Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 387
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 180
И аз съм от тези, които вярват в Сътворението - за мен Библията е Свещено писание, а не съмнителна книга, пълна с врели-некипели. И за сведение, не съм с третокласно образование и не смятам маймуните за мои прародители. Бог ни е дал свобода на избора - дали да вървим с Него или против Него. Аз лично предпочитам с Него, отколкото без Него.

# 181
  • София
Да и това е, в което вярвам (извинения, ако повтарям нечий постинг, нямам време за 10 страници:-):
Символ на вярата                                                                                         

1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.

2.  И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.

5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.

6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

9. В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.

10.  Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

11. Чакам възкресение на мъртвите.

12. И живот в бъдещия век! Амин.

# 182
Вярвам.
Както някъде бях чела, да вярваш само на това, което виждаш и чуваш означава, че си глупак.(моля, не искам да обиждам никого). Всички знаем, че има много повече цветове от тези, които човешкото око различава, много повече звуци от тези ,които човешкото ухо различава. Следователно е логично да си помислим, че има неща, които човешкият мозък не може да разбере защото е несъвършен, както окото, ухото и пр. Човекът е несъвършен.
Относно материята. Не съм чела , че ДНК не е материя- в началото на темата се дискутира. Според мен всичко е материя. Няма нематериални неща. Чувствата са също материя, защото са енергия. Доказано е, че подвъздействие на чувствата в човешкото тяло протичат различни химични процеси- не са от нищото, нали?
Пак в началото на темата се твърдеше, че там където свършва света свършва материята. А какво е нематерията? Светът не свършва. Трудно ни е да го разберем, защото не можем да разберем базкрая, защото живеем само в три измерения-природата,индивидът и мисълта. А има сведения за тринадесет измерения. Ванга е стигнала до шестото. Линкове за научни доказателства трудно мога да ви дам. Но можете да си дръпнете от изворите всичко, което намерите на Ернст Мулдашев- то стига.  Simple Smile

# 183
Разбира се, интелигентни хора с повече от третокласно образование, едва ли вярват в Сътворението за 7 дни, както и във всички врели - некипели , които бъкат от съмнително произведение , като Библията ( Стар и Нов Завет).

не съм с третокласно образование и вярвам, да. отвори си първа глава на битие и си прочети - на кой ден бяха сътворени слънцето и луната и другите небесни светила. защото по тях ние които живеем на земята различаваме ден и нощ. елементарно е да схванеш че 7-те дни на сътворението не се измерват по нашите денонощия от 24 часа.
за нематериалността на днк - наистина е условно казаното, че е нематериална, имах предвид, че днк  е информация, а като такава в крайна сметка представлява вид енергия, като мислите и т.н. и аз не мога да си го представя, но...

bobi_bgd  Peace

# 184
  • Ямбол
1. през цялото време исках да бъда в услуга на дамата Lilqna, само от позиция на вярваща, аджеба в какво вярвам аз! (за което дълбоко съжалявам). Отговаряла съм основно само на нейни въпроси.
2. последният ми постинг, отново и за поселедно бе насочен към нейния цитат (съдържащ „молекулярна  механика"), за да не си правиш труда да четеш темата, просто го откроявам, цитат от статия, която лесно ще откриеш.
Вече не отговарям на лични нападки по темата.
ЧЕТЕТЕ!
Ив, уверявам те, че чета абсолютно всичко по темата внимателно и задълбочено. Нямам за цел да нападам, нито да изкарам някой малоумен заради това, че вярва в нещо. Съжалявам и се извинявам, ако съм оставила недобро впечатление у теб за себе си. Задавам въпроси, защото наистина ме интересува позицията и мнението на вярващите. Иска ми се да си отговоря и да разбера кое ги кара да вярват. Но щом смяташ, че няма нужда повече да даваш мнение и аргументи, няма проблем, твой е изборът. Вярно е, че не чета книги по тази тема, нямам желание, за мен е по-важно да попитам и да чуя(прочета) позицията на другия, как се възприемат нещата, да разбера различното от моето мнение.
Понеже Дарвиновата теория я познавам само от основното си образование и нямам литература у дома, затова потърсих в Интернет нещо в подкрепа на тази теория. Механиката е раздел на физиката, който се занимава с изучаването на материалните тела, техните движения, взаимодействия, действащите им сили. Съответно молекулярната механика би следвало да се занимава с всичко това, но вътре в молекулата. Не съм физик и може и някъде да греша.

# 185
  • Linz
... и не смятам маймуните за мои прародители.
Много са ми интересни тези позиции... Някой може ли да обясни по какъв начин си обяснявате наличието на скелети на човекоподобни маймуни (на които чрез различни анализи е установена точната възраст и така се проследява еволюцията ни)?

