Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 430
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 555
Ще внеса още едно пояснение за историята на Йов. Дяволът завидял за верността на Йов към Господ и му казал (цитатът не е точен): Да, Йов ти е верен, защото си му дал всичко, но ако му вземеш всички блага, ще ти бъде ли пак верен? По този повод Господ позволил на Сатаната да отнеме всичко на Йов и да изпита верността му. След идването на Исус Христос дяволът няма власт да прави каквото и да било, той може само да внушава мисли, да изкушава - примерно - дяволът няма сила да те хвърли от мост, но има сила да ти внуши, да те тласне към грях. При едно убйство - човекът убива, не Господ - човекът има правото да избере - да убие или не.
Да, Сатаната е творение на Господ, той е бил ангел - ангелите също са със свободна воля и той много се възгордял, поискал да бъде равен с Господ и така Бог го изхвърлил от рая в преизподнята. Сатаната постоянно се опитва да подмами хората към грях, да ги отлъчи от Господ и да ги подчини на властта си. А нашата нелека задача е да се предпазваме от неговите внушения, да опазим душите си чисти, което не е никак лесно, особено в днешно време, когато изкушенията са навсякъде. Така ние постоянно се люшкаме между доброто и злото.
Опитвам се само да отговоря на поставените въпроси, но съм много далеч от мисълта, че някой ще ми повярва. Вярата е въпрос на духовно съзряване, тя е нещо много лично и индивидуално.

# 556
  • Linz
Маги ДС, по-нагоре пишеш, че "Дори и косъм от главата ти не пада, без Господ да го е пожелал."
А сега- "При едно убйство - човекът убива, не Господ - човекът има правото да избере - да убие или не."
Нещо не схващам... при насилствено отнет живот чия е отговорността- на Господ или на убиеца?

Да, Сатаната е творение на Господ, той е бил ангел - ангелите също са със свободна воля и той много се възгордял...
А него кой го е изкушил да се възгордее така ако не самият... Господ?!

Ако получа разумни отговори на тези въпроси може и да повярвам Peace

# 557
О, Рени, разумно и неразумно са доста относителни понятия и всеки влага различен смисъл в тях - това, което за мен е разумно, за теб може да е твърде смахнато, така че, аз ще ти обясня, но ти пак няма да повярваш.
Отговорността е на убиеца, защото е престъпил Божията заповед "Не убивай!", а Господ е допуснал това да се случи, той може и да не го допусне и опитът за убийство да бъде неуспешен, но кандидат-убиецът пак е отговорен, защото в душата си е убил въпросния човек. А, както обясних и по-напред в темата, смъртта за вярващите не е най-лошото, което може да им се случи, тя е избавление, а не наказание.
Сега - за Сатана: Ангелите са безтелесни и безсмъртни духове, надарени с ум, воя и сила. Бог сътворил безброй много ангели. Те се различават помежду си по степента на съвършенството и по рода на своето служение, затова и се разделят на няколко чина (степени). По-висшите от тях се наричат серафими, херувими и архангели.
Всички ангели били сътворени като добри ангели, да обичат Бога и да се обичат един друг, и от този живот в любовта те притежавали постоянна, голяма радост. Но Бог не желаел да ги принуди насила да го обичат, затова Той предоставил на ангелите свободно да избират - желаят ли те да обичат Бога, да живеят в Бога - или не. Един, най-висшият и могъщ ангел на име Денница се възгордял поради своето всемогъщество и сила и не пожелал да обича Бога и да изпълнява Божията воля, а пожелал сам да стане като Бога. Той започнал да клевети Бога, да се противи на всичко и всичко да отрича, така станал тъмен, зъл дух - дявол, сатана. Думата "дявол" означава клеветник, а думата "сатана" означава "противник" на Бога и на всичко добро. Този зъл дух съблазнил и увлякъл след себе си мног други ангели, които също станали зли духове, наричани "бесове". Те се стараят с коварство и хитрост да съблазнят всеки човек, внушавайки му лъжливи мисли и зли желания, за да го погубят. Така възникнало злото в Божието творение. Зло се нарича всичко онова, което се върши против Бога, всичко, което нарушава Божията воля.
Е, сега ще повярваш ли? Едва ли, защото това за теб не е разумно обяснение.
Вече и аз се чудя защо ли пиша още в тая тема...

