Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 597
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 330
  • Варна
Отделно от това вярата в Господ не е просто сядане на кълка и чакане Господ да ни свърши работата. Той достатъчно ни е дал, като: разум, възможности, право и свобода на избор. Това, което ние самите се опитваме да дадем на децата си. Каквото и да изберат, ще трябва да носят последиците си - за добро или лошо.
Нека не забравяме обаче, че има доста неща които още не знаем следователно не можем и да си обясним. Нищо не ни пречи да търсим и научаваме, а дотогава - вярваме.

# 331
migito  newsm10 много добре казано
лили, момичетата са ти дали доста текстове и обяснения, няма да повтарям. не знам обаче дали си намерила отговор за словото, което не разбра"" Но ако се водите от Духа, не сте под закон."
законът е даден на евреите по времето на т. нар. стар завет. който прегрешал трябвало да прави жертви - убивали са животни за всеки грях, всяко престъпване на закона /който е изключително подробен, не са само 10-те Божи заповеди, описан е в книгите левит, числа, второзаконие, изход на библията/
Исус дойде на земята за да бъде съвършената жертва за греховете на човечеството тъй като и самото Божие слово казва, че никой не може да се оправдае с дела извършвани по закон, всеки престъпва закона. Когато Той бе разпънат, умря за греховете ни и възкръсна на третия ден Господ даде на повярвалите в Него Святия дух /на Петдесятнца/ и които вярват в изкупителното дело на Господ Исус Христос се новораждат /глава ІІІ от евангелие на Йоан/ Новорождението става когато повярваш в Исус като Господ, приемеш изкуплението и започва процеса на освещаване /тук вече има различни доктрини с които не съм запозната в подробности/
Основното е че когато се новородиш, Исус живее в теб, в теб обитава и Святия дух и Той ти дава сили да не грешиш - цялата ти същност се променя. Не казвам че човек не греши, но въпросът е че не се стремиш с плътската си същност да не вършиш грехове, а Господ който живее в теб ти дава сили да не прегрешаваш.
дано ти е станало ясно, не знам дали го обясних по най- разбираемия начин.

# 332
Рени, защо според теб църквата е най-могъщият манипулатор? В какво се състоят нейните манипулации, как ги осъществява, какви са й целите?

# 333

newsm10
Именно!
И да допълня само в този ред на мисли - повечето тук имаме деца. Нека си представим, че детето ни тръгне по лош път (да пази Господ!) - ние го обичаме повече от себе си, искаме най-доброто за него, а то пред очите ни се погубва само себе си. Нека всеки си отговори колко пъти ще му прости, когато помоли за прошка и обещае, че повече няма да прави така? Нали като родители до последно ще се надяваме и ще ни се иска да вярваме, че детето ще се осъзнае и ще стане добър и "качествен" човек, за да му е добре и за да изживее достойно живота си? Нали затова се молим на Господ, когато ни съди, да бъде към нас не справедлив, защото така никога няма да имаме шанс, тъй като постоянно грешим, а милостив.
smile3501  newsm10 smile3501

# 334
Препоръчвам ви книгата "Четвъртото измерение" на  Пол Йонги Чо
Книгата се чете на един дъх ..една от първите , които прочетох някога .

# 335
И да допълня само в този ред на мисли - повечето тук имаме деца. Нека си представим, че детето ни тръгне по лош път (да пази Господ!) - ние го обичаме повече от себе си, искаме най-доброто за него, а то пред очите ни се погубва само себе си. Нека всеки си отговори колко пъти ще му прости, когато помоли за прошка и обещае, че повече няма да прави така? Нали като родители до последно ще се надяваме и ще ни се иска да вярваме, че детето ще се осъзнае и ще стане добър и "качествен" човек, за да му е добре и за да изживее достойно живота си? Нали затова се молим на Господ, когато ни съди, да бъде към нас не справедлив, защото така никога няма да имаме шанс, тъй като постоянно грешим, а милостив.

Нека не забравяме обаче, че има доста неща които още не знаем следователно не можем и да си обясним. Нищо не ни пречи да търсим и научаваме, а дотогава - вярваме.

лили, момичетата са ти дали доста текстове и обяснения, няма да повтарям. не знам обаче дали си намерила отговор за словото, което не разбра"" Но ако се водите от Духа, не сте под закон."
законът е даден на евреите по времето на т. нар. стар завет. който прегрешал трябвало да прави жертви - убивали са животни за всеки грях, всяко престъпване на закона /който е изключително подробен, не са само 10-те Божи заповеди, описан е в книгите левит, числа, второзаконие, изход на библията/
Исус дойде на земята за да бъде съвършената жертва за греховете на човечеството тъй като и самото Божие слово казва, че никой не може да се оправдае с дела извършвани по закон, всеки престъпва закона. Когато Той бе разпънат, умря за греховете ни и възкръсна на третия ден Господ даде на повярвалите в Него Святия дух /на Петдесятнца/ и които вярват в изкупителното дело на Господ Исус Христос се новораждат /глава ІІІ от евангелие на Йоан/ Новорождението става когато повярваш в Исус като Господ, приемеш изкуплението и започва процеса на освещаване /тук вече има различни доктрини с които не съм запозната в подробности/
Основното е че когато се новородиш, Исус живее в теб, в теб обитава и Святия дух и Той ти дава сили да не грешиш - цялата ти същност се променя. Не казвам че човек не греши, но въпросът е че не се стремиш с плътската си същност да не вършиш грехове, а Господ който живее в теб ти дава сили да не прегрешаваш.
newsm10