# 186
Ив. Дълго изказване, базирано на предположения.  Типично Laughing

....

Тези 7 дни и "врели некипели" обаче са теорията на Айнщаин за относителността . В библията още в стария завет пише ,че 1000 години може да са един ден и един ден може да е 1000 години .

да, това и аз съм го чела. че може това и онова.
може много неща.

# 187
Grinning Разбира се че има Бог!!!!
Аз вярвам силно и така трябва да са  всички християни!
Не бива да губим вяра в доброто и добрите помисли! Laughing Grinning bowuu bowuu  bouquet  bouquet  bouquet

# 188
  • Ямбол
Grinning Разбира се че има Бог!!!!
Аз вярвам силно и така трябва да са  всички християни!
Не бива да губим вяра в доброто и добрите помисли! Laughing Grinning bowuu bowuu  bouquet  bouquet  bouquet
Това, че не съм християнка и не вярвам в бог прави ли ме, че не вярвам и в доброто? Само вярващите ли са добри и само бог ли е доброто?

... и не смятам маймуните за мои прародители.
Някой може ли да обясни по какъв начин си обяснявате наличието на скелети на човекоподобни маймуни (на които чрез различни анализи е установена точната възраст и така се проследява еволюцията ни)?
Рени, те не вярват на Дарвин, както ние не вярваме на бог, но разликата е там, че за теорита на Дарвин има доказателство от материално естество, а за съществуването на бог има доказателства само в духовен смисъл. Т.е. ако приемем, че духовните закони са една основа на теория, то и бог съществува. Друг е въпроса, че тези основи според нашите представи за теория са малко противоречиви. Но явно не сме израстнали още за да разберем същността или сме достатъчно зрели за да разберем, че всичко е измислено. Едното от двете е, но все още не мога да кажа със сигурност, че второто е по-вярно.

Последна редакция: чт, 28 дек 2006, 11:12 от Lilqna

# 189
  • Варна
Много са ми интересни тези позиции... Някой може ли да обясни по какъв начин си обяснявате наличието на скелети на човекоподобни маймуни (на които чрез различни анализи е установена точната възраст и така се проследява еволюцията ни)?

Тук, мисля, ще изпаднем в дълбоки води, за които е необходима подготовка. Учените и до днес си блъскат главите по редица въпроси, та ние сме седнали да ги бистрим просто от интерес. А е интересно наистина...
Няма да забравя филм за произхода но планетите, в който на въпроса как точно разбягващата се материя от Големия взрив се превръща в планети и звезди с точни орбити, състав и атмосфери не се даде отговор. Мисля, че е нужен повече от един живот, за да си отговорим. Все пак повечето неща днес продължаваме да приемаме "на вяра".  Peace

# 190
  • Linz
Така е... но ако започнем всички да отричаме научните доказателства на къде ще вървим тогава? Трябва да се върнем 2000 г. назад Rolling Eyes

Тук, мисля, ще изпаднем в дълбоки води, за които е необходима подготовка. Учените и до днес си блъскат главите по редица въпроси, та ние сме седнали да ги бистрим просто от интерес. А е интересно наистина...
Няма да забравя филм за произхода но планетите, в който на въпроса как точно разбягващата се материя от Големия взрив се превръща в планети и звезди с точни орбити, състав и атмосфери не се даде отговор. Мисля, че е нужен повече от един живот, за да си отговорим. Все пак повечето неща днес продължаваме да приемаме "на вяра".  Peace
За планетите отговор няма, още по-малко доказателства... та това е станало преди милиарди години- има само хипотези. Но има неща, които можем да изследваме и докажем Peace

# 191
VG, антропологията  се занимава И с произхода на човека.
Няма кой знае какви блъсканици на глави между учените.
Има някои неща, които все още не са изкопани.
Това е. ( нещо като периодичния закон
на Менделеев - човека е оставил 'дупки' в периодичната система,, защото е знаел,че не знае всички елементи, но е открил главното - закономерността).
Няма нужда  да се отговаря в общ  контекст на въпрос, който е конкретен.  Stop
Не са толкова дълбоки тия води.
Теорията за произхода на Хомо сапиенс и Човекоподобните маймуни от общ прародител е доказана. Отвори учебник или си пусни Дискавъри. Или списание Нейчър, Сайънс, Нешънъл Джеографик.... каквото искаш.
Това, което хората обаче не схващат е, че нещата не са праволинейни и възходящи, като в картинката на изправящия се човек в кабинета по биология.

