Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 661
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 285
  • Ямбол
Поднасям извиненията си на всички, които са се почувствали засегнати и/или иронизирани от думите ми. Още в началото на темата декларирах, че нямам за цел да обиждам или да противореча и отричам нечие мнение и разбиране. Включвам се от любознателност и любопитство и излагам позицията си. в една друга тема ме обвиниха, че не приемам чуждото мнение и заклеймявам. Може и така да звуча, трудно се изразявам, нямам дар слово, но със сигурност се опитвам да разбера всички.

Да вметна за Ванга само. Да, бих отговорила като Рени - не я познавам жената и не съм имала пряк контакт с нея. Признали са я - добре, но аз ще призная нещо, когато на мен се случи. Пак ви звуча глупаво и наивно, нали. Такава съм.

# 286
  • Linz
Това е сред малкото теми, която достига 15-та страница без лични нападки и обиди Peace Hug
За феномена Ванга писах вече тази седмица в темата за Вера Кочовска... вярвах й, но бях разочарована от нея в младежките си години. Това е причината да не вярвам в свръхспособностите на разни екстрасенси и гледачки.
За "порасналия" отново ампутиран крак може да има много обяснения. Още повече щом се е случило преди няколко века.

# 287
Мисля, че проблемът с Ванга има малко по-друго естество. Нито православната, нито католическата църква признават подобни "феномени". Казвам признават в смисъл, че одобрявят, приемат за правилни. Не отричат съществуването им, но отричат Божествената намеса при такива явления. По-скоро виждат много силно влияние, а може и обладаване от зъл дух. Църквата поставя Ванга на едно с всички екстрасенси, врачки, баячки, леиячи на куршуми, магии. Не отрича съществуването им, но категорично заявява, че това не идва от Бога.

# 288
Мисля, че проблемът с Ванга има малко по-друго естество. Нито православната, нито католическата църква признават подобни "феномени". Казвам признават в смисъл, че одобрявят, приемат за правилни. Не отричат съществуването им, но отричат Божествената намеса при такива явления. По-скоро виждат много силно влияние, а може и обладаване от зъл дух. Църквата поставя Ванга на едно с всички екстрасенси, врачки, баячки, леиячи на куршуми, магии. Не отрича съществуването им, но категорично заявява, че това не идва от Бога.

мислиш ли? защото нещо имаше да обявяват ванга за светица /което си е абсурд защото наистина християнството отрича всякакви врачки, екстрасенси и т.н./ или може би аз не съм разбрала?

# 289
Мислех, че няма да стигнем дотук, но стигнахме.  Ванга е била много силно вярваща. Тя е почитала всички празници в православния календар. Освен това като човек тя е била много чиста и е вършила само добро. Какъв „зъл дух” може да е обладал тази жена, която преживе покоряваше с мъдростта и добротата си ?Храмът Света Петка Българска  е построен с нейни средства в местносттта Рупите, под планината Кожух- най-малката планина на Балкански полуостров. Ванга е била християнка в най-достойния смисъл на тази дума.
Църквата е едно, вярата друго. Защото между другото и прераждането, което е било признато в Стария Завет е отречено от  седмия (мисля) вселенски събор. Не знам дали не се е случило нещо подобно с хора, които имат способности повече от всички останали и са световно признати феномени.  Темата е много обширна и ще спра до тук.
Дали църквата признава Ванга или не, тя е светица и дали да бъде канонизирана за такава  вече са решили небесата, а не църквата. Аз съм чела , че тя вече е канонизирана.
Казвам това, което знам и споделям това в което вярвам, като признавам правото на всеки да вярва в нещо друго. Simple Smile

# 290
Най-напред - църквата и вярата не могат да бъдат две отделни неща. Щом вярвам в Христос, вярвам, че Той е основал църквата и вярвам, че в нея живее Той, действа Св. Дух. Вярвам и в това, което учи църквата. Така че за мен не съществува вяра без църквата. 
Известно е също (за тези, които вярват в това), че дяволът приема различни лица, много често прави привидно добро, за да спечели повече души. Понякога стига и до телесни изцеления. Но целта му е винаги да отделя от Бога, да отдалечава от Него.

# 291

Абсолютно вярно , Божието слово го казва :

2 Летописи 33:6
И преведе чадата си през огъня в долината на Еномовия син, още упражняваше предвещания и употребяваше гадания, упражняваше омайвания, и си служеше със запитвачи на зли духове и с врачове; той извърши много зло пред Господа та Го разгневи.

1 Царе 28:7
Тогава Саул каза на слугите си: Потърсете ми някоя запитвачка на зли духове, за да ида при нея и да направя допитване чрез нея. И слугите му му рекоха: Ето, има в Ендор една запитвачка на зли духове.
1 Летописи 10:13
Така умря Саул за престъплението, което извърши против Господа, против Господното слово, което не опази, а още, понеже бе се съвещал със запитвачка на зли духове, за да се допита до тях,

mamaG

В библията думата "църква" се употребява като обобщение за вярващите , не се има предвид сгради и институции , а Божия храм на земята са телата ни . .. Бог не обитава ръкотворни храмове , а душите човешки .