# 336
  • Linz
Рени, защо според теб църквата е най-могъщият манипулатор? В какво се състоят нейните манипулации, как ги осъществява, какви са й целите?
Изисква сляпо подчинение, всява страх от послесмъртни наказанаия, вкарва в рамки... религиозните маси лесно се управляват от... неверници! В името на Бог хората са готови на всичко, включително убийства. За това е измислена религията (историците го казват- не мислете, че се заяждам).

# 337
Изисква сляпо подчинение, всява страх от послесмъртни наказанаия, вкарва в рамки... религиозните маси лесно се управляват от... неверници! В името на Бог хората са готови на всичко, включително убийства. За това е измислена религията (историците го казват- не мислете, че се заяждам).

може и да бъркам, поправи ме ако е така, ама все ми се струва че тия твърдения си ги правите въз основа на историята на католическата църква.

# 338

О, Рени, в дълбока грешка си поне що се отнася до християнската религия, проповядвана от православната църква. Твърдо мога да кажа - няма такова нещо. Вярата прави човека свободен. Та убийството е един от най-големите грехове, никой не може да ми каже, че в името на Господ трябва да убия някого, защото знам, че Господ не иска такова нещо от мен. Това е в пълен разрез с християнската философия, която апелира към непротивене на злото с насилие, към любов, смирение, прошка, да живееш в мир със себе си, с Бог и с ближния. Ти ходила ли си някога на неделна литургия в православната църква? (Нека тези вярващи, които посещават друг вид църкви, да не ми се сърдят, че давам пример с православната църква, но за там мога да се изкажа компетентно). Почти цялата литургия е един вид молитва към Бог. Чрез молитвата човек разкрива на Бога своите  нужди, радости и скърби, изпросва от Всеподателя помощ и зкрила, благодари му за получените от Него благодеяния и Го слави за безпределната му благост, премъдрост, слава и величие. След края на литургията свещеникът държи проповед, в която дава примери как да се борим с пороците - примерно за завистта, омразата, алчността и пр. Никой не изисква сляпо подчинение от мен и никой не ме кара да правя каквото и да било.

# 339
напълно съм съгласна с Маги ДС. в крайна сметка пак ще повторя явно се има предвид католическата църква. все пак предполгам че сте наясно че католиците са най многобройните вярващи в света - милиард и повече. представете си една шеста от населението на земята са в сляпо подчинение, страх от ада, манипулирани и т.н.
може
явно ние сме от най умните и най неподдатливи на манипулации Wink

# 340
  • Linz
Естествено, религията се променя през вековете- няма как нещата да са същите. В първоначалния си вид не би издържала днес.
За никой не е тайна, че е имало времена, когато насилствено е била налагана вярата и сляпото подчинение. В днешно време това не е възможно, нито необходимо.
Имаше една библейска история, не помня за кого- Бог поискал от него да убие сина си, но го спрял в последния момент. Е, ако Бог ви се яви и поиска същото от вас?

# 341
  • Варна
Рени, съгласна съм за манипулациите на църквата /която и да е църква, нека не си правим илюзии/ - и мисля го казахме по-горе - човешкия фактор винаги е бил най-несигурния! Така, че която и да е църква греши, защото има хора там - грешни и податливи! Има обаче и добри страни... нека не бъдем крайни, а да отсяваме доброто от лошото.
По повод питането ти за Авраам - човека от когото Бог е поискал жертва сина му. Необходимо е да се прочете цялата история, но с две думи - изпитал го е, изпитал е вярата и доверието му. Не зная за себе си как бих постъпила - изобщо не твърдя, че вярата ми е толкова голяма, но историята познава случки далеч по-тежки от тази на Авраам - Кочо Честименски например. Можел е да спаси семейството си, като се предадат.... Има неща, който не могат да се видят и разберат в даден момент, но с времето те се изясняват, а до тогава - вярваме.

# 342
Да, вярвам в Бог,и смятам,че религията е необходима на всеки човек,а също и на обществото.

# 343
a коя религия е необходима, ако не си религиозен сигурно не осъзнаваш, че си нещастен?

# 344
А на какво са базирани, все пак, твърденията по-горе?
А червеният химикал за подчертаване на истинността ли е?
Ами ако аз съм еврейка или  будистка или мюсулманка-защо трябва да "вярвам" точно пък на книгата, от която се копират цели фермани?
А защо тонът е на уличен проповедник?
Мирогледът на хората е различен. И сто-и осемнайсет страници да нацвъкате, нито ще убедите невярващия в някой бог да вярва в този бог, нито невярващите в този бог ще разубедят вярващите в него.
Излагането на различни гледни точки за света е интересно (поне на мен), ама тука май прекрачихме границата на интересното. Което е почти неминуемо при такива разговори.
Хайде, чао.

Общи условия

Активация на акаунт