Частни детски кухни София

• 9 206
  • 17
  •   1
Отговори
# 15
Повдигам стара тема, но имам няколко въпроса. Детето ми стана на 1 година вчера и от доста време поръчвам детска кухня -във момента яде от храната на Вълшебник 7-12 месеца и храната е пасирана. Има общо 7 зъба и се затруднява да дъвче храна. След няколко дни започва частна ясла и там храната ще бъде от Фуристо. Не съм поръчвала никога от Фуристо и като цяло виждам, че е с добри отзиви, но коментарите в интернет ме притесниха, че храната е на огромни парчета и не е подходяща за деца на една година. Вярно ли е това. Имаше снимка на голямо пилешко филе например.
Другия ми въпрос е когато тръгне детето на ясла ще ми е нужно от само 1 брой ястие на ден, а кухнята сега доставя по 3 на ден. Как решавате това, мислех да поръчвам през ден, но пак би оставала по 1 излишна порция.

Здравей,

Аз поръчвам био менюто на Фуристо ("Зелено") от време на време откакто бебето ми стана на около 10м (имаше 5 зъба когато започнахме). Той си дъвче идеално още от тогава, но все пак когато има по-големи парчета, просто ги понамачквам с вилица или ги разделям. Вярно е, че храната изглежда като храна. Например ако има някакви кюфтенца, те са цели (мини кюфтенца колкото малък орех), често има мъфин или някакво кексче (вместо кремче като десерт) - те също са цели. Това позволява детето да се храни само с ръчички. Когато има манджички (например мусака), както и в супите, зеленчуците и месото са достатъчно ситно накълцани.

Щом детето започва в частна ясла, предполагам не са много деца на 1 възпитател и ще им се орбъща достатъчно внимание. Съответно възпитателката ще се съобрази с консистенцията на храната и ако се налага, ще я раздроби на по-малки парченца преди да храни детето. Говори с персонала и си сподели притесненията.

Храната е вкусна и качествена, да, не е пасирана или намачкана (както явно е стандартната практика), но това е предимство за повечето родители, които искат децата им да се хранят с нормална храна, подобно на възрастните. За мен и моето дете е подходяща.
Предполагам знаеш, че развитието на дъвкателните умения е от голямо значение за проговарянето. И наличието на зъби не е определящо за дъвченето, ако чакаш кътниците за да почне да дъвче, ще си доста закъсняла.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 10:22 от GerKa99

# 16
  • Sofia
Аз не го спирам да дъвче детето , давам му и от нашата храна но основно което да е изцяло от непасирана храна не яде все още не защото не е опитвало, а защото му е трудно. Преди ясла мисля да му давам по 230мл мляко - той си се буди гладен и няма как да издържи до 9 за хранене. Ще питам и кухнята дали може по 2 ястия да вземам.

# 17
Детето ми започна да се храни с кухня "Беборани" от 7 месечна възраст. Вече е на 5 години и продължава да се храни с нея със същото удоволствие. Много разнообразна, добре съобразена, прясна, вкусна храна, носеща спокойствие и удобство и на майките! Препоръчвам с две ръце!

Общи условия

Активация на акаунт