За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 106

• 33 867
  • 793
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте моля за мнение, малката на 2 г и 5 месеца
От вчера покашля един два пъти. Снощи легна да спи и слеф 3/4 часа се събуди да кашля като че ли се задавя и й мина и легна след 5/10 мин пак, тази сутрин пак покашля няколко пъти. Водих я на преглед , рева на прегледа супер много, и думите на докторката ме шокираха-  много грубо диша , да не е направила спазъм или бронхит на скоро? Детето ми е не се разболявало от м. Декември насам , а кашлица до сега е имала само веднъж. На втори преглед я карах в Пловдив на частна клиника , чисти дробове лека суха кашлица, изписаха стодал и фенистил капки. Утре ще я карам при личната. Не знам какво да правя, просто съм супер притеснена. Какво е това спазъм? Някой може ли да ми обясни.. моля за отговор мили мами

... забравих да добавя първата лекарка пак е частна и направо ни изгони , защото детето ми е ревало: думите й бяха отивайте при личната и ми хвърли една бележка с един сироп и напусна стаята . Просто не мога да повярвам 😢

# 241
От вчера покашля един два пъти. Снощи легна да спи и слеф 3/4 часа се събуди да кашля като че ли се задавя и й мина и легна след 5/10 мин пак, тази сутрин пак покашля няколко пъти. Водих я на преглед , рева на прегледа супер много, и думите на докторката ме шокираха-  много грубо диша , да не е направила спазъм или бронхит на скоро? Детето ми е не се разболявало от м. Декември насам , а кашлица до сега е имала само веднъж. На втори преглед я карах в Пловдив на частна клиника , чисти дробове лека суха кашлица, изписаха стодал и фенистил капки. Утре ще я карам при личната. Не знам какво да правя, просто съм супер притеснена. Какво е това спазъм? Някой може ли да ми обясни.. моля за отговор мили мами

... забравих да добавя първата лекарка пак е частна и направо ни изгони , защото детето ми е ревало: думите й бяха отивайте при личната и ми хвърли една бележка с един сироп и напусна стаята . Просто не мога да повярвам 😢

Първо се успокой, детето има лека кашлица, няма нужда от подобна паника и толкова лекари. Само от седене пред кабинетите може да лепне някой друг по - сериозен вирус. След като имате изписано лечение, защо отново лекар? Иначе при спазъм започва една неконтролируема кашлица, буквално без да може да си поеме дъх детето. Може да стане при алегия, астма, ларингит, вирус. След като не знаеш какво е, детето ти не е получвало такъв. Плакала е много, вероятно затова и "грубото дишане". Температура има ли?
Моето предположение би било лек секрет, който се стича назад и затова кашля като лежи предимно. Няма смисъл от хиляди прегледи, в момента има бум на варицела и скарлатина, веднъж прегледано дете да стои по чакалните за мен е излишно. Следвай си лечението, ако до 2-3 дни няма подобрение, отидете на преглед отново.

# 242

Първо се успокой, детето има лека кашлица, няма нужда от подобна паника и толкова лекари. Само от седене пред кабинетите може да лепне някой друг по - сериозен вирус. След като имате изписано лечение, защо отново лекар? Иначе при спазъм започва една неконтролируема кашлица, буквално без да може да си поеме дъх детето. Може да стане при алегия, астма, ларингит, вирус. След като не знаеш какво е, детето ти не е получвало такъв. Плакала е много, вероятно затова и "грубото дишане". Температура има ли?
Моето предположение би било лек секрет, който се стича назад и затова кашля като лежи предимно. Няма смисъл от хиляди прегледи, в момента има бум на варицела и скарлатина, веднъж прегледано дете да стои по чакалните за мен е излишно. Следвай си лечението, ако до 2-3 дни няма подобрение, отидете на преглед отново.

Много благодаря за бързия отговор, няма никаква температура , от сутринта е кашляла 5/6 пъти има няма

# 243
Здравейте! Полага ли се по здравна каса при преглед при нефролог при навършване на 6 месеца на бебето? Нашият педиатър каза, че не се полагало, само направление за кръв и урина и ако резултатите не са добре, тогава.

