За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 106

• 33 896
  • 793
  •   1
Отговори
# 135
Дъщеря ми е на 40 дни и отскоро започна да повръща мнооого. Връща мляко веднага след хранене, но и между храненето повръща пресечено мляко, тоест вече преработено от стомахчето.
Кърмя я на поискване, а тя иска постоянно! Освен,че има завиден апетит, аз съм със свръхлактация, млякото ми шурти на фонтан и я дави на моменти. Четох, че повръщат при прехранване и при бързо хранене, както е при нас, но се тревожа да няма и нещо друго. Температурата и е 37.3 най-много.
Не сме я ваксинирали за ротавирус, понеже се слага след 6тата седмица, а започна да повръща точно преди това. Четох, че и ротавирусът е възможна причина и сега се притеснявам да я ваксинираме с това повръщане.

Вашите бебета повръщат ли така? Около 3-4 пъти за час, колкото 2 супени лъжици на всяко повръщане.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 03:00 от Kris_ti

# 136
Съгласна съм Luellis, не исках да превръщаме темата в за и против Ковид ваксините. Ще отговоря в скрит текст, оттам нататък няма да продължавам разговора.

Скрит текст:
Много се чудех дали да ваксинирам детето още сега февруари, или наесен, даже във форума питах за съвет, но приоритизирахме ваксината за варицела, защото има много болни. Дано не съм сгрешила, че ни предстоят пътувания със самолет.

Обаче не съм имала колебание дали да ваксинирам детето, даже чаках ваксината с нетърпение и се надявах още от миналата есен да я одобрят, предвид че в Щатите се ползва от юни 2022, но ЕМА се забавиха. Не съм с медицинско образование, но около мен близки и приятели са, включая втора братовчедка участваща в разработването на ваксината и майка фармаколог. Настроенията в България са много анти специално Ковид ваксината, но вкъщи и близките ми всички сме ваксинирани с по 4 и 5 дози Файзер. Мога да разбера хората, за които тя е просто "някакъв препарат", аз я приемам спокойно, защото съм имала кой да ми обясни какво точно представлява тя. Статистиката за безопасност на ваксината при най-малките е много успокояваща, при другите възрастови групи има макар и редки сериозни странични ефекти, при най-малките тромбози, миокардити и прочее практически липсват. И аз съм майка, и аз се тревожа от евентуален страничен ефект 1 на милион, но повече се тревожа от това да се разболее сериозно без ваксината.

В САЩ и Канада, препоръката като цяло е всички деца да се ваксинират. В Европа и Нова Зеландия е само децата с хронични заболявания, но мотивите за това не са, че ваксината е по някакъв начин вредна, а защото се счита, че е ненужен разход, защото рискът от тежко протичане е малък и защото повечето деца, бидейки в детско заведение от ранна възраст, са вече прекарали Ковид минимум веднъж. Но моето дете не е прекарало и щом имам възможност, предпочитам да я ваксинирам. Надявам се, че от есента ще има и бивалентните ваксини и за бебета, в САЩ вече ги има - това е другата причина да избера да изчакам.

Следя какво казват и родителите на българските бебенца, вече ваксинирани, масово казват, че няма никакви странични ефекти, дори температура. Доколкото четох статистика, най-често вдигат температура и са унили след втора доза, първа и трета се понасят лесно, но ако се увеличи времето между първа и втора доза, пропорционално намалява риска от странични ефекти. Ако имам възможност, наесен ще сложа трите дози през два месеца, август, октомври и декември.

# 137
2 супени лъжици не го броя за повръщане. Това е нормално да върне малко мляко. Моето повръщаше на фонтан поне 2-3 пъти на ден до 4ти месец. Буквално цяла локва мляко. Когато започвате кърмене, като усетите, че потича първата силна струя, дръпнете бебето за минута, за да изтече силното мляко, така няма да се дави. Аз лично така правех като беше малка. Не давайте гърда на всяко скимицване, въведете си някакъв ред в на поискването иначе става голям бъркоч. Поне 1:30-2ч интервал. Ще се учудите как ще се канализират нещата и ще стане по-лесно и за двете ви.
Относно ротавирус, моля не бъркайте някакво невинно връщане на мляко с ротавирус. Това е ужасен вирус, който протича с висока треска, силно повръщане до обезводняване и разтройство. Въобще никога да си нямате работа с него ви пожелавам.
Относно лактацията, имайте търпение, скоро млякото ви ще се регулира и няма да има такива течове и напрежения. Не цедете извън сукането или ако го правите, нека бъде само при дискомфорт и малко количество за облегчение (50-100мл), така гърдите няма да се стимулират допълнително и излишните количества ще се редуцират.

# 138
Здравейте как почиствате на бебето си ушите?Аз имам тримесечен син и почиствам с мицеларна вода и тампон но се получи зачервяване и се чудя дали ще се махне и защо се получи след като бях внимателна.?

# 139
Това е шега, нали?
Чисти се с кърпа ушната мида или с тампон напоен с вода, има и клечки за уши за деца. Ако има твърде много ушна кал и я забелязвате може да се използват и капки за уши по преценка от педиатър.