1 Коринтяни 3:16
Не знаете ли, че сте храм на Бога, и че Божият Дух живее във вас?
1 Коринтяни 3:17
Ако някой развали Божия храм, него Бог ще развали; защото Божият храм е свет, който храм сте вие.
1 Коринтяни 6:19
Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си,

Последна редакция: сб, 30 дек 2006, 21:08 от Dallia

# 292
Dallia, да, без вярващите няма да има църквата като институция. Но Бог обитава ръкотворните храмове, защото там се извършва Евхаристията. Всяка една литургия е повторение на кръстните страдания, смъртта и възкресението на Христос. По тайнствен начин хлябът и виното се превръщат в Тяло и Кръв Господня.
Ние сме тялото Христово, защото сме част от Неговата църква.

# 293
Най-напред - църквата и вярата не могат да бъдат две отделни неща. .....Така че за мен не съществува вяра без църквата. 

MamaG, искам най - напред да ти кажа , че имам много хубави чувства към теб от другия подфорум. Признавам правото - твое и на всички останали да вярвате по своя си начин. За мен обаче не винаги църквата, религията и вярата са едно и също нещо.
Не споря с никого , не убеждавам никого. Това е друга и много дълга тема, която мога, но не  искам да продължавам.

Важното е всеки да се стреми да бъде добър- не само в делата си, но и в душата си, в мислите си, в думите си....
Това е и посланието, което Ванга ни остави  - Да бъдем добри! Naughty
Весело посрещане на Новата 2007 година!
  bouquet

# 294
  • Linz
Има много вярващи без да са религиозни. Според мен това е много изгодна позиция... такива хора винаги са с чиста съвест.

# 295
А според вас какво е определението на думата вяра?
Ами то аз си вярвам,че има Христос,а също и че съществуват същества,които не виждаме(някои ги наричат духове),които могат да вършат лоши неща.Впрочем гледал ли е някой филма"Дяволът в Емили Роуз" и какво мислите за него?Казват,че бил написан по истински случай, лично аз не мога да гарантирам доколко е истински,но като го гледах тръпки ме побиха. 
Може би,не е лошо да си зададем и този въпрос,ако вярваме дали познаваме това,в което вярваме,дали сме наясно с принципите залегнали в това вярване и доколко тези принципи са наш начин на живот .
Искам да попитам всички,които са се определили като християни дали са чели библията и доколко си имат напредстава какво точно представлява този,в който те декларират,че вярват.
Весели празници на всички!

Последна редакция: нд, 31 дек 2006, 20:37 от bori7

# 296
Има много вярващи без да са религиозни. Според мен това е много изгодна позиция... такива хора винаги са с чиста съвест.

Не е позиция и най-малко е нещо изгодно. Това си е убеждение и начин на живот, който не съвпада с църковните изисквания 100%, но  не им се противопоставя. Чиста съвест - приемат се за безгрешни?! Не, не са такива.

# 297
  • Linz

Не е позиция и най-малко е нещо изгодно. Това си е убеждение и начин на живот, който не съвпада с църковните изисквания 100%, но  не им се противопоставя. Чиста съвест - приемат се за безгрешни?! Не, не са такива.
Според мен е нещо неопределено, междинно- взимаш си от християнството (и/или друга религия) това, което ти изнася. Не се обвързваш със спазване на канони, нямаш задължения към религиозни ритуали, не се налага да искаш опрощение на греховете... В същото време вярата ти носи успокоение и сигурност... Аз така ги виждам нещата, без да претендирам, че съм права... Абе все си мисля, че като ще вярваш трябва да се придържаш към написаното в Библията. А не сам да си определяш какъв искаш да е Бог.

# 298

Според мен е нещо неопределено, междинно- взимаш си от християнството (и/или друга религия) това, което ти изнася. Не се обвързваш със спазване на канони, нямаш задължения към религиозни ритуали, не се налага да искаш опрощение на греховете... В същото време вярата ти носи успокоение и сигурност... Аз така ги виждам нещата, без да претендирам, че съм права... Абе все си мисля, че като ще вярваш трябва да се придържаш към написаното в Библията. А не сам да си определяш какъв искаш да е Бог.

Честита Нова Година на всички!  bouquet

Рени, това да не ти е две чинии с ядене и от двете да обереш месото.

Нали Господ  вижда всичко, включително и такива „тарикати” като нас.  Peace И нали знаеш, че няма къде да му избягаме на Всевишния?  Naughty Къде отива смисълът на твоето обвинение тогава?! newsm78

Разсмя ме право да ти кажа! Grinning

# 299
Здравейте и Честита нова година на всички от мен!
Дарена, аз също имам много хубави чувства към теб от другия подфорум и дискусията в този по никакъв начин не ми ги разколебава. Разбирам твоята позиция относно вярата, но с предишния си постинг се опитах да обясня на теб и други, които мислят по този начин, защо от позицията на църквата такова разсъждение е грешно. Пак повтарям - спасението е в църквата, защото там е Евхаристията, т.е. живия Христос. Иначе, разбира се, всеки има право да вярва, както иска.

Общи условия

Активация на акаунт