Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 486
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 465
Точно така, вероятността да видиш през стъклото истинския свят, особено ако е замъглено, е много относителна.
А така, както е представен света в Библията, си е повече от нелогичен и меко казано съмнителен.
Дори и да не изключим вероятността Бог да съществува, така както е представен, той не олицетворява справедливостта и милосърдието, които му се вменяват по принцип, а точно обратното.
Иначе, човек има правото на свободен избор да вярва, както в логични, така и в нелогични твърдения.
А какъв е смисълът да вярваш в нелогичните ... всеки сам решава, но от това не следва, че някой или нещо съществува.
Начина, по който си разбрала мисълта на Бюхнер е много различен от моя.
Според мен, не се изразява никакво съмнение в поглеждането през стъклото, а и това което се вижда през него е съвсем реално, логично и достъпно за всеки, който иска да го види.

# 466
не бих могла да отговоря на този въпрос, но се чудех как по-точно Бог е "измислил" ,че ще сме изградени от клетки,как е "изобретил" ядрото на клетката,ДНК-то,процесите на синтез на белтъци в клетката, на разграждане,сливането на сперматозоида и яйцеклетката..................???
Не е чудно, че чудиш и не можеш да си отговориш на тези въпроси. Ако можехме да си отговорим как се е сетил и как е направил всичко, може би щяхме да можем и ние да го направим, но няма да го разберем.
 Аз лично се задоволявам с това да се радвам на творенията Му и да Му благодаря за тях!

Последна редакция: чт, 11 яну 2007, 13:57 от valieta

# 467
Точно така, вероятността да видиш през стъклото истинския свят, особено ако е замъглено, е много относителна.
А така, както е представен света в Библията, си е повече от нелогичен и меко казано съмнителен.
Дори и да не изключим вероятността Бог да съществува, така както е представен, той не олицетворява справедливостта и милосърдието, които му се вменяват по принцип, а точно обратното.
Иначе, човек има правото на свободен избор да вярва, както в логични, така и в нелогични твърдения.
А какъв е смисълът да вярваш в нелогичните ... всеки сам решава, но от това не следва, че някой или нещо съществува.
Не разбирам, кое според теб е нелогично в Библията?  newsm78 "справедливост" е доста относително понятие, за да кажем ние човеците, че Господ е несправедлив.  А милосърдието мисля, че трябва да е наша черта и Господ иска да сме такива, друг е въпроса, че не всички успяват. Когато е бил на Земята е изцерявал, дори съживявал хора! Но по-важното е, че Господ е Милостив!
Наистина, всеки е в правото си да вярва в каквото ще. А в нелогичното също може да повярваш, защото логиката не е единственото средство за доказателство за съществуване на дадено явление. До вяра според мен не се стига чрез средствата на нашия ум, а ако човек иска да разбере има ли Бог, трябва със сърцето си да се обърне към Него и със сигурност ще получи отговор!(еййй пак се повтарям Laughing)За съжаление ние много често по този начин търсим Бога, когато сме в безизходна ситуация и само в Него ни е надеждата!

Последна редакция: чт, 11 яну 2007, 15:14 от SilIli

# 468
Начина, по който си разбрала мисълта на Бюхнер е много различен от моя.
Според мен, не се изразява никакво съмнение в поглеждането през стъклото, а и това което се вижда през него е съвсем реално, логично и достъпно за всеки, който иска да го види.

