кутии и чанти,сам си влиза.Сакура тук не съм я носила никъде,ко докато я разнасях из БГ и насам,седеше в чантата, без да издаде никакъв звук.Предполагам, тя така показва,че е под стрес.Ирина каза,че никога не е била навън.

Последна редакция: пн, 13 фев 2023, 07:55 от red soul

Общи условия

Активация на акаунт