# 140
Radeva-87, много благодаря за отговора Heart Доста ме успокои и ще се ориентираме за ваксина за ротавирус. Тя от аптека ли се купува или направо при педиатъра? Избрахме много смотан педиатър, супер груб и не иска нито да отговаря на въпроси, нито да се ангажира сам да ни информира и докато го сменим ще питам често глупави въпроси тук.

Относно Ковид ваксината, ние днес се ваксинирахме и ще кърмя с антитела. А, когато спра кърменето (в идеалния случай след 2-3 години), ще ваксинираме и детето. Миналата година изкарах Ковид много тежко и с дългосрочни последици, а от ваксината през 2020-та нямах никакви странични ефекти и ме опази от заразяване цели 2 години, докато всички наоколо боледуваха, лежаха по болници, а един дядо почина. Жалко, че сглупих и не се ваксинирах с бустер преди да се разболея, защото ми разправяха как вирусът бил отслабнал вече и тн и се вързах тогава.

# 141
Не се купува от аптека, личния лекар, който поставя и задължителните ваксини, трябва да даде и тази. Тя е под формата на капки, с 2 приема през устата като е безплатна.

По отношение на ушите, външната част, т.е. ушната мида си измивате при къпане на детето. Вътре не се пипа с никакви клечки, били те и с ограничител или каквото и да е друго. Защото това води до набиването на ушната кал навътре и образуването на тапи от същата върху тъпанчето. Ушите се самопочистват, като видите ушна кал, която е видима, просто я почистате нея, навътре не пипате. Има разни спрейчета за почистване на уши, това също е вариант. С дете 1 имахме разни драми с ушите, та тези наставления са ми от УНГ. Спазвам ги с малката и нямаме драми и тапи, които бяха станали с каката, на която почиствах ушите прилежно с клечка за уши...Disappointed

# 142
Не се купува от аптека, личния лекар, който поставя и задължителните ваксини, трябва да даде и тази. Тя е под формата на капки, с 2 приема през устата като е безплатна.

По отношение на ушите, външната част, т.е. ушната мида си измивате при къпане на детето. Вътре не се пипа с никакви клечки, били те и с ограничител или каквото и да е друго. Защото това води до набиването на ушната кал навътре и образуването на тапи от същата върху тъпанчето. Ушите се самопочистват, като видите ушна кал, която е видима, просто я почистате нея, навътре не пипате. Има разни спрейчета за почистване на уши, това също е вариант. С дете 1 имахме разни драми с ушите, та тези наставления са ми от УНГ. Спазвам ги с малката и нямаме драми и тапи, които бяха станали с каката, на която почиствах ушите прилежно с клечка за уши...Disappointed
Благодаря за обратната връзка.Аз почиствам само външно където се вижда,вътре не бутам...Исках да се уверя че правилно съм почистила.!С тампонче и мицеларна вода Мустела.Ще попитам за спрей дали е безопасно и ефективно за вътрешно почистване

# 143

Благодаря за обратната връзка.Аз почиствам само външно където се вижда,вътре не бутам...Исках да се уверя че правилно съм почистила.!С тампонче и мицеларна вода Мустела.Ще попитам за спрей дали е безопасно и ефективно за вътрешно почистване
Аз скоро мислех да взимам спрей, но питах в 2 аптеки и доколкото разбрах, казаха май, че е за деца над 2 или 3г. Simple Smile

# 144
  • до най-прекрасния мъж
Още при първата ни среща педиатърката на детето изрично ме предупреди, че нямам работа да бъркам в ушите по никакъв повод и по никакъв начин. Това, което е видимо отвън, се обира след баня леко с пелената, с която я подсушавам и толкова. Такива бяха инструкциите, спазвам ги, нямаме проблеми с ушите. Нищо не е необходимо, нито мицеларна вода, нито физиологичен разтвор, нито спрейчета разни. Попиване на мидата е напълно достатъчно.

# 145
Как така почиствате с миц.вода ушната мида на бебето и защо ?

# 146
Бебетата често отделят много "кал", която си излиза навън и се обира леко само с памучна кърпа или с бебешки клечки за уши - само отвън! Бебешките клечки не позволяват да се ровичка в ухото на бебето, а само да се обере излязлата отвън кал. Никакви течности и спрейове, ушичките му се почистват сами и по-добре нищо да не правите, отколкото с мицеларна вода, спрейове и тампони.

# 147
Здравейте, да питам какво да дам при температура от никнене на зъб на бебе на 8 месеца?

При невъзможност да я сваля къде бих могла да посетя спешен кабинет през нощта в град София?

Благодаря предварително!

# 148
Здравейте, как давате витамин Д на децата си - директно в устичката от самото шишенце казвате или на лъжичка? Само витамин Д или смесвате с нещо?

# 149
Здравейте, как давате витамин Д на децата си - директно в устичката от самото шишенце казвате или на лъжичка? Само витамин Д или смесвате с нещо?

Аз давам Вигантол по две капки директно в устата.

Общи условия

Активация на акаунт