Няма доказателства, че изложената от теб теория е вярна. Доказателствата са съвкупност от реални факти и логически разсъждения!
След като стъклото е замъглено, няма как да "искаш" да виждаш реално през него. По-скоро възприятията са плод на фантазията, предположенията и вероятностите. В случая, за мен замъгленото стъкло е Библията. (Само не го приемай като заяждане! Peace

# 469
Господ ,в буквалният смисъл ,като белобрад старец - няма.
Бог или господ е Енергия, Висш разум. Ето такова чудо има и в него вярвам. Още повече ,че във всеки човек го има тва нещо - бог, господ, висш разум.....но малцина го откриват.....като например Кочовска

# 470
Не разбирам, кое според теб е нелогично в Библията?  newsm78 "справедливост" е доста относително понятие, за да кажем ние човеците, че Господ е несправедлив.  А милосърдието мисля, че трябва да е наша черта и Господ иска да сме такива, друг е въпроса, че не всички успяват. Когато е бил на Земята е изцерявал, дори съживявал хора! Но по-важното е, че Господ е Милостив!
Наистина, всеки е в правото си да вярва в каквото ще. А в нелогичното също може да повярваш, защото логиката не е единственото средство за доказателство за съществуване на дадено явление. До вяра според мен не се стига чрез средствата на нашия ум, а ако човек иска да разбере има ли Бог, трябва със сърцето си да се обърне към Него и със сигурност ще получи отговор!(еййй пак се повтарям Laughing)За съжаление ние много често по този начин търсим Бога, когато сме в безизходна ситуация и само в Него ни е надеждата!

И аз не разбирам, какво не разбираш (не се заяждам!) Hug
Не може справедливостта на теория да е една, а на практика друга. Shocked
 За какво милосърдие става въпрос, ако Раят и Адът съществуват,
а Господ ще отсъди "справедливо" , кой грешник закъде е. Sunglasses и според коя "относителна" справедливост?  Thinking
 А самата теория за първородния грях е направо нелепа, така както е описана в Библията.  Confused
 Или може би Бог нарочно създава грешници, за да има интересно и любопитно занимание - ако приемем теорията за мравките и пъзела от 100-те части, дадена тук във форума от някой за пример. Thinking

# 471
не бих могла да отговоря на този въпрос, но се чудех как по-точно Бог е "измислил" ,че ще сме изградени от клетки,как е "изобретил" ядрото на клетката,ДНК-то,процесите на синтез на белтъци в клетката, на разграждане,сливането на сперматозоида и яйцеклетката..................???

По свой образ и подобие + жената. Аз съм убедена, че е мъж, четейки Библията.

Ако написаното в Библията е истината за човешкия род, Господ от къде е, без значение дали е дух, енергия или чисто материална форма.

Последна редакция: чт, 11 яну 2007, 21:05 от Mama_Nana

# 472
И аз не се заяждам Hug Hug Просто се интересувам точно кое ти се вижда нелогично...
Ако под несправедливост разбираш, че има хора, които отиват в ада, то със сигурност това се случва, защото това е техния избор, или по-точно отказ да бъдат с Бог (така го разбирам аз). Защото Бог иска от нас учудващо малко-да го приемем в сърцето си. А Той е всичкото добро, което съществува!Кой иска да се откаже от Доброто? Е, явно има и такива хора  Thinking
Но, на всеки е даден шанс, даже в последния миг от живота си( визирам разбойника, разпънат с Исус, на който Господ казва, че ще е първия, който ще влезе с Него в Божието царство..)! Проблема, според мен е за хората, които не искат да видят Истината. Това, че се съмняват, искат доказателства преди да повярват, търсят обяснение (както ти Simple Smile ) е нормално и ако човек е искрен в търсенето си намира отговора. Аз също бях заклета атеистка и даже съм смятала за глупави и наивни хората, вярващи в Бог, но..нещата се промениха!Няма човек на Земята, на който Господ не е дал знак за съществуването си, а оттам нататък сме ние...  Hug

# 473
Прочети внимателно цялата тема - дала съм примери - първородния грях, смисъла от съществуването на Рая и Ада, след като не само умираме, но и се раждаме грешници ... и т.н. и т.н.
Проблемът не е, че някой не иска да "види" истината.
За да има една теория претенции за истина, трябват доказателства.
 Виденията и богоявленията са в сферата на ирационалното.