# 558
Господ не е пъдар. Господ дава насока и наша задача е да я следваме. Светът не е някакво идеално идилично място. Нима ти твоето дете го държиш за ръка през цялото време и мислиш и действоаш вместо него? Не, оставяш го да  прецени, за да порастне мъдър човек с ценностна система и критерии.

И е казано $ще ви се даде според вярата ви$. Това не означава, че вярващите директно в Рая, а невярващите в Ада. Напротив, вярата не е някакво мързеливо статично $нещо$, а вземане на решения всеки ден как да постъпим и носене на отговорност за всяка крачка в живота. Вярата е позиция.

# 559
  • Linz
Маги ДС, благодаря ти за усилието да внесеш яснота по въпросите, които задавам... Може и да си права, може би не съм дорасла за тези отговори. Не ми идва отвътре да повярвам, поне на този етап, но определено ми е интересно да чета смислените постове. За разлика от такива като този:
РАЗБИРА СЕ ЧЕ ИМА ГОСПОД И ТОВА НЕ ПОДЛЕЖИ НА ДОПЪЛНИТЕЛЕН КОМЕНТАР!!!...

# 560
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Защо спорите....нали  Бог  би се "грижил" за всички, не само за вярващите......значи е все едно дали вярваш или не вярваш......

# 561
А-а-а, не е все едно дали вярваш или не вяраш. Бог наистина се грижи за всички ни - едни го оценяват, други не.

# 562
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
А-а-а, не е все едно дали вярваш или не вяраш. Бог наистина се грижи за всички ни - едни го оценяват, други не.

Добре, че не написа, че се грижи само за вярващите........какво да кажем за животните....за тях грижи ли се ?.......

# 563
Маги, добре, на тебе Господ ти помага, усещаш милостта му и добротата му. Сигурно е така. Но как решаваш, че той помага на всички? Защото така пише в Библията ли? Ами на мене не помага. Нито на мъжа ми. Минахме през мъчителни години на вяра, надежда и лечение, но подобрение няма. Мъжът ми не може да стане баща по нормалния начин. Изходът е икси. Шансът да имаме дете е 15%. Като съответно значи сме проявили непокорство към Господ, защото въобще сме опитали. Вместо да му се молим и му благодарим. Е, има за какво ще кажете- за това, че живеем на неговия хубав свят. Да, но често ни се иска да не сме вече тук. Едва ли имаш представа през какво сме минали и двамата. Не се оплаквам всъщност, случват се такива неща на много хора. Само искам да ти обясня, че не съм усетила нищо, дори най-малък знак и подкрепа. Ето от къде идва неверието ми. Какво значи да воюваш с Бог? Не воювам, просто казвам, че не е отговорил на молитвите ми и затова не съм повярвала в него и не му се моля повече. Ако заради това той ме наказва, значи той воюва с мен.
Има и по лоши случаи. Още по-страшно е сигурно да гледаш как детето ти гасне като свещичка и да не можеш да му помогнеш. И за тези хора ли Господ се грижи? Интересно ми е дали майките на безнадеждно болните дечица се чувстват под закрилата на Бог? Дано, това може и да ги спаси от полудяване, може би е един защитен механизъм да оцелееш, но при мен този механизъм не работи. За съжаление сам реалист и не мога да се залъгвам. Ето защо приемам философски нещата и не се гневя срещу някой, който не съществува за мен.

# 564
Black Diamand,ако имаш представата,че бога ,в които вярват християните е нещо като вълшебник,който ако не ти изпълни желанието ти ще откажеш да повярваш в него имаш доста неточно предположение какво всъщност представлява той.
Мисля,че ако се опиташ да смениш начина,по които подхождаш и правиш изводи за проблемите си нещата могат да се променят.Ако твърдиш,че си реалист,тогава подхождай към нещата не философски,а реалистично.Остави настрана идеята,че имаш най-точни възгледи и анализи на проблемите и се опитай да видиш нещата и от други гледни точки и от други подобни съдби.Въпреки болката опитай се да се въздържиш да правиш прибързани заключения и сама да се навиваш да вярваш в тях-това най-малкото може да те изведе на грешен път и да се окаже,че си живяла дълго с неправилно виждане ,докато отговорът е бил на една ръка разстояние от теб.

Последна редакция: вт, 16 яну 2007, 17:35 от bori7

# 565

Добре, че не написа, че се грижи само за вярващите........какво да кажем за животните....за тях грижи ли се ?.......