# 244
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте! Полага ли се по здравна каса при преглед при нефролог при навършване на 6 месеца на бебето? Нашият педиатър каза, че не се полагало, само направление за кръв и урина и ако резултатите не са добре, тогава.
Полага се, изискайте си направлението. На 6 м нашата педиатърка даде на детето без да съм й искала, заедно с тези за кръв и урина. Насочи ни и към ортопед, но този, при когото водя детето, вече не работи с НЗОК и нямаше смисъл да вземам направление. Заведох я на частен преглед.
Това са важни прегледи и не зависят от резултата на детето от изследванията. Преглеждат се големина и състояние на бъбреците, дали няма отклонения, задържане на урина и т.н. Това са неща, които може и да не се видят на изследванията.

# 245
И аз така знам. Поне с първото дете преди 3 години беше така. Много се издразних Angry А резултатите от кръвните изследвания и урината за личния лекар ли са или за прегледа при нефролога? Че нямам спомен. Ако някой знае къде мога да намеря по-официална информация за прегледа на 6 месеца, моля да каже, че да го покажа ба педиатъра. Не стига, че не го тормозим за никаква направления и си ходим на частно, е поне тези 70 лв да ни спести! Angry

# 246
Резултатите са за личния лекар.
Не знам защо се дърпа за направлението, полага му се на детето.

# 247
Щото му се пушеше, имаше много болни и ме претупа. Бях завела бебо да го преслуша. Подозирам, че следващия път ще даде, ама аз имам записан час за утре. Ако го преместя за по-натам ще е за 3-ти път

# 248
Много благодаря за бързите отговори за мухъла.

# 249
  • до най-прекрасния мъж
Звънкай днес, ако не е вече късно и настоявай да ти даде. Резултатите ние занесохме на педиатъра, която е и ЛЛ на детето, но ги показахме и на нефролога, защото бяха готови.

# 250
Полага се и е много важен този преглед. Аномалии и проблем в бъбреците с изследване на урина не се откриват. Миналата година когато водихме малката ми дъщеря, точно на бебето преди нас бяха открили сериозен проблем, който при забавяне би довел до загуба на бъбрек.
Нефрологът прави обстоен преглед и ехография

# 251
Това е важна  информация, която споделяте, мами. Благодаря.
Blue.angel, може ли да споделиш, ако не е проблем, при кой невролог и ортопед заведохте бебчето и в коя лаборатория правихте изследванията?
Знам, че си от Пловдив, ако не греша.
Нашето момче го прегледа Гоновски, ортопед и ни каза чак на 4 години да го прегледа  пак ортопед.

# 252
  • до най-прекрасния мъж
НеФролог Гечев, работи само с НЗОК, часове се записват през Супердок. Кабинетът му е на ул. Кавала.
Ортопед - Арнаудов, работи само на частно. Преди работеше и с НЗОК, но вече не. Часове се записват през личния му сайт всеки месец само на 15то число,когато излиза графикът му. До обяд обикновено няма часове. Ние водихме малката на 2 м, после на 6 м и сега предстои на 1.6 г. Каза 2-3 месеца след стабилно прохождане да я заведем да види как стъпва. Много е важно да се преглежда редовно детето, дори всичко видимо да е наред. Не само тазобедрените стави, а и ходилата. При нас имаше позиционно изкривяване на стъпалата, което оправихме с редовна гимнастика вкъщи. Ако бяхме отишли на 6 м направо, както повечето педиатри съветват, щеше да е късно. За щастие нашата педиатърка е млада и държи много на превенцията.

# 253
Много благодаря! И на мен приятелка ми каза, че са водили тяхното бебче при Арнаудов.
Иначе нашата педиатърка мисля да я сменям, не сме доволни  за жалост.
Вашите бебенеца хълцат ли, моето след всяко хранене, дори и след оригване.

# 254
Мамита здравейте.. родих на 09.01.23 роди се мома 2760
На 09.02 педиатърката каза да давам 90АМ
Дори вдигнах на 100 .. от 4 5 дена яде по 300 400  мл. Днес прави 2 месеца.. казах й че не си дояжда няколко дена..  нищо не каза..
Днес и биха ваксините, яде още по-малко предполагам от тях.. възможно ли е да е период  това неядене .. качила е за месец 400 грама само .. [4килца е точно] аз съм от майките паники 🫠😇🤣

Общи условия

Активация на акаунт