Не е необходимо да си атеист, за да смяташ останалите за глупаци.
Със сигурност познавам достатъчно вярващи със същата склонност !!!
Явно Господ или няма нищо против, или "знаците" му са останали неразбрани, дори и от последователите му. (тези, които визирах)

# 474
Хора - книгата, която една от участничките препоръчва /ЕВОЛЮЦИЯТА Іяйце без кокошка" на Бен Хобрик/- е страхотна - препоръчвам я на всички ...
тотално ще променят мнението си за учебниците по биология
мога само да кажа , че самия Дарвин в края на живота си  сам се е отрекъл от теорията си, че човек произлиза от маймуните ...

а истинската наука не може да отрича бог-тя само доказва съществуването му- много от големите учени са вярващи, защото науката не противоречи на вярата -самия Бог е в основата й ....цялата вселена се крепи на закони, които сасъздадеин от Него ......

# 475
Аз я четох, но не можах да си променя мнението, а вярвах и много се надявах това да стане.
След като цялата Вселена се крепи на закони създадени от Него  и всичко е създадено от Него, че е един и единствен следва, че същия този Бог е създал и Дявола,  и изкушенията, и най-вече това, което ме истересува несправедливостта и жестокостта.
Как тогава да повярвам, че Бог е безгрешен и ще  съди справедливо за греховете ми и тези на другите.

Навремето големите учени са били вярващи, както по времето на социализма бяха принудени да бъдат партийци. Просто това е гаранция да прокараш революционните си теории, когато си покровителстван от силния на деня!!!

# 476
  • Linz

мога само да кажа , че самия Дарвин в края на живота си  сам се е отрекъл от теорията си, че човек произлиза от маймуните ...
Shocked Същото прочетох и за откритието на Луи Пастьор преди няколко дена в здравния форум- преди да умре се бил отрекъл, че пеницилина помага, че въобще вирусите и бактериите предизвикват болести... но "загубеното" човечество  продължава да живея в информационно затъмнение... Тия "прозрения" на великите учени на смъртния им одър определено ми приличат на жалка и отчаяна конспирация Wink
Как пък Дарвин няма да се отрече от това, което е доказал... И толкова години по-късно въпреки всичко няма по-достоверна теория за произхода ни.
Не мога да разбера защо някои се опитват да убеждават, че човекоподобните маймуни не съществуват след като те са факт, изследвани и анализирани са?! ooooh!

# 477
  • Linz
... а истинската наука не може да отрича бог...
Абе никой ли не е гледал една научно-популярна поредица, скоро я даваха по Канал 1... "Библейски откровения" или нещо такова беше... Много поучително филмче, който може да го намери- нека го гледа Peace

# 478
  • Linz
Аз я четох, но не можах да си променя мнението, а вярвах и много се надявах това да стане.
След като цялата Вселена се крепи на закони създадени от Него  и всичко е създадено от Него, че е един и единствен следва, че същия този Бог е създал и Дявола,  и изкушенията, и най-вече това, което ме истересува несправедливостта и жестокостта.
Ами така е- и злото всъщност идва от Бог. Защо му е на Бог да създава зло?... Сякаш си играе игрички със съдбата ни Confused

Нека си представим следната ситуация: раждат се еднояйчни близнаци. По някакво стечение на обстоятелствата ги разделят- единият попада в религиозно семейство и от малък става примерен християнин; другият израства в дом за сираци, става наркоман, краде, убива и умира млад (и хабер си няма от религия, Библия, вяра в Бог...). Единият съответно отива в Рая, другия- в Ада. Но как Бог решава кой ще бъде спасен? Rolling Eyes

# 479
Аз пък се чудя, защо инвитро оплождането бе отречено от църквата и обявено за сатанинско дело, след като резултатът е същия - ражда се някой.
По-същата логика,  и естественото оплождане трябва да е сатанинска работа, и ако тя е Божа ... хъм Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт