За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 106

• 33 857
  • 793
  •   1
Отговори
# 285
На 6м е прекалено рано за екран. Пускайте музика, за да слуша, оставяйте на пода или обградено с вещи, които да пипа, дори да не са играчки. Никой или рядко някой си гледа бебето с 5 гледачки. Всички сами ги гледаме. Ама телефона ще ви нанесе дългосрочно много повече вреди. И да мънка, че не сте до него, не е драма. Как мислите се учи търпвние и че не всичко става на секундата. Вземете си килим за игра или кошара, където да стои, обаче екран под година е направо бомба за нервната система.

# 286
30мин да стои на земята сама не го намирам за кратко, даже напротив, да не би да има някакъв чек-лист за бебета и аз да съм пропуснала да отметна нещо? 😂 Каката съм я отгледала на ръце, ама буквално, докато не почна да се обръща след 6тия месец. Разглеждахме цялата къща, гледахме през прозореца, всичко, само и само да не стои легнала. Не можеш да мръдна от нея, ама буквално. Тогава с баща й бяхме само двамата и да не бях наготвила, все щяхме да намерим нещо за ядене. Помощ 0, не живеем в България. Сега с второто пак е що-годе същата ситуация, една манджа я почвам от сутринта, да мога да я довърша до вечерта, кафе машината й се супер интересна, само като минем покрай нея, и откача. Около 6тия месец вече забелязват, че нещата около тях изчезват и пак се появяват, т.е. ако майката им излезе от полезрението и не се върне бързо, надават вой. С всичко това искам да кажа, че бебета искат нужда от разнообразие и времето на “само лежат и спят” отминава, а пък и е нормално. Светът се открива пред тях, какво да гледат в една точка като шашави. Понякога и аз се чудя, защо не ми се падна някое заспала ама сигурно 101 диагнози щях да му намеря досега, така че сме си добре и така.

# 287
Всъщност има доста "чеклисти" за бебета. Ето например от приложението на Unicef.
Скрит текст:

# 288
Проходилки, бънджита, гимнастики и всякакви други неща са за улеснение за майката. Не ги намирам за крайно вредни, освен ако не се оставят с часове да висят в тях.
С дъщеря ми съм ползвала бънджи, оставяла съм я по 10/15 Мин. Имало е дни, където съм я оставяла по 2/3 пъти. Имало е дни, където изобщо не съм я слагала. Според зора и ситуацията.

# 289
  • Пловдив
Аз ще се присъединя към всички съвети, слагайте на пода по коремче, това е най-доброто! Съдя по моето бебе, в началото не бях упорита с поставянето по корем, но след това постоянно го слагах и по корем, и на пода, започна първо лазене като ранен войник, после пълзене на 4 опори и сядане, а доста бързо и изправяне. Сядането се случи на 7 месеца, когато сам беше готов. Не съм го подпирала с възглавници, нямам проходилка или бънджи. Не ги считам за необходими, не мисля че помагат за прохождане, а както са написали са за улеснение на майката. Да, пищят по корем, защото е усилие за тях, но ако сте упорита ще стане. Моето дете след като се обърна от гръб по корем не иска и за миг да е по гръб, това много му помогна да развие тези умения.  Трябва упоритост и търпение, моят от играчките не се вълнуваше, но бутилка минерална вода беше като магнит като е на пода.

И наистина не пускайте телевизор, малки са и не е полезно за тях, музика да, но  екран като телефон и телевизор не. Има време и за това.

# 290
  • до най-прекрасния мъж
Екраните пък съвсем не са вариант. Изобщо не пускам нито песни, нито детски. Така е активна и играе с други неща. Има музикални играчки и тя сама си пуска музика. Просто си иска време, за да свикне детето само да се заиграва и да не търси много много мама. Аз също си я гледам сама, таткото няма особено възможност да помага вечер. С времето става по-лесно. Просто се иска време да свикне детето да стои само. Аз я оставям от 3-4 месечна сама за по няколко минути. Така свикна, че отивам някъде и ще се върна. Е, все още има ревове понякога, но това е неизбежно, все още не разбира достатъчно.

# 291
  • София
Чета коментарите ви и си мисля,че явно моето бебе е най-мързеливо ,
По думите на педиатърката на децата: "Момчетата са по-мързеливи".
Моят син по спомен се изправи на 8м, но седна стабилно на 10м. Оставях го на пода в детската.
Когато се забавляваха с кака си в стаята не можеше да се влезе... всички играчки бяха по пода.

# 292
Благодаря за съветите, от утре сме на пода ✌️

# 293
  • Пловдив
Моето е момиче и се изправи на 11 месеца, а проходи на 16 месеца. Обърна се от корем по гръб на 6 месеца и половина.
От 3- месечна е на пода, а до 2 годишна не е гледала клипчета.
И все пак късно се обърна и късно проходи. Не съм я сравнявала, тя и досега- почти на три години- е по- предпазлива и внимателна- не обича да се катери и не обича рискови игри. Явно си е такава просто, като темперамент.