# 192
Ернст Мулдашев за мен не е достатъчен! (А него го съм посочила в тема за Вера Кочовска Peace По темата за Сътворението и Еволюцията - литература много. Човек трябва да бъде обективен първо към/за себе си.
Но все пак Дарвин си е доказал нещата, на черното няма да кажа бяло. Приемам го като една възможна теория. Изказванията на физиците ми дават надежда, че един ден Сътворението (светът сътворен от Бог) ще има доказателство. Те вярват в това, предполагам в изказванията им няма ирония.  Thinking(Тук се сещам да посоча един сборник "50 Нобелови лауреати и др. учени за вярата им в Бог"- нещо такова, бе заглавието. Не съм го преглеждеала, мярнах в книжарница).
А когато някой ми обясни, че физическото тяло е тялото на душата (образно казано), че няма такова нещо като като душа, дух, но не с термонологията на философията...
А що се отнася до Библията - и тя е факт! Ами по темата посочих, а може да се почете и друга еврейска религиозна литература - Тора, Талмуд, за различните книжовни школи след Христос, за еврейските схоластици, за Кабала. Човек трябва да стигне твърде далеч, отвъд Библията, за да влезе през друга гледна точка в Библията...Като опит да се проследи в историята. А оттам нататък - каквато искате литература, то за това човек е свободен да има своя версия, според литературата, която ще почете или нещо друго (будистите разчитат на просветление  Wink).
За Библията - поне има информация. Да се започне с езиците, на които е била написана, кои книги в нея са на староеврейски и кои са първите преводи. Покрай многото преводи има вероятност старозаветната текстология да е променила на места смисъла си, допускат се грешки и при преписването, за съжаление така стои въпросът с древните ръкописи, свитъци. За по - любопитните - може да посетите Синагогата. Имам приятелка с еврейски произход -трябва да я попитам как стои въпросът днес. Преди имаха определени дни, в които може да се влиза.
Освен това - в гимназията имах предмет археология (кратък курс, все пак, но успях да отида на разкопки Grinning). Тази дисциплина в БГ не е много стара (в СУ се въведе като избор към Исторески ф-т около 1992-3 г. ), но все пак и там може да се намери литература.
 По душа съм лингвист и следя (доколкото мога) археологическите открития свързани с  текстовете и писменността. Наскоро се публикуваха Кумранските ръкописи - преписи на библейски текстове край Мъртво море.  А съвсем наскоро учени откриха  текст, който  е свидетелство за Олмекската цивилизация (1200 години пр.н.е , сигурно сте запознати с Розетския камък), но тази цивилизация е изчезнала. 
Lilqna, нямам изобщо лошо мнение за теб!  Hug И няма да пиша, защото по скоро това бих изрекла в един частен разговор с теб, иначе за мен е безсмислено да пиша в спор за религия. Мисля, че ти отговорих на най-важните въпроси за мен (а и твои питания) - как вярвам, в какво вярвам и защо вярвам! Не отговарям от името на човечеството, започнах дискусия с теб и реших, че трябва да я довърша. А за биология - разчитам на моя приятелка, че ще ми обясни някои неща и (текста!), но е във Франция. После мога и аз да напиша обясненията й.
Маги ДС -  благодаря ти, но по-добре пиши ти. Тук бе доста спокойно преди да се намеся.
A, и нямам претенции, че разбирам от всичко.
Сега имам много работа!  ooooh!
Lennie, на теб спокоен ден! Hug
Това е вече наистина е последно по тая тема.  Hug

# 193
  • Варна
Lennie, не говоря само за антропологията и произхода на човека.
И като цяла научния свят не е седнал на една кълка - има достатъчно въпроси от която и да е сфера, които чакат за отговор...
И както казах, има неща, които не чакат само на изкопаване или познатите ни анализи.
В математиката например, в основата стоят леми - само промени лемите и се получава друга математика /тук нека Лиляна се намеси, че е по-веща/.
Друго - науките /освен до тук изброените/ не са сами за себе си, те определено са свързани и изводите, които вадят са достатъчно дълбоки, за да си мислим, че знаем всичко на  този свят... Така е и с Библията... Същите учебници, книги и телевизии могат да се подложат на съмнение със същата сила, както и Библията - сигурна съм, че някъде това се прави... Това е и пътят към истината.
Идеята на постинга ми беше за морала и как той съпътства както изучаването на човека, така и изучаването на Библията.
Рени, доказването наличието на планети и звезди може да стане и само по теоретичен път, така както Менделеев е доказал наличието на определени елементи.

# 194
  • Linz
VG, не разбирам сравнението ти... изследвайки даден предмет, ние не доказваме наличието му, а анализираме неговите характеристики.

Общи условия

Активация на акаунт