В момента чета...82

• 40 092
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Продължавам с купа непрочетени книги от “Изток Запад”. Купувала съм ги във времето, някои заради корицата, други заради анотацията. Честно казано, от кориците, представата ми е за леки, приятни, неангажиращи, нетъпи, женски четива, но действителността е друга засега🙂
Започвам “Второ лято” на Кристина Касар Скалия

# 676
Аз се излъгах да гледам дългото интервю с Хари, което даваха по една наша телевизия и съм възмутена от неговата дребнавост. Примерно разказа как брат му го наричал по незнам какъв начин, когато били деца - еми, сигурно и аз съм се карала и съм се обиждала с приятелите и братовчедите ми, но честно казано, не помня. Какъв човек трябва да си, че да помниш 30 години такава дреболия и да я опишеш в книга?
И саркастичните забележки как баща му много обичал да чете Шекспир и се опитвал да го накара и той да го чете... Като той не пропусна да уточни, че харесва тънките книги. Явно доброто образование не изкоренява простотията, ако на човек му е заложена.

# 677
Завърших Островът на морските жени от Лиза Сий и не успях да променя първоначалното си усещане, че не е моето четиво.

Драматична история, облегната на факти от корейската история във времена, в които бушува океан от епохални промени. Написана е да трогне, да разчувства и да просълзява. При мен не се получи обаче.

Книгата не е лоша, напротив - със сигурност ще се хареса на много жени. Освен че е разказ за прочутите хеньо, наричани русалките от Изтока/сирените от дълбините, най-вече е история за самоотвержеността и участта на една силна жена.

# 678
Първо впечатление от Безсмъртната смърт на Цъсин:
Изобщо не харесвам Чън Син. Не заради това, че е описана, като класическа красавица, която привлича вниманието - всъщност това е единственото нещо, което ми харесва в нея. Всичко останало - характер, реакции, начин на мислене, ми е чуждо и отблъскващо.

Не ми харесва и съдбата на Ло Дзи - изглежда ми като предателство към читателите. Той имаше своя щастлив край във втората книга и трябваше да остане така.
Някои неща във връзка с начина, по който е представена любовта в трилогията, събуждат негативни реакции у мен, но за това сигурно ще пиша повече друг път.
Иначе книгата е много интересна.

# 679
  • Русе
Прочетох "Оризовата майка" на Рани Маника. Силна е много, хареса ми и накрая ме разплака. Скоро мисля да не подхващам друга книга, в която се описват зверствата на японската армия в окупираните от тях територии през втората световна война, въпреки че това не е основната тема.
Започнах сутринта да чета роман от български автор, който съм срещала, че не одобрявате много в темата - Мария Лалева. Чела съм "Живот в скалите" и ми се прииска да прочета и "Пасиансът на архангелите".

# 680
  • София
"Нощта" на Ели Визел ... Трагедията на милиони в хитлеристките концлагери, синтезирана в стотина странички. Изгълтах тази кошмарна книжка за една вечер и на един дъх. И бих казала добре, че е кратка. Няма как иначе нормално човешко същество да я понесе , ако ужасът е разпростян на 400-500 страници.
Дадох 5*

# 681
"Нощта" на Ели Визел ... Трагедията на милиони в хитлеристките концлагери, синтезирана в стотина странички. Изгълтах тази кошмарна книжка за една вечер и на един дъх. И бих казала добре, че е кратка. Няма как иначе нормално човешко същество да я понесе , ако ужасът е разпростян на 400-500 страници.
Дадох 5*

Най-бруталната книга. Много тежка.

# 682
  • Пловдив
Чудих се за тази книга дали да я взема, стои ми в списъка за някога. Заради високата оценка от Миж, ще я взема.

# 683
А аз съм в книжна апатия,нищо не ми задържа вниманието,а толкова старателно си избирам книгите,май ще взема някоя класика,че от скандинавски трилъри,кримки и съвр.четива нещо ми става банално,мисля че е временно:)

# 684
На мен чудесно ми се отрази като глътка свеж въздух сборника “Сянката на снега” на Йосиф Перец, за пореден път ще го похваля. Кратки (като цяло ) разкази, но изненадващи, интересни, трогващи. Не абсолютно всички харесах, но почти всички, много ми допадна и стига да попадна на нещо друго негово - бих го прочела.

# 685
Fenyx,доста ги хвалиш тези разкази,ще взема да ги пробвам👍.

# 686
Може първо, ако искаш, да погледнеш в читанка, там има няколко негови разказа, за да се ориентираш дали ще ти допадне като автор. На мен много ми харесаха.
Впрочем, ако помните “Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко”, той е сценарист там.

# 687
Понеже не ми е "книжно",взе че ми стана "подкастно" и особено ми харесва "Първа страница" с любимите водещи от "С книги под завивките".Сега слушам Е39 с Мариана Мелнишка-преводачката на редица любими книги и най-вече Хари Потър,винаги ми е било интересно да разбера нещичко и за преводачите,за техните вкусове и предпочитания,интересни житейски истории.А защо не и за илюстраторите?

# 688
Интересен подкаст беше там и с участието на Стефан Русинов (преводач).

За “Сянката на снега” ще допълня, че е на издателството Жанет 45.

# 689
  • Бургас
Прочетох "Майките" на Теодора Димова. Прочетох я, но не беше "моята книга". Не ми допадна този начин на разказване -безкрайни изречения, пряка реч без пряка реч,.... Все пак, любопитна съм да погледна и други нейни книги, може би ще ми допаднат.
А преди "Майките" прочетох "Проблемът /на / Спиноза от Ървин Ялом. Това за мен беше класа.Беше препоръчана  тук , в темата ,и съм много благодарна на препоръчителите.

Общи условия

Активация на акаунт