И аз сама си я гледах до втората година. Като имах да върша нещо в кухнята съм взимала килимче , играчки и тн с мен, за да стои около мен, докато готвя/ мия/ чистя. И до ден днешен е включена в тези занимания - за мен е по добре отколкото да и дам телефона/ ТВ и да зомбясва докато чистя/ готвя и тн.

# 294
Аз също съм пробвала по всякакъв начин дори съм го слагала в раница докато чистя или готвя,но не става за това се принудих да го слагам докато сложа манджата или измия съдовете например ,със сигурност не слагам детето си пред Тв защото искам да му навредя ,браво на всички вас на които бебетата ви позволяват да свършите нещо а те си играят сами,но моето не е от тези такаче такива коментари не са уместни ,също така не мисля ,че за 20 мин на 24 часа има кой знае какъв проблем а през цялото друго време е в ръцете ми или на люлката ,благодаря за отговорите
Моето е момиче и се изправи на 11 месеца, а проходи на 16 месеца. Обърна се от корем по гръб на 6 месеца и половина.
От 3- месечна е на пода, а до 2 годишна не е гледала клипчета.
И все пак късно се обърна и късно проходи. Не съм я сравнявала, тя и досега- почти на три години- е по- предпазлива и внимателна- не обича да се катери и не обича рискови игри. Явно си е такава просто, като темперамент.

И аз сама си я гледах до втората година. Като имах да върша нещо в кухнята съм взимала килимче , играчки и тн с мен, за да стои около мен, докато готвя/ мия/ чистя. И до ден днешен е включена в тези занимания - за мен е по добре отколкото да и дам телефона/ ТВ и да зомбясва докато чистя/ готвя и тн.

# 295
Всеки си намира начин. За мен носенето в раница/слинг не беше опция. Имам проблеми с гърба и не можех да нося дълго време, а пък да чистя или готвя с нея е пълен абсурд.
Не се заиграва с играчки, дори и да е до мен. Евентуално с купи, тенджери и черпаци Grinning Но не винаги. Така че ползвах бънджито.
Включвам в много занимания, най- основно в оправяне на съдомиялната и дрехите. Но няма как да сготвя с малко бебе.
Сега примерно с дъщеря ми на почти 4г мога да сготвя, помага ми. С чистенето също много ми помогна и се забавлява.

# 296
И моят гледа по малко ТВ, БГ детски песнички , в които е влюбен вече. Телевизора е доста на далеч и на викока , а и в днешно време вече са направени щадящи, не са от преди 20години за да го правим на проблем... както се изказа свекърва ми. Та не виждам нищо лошо в това, аз дори стоя до него като гледа, не е да го оставя за да свърша работа
 Което означава че го правя увишлено. От песничките детето научи всички животни, както и слънце, мики маус  и т.н. Не си налагам мнението и определено не предизвиквам спорове, просто за мен това е начин на научаване на нови неща.

# 297
Момичета на сина ми му излязоха тези пъпчици на ръката , има няколко на гърдите и на гърба , дали се касае за варицела или за алергия , ако някоя мама знае

# 298
  • до най-прекрасния мъж
Не става въпрос, че искаш да му навредиш. Предполагам ти е първо дете и като писне, ти се свива сърцето. Но! Няма нищо да му стане, ако мрънне малко. Така се учат на търпение, че мама е наоколо и ще дойде и трябва да изчакат. Научават, че мама има работа, нужди и т.н. Аз съм я оставяла на килимчето да си играе и аз на 5 метра от нея слагам манджата в кукъра (ако нямаш и имаш възможност, инвестирай, голямо удобство е). Като ми видеше гърба, ревваше, но аз й говорих пеех, танцувах, ходех при нея, връщах се, понякога я слагах в столчето и слагах до мен да гледа. В тази възраст започва да се гради доверието между мама и бебе. То реве, че е само и ти трябва да му покажеш, че където и да си, ще се върнеш скоро. Играла съм си с нея на криеница. Тръгвам да пусна пералня, крия се зад ъгъла и се показвам и така увеличавам постепенно интервала, в който ме няма. Сега стои и по 20 мин сама в кошарата, докато сутрин се оправям, стои в столчето за хранене и си играе, докато чистя. Иска време, търпение и много любов и позитивизъм. Просто излагам друга гледна точка, за да видиш, че не е страшно и се преодолява.
Free, проблемът не е в екрана и вредите от него, а в това, че мозъкът им не е готов да обработи толкова информация и ги претоварва. Всички тези шарении, музика и т.н., които им минават пред очите, им товарят мозъка и ги превъзбуждат. Животни и анимационни герои се учат прекрасно и чрез книжки. Моето дете само носи книжките да ги разглеждаме и да й чета. Така че варианти има, стига да му се занимава на човек.

# 299
Ооо и книжки много гледаме Wink

Общи условия

Активация на акаунт