За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 106

• 33 859
  • 793
  •   1
Отговори
# 270
Кога е най-безопастно за бебето да се сложи в проходилка,знам че някои са против слагането в проходилка,но ако реша все пак да го сложа на каква възраст трябва да е ? Също така трябва ли да се притеснявам,че все още не може да седи седнал на 6++ почти ,все още клати леко главичка апък да седи е невъзможно или се свлича или пада на пред

Последна редакция: нд, 12 мар 2023, 17:15 от Radii99

# 271
Кога е най-безопастно за бебето да се сложи в проходилка,знам че някои са против слагането в проходилка,но ако реша все пак да го сложа на каква възраст трябва да е ? Също така трябва ли да се притеснявам,че все още не може да седи седнал на 6++ почти ,все още клати леко главичка апък да седи е невъзможно или се свлича или пада на пред
Относно проходилката - ортопед ми е казвал, че не е препоръчително. Играчка за бутане може по принцип, има такива на колелца. Но трябва да прецените кога е готов. Ако не може да се изправя сам на краката си, няма да е удачно още. Доста е малък още за подобна играчка според мен. Трябва да прецените кога детето е готово и то ще ви покаже. Насила не става. То ще си проходи самичко, когато е готово. Може да прекарва повече време на пода, след 9-10 месец ще се опитва да пълзи. Всяко нещо с времето си. За сядането не се тревожете. Моят син седна стабилно чак след 10-я си месец. При момченцата понякога по-бавно се случват нещата. Ако до 2 месеца не седне, може за ваше успокоение да посетите ортопед.

Последна редакция: нд, 12 мар 2023, 17:46 от mariamp28

# 272
Кога ще е добре зависи от индивидуалното развитие на бебето. Щом е толкова нестабилно, проходилка ще му е последна грижа. Оставяйте го на земята да се движи свободно. Сядането ще дойде самО, детето не се насилва и не се слага седнало. Обикновено към 8-9 месец при пълзене си откриват и тази способност. Ако толкова се държи на проходилка, аз бих изчакала детето да се изправи само и да стои продължително време, хванато за мебел, че и да е започнало да пристъпва наляво-надясно. Чак тогава и за кратко.

# 273
Написали сте щом не може да сяда да не го насилвам и да не го слагам,но как иначе ще го захранвам ,легнал няма да стане най-много да се задави. Слагам го в столче за хранене има 3 позиции ,слагам го на средната
Кога ще е добре зависи от индивидуалното развитие на бебето. Щом е толкова нестабилно, проходилка ще му е последна грижа. Оставяйте го на земята да се движи свободно. Сядането ще дойде самО, детето не се насилва и не се слага седнало. Обикновено към 8-9 месец при пълзене си откриват и тази способност. Ако толкова се държи на проходилка, аз бих изчакала детето да се изправи само и да стои продължително време, хванато за мебел, че и да е започнало да пристъпва наляво-надясно. Чак тогава и за кратко.

# 274
Няма никакъв смисъл дете, което не сяда стабилно да се слага с проходилка. Разбирам, че въпросът не е за или против, обаче наистина е вредно. Самостоятелно сядане и стабилен седеж се очакват между седмия и осмия месец, но за целта бебето трябва да е оставено максимално дълго на земята, да не се дърпа, подпира и слага седнало, а да му се даде свобода.

# 275
За хранене може да се подпре стабилно и да бъде нахранено (или да се храни само) за няколко минути. Въпросът е да не се оставя насила да седи без опора, а то да се кандилка на всички страни.

# 276
Оставен по корем пищи издържа по 5мин макс а по гръб само ако е след сън се заиграва за около 30 мин
Няма никакъв смисъл дете, което не сяда стабилно да се слага с проходилка. Разбирам, че въпросът не е за или против, обаче наистина е вредно. Самостоятелно сядане и стабилен седеж се очакват между седмия и осмия месец, но за целта бебето трябва да е оставено максимално дълго на земята, да не се дърпа, подпира и слага седнало, а да му се даде свобода.

# 277
  • до най-прекрасния мъж
Дъщеря ми живее на пода от 6-месечна възраст. Много бързо се научи да се обръща, на 8+ пролази напред и на следващия ден седна сама. На почти 10 м се изправи и на 1.2 г проходи самостоятелно. Никога за нищо не сме й давали зор, когато е готова, тогава.  В столче за хранене и количка съм слагала в позиция, в която да не се кандилка наляво-надясно и да стои стабилно. Захранвам от 4+++, в началото столчето беше на най-полегналага позиция 5 от 5. Постепенно  повдигах с по 1 позиция и я следях дали й е удобно.
Ортопедите съветват след 6 м да се слагат седнали, но това си зависи от детето. Проходилка и бънджи нашият ортопед беше категорично против да ползваме. За уокър каза  че може, когато започне да стъпва на крачета и проходи. Но аз не виждам смисъл, тя си ходи вече и няма нужда да се подпира.