Естествено, че се грижи за животните - да си видяла някое жвотно да се тревожи дали ще има какво да яде утре, или какво да облече, или къде да спи?

quote author=secretgarden link=topic=151794.msg3036907#msg3036907 date=1168952712]
Добре, че не написа, че се грижи само за вярващите........
[/quote]
Това пък какво трябва да означава - какво щеше да стане, ако бях написала, че се грижи само за вярващите?

Black diamond, не мога да коментирам чужди съдби - не съм всезнаеща, за да мога да кажа кое, защо и как. Мога само да ти кажа, че и ние сме имали големи проблеми, и на мен ми се е случвало да нямам желание за живот и да съм съжалявала, че съм се родила. Сега гледам с други очи на трудностите, които преживяхме - след време се оказа, че е било за наше добро, научихме много важни неща, изградихме се като личности, научихме се да се справяме с живота.
Желая ти от сърце да ти се решат всичките проблеми и да ти се сбъднат най-съкровените желания!!! Hug

# 566
Black diamond много съжалявам за историята ти и ти съчувствам. единственото нещо което съм сигурна е, че Господ не е проблема, а решението на проблема. Господ Исус Христос изцери всички които дойдоха при Него с вяра че Той може да го направи, съживи хора, всеки който се обърна към Него получи това, което искаше. Исус дойде за да прогласи благоприятната Господна година да даде Божието благоволение на хората да отвори очите на слепците и да благовества на сиромаха. Това е пророчеството за Неговото идване /едно от многото/ и Той самият го потвърди.
трудно е да вярваме в Неговата любов. на мен поне ми е много трудно понякога, трудно ми е дори да вярвам че Бог е добър но Той е. животът ни и тношението на хората към нас и особено семейството в ранна възраст формират индиректно представата ни за Бог. /отделно неверието на целия ни народ за съжаление, което е трупано с векове/
Сигурна съм че безплодието е причинено от дявола защото той носи само злини а освен това и Господ казва: Аз, който съм сътворил утробата - Аз ли ще я направя да не ражда?

# 567
Благодаря, момичета!  bouquet
 Simple SmileАз всъщност не съм се предала, пък и се надяваме да успеем да осиновим скоро детенце.
Само ви казвам, че ми е странно как от Господ зависи дали косъм ще падне от косата ми, пък толкова важно нещо не зависи от него.
Бори 7, не се надявам Господ да прави вълшебства, но наистина не го разбирам.Оглеждала съм нещата от много различни гледни точки, но от моята кожа не мога да изляза. Grinning
Аз бях дотук по темата! Пожелавам на всички много щастие!  bouquet

# 568
Благодаря, момичета!  bouquet
 Simple SmileАз всъщност не съм се предала, пък и се надяваме да успеем да осиновим скоро детенце.

Ей, това е чудесно и за мен е много, много благородна постъпка! Възхищавам ти се!!!
Чакаме скоро да се похвалиш с добра новина!!!
Ще видиш, че всичко ще се нареди и ще бъдете щастливи!
 Hug  bouquet Hug

# 569
Хайде де, откога чакам доказателствата  Wink

Разбира се, доказателства  няма. Има "прекрааасни" аргументи от рода на:

1. Аргументът на частичното унищожение. Самолет катастрофира, убивайки 143 пътници и екипажа. Но едно дете оцелява с изгаряния 3-та степен. Следователно Бог съществува.
2. Аргументът от чиста вяра. Аз наистина вярвам в Бог! Аз наистина вярвам в Бог! Вярвам, вярвам, вярвам, вярвааааам! Следователно Бог съществува.
3. Аргументът от не-вяра. Болшинството от населението на нашата планета НЕ са християни. Това е точно каквото Сатаната иска! Следователно Бог съществува.
4. Аргумент с емоционално изнудване. Бог те обича. Как можеш да си толкова безсърдечен да не вярваш в него? Следователно Бог съществува.

Сега малко по-сериозно. Има и други аргументи. Те са на креационистите, или за "интелигентен дезайн". Техният аргумент е за невъзможността сложните неща да са възникнали случайно. Фондации като тази наречена, Темпълтон, хвърлят огромни средства и усилия за намирането на по-разумни аргументи. Засега такива няма..

Теорията на Дарвин за естествения подбор показва колко заблуден е аргументът за биологичната случайност.

Та, ако някой има доказателства, да пише. Дотогава-чао.

Общи условия

Активация на акаунт