# 278
Моят син от 6 месечен си седеше на дупето, на 7 месеца пропълзя и на 8 месеца взех проходилка. Но не съобразих , че той расте височък и тази проходилка му беше ниска. Някак крачетата стояха приклекнали. Много се радвам , че така стана , защото веднага я махнах. В момента наближава 1 годинка и се движи пълзейки до нещо, изправя си се и си ходи настрани. Дори опитва и напред , но без успех се сгромолясва Simple Smile За една ръчичка ходи добре, в чакане съм да го пусне шубето Simple Smile
Та...ако можете пропуснете проходилката. Ние му взехме една люлка за врата. Не бънджи, а пластмасова люлка , която е за двор. Супер много се забавлява !Пробвахме с бънджи гащи и се увиваше като балерина, та и него махнахме. Значи люлката и самостоятелно пълзене и изправяне. Това препоръчвам Simple Smile

Последна редакция: нд, 12 мар 2023, 20:25 от Free2020

# 279
А плачеше ли в началото като започнахте да я оставяте на пода ?
Дъщеря ми живее на пода от 6-месечна възраст. Много бързо се научи да се обръща, на 8+ пролази напред и на следващия ден седна сама. На почти 10 м се изправи и на 1.2 г проходи самостоятелно. Никога за нищо не сме й давали зор, когато е готова, тогава.  В столче за хранене и количка съм слагала в позиция, в която да не се кандилка наляво-надясно и да стои стабилно. Захранвам от 4+++, в началото столчето беше на най-полегналага позиция 5 от 5. Постепенно  повдигах с по 1 позиция и я следях дали й е удобно.
Ортопедите съветват след 6 м да се слагат седнали, но това си зависи от детето. Проходилка и бънджи нашият ортопед беше категорично против да ползваме. За уокър каза  че може, когато започне да стъпва на крачета и проходи. Но аз не виждам смисъл, тя си ходи вече и няма нужда да се подпира.

# 280
Моята дъщеря се обръща от гръб по корем от 3 месечна,а корем по гръб някъде от 4+++. В момента е почти на 7++,но все още не пълзи и не сяда сама от легнало положение. Като я сложа седнала си стои и си е стабилна. Активно си играе на килимче от 20 дни до преди това получаваше обриви(метафорично)като я слагах на него🤷♀Батко и не е пълзял,а проходи на 14 месеца някъде.

# 281
  • до най-прекрасния мъж
Ако стоя при нея, не. Но ако се отдалеча малко, да. После свикна, като започна да се обръща и да успява да си вземе играчка.
Милото, от легнало положение по-късно се научи да се изправя и да сяда. Беше на 9 м, помня добре, защото бяхме на почивка и там за първи път се навдигна на лакът на една страна и седна. Ние закъсняхме с обръщането, понеже беше с рефлукс и не я слагахме много по корем, но бързо навакса после. Иначе, седнала седеше стабилно от по-рано, но не можеше сама да седне, трябваше някой да я сложи. Научи се да сяда, като от поза за лазене се завъртя и седна на дупе.

# 282
Чета коментарите ви и си мисля,че явно моето бебе е най-мързеливо , а дали не съм виновна аз за това,защото го оставям да лежи и да гледа детски песнички (знам,че е вредно за него,но го гледам сама и за да свърша нещо го оставям) дали това е причината да се развива толкова бавно в смисъл да не се обръща и т.н ако не е пред тв е в люлката има 2 люлки и ги редувам или играчката над леглото с нея също много си играе

# 283
Срещнете се с ортопед и обсъдете с него това, които Ви притеснява. И нещата, за които знаете, че са вредни, просто не ги правете. "Знам, ама..." не върши работа явно.

# 284
Аз бих препоръчала невролог. Ортопедът няма отношение спрямо развитието,моториката на бебетата. Аз водих дъщеря ми на 6 мес ба невролог профилактично. Родена е с по голяма фонтанела и досега са я гледали на ТФЕ 5 пъти. Всичко е наред Слава Бога. Та неврологът даде оценка на развитието. При нея упората на крачетата не беше стабилна,но неврологът ми каза само масажи. За 10 дни аз сама с масажи и настояване я накарах да има опора. Вече даже си стои на крачета като я държа с една ръка.

Общи условия

Активация